Μερικά Βιβλία για την Άνοιξη

Η άνοιξη μπήκε επίσημα εδώ και ένα μήνα, όμως πραγματικά την άνοιξη τις τελευταίες μέρες αρχίζουμε να τη νιώθουμε. Για μένα είναι η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου. Η εποχή που ανθίζει ο τόπος και γεμίζει χρώματα, που βγαίνει ο ήλιος και μας ζεσταίνει, που βγάζουμε τα βαριά μας ρούχα, αλλά δεν σκάμε κι από τη ζέστη την καλοκαιρινή, ο καιρός που λαχταράμε να κάνουμε εκδρομές, να βγούμε για οποιονδήποτε λόγο από το σπίτι, που δε μας κρατάνε τα γραφεία και τα θρανία και που ερωτευόμαστε μαζί μ' όλη την πλάση. Κι επειδή μου αρέσει να συνδυάζω το βιβλίο που διαβάζω με το γύρω περιβάλλον, ήρθε ο καιρός να κλείσω και να βάλω στο ράφι τα βαριά χειμωνιάτικα βιβλία και να κατεβάσω τα ρομαντικά και λουλουδάτα. Παρακάτω θα βρείτε διάφορα βιβλία, άλλα που έχω διαβάσει άλλα που όχι ακόμη, μα που αναμφίβολα θα ήθελα να διαβάσω άνοιξη και μόνο άνοιξη!

Οι Κήποι της Τατιάνας
Εντάξει, δεν πρέπει να έχει και πολύ άνοιξη μέσα κατά βάση, αλλά έχει βασικό θέμα το απόλυτο ζευγάρι Τατιάνα-Αλεξάντερ, και η άνοιξη είναι η κατεξοχήν εποχή του έρωτα. Επιπλέον μιλάει για κήπους, άρα όσο να 'ναι θα έχει και κανένα λουλουδικό να νιώσουμε την άνοιξη στο πετσί μας (απίστευτο, κι όμως ακόμα δεν το έχω διαβάσει αυτό το βιβλίο!!!)


Τίτλος Πρωτότυπου: The Summer Garden
Συγγραφέας: Πωλλίνα Σίμονς
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Ημερομηνία έκδοσης: 18/04/2007
ISBN: 978-960-410-463-5
Σελίδες: 751

Περίληψη: Με το μυθιστόρημα "Οι κήποι της Τατιάνας" κλείνει η επική τριλογία που ξεκίνησε όταν η Τατιάνα ερωτεύτηκε τον Αλεξάντερ Μπέλοφ, αξιωματικό του Κόκκινου Στρατού, στη λαίλαπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Λένινγκραντ το 1941. Ύστερα από χρόνια χωρισμού, η ακλόνητη πίστη στην αγάπη τους τούς ξαναφέρνει κοντά και ξεκινούν μαζί μια καινούργια ζωή στην Αμερική. Έχουν αποδείξει ο ένας στον άλλο πως η αγάπη τους είναι μεγαλύτερη κι από τα χειρότερα δεινά του κόσμου. Όμως στο κλίμα φόβου και δυσπιστίας του Ψυχρού Πολέμου τα φαντάσματα του παρελθόντος απειλούν να καταστρέψουν την οικογένειά τους και την ευτυχία τους.

Οτιδήποτε από Τζέιν Όστεν
Γιατί όσο χειμώνα και να έχει μέσα, η Όστεν φωνάζει άνοιξη και πάλι άνοιξη. Κάθε τι δικό της, είναι τόσο ρομαντικό, ευχάριστο και γενικά υπέροχο, που ταιριάζει απόλυτα στη συγκεκριμένη εποχή. Ιδανικά, μπορούμε να το διαβάσουμε στον κήπο πίνοντας τσάι! Γενικά σας προτείνω να ζήσετε και λίγο την άνοιξη α λα Τζέιν Όστεν!

Η Κυρία με τις Καμέλιες
Πέρα από το ότι είναι γαλλικό το συγκεκριμένο βιβλίο (και ναι, Γαλλία για μένα σημαίνει άνοιξη, αλλά τελικά μάλλον ότι αγαπώ το συνδυάζω με την εποχή αυτή!!). Πρόκειται, βέβαια, για την ιστορία μιας Γαλλίδας εταίρας, μα είναι ερωτική η ιστορία αυτή και πραγματική. 

Τίτλος πρωτότυπου: La dame aux camélias
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Δουμάς (υιός)
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Ημερομηνία έκδοσης: 21/11/2011
ISBN: 978-960-03-0829-7
Σελίδες: 320


Περίληψη: Βασισμένη σ' ένα υπαρκτό πρόσωπο, η Μαρί Ντιπλεσί, μια πασίγνωστη Παριζιάνα εταίρα που έζησε στα μέσα του 19ου αιώνα, και γραμμένη μόλις ένα χρόνο μετά το θάνατο της, Η κυρία με τις καμέλιες όχι μόνο γνώρισε άμεση επιτυχία, αλλά και εξασφάλισε στο συγγραφέα της την αθανασία.Σήμερα, εκατόν πενήντα χρόνια μετά, το μυθιστόρημα εξακολουθεί να διαβάζεται και η θεατρική του μεταφορά να παίζεται πάντα «κάπου στον κόσμο», ενώ πολύ συχνά εμφανίζονται διασκευές του στη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για ένα μοναδικό λογοτεχνικό φαινόμενο, για ένα βιβλίο που ανήκει στην κλασική λογοτεχνία, αλλά που, χάρη στο πάθος και στην ειλικρινή συγκίνηση του εικοσιτετράχρονου συγγραφέα που περιγράφει ένα βιωμένο, τραγικό έρωτα που έζησε, διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και κατακτά τον κάθε καινούριο αναγνώστη.


Το Τριανταφυλλάκι
Μπορεί να σας ταξιδέψει στην Βρετανία της εποχής του Τζακ του Αντεροβγάλτη, μα το βιβλίο αυτό πέρα από τον φλογερό έρωτα της Φιόνας, είναι γεμάτο λουλούδια, γλυκά τριαντάφυλλα, την εξέλιξη της ίδιας της ηρωίδας στη ζωή, και μια τρομερή εξέλιξη που θα σας κόψει την ανάσα. Σε καμία περίπτωση μην αμελήσετε να το διαβάσετε!

Τίτλος πρωτότυπου: The Tea Rose
Συγγραφέας: Τζένιφερ Ντόνελι
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Ημερομηνία έκδοσης: 25/07/2006
ISBN: 960-410-438-1
Σελίδες: 800


Περίληψη: Ανατολικό Λονδίνο 1888. Ένα μέρος όπου ληστές, μπράβοι, πόρνες και συνηθισμένοι άνθρωποι ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, κι όπου τις νύχτες τριγυρίζει ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.

Εκεί, δίπλα στα νερά του Τάμεση, μια έξυπνη και θαρραλέα κοπέλα τολμάει να κάνει όνειρα για μια ζωή μακριά από τις ετοιμόρροπες αποβάθρες, τα βρομερά σοκάκια και τη θλίψη της φτωχογειτονιάς.

Η Φιόνα Φίνεγκαν αγωνίζεται μαζί με τον αγαπημένο της για ένα καλύτερο αύριο. Η σκληρή ζωή όμως θα τους χωρίσει. Εκείνη θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, εκείνος θα μείνει πίσω στο Λονδίνο. Κυνηγημένοι από τα φαντάσματα του παρελθόντος, θρηνώντας αγαπημένους νεκρούς, θα προκόψουν κι οι δυο, και μέσ' από μια θανάσιμη αναμέτρηση με το παρελθόν, θ' ανοίξουν δρόμο για το μέλλον.


Νίκη 
ή αυτό που φαίνεται κι αυτό που είναι
Μια ιστορία για νεράιδες, κι αν δεν είναι οι νεράιδες ανοιξιάτικη ιστορία τότε τι είναι; Θυμάμαι που το είχα διαβάσει πριν από δέκα (!) χρόνια και μου είχε αρέσει πολύ. Αν έχετε κι εσείς κάποιο "μεγαλίστικο" (ή και όχι) βιβλίο με νεράιδες να προτείνετε, γράψτε το στα σχόλια.

Συγγραφέας: Φίλλιπος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Πατάκη
Ημερομηνία έκδοσεις: 2005
ISBN: 960-16-1434-6
Σελίδες: 513


Περίληψη: Ένας άντρας στοιχειωμένος από την αγάπη του για μια νεράιδα ψάχνει να βρει αυτήν που θα τον ελευθερώσει. Μια μέρα του καλοκαιριού θα τη βρει στο πρόσωπο ενός ανύποπτου κοριτσιού που έχει κληρονομήσει ένα όνομα βαρύ και μαζί μ' αυτό μια αποστολή: να ελευθερώσει έναν παράδεισο κατεστραμμένο από το μίσος, να κινήσει τον αποκαμένο χρόνο ώστε ν' ανθίσει ο παράδεισος ξανά.


Το ταξίδι ξεκινάει παρέα με μια λάμια που 'χει την όψη γυναίκας ελκυστικής κι ένα δράκο με τη μορφή αγοριού. Κανείς τους δεν περιμένει πως στην άλλη άκρη της θάλασσας θα συναντήσει τον κρυμμένο του εαυτό. Κανείς τους δεν περιμένει πως, για να τον κατακτήσει, θα χρειαστεί να παλέψει με τα θηρία που ο ίδιος του ο νους σκαρώνει. Κι όλοι τους κατευθύνονται, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, προς την καρδιά του κατεστραμμένου παράδεισου, όπου θα συναντήσουν, τελικά, τα όνειρά τους.

Ένα διαφορετικό μυθιστόρημα φαντασίας, γραμμένο σαν ψυχεδελικό παραμύθι, όπου αυτό που φαίνεται σπάνια συμπίπτει μ' αυτό που είναι, όπου η αλήθεια γίνεται, εντέλει, απολύτως υποκειμενική τόσο για τον κάθε ήρωα, όσο και για τον αναγνώστη.




Μαίρη Πόππινς
Η συγκεκριμένη νταντά έδιωχνε τη μιζέρια και τη μουχλάδα του χειμώνα, μα δεν έμενε όταν έπιαναν οι βαριές κι έντονες ζέστες του καλοκαιριού. Δε θα μπορούσαμε παρά να τη χαρακτηρίσουμε σαν μια ανοιξιάτικη προσωπικότητα. Φυσικά μιλάω μεταφορικά! Δείτε και τις υπέροχες αυτές εκδόσεις από τον Ποταμό, που αν ποτέ βρω, θα ήθελα να τις έχω όλες!! 
Τίτλος πρωτότυπου: Mary Poppins 
Συγγραφέας: Πάμελα Τράβερς
Εκδόσεις: Ποταμός
Ημερομηνία έκδοσης: 1995
ISBN13: 9789607563019
Σελίδες: 201


Περίληψη: "Τα μεγάλα κλασικά έργα για παιδιά, όπως και η Μαίρη Πόππινς, είναι μαγευτικά και τρομακτικά, λυπητερά και πολύ αστεία".Αυτό είναι το πρώτο από τα έξι βιβλία με τις περιπέτειες της Μαίρης Πόππινς, της αγγλίδας γκουβερνάντας που μαθαίνει χωρίς φλυαρίες στα παιδιά τη δύναμη και τη γοητεία της φαντασίας.
Από τις εκδόσεις Ποταμός ακολουθούν και τα άλλα πέντε βιβλία της Μαίρης Πόππινς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Κάτι από Ρόαλ Νταλ
Διαβάστε και κάτι από Ρόαλ Νταλ αυτή την άνοιξη, ίσως όχι το εργοστάσιο σοκολάτας, πιάστε τη Ματίλντα ή τον ΜΦΓ. Ένα παιδικό βιβλίο ταιριάζει όμορφα με την ανεμελιά της εποχής.

Ο Μυστικός Κήπος
Ένα εκπληκτικό κλασσικό βιβλίο, που έχω διαβάσει μια μόνο φορά στη ζωή μου κι έχει μείνει στην καρδιά μου τόσο γερά κι έντονα, ακόμα κι αν δεν έχω κάνει καμιά επανάληψη κι έχω μόνο την ανάμνηση των συναισθημάτων που μου προκάλεσε. Είναι ένα πανέμορφο βιβλίο που θα σας κάνει να νιώθετε σαν μικρό παιδί όταν θα το διαβάζετε.

Τίτλος πρωτότυπου: The Secret Garden
Συγγραφέας: Φράνσις Μπαρνέτ
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος (αν κι έχω την εντύπωση πως το συγκεκριμένο είναι κομμένο, και καλύτερα να το κοιτάξετε πρώτα)
Ημερομηνία έκδοσης: 20/5/2001
ISBN: 960-412-015-8
Σελίδες: 136

Περίληψη: Αυτή είναι η ιστορία της Μαίρης Λένοξ, ενός στριμμένου και αντιπαθητικού κοριτσιού, που γεννήθηκε στις Ινδίες από Άγγλους γονείς, αλλά έμεινε ορφανή στα εννέα της χρόνια και αναγκάστηκε να πάει να μείνει στο αρχοντικό του παράξενου θείου της, στα βαλτοτόπια της βόρειας Αγγλίας. Εκεί θα πιάσει φιλίες με άλλα δύο παιδιά και θα προσπαθήσουν να βρουν το μυστικό κήπο και να τον ξαναζωντανέψουν!

Ο άνεμος στις ιτιές
Είμαι ΣΙΓΟΥΡΗ πως γνωρίζετε τη συγκεκριμένη ιστορία! Αν δεν την έχετε διαβάσει, σίγουρα την έχετε δει παιδιά στην τηλεόραση, κάποιο απόγευμα σε κάποιο κρατικό κανάλι. Μπορεί να έχει πρωταγωνιστές ζώα που φοράνε ρούχα και μιλούν, μα είναι ένα τόσο κλασσικό παραμύθι κι αυτό, που αξίζει να το διαβάσετε κάποια άνοιξη στη ζωή σας.

Τίτλος πρωτότυπου: The Wind in the Willows
Συγγραφέας: Κένεθ Γκράχαμ
Εκδόσεις: Πατάκης
Ημερομηνία έκδοσης: 03/1993
ISBN13: 9789606008238
Σελίδες: 272

Περίληψη: Η ακροποταμιά, το Άγριο Δάσος, ο Πύργος του Βάτραχου κι ένας ολόκληρος κόσμος από δέντρα, φυτά, λουλούδια και ήχους κάθε λογής είναι το μαγικό σκηνικό όπου «παίζουν» το σαγηνευτικό έργο τους ο Νεροπόντικας, ο Σφάλαγκας, ο Ασβός, ο Βάτραχος κι ένα πλήθος ζωάκια του λόγκου. Βαρκάδες στο ποτάμι, εξερευνήσεις στο Άγριο Δάσος, περιπέτειες του Βάτραχου, πότε μ’ ένα τσιγγάνικο κάρο και πότε με αληθινά αυτοκίνητα, συνθέτουν μια ιστορία καθημερινής χαράς με πλήθος απρόοπτα.

Εσείς ποιο βιβλίο θα προτείνατε για την άνοιξη; Με τι θα συνδυάζατε ένα ήσυχο πρωινό στην αυλή πλάι στα λουλούδια σας ή ένα όμορφο απογευματάκι στο μπαλκόνι με συντροφιά ένα φρουτώδες ρόφημα; Πείτε μας στα σχόλια.

2 σχόλια

  1. Ανώνυμος8/3/16 6:01 μ.μ.

    Θέλω πολύ να διαβάσω Mary Poppins, την Κυρία με τις Καμέλιες και τον Μυστικό κήπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τώρα που ξαναείδα τη λίστα θέλω να διαβάσω οπωσδήποτε και αυτά και τον Άνεμο στις Ιτιές και κάτι από Όστεν..

      Διαγραφή