Διάφορα Γαλλικά Βιβλία

Το αφιέρωμά μας στη γαλλική λογοτεχνία έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου ένα μήνα και κάτι, αλλά καθυστέρησε η δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου λόγω ενός μικρού σκυλίσιου μπελά που ακούει στο όνομα Άλμπους και που μου κάνει τη ζωή πατίνι (αλλά τον λατρεύω!!). Η Λέσχη του Τρελοκαπελά, διάβασε διάφορα βιβλία Γάλλων συγγραφέων από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016. Συγκεκριμένα διάβασε τα παρακάτω (πατώντας πάνω στις εικόνες, μπορείτε να μεταβείτε στο αντίστοιχο άρθρο):

        
 
Για τον τελευταίο μήνα, είχαμε την κατηγορία μας ελεύθερη, να διαβάσει ο καθένας όποιο βιβλίο ήθελε, αρκεί να ήταν από Γάλλο συγγραφέα. Μερικοί θέλησαν να μοιραστούν τις απόψεις τους για τα βιβλία που διάβασαν, και μπορείτε να τις διαβάσετε παρακάτω.

Ο Νίκος διάβασε το "Ύμνος στην Ενωμένη Ευρώπη" του Βικτόρ Ουγκό.


Πρωτότυπος τίτλος: Actes et paroles - Pendant l'exil
Συγγραφέας: Victor Hugo
Εκδόσεις: Ποικίλη Στοά
ISBN: 9786188216730
Σελίδες: 112


Περίληψη: Απευθυνόμενος στους εξόριστους προγραμμένους Γάλλους συμπατριώτες του στη Μεγάλη Βρετανία, ο Βίκτωρ Ουγκώ μας παραδίδει ένα μεγαλειώδες αντιπολεμικό κείμενο, ένα απαστράπτον κατηγορώ εναντίον της μοναρχίας και της απολυταρχίας, συνθέτοντας ταυτόχρονα τον ύμνο της Ενωμένης Ευρώπης, ενός οράματος συγκλονιστικά επίκαιρου στις μέρες μας. Καταγγέλλοντας τις καταστρεπτικές συνέπειες των αλλεπάλληλων ευρωπαϊκών πολεμικών συγκρούσεων, εμπνέεται από μια πολιτική που κάνει λόγο για την αναγκαιότητα της Ενωμένης Ευρώπης! Μιας Ευρώπης όπου "... δεν θα υπήρχαν σύνορα, ούτε τελωνοφύλακες, ούτε δασμοί ... οι συναλλαγές θα ήταν ελεύθερες ... μια γιγαντιαία πλημμυρίδα και άμπωτη χρημάτων και προϊόντων...", μιας Ευρώπης με "…ένα κοινό νόμισμα, σε δύο μορφές, μεταλλική και χάρτινη, που θα είχε για στήριγμά του το κεφάλαιο "Ευρώπη" και για κινητήριο δύναμή του την ελεύθερη εργασία διακοσίων εκατομμύριων ανθρώπων...", μιας Ευρώπης όπου "... η αδελφοσύνη θα γεννούσε την αλληλεγγύη · το κέρδος όλων θα ήταν η περιουσία του καθενός, η εργασία του καθενός η εγγύηση όλων".
Από την εναρκτήρια ομιλία του Βίκτωρος Ουγκώ στο Συνέδριο για την Ειρήνη, στις 21 Αυγούστου 1849.

"Θα ρθει μια μέρα που εσύ Γαλλία, εσύ Ρωσία, εσύ Ιταλία, εσύ Αγγλία, εσύ Γερμανία, εσείς έθνη της ηπείρου, δίχως να χάσετε τις ιδιαιτερότητες και το μεγαλείο σας, θα ενωθείτε και θα δημιουργήσετε την ευρωπαϊκή αδερφοσύνη...
Θα ρθει μια μέρα που δεν θα υπάρχουν πια άλλα πεδία μαχών παρά οι αγορές που θα ανοίγουν στο εμπόριο και τα μυαλά που θα ανοίγουν στις ιδέες...
Θα ρθει μια μέρα που οι βόμβες θα αντικατασταθούν από την καθολική ψηφοφορία των λαών κι από τη σεβάσμια διακυβέρνηση μιας μεγάλης κυρίαρχης ευρωπαϊκής συγκλήτου..."
Η άποψη του Νίκου: "Για άλλη μια φορά ο Ουγκώ αποδείχτηκε διαχρονικός. Το βιβλίο αποτελεί ελληνική μετάφραση μέρους πολιτικού του έργου. Περιλαμβάνει κείμενα του εναντίον του Ναπολέοντα του Γ΄(αν θυμάμαι καλά ο Λουδοβικός Ναπολέοντας ο Γ΄δεν είναι;). Επίσης στο βιβλίο βλέπουμε το λιγουλάκι κακά τα ψέματα ουτοπικό, αλλά υπέροχο, όραμα του Ουγκώ για την ενωμένη Ευρώπη. Και για να φέρω το βιβλίο στα δικά μας, όσα γράφει εναντίον του Λουδοβίκου, κυρίως το βασικό κατηγορητήριο, είναι λες και τα γράφει σημερινός Έλληνας για τον Τσίπρα."

Ο Γιώργος διάβασε τον "Τοίχο" του Ζαν Πωλ Σαρτρ


Πρωτότυπος τίτλος: Le mur
Συγγραφέας: Jean-Paul Sartre
Εκδόσεις: Πατάκη
ISBN: 978-960-16-2218-7
Σελίδες: 298

Περίληψη: "Ο τοίχος" (1939) η συλλογή πέντε διηγημάτων του Ζ. - Π. Σαρτρ τα οποία ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτήρισε "πέντε μικρές πανωλεθρίες της Ύπαρξης, τραγικές και κωμικές", γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό και την κριτική της εποχής του, προκαλώντας ταυτόχρονα σκάνδαλο στην αστική τάξη, λόγω της προκλητικότητας της γραφής και των θεμάτων που πραγματεύεται. Κοινός παρονομαστής των πέντε ηρώων είναι η ανικανότητα να κατακτήσουν την ελευθερία τους, να δραπετεύσουν από το ψέμα και να αποδεχτούν την αληθινή ύπαρξη. Τα διηγήματα, γραμμένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία και καταδεικνύουν την εξέλιξη του συγγραφέα τους. Ο "Ηρόστρατος", η "Οικειότητα" και το "Δωμάτιο", γραμμένα το 1936, εκθέτουν σκοτεινές αναζητήσεις ατομικών παθολογιών (σχέσεις, σεξουαλικότητα, τρέλα, νοσηρότητα), ενώ το πρώτο και το τελευταίο της συλλογής επιχειρούν ένα άνοιγμα στον σύγχρονο κόσμο και στα μείζονα ζητήματα της δεκαετίας του '30. Ο "Τοίχος" έχει ως φόντο τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και η "Παιδική ηλικία ενός αρχηγού" (1938), το εκτενέστερο αφήγημα, είναι μια παρωδία μυθιστορήματος μαθητείας που αφηγείται τα παιδικά και νεανικά χρόνια ενός νέου καλής οικογένειας την εποχή της ανόδου του φασισμού.
Η άποψη του Γιώργου: "Τα γνωστά θέματα του Σαρτρ που συνδυάζει με μαεστρία φιλοσοφία και λογοτεχνία. Η τάση των ανθρώπων να μην θέλουν να γνωρίσουν την πραγματική τους ταυτότητα και την ουσία της ύπαρξης τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία ιστορία με τίτλο "Τα παιδικά χρονιά ενός αρχηγού" που εγκαινιάζει μια νέα εποχή, αυτή του φασισμού και των μωρών και δειλών που συμμετέχουν σε τέτοιες οργανώσεις μετά από αποτυχία εύρεσης της ελευθερίας τους και της ταυτότητας τους. Μια πολύ καλή συλλογή, πιο "λάιτ" από την Ναυτία και θα μπορούσε κάποιος να ξεκινήσει τον Σαρτρ με αυτό."

Εγώ διάβασα την "Κομψότητα του Σκαντζόχοιρου" της Μιριέλ Μπαρμπερί


Πρωτότυπος τίτλος: L' élégance du hérisson
Συγγραφέας: Muriel Barbery
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες
ISBN: 978-960-398-247-0
Σελίδες: 358


Περίληψη: Σπάνιες στιγμές αληθινής ομορφιάς μέσα από υπέροχες σελίδες λογοτεχνίας, με έξυπνο χιούμορ, ευαισθησία και αγάπη για τη ζωή, σε μια αριστουργηματική αφήγηση με δύο πρόσωπα:"Το όνομα μου είναι Ρενέ. Είμαι πενήντα τεσσάρων χρονών, χήρα, μικρόσωμη, στρουμπουλή και άσχημη. Τα τελευταία είκοσι εφτά χρόνια είμαι η θυρωρός του κτιρίου στην οδό Γκρενέλ 7, ενός όμορφου μεγάρου, που χωρίζεται σε οκτώ μεγάλα υπερπολυτελή διαμερίσματα. Δε σπούδασα, ήμουν πάντοτε φτωχή, διακριτική και ασήμαντη. Ανταποκρίνομαι όμως τέλεια σε ό,τι η κοινωνία πιστεύει ως υπόδειγμα θυρωρού πολυκατοικίας· κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι γνωρίζω πολύ περισσότερα από τους πλούσιους αλαζόνες".
"Το όνομα μου είναι Παλόμα. Είμαι δώδεκα χρονών και μένω στην οδό Γκρενέλ 7, σ' ένα αρχοντικό διαμέρισμα. Εντούτοις, παρά την καλοτυχία και τα πλούτη, από πολύ καιρό ξέρω ότι ο τελικός προορισμός μου είναι η γυάλα με τα ψάρια. Πώς το γνωρίζω; Τυχαίνει να είμαι έξυπνη. Εξαιρετικά έξυπνη, μάλιστα. Γι' αυτό έχω πάρει την απόφαση μου· στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τη μέρα των γενεθλίων μου, στις 16 Ιουνίου, θ' αυτοκτονήσω".
Δύο ηρωίδες διαφορετικές μεταξύ τους, με κρυμμένους εσωτερικούς κόσμους και ανείπωτα μυστικά, που θα αποκαλυφθούν με την άφιξη του κυρίου Όζου, ενός καλλιεργημένου και πλούσιου Γιαπωνέζου.
Η άποψή μου: Άργησα λιγάκι να το συνηθίσω, καθώς η Μπαρμπερί φιλοσοφεί σε υπέρτατο βαθμό μέσα στις σελίδες της για τα πάντα, ουσιώδη και ανούσια, μέσα από τα μάτια της μικρής μα πανέξυπνης Παλόμα και της ερμητικά κλειστής Ρενέ. Μου άρεσε η ατμόσφαιρα που μου θύμισε έντονα γαλλική ταινία, και αν και με κούρασε η ατέλειωτη φιλοσοφία, στο τέλος μου άφησε μια όμορφη εικόνα, καθώς οι δύο κεντρικές ηρωίδες γνωρίζονται και επηρεάζει η μια τη ζωή της άλλης προς το καλύτερο. Ένα όμορφο βιβλιαράκι, αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που με λίγη υπομονή έχει κάτι καλό να χαρίσει στον αναγνώστη.

Διαβάστε ακόμα: Η Γαλλική Λογοτεχνία στη Χώρα των Βιβλίων
Μικρή ιστορία της γαλλικής λογοτεχνίας
Σαρτρ Εναντίον Καμύ
Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του Παρισιού
Η ιστορία του Παρισιού μέσα από 6 βιβλία (και κάτι ψιλά)


Το αφιέρωμά μας έφτασε στο τέλος του. Για τη συνέχεια, προς το παρών ο Τρελοκαπελάς άφησε το καπέλο του και έφυγε για διακοπές στην Καραϊβική, δίχως να ενημερώσει καν για την ημέρα επιστροφής του! Φήμες, πάντως, λένε, πως κουβάλησε μαζί του τουλάχιστον τη μισή βιβλιοθήκη του Λευκού Λαγού..

Πείτε μας στα σχόλια, τι αφιέρωμα θα σας ενδιέφερε να δείτε 
ή ακόμη καλύτερα να συμμετέχετε στη Χώρα των Βιβλίων; 

2 σχόλια

  1. Αν μου επιτρέπεται, να αναφέρω ένα γαλλικό βιβλίο που είχα απολαύσει πολύ : τα "Πορφυρά ποτάμια" του JC Grange (έχει μεταφερθεί και στο σινεμά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, θα το έχω υπόψιν μου, σε ευχαριστώ :)

      Διαγραφή