Τα βιβλία του καλοκαιριού (2014)


Μπορεί ο Ιούνιος μέχρι στιγμής να είναι αναποφάσιστος, όμως το καλοκαίρι είναι εδώ είτε το θέλει είτε όχι! Και μαζί με το καλοκαίρι, τη ζέστη και την αλμύρα της θάλασσας, έρχεται κι ένα κλασσικό θέμα της Χώρας των Βιβλίων: μια λίστα με καλοκαιρινές προτάσεις, άλλες ολοκαίνουργιες και κάποιες λίγο πιο παλιές, για να μας συνοδεύσουν στην ξαπλώστρα μας. (Για λόγους οικονομίας χώρου, τις περιλήψεις των περισσότερων βιβλίων θα τις βρείτε πατώντας πάνω στις εικόνες τους.)


Προσωπικά αγαπώ να διαβάζω θαλασσινά βιβλία στην ακροθαλασσιά. Ιδανικά με πειρατές! Γι' αυτό και θα φροντίσω να προμηθευτώ εγκαίρως κάποιο πειρατικό βιβλίο της Κατερίνας Καριζώνη (που δεν ξέρω αν σας το χω πει, αλλά την αγαπώ!):
"Μεγάλο Αλγέρι"
εκδ. Καστανιώτη
σελ.288
"Ο Μονόφθαλμος"
εκδ. Καστανιώτη
σελ.176
"Ο χάρτης των Ονείρων"
εκδ. Καστανιώτη
σελ. 192















Ένα αγαπημένο είδος για το καλοκαίρι είναι το αισθηματικό. Σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να βρείτε κάτι ανάλαφρο κι ελληνικό από Μαντά ή Δημουλίδου που έχουν φυσικά καινούργια βιβλία:
"Τα πέντε κλειδιά"
εκδ. Ψυχογιός
σελ. 544
"Το κελάρι της ντροπής"
εκδ. Ψυχογιός
σελ.608















...κάτι διαφορετικό από τον Δημήτρη Στεφανάκη:
"Συλλαβίζοντας το
καλοκαίρι"
εκδ. Ψυχογιός
σελ. 256
















...ή κάτι ξενόφερτο: το "Στο Νησί" που πέρυσι το καλοκαίρι βρισκόταν σε κάθε θαλασσινή τσάντα μαζί με το αντηλιακό και την πετσέτα, το "Τελευταίο Τραγούδι" του Σπαρκς που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από το Μεταίχμιο στα ελληνικά και είναι κι αυτό άκρως καλοκαιρινό, και όσο να το κάνουμε εγγύηση, και το "Ψάχνοντας για Κοχύλια" της Ρόζαμουντ Πίλτσερ, που είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της συγγραφέως και θα σας μείνει αξέχαστο. 
"Στο Νησί"
εκδ. Παπαδόπουλος
σελ.416
"Το τελευταίο τραγούδι"
εκδ. Μεταίχμιο
σελ.624
"Ψάχνοντας για κοχύλια"
εκδ. Ωκεανίδα
σελ.536















Κι αν κι εσείς, όπως κι εγώ, θέλετε να συνδυάζετε τη θάλασσα με το μυστήριο και την αγωνία, δεν θα πρέπει να παραλείψετε κάποιο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι, όπως για παράδειγμα το "Φονικό στη Ρόδο" που περιλαμβάνει διάφορες ιστορίες της. 
"Φονικό στη Ρόδο"
εκδ. Λυχνάρι
σελ.223
Μια καλή ιδέα είναι και ο Κινγκ, με ένα βιβλίο του που μόλις επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell και είναι γεμάτο αγωνία, ζέστη κι ένα λυσσασμένο σκύλο.
"Κούτζο"
εκδ. Bell
σελ.384
Για κάτι πιο κλασσικό, μπορείτε να διαλέξετε οτιδήποτε από Βερν (εγώ θα προτιμήσω κάτι πειρατικό!), ή την καινούργια έκδοση του βιβλίου "Καλοκαιρινό Ταξίδι" του Τρούμαν Καπότε από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
"Οι πειραταί"
εκδ. Παπαδημητρίου
σελ.235
"Καλοκαιρινό ταξίδι"
εκδ. Καστανιώτη
σελ.160















Ο Κοέλο κάνει και πάλι την εμφάνισή του και οι απανταχού θαυμαστές του μπορούν να ετοιμάζουν ήσυχοι τις ταξιδιωτικές βαλίτσες τους, ξέροντας πως το ολοκαίνουργιο βιβλίο του "Μοιχεία" από τις εκδόσεις Λιβάνης δεν θα λείψει από τις φετινές διακοπές τους.
"Μοιχεία"
εκδ.Λιβάνη
σελ.320
Για τους λάτρεις της φαντασίας, υπάρχει πάντα η επιλογή να ξαναδιαβάσουμε Χάρι Πότερ ή Άρχοντα στην παραλία, αλλά αν θέλουμε κάτι καινούργιο, μπορούμε να επενδύσουμε το χρόνο μας στο "Σκοτεινό Κόσμο" της Κατ Φολς που διαδραματίζεται στο βυθό της θάλασσας.
"Σκοτεινός Κόσμος"
εκδ. Πλατύπους
σελ. 304
Και για όσους είναι άνετοι με την αγγλική, αυτές τις μέρες θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της νέας σειράς της all time favorite Ρόουλινγκ με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ και τίτλο "The Slikworm".
Τέλος, αυτή τη χρονιά, χάρη στις εφημερίδες μας έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε δική μας όλη τη σειρά του Αστερίξ, από το Έθνος, και τη βιβλιοθήκη της Disney με ιστορίες του θείου Καρλ Μπαρκς από την Καθημερινή, σε σκληρόδετες εκδόσεις και με μόλις 4 ευρώ έκαστο, κάθε Κυριακή.
 
Εσείς τι έχετε σκοπό να διαβάσετε αυτό το καλοκαίρι; Προσωπικά αφήνω τη λίστα μου ανοιχτή, αλλιώς δεν πραγματοποιώ ποτέ τους στόχους μου!! Πείτε μας στα σχόλια και δικές σας καλοκαιρινές προτάσεις για να εμπλουτίσουμε τις επιθυμίες και τα ράφια μας και...

Καλό Καλοκαίρι!

9 σχόλια

  1. Φέτος θα διαβάσω την Έμμα της Όστεν και επειδή ειναι για συνανάγνωση θα πάει μέχρι τον Ιούλιο . Λατρεύω να διαβάζω Όστεν όλες τις εποχές αλλά άνοιξη και καλοκαίρι είναι ότι καλύτερο .
    Παράλληλα θέλω να διαβάσω διάφορα άλλα στην ξαπλώστρα στην παραλία και στο μπαλκόνι μου . Οι λίστες βέβαια δεν μου πάνε παρόλο που εγώ επιμένω να τις κάνω κάθε λίγο :P ποτέ δεν τις τηρώ .
    Θέλω να διαβάσω καμιά Κρίστι , λίγο Κινγκ , ένα του Σπαρκς που έχω και κανα δυο bellακια που αγόρασα απο ένα παλαιοπωλείο .

    Όμως πραγματικά δεν ξέρω καθόλου αν θα το τηρήσω . Πάντα το βιβλίο "με καλεί " απο τα ράφια όταν είναι η στιγμή που πρέπει να διαβαστεί . Καμιά φορά δεν με καλεί απο το ράφι της βιβλιοθήκης μου αλλά του βιβλιοπωλείου και τότε την πληρώνει το πορτοφόλι μου . :P

    Καλό καλοκαίρι Αλίκη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να έρθεις Κατερίνη να πάμε θάλασσα και να διαβάσουμε παρέα τα βιβλία μας, όπως "διαβάσαμε" και πέρυσι :P

      Για έναν περίεργο λόγο πιο συχνά με καλεί κι εμένα το βιβλίο από το ράφι του βιβλιοπωλείου!!!!! Αλλά φέτος θέλω να διαβάσω οπωσδήποτε ΜΟΝΟ θαλασσινά βιβλία το καλοκαίρι... για να δούμε τι θα προκύψει... έχω κι εγώ κάποια στο μυαλό μου αλλά πολύ αόριστα.

      Διαγραφή
  2. Έχω κάνει και εγώ μια καλοκαιρινή λίστα. Κατά πόσο θα την τηρήσω δεν ξέρω! Προσπάθησα να συγκεντρώσω και εγώ βιβλία που έχουν σχέση με θάλασσα και βιβλία που ήδη έχω για να μην χρειαστεί να αγοράσω πολλά φέτος. Όπως και η Ιφιγένεια έτσι και εγώ θα ξεκινήσω την Έμμα την Δευτέρα για τη συνανάγνωση. Έχω στη λίστα το Νησί του Πάθους (Laura Restrepo), το οποίο είχα αγοράσει πέρυσι το καλοκαίρι και το ξεκίνησα χτες. Το "Νήμα" της Χίσλοπ, "Μικρά Αγγλία" της Καρυστιάνη, "Χαμένες Αγάπες" του Σπαρκς, "Μικρά μυστικά στη μεγάλη πόλη" της Γκάμποτ, "Οκτώ κόκκοι μορφίνης" της Κρίστι (αν βρω και αυτό που πρότεινες θα το διαβάσω γιατί πολύ μου άρεσε η Κρίστι) "Το βυθισμένο βασίλειο" του Γιώργου Κουκουλά και αν προλάβω και τον "Επίμονο κηπουρό" του Λε Καρρέ. Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον επίμονο κηπουρό θέλω κι εγώ να τον διαβάσω κι έχω ακούσει παααααααααρα πολύ καλά λόγια . Χμμμμ ίσως το πιάσω φέτος γιατί το έχω στη βιβλιοθήκη μου έτσι κι αλλιώς .

      Διαγραφή
    2. Αχ το "Βυθισμένο Βασίλειο" έφαγα τον τόπο να το βρω χτες!!! Κι εγώ την Έμμα νομίζω καλοκαίρι την είχα διαβάσει και οι "Χαμένες Αγάπες" είναι πολύ ωραίο και πολύ θαλασσινό βιβλίο (πιο θαλασσινό από το "Τελευταίο Τραγούδι" πιστεύω) και Γκάμποτ είναι ότι πρέπει για καλοκαίρι και γενικά θα μπορούσα να διαβάσω κι εγώ μόνο τη λίστα σου άμα δεν είχα την υποτυπώδη δικιά μου :P

      Διαγραφή
  3. Το "Βυθισμένο Βασίλειο" το έκανα δώρο στον αδερφό μου το Πάσχα που μας πέρασε για τη γιορτή του! Το διάβασε και του άρεσε πολύ οπότε θα το διαβάσω και εγώ! :)
    Για τον "Επίμονο κηπουρό" και εγώ έχω ακούσει πολύ καλά λόγια! Και ξέρω πως και η ταινία είναι αρκετά καλή αλλά δεν την έχω δει ακόμη! Όχι πριν διαβάσω το βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφα που ήρθε το καλοκαίρι! Φέτος λέω να διαβάσω βιβλία που έχω καιρό στη βιβλιοθήκη μου και έχουν μείνει αδιάβαστα. Είναι αρκετά, αλλά ποιος ξέρει αν θα καταφέρω έστω κι ένα! Εκτός από αυτά, σίγουρα θα ξαναδιαβάσω Όστεν και το Σιλμαρίλλιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σκέφτομαι σοβαρά να ξαναπιάσω όλη τη Μέση Γη απ' την αρχή.. ή έστω τους Άρχοντες!!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος17/6/14 12:25 μ.μ.

    Να προτείνω και το ''μια φορά και ένα καλοκαίρι'' της Κράλλη
    αριαδνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή