Λογοτεχνικοί προορισμοί (μέρος 1ο)

Μετά τα Χωριά των Βιβλίων που σας άρεσαν πολύ και φαντάζομαι κι εσείς, όπως κι εγώ ανυπομονείτε να επισκεφτείτε, σας βρήκα μερικούς ακόμη ενδιαφέροντες λογοτεχνικούς προορισμούς, που αν λόγω των καλοκαιρινών σας διακοπών, τύχει και βρεθείτε κοντά, δεν πρέπει να χάσετε!

To σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μαρκ Τουέιν
Εδώ γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο συγγραφέας του Τομ Σόγιερ. Εδώ θα ανακαλύψετε πώς ξεκίνησε τη ζωή του ο μικρός Μαρκ, στο χωριό Hannibal (!) στο Μιζούρι, για να γίνει ένας τόσο αγαπημένος συγγραφέας. Σήμερα είναι μουσείο.

To σπίτι του Μαρκ Τουέιν
Φυσικά μπορείτε να επισκεφτείτε και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μαρκ Τουέιν στο Μιζούρι, αλλά μην χάσετε και αυτό το καταπληκτικό σπίτι και μουσείο στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, όπου ανάμεσα στα άλλα θα βρείτε κι έναν Τουέιν φτιαγμένο από LEGO.

Το σπίτι του Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο Χέμινγουεϊ, στο χωριό Oak Park, του Ιλινόις, που φυσικά είναι και μουσείο.

Ο τάφος του Χέρμαν Μέλβιλ
Αν είστε του μακάβριου και δεν σας χαλάει να επισκεφτείτε έναν... τάφο, μπορείτε να περάσετε μια βόλτα από εκείνον του συγγραφέα του Μόμπυ Ντικ, στο Woodlawn Cemetery, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

Το πατρικό του Όσκαρ Γουάιλντ
Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, μην αμελήσετε να περάσετε μια βόλτα από το σπίτι όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο μικρός Όσκαρ.

Το σπίτι της Έμιλι Ντίκινσον
Για την Έμιλι, έχουμε ξαναπεί πως δεν έβγαινε πολύ από το σπίτι της. Σήμερα μπορούμε να επισκεφτούμε το σπίτι αυτό μέσα στο οποίο μεγάλωσε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της η διάσημη ποιήτρια και ίσως να νιώσουμε ακόμη και το θλιβερό εκείνο συναίσθημα της καταπίεσης που έπνιγε την ίδια. Φυσικά είναι και αυτό μουσείο και θα το βρούμε στο Amherst, της Μασαχουσέτης.

To σπίτι του Τολστόι
Γύρω στα 200 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, βρίσκεται το Yasnaya Polyana, το σπίτι όπου γεννήθηκε, έζησε κι έγραψε τα αριστουργήματά του "Πόλεμος και Ειρήνη" και "Άννα Καρένινα", ένας από τους μεγαλύτερους κλασσικούς συγγραφείς της ρωσικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο τάφος του ιδίου βρίσκεται επίσης στο κτήμα αυτό, το οποίο είχε καταληφθεί από τους Ναζί για περίπου 45 μέρες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ευτυχώς 110 καφάσια γεμάτα με τα εκθέματα του μουσείου είχαν απομακρυνθεί από το σπίτι, προτού πατήσουν το πόδι τους στο σπίτι του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα.

Το σπίτι του Φόκνερ
Αυτό το πανέμορφο μέρος ήταν το σπίτι του Ουίλιαμ Φόκνερ και της οικογένειάς του για περίπου 40 χρόνια. Σήμερα μπορούμε να το επισκεφτούμε αν βρεθούμε στην Οξφόρδη του Μισισιπή.

Το κτήριο Scribner & Charles Scribner's Sons
Θα μου πείτε, τι θέλει να πει ο ποιητής; Ούτε κι εγώ το γνώριζα, έμαθα όμως μερικές πληροφορίες που έκαναν εξαιρετικά ενδιαφέρον το συγκεκριμένο εμπορικό, που θα το βρείτε αν πάτε απλά μια βόλτα στην Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Το κτίριο των Scribner ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τον λογοτεχνικό κόσμο, και θα καταλάβετε γιατί διαβάζοντας τα παρακάτω λόγια της Πάτι Σμιθ:
Χρειαζόμουν μια ακόμη δουλειά. Η φίλη μου, Τζάνετ Χάμιλ, είχε προσληφθεί στο βιβλιοπωλείο των Scribner και, εκμεταλλευόμενη την καλή της τύχη, βρήκε έναν τρόπο να βοηθήσει κι εμένα. Μίλησε στους ανωτέρους της και μου πρόσφεραν μια θέση. Ήταν μια πραγματικά ονειρεμένη δουλειά το να δουλεύεις στο μαγαζί ενός αναγνωρισμένου εκδότη, σπίτι για συγγραφείς όπως ο Χέμινγουεϊ και ο Φιτζέραλντ και του εκδότη τους, του μεγάλου Μάξγουελ Πέρκινς. Εκεί όπου οι Rothschilds αγόραζαν τα βιβλία τους και οι πίνακες του Maxfield Parrish κρέμονται στη σκάλα.
Ο ανεμόμυλος του Τενεσί Γουίλιαμς
Το 1957, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας ζούσε στον ανεμόμυλο της πανεπιστημιούπολης στο Stony Brook στο Southampton της Νέας Υόρκης και έγραψε το έργο του "The day on which a man dies", μια αντίδραση στον θάνατο του ζωγράφου και φίλου του Jackson Pollock. 

Το τελευταίο σπίτι του Μπόρχες
Αν βρεθείτε στην Αργεντινή και συγκεκριμένα στο Μπουένος Άιρες, μην αμελήσετε να περάσετε από αυτό το κτίριο όπου έζησε ο Μπόρχες μέχρι το θάνατό του το 1986. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον διάσημο Αργεντίνο συγγραφέα.

Το σπίτι του Νίτσε
Δεν ξέρω για ποιον λόγο μπορεί να πάτε καλοκαιριάτικα στην Ελβετία, αλλά επειδή μπορεί το άρθρο να το διαβάζετε και χειμώνα, να σας προτείνω αν βρεθείτε προς τα εκεί, μπορείτε να πεταχτείτε μέχρι το σπίτι όπου πέρασε τα δικά του καλοκαίρια του 1881, 1883 και 1888 ο Γερμανός φιλόσοφος, και να ρίξετε μια μάτια σε μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο πολύγλωσσες βιβλιοθήκες σχετικά με τον Νίτσε. Α, ναι! Θα το βρείτε στο Sils-Maria της Ελβετίας.

Το σπίτι της Μάργκαρετ Μίτσελ
Αν θέλετε να δείτε από κοντά το σπίτι όπου εμπνεύστηκε και έγραψε μια από τις πιο διάσημες ιστορίες έβερ (το "Όσα παίρνει ο άνεμος", ντε) η Αμερικανίδα συγγραφέας, μην αμελήσετε να πεταχτείτε για λίγο, όσο θα βρίσκεστε στην Ατλάντα, της Τζόρτζια. Και είναι και μουσείο, βεβαίως βεβαίως!

Σταματώ εδώ για να μην σας κουράσω κι επανέρχομαι σύντομα με Μπροντέ, Ντίκενς, Λάβκραφτ, Πόε και πολλούς πολλούς άλλους.

12 σχόλια

  1. Παρακαλώ στο επόμενο να μπει και το σπίτι της Τζέιν Όστεν. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να το βάλω στο δεύτερο μέρος; Κανονικά το είχα βάλει στο τρίτο, για να ξεκινάει με κάτι εντυπωσιακό... Αλλά θα το σκεφτώ, άλλωστε ακόμα στην επεξεργασία τα έχω τα επόμενα μέρη. Βρήκα πολλούς πολλούς προορισμούς!!!

      Διαγραφή
    2. Νόμιζα δεν θα το έβαζες καθόλου και λέω δεν μπορεί :P Ε αφού θα το βάλεις στο τρίτο άστο εκεί να περιμένουμε με περισσότερη αγωνία το άρθρο σου ;)

      Διαγραφή
    3. Καλά ήταν δυνατό να μην το βάλω; Το είχα μάθει έτσι κι αλλιώς από το φαν κλαμπ ;) Θα το αφήσω στο τρίτο μέρος, έτσι κι αλλιώς τα τελευταία μέρη είναι από τα αγαπημένα μου!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλή η ιδέα σου για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς.Ελπίζω στο επόμενο μέρος να παρουσιάσεις και το μουσείο Μπροντέ στο Χάουορθ.Ξέρεις το κόλλημα μου με τις Μπροντέ.Κατά τα άλλα πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Αννέτα, και είχα πει θα σε πιάσω αδιάβαστη!!! Ναι, στο επόμενο μέρος έχω πρώτο πρώτο το μουσείο Μπροντέ! Πολύ εντυπωσιακό :)

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος20/7/13 2:45 μ.μ.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΓΚΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειο θέμα! Ειδικά, το σπίτι του Φόκνερ και ο Ανεμόμυλος του Τενεσι Γουίλιαμς με μάγεψαν! Πες μου ότι έχεις βρει και το σπίτι του Ντίκενς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Αλίκη, κι εμένα το σπίτι του Φόκνερ ειδικά μου φαίνεται πανέμορφο!! Ναι έχω και Ντίκενς στο δεύτερο μέρος :)

      Διαγραφή
  5. Μιας και μιλάμε για σπίτια μεγάλων λογοτεχνων, είχα διαβάσει το "όταν σκόρπισε η ομίχλη" της Kate Morton και ο φανταστικός χαρακτήρας που είχε δημιουργήσει ήταν ποιητής και ζούσε μέσα σε ένα σκάφος με το όνομα "Γλυκιά Δούλτσι". Το βρήκα πολύ... καλλιτεχνικό! Αν ήμουν και εγώ συγγραφέας ίσως επέλεγα ένα εκκεντρικό και κάπως ασυνήθιστο μέρος για να μείνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταπληκτική ιδέα!!! Μη νομίζεις, κι εγώ όλο περίεργα σπίτια σκέφτομαι για το μέλλον.. Και αν είσαι και συγγραφέας δεν σε θεωρούν παράξενο, απλά εκκεεντρικό ;)

      Διαγραφή