Πες μου την αγαπημένη σου σειρά, να σου πω ποιο βιβλίο να διαβάσεις

(Μόνο για τα Φιλαράκια δε σου έχω πρόταση. Αν αυτή είναι η αγαπημένη σου σειρά, ξαναδες την!
Θα την ξαναδώ κι εγώ!!)
Είδες όλα τα επεισόδια της αγαπημένης σου σειράς και θέλεις κι άλλο; Όσο περιμένεις (είτε να βγουν καινούργια επεισόδια, είτε να ξεχάσεις και λίγο αυτά που έχεις δει), μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο που να ταιριάζει στο είδος και στο ύφος που σου αρέσει, αν, βέβαια, δεν το έχεις ήδη διαβάσει!


Εκδόσεις Anubis
Αν σου αρέσει το Game of Thrones, διάβασε το Όνομα του Ανέμου του Patrick Rothfuss που διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο σαν το Γουέστερος, αλλά με περισσότερη μαγεία (τέλεια!!). Όπως και το Game of Thrones, έτσι και το βιβλίο του Rothfuss είναι πλούσιο σε χαρακτήρες και η ιστορία είναι συναρπαστική, ότι πρέπει για να κρατήσει το ενδιαφέρον στους λάτρεις του GoT. Και το πιο σημαντικό, οι αγαπημένοι σου ήρωες δεν κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πεθάνουν!


Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί
Αν σου αρέσει το The Office, διάβασε το Φτάσαμε στο Τέλος του Joshua Ferris που επίσης απαθανατίζει ξεκαρδιστικά τη ρουτίνα της ζωής στο γραφείο. Τα κουτσομπολιά, η αισθηματική ζωή του γραφείου, οι φάρσες και οι ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες του βιβλίου, θα ταιριάξουν ιδανικά στους λάτρεις της σειράς.









Εκδόσεις Φανταστικός
Κόσμος
Αν σου αρέσει το Doctor Who να διαβάσεις το Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ του Ντάγκλας Άνταμς. Διαστημικά ταξίδια, εξωγήινοι, πνευματώδεις γοητευτικοί Βρετανοί, είναι λίγα μόνο από τα κοινά που έχουν. (Ο Ντάγκλας Άνταμς έχει γράψει σενάρια για το Doctor Who και υπάρχουν μέχρι και αναφορές σχετικές με το βιβλίο στη σειρά!)

Εκδόσεις Οξύ

Αν σου αρέσει το Supernatural, διάβασε το Ο Πόλεμος των Θεών του Neil Gaiman, που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στην Αμερική τόσο σκοτεινό και τόσο γεμάτο παγανιστικούς Θεούς, όσο και η ίδια η σειρά. Ο πρωταγωνιστής, ο Σάντοου, σαν άλλος Σαμ Γουίντσεστερ, έρχεται αντιμέτωπος με πλάσματα που μοιάζουν να ξέρουν πιο πολλά γι' αυτόν ακόμα κι απ' τον ίδιο, και ανακαλύπτει πως οι νεκροί αγαπημένοι του, του έκρυβαν κάποια επικίνδυνα μυστικά.




Εκδόσεις Ψυχογιός
Αν σου αρέσει το Σέρλοκ, να διαβάσεις το Κάλεσμα του Κούκου του Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ (δηλαδή της Ρόουλινγκ!). Το Σέρλοκ είναι μια αστυνομική σειρά που ακολουθεί έναν ντετέκτιβ που λύνει μυστήρια στο Λονδίνο, ενώ το "Κάλεσμα του Κούκου" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ακολουθεί επίσης έναν ντετέκτιβ που προσπαθεί να διαλευκάνει έναν φόνο, επίσης στο Λονδίνο. Ακούγεται γνωστό; Πέρα από αυτά, ο ντετέκτιβ του βιβλίου, ο Στράικ, έχει μια γραμματέα που θα θυμίσει στους λάτρεις του Σέρλοκ τον Γουάτσον.

Εκδόσεις Ψυχογιός
Αν σου αρέσει το Vampire Diaries, να διαβάσεις το Οι Γαλαζοαίματοι της Μελίσα ντε λα Κρουζ που επίσης περιλαμβάνει ένα μπερδεμένο ερωτικό τρίγωνο με βρικόλακες και μια κάποια μυθολογία που θα σου θυμίσει όλη αυτή την ιστορία με τους σωσίες και την οικογένεια των Original. Το βιβλίο τρέχει γρήγορα και είναι τόσο εντυπωσιακό όσο η σειρά, ίσως ακόμη περισσότερο μάλιστα, μια και διαδραματίζεται στο Μανχάταν.







Εκδόσεις Σύγχρονοι
Ορίζοντες
Αν σου αρέσει το Mad Men, να διαβάσεις το Δρόμο της Επανάστασης του Ρίτσαρντ Γέιτς. Και τα δύο αφορούν κρυφά δυστυχισμένα ζευγάρια των προαστίων, που ζουν στα 1960. Και όπως και στη σειρά, έτσι και το βιβλίο ζωγραφίζει μια λεπτομερή εικόνα της εποχής, με όλα σεξουαλικά πιστεύω της, και, φυσικά, μπόλικο αλκοόλ!









Αν σου αρέσει το Pretty Little Liars, να διαβάσεις το The Lying Game της Sara Shepard. Στην πραγματικότητα, η Σάρα Σέπαρντ είναι η συγγραφέας και της αρχικής σειράς των βιβλίων με τις μικρές όμορφες ψεύτρες, οπότε να περιμένεις και από αυτό το βιβλίο να είναι εξίσου συναρπαστικό με την τηλεοπτική σειρά. Γεμάτο αναπάντεχες ανατροπές και μυστικά με το τσουβάλι, το "The Lying Game" θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του Pretty Little Liars, με ένα νέο μυστήριο που θα τους θυμίσει πολύ τον παιχνιδιάρικο Α.





Εκδόσεις Anubis
Αν σου αρέσει το Walking Dead, πρέπει να διαβάσεις το Ζ Παγκόσμιος Πόλεμος του Max Brooks που είναι εξίσου σκληρό και αποκαλυπτικό όσο η σειρά. Και τα δύο ανατρέχουν σε μια Αμερική αποδεκατισμένη από τα ζόμπι και ασχολούνται με επιζώντες, που ενάντια σε κάθε πιθανότητα, συνεχίζουν γενναία να ελπίζουν πως θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τον κόσμο τους.








Εκδόσεις 4Π
Αν σου άρεσε το Downton Abbey, να διαβάσεις την Τζέιν Έυρ της Σάρλοτ Μπροντέ. Είναι μια ιστορία σκοτεινή, ρομαντική και γεμάτη μυστικά και ανατροπές - παιχνιδάκι για τους λάτρεις της σειράς.












Αν σου αρέσει το Girls, να διαβάσεις το Bad Feminist της Roxane Gay. Η σειρά συχνά αναφέρεται στις τάξεις, το φεμινισμό και την φυλή, και το βιβλίο με τα δοκίμια της Gay, έχει έξυπνες αναφορές σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα.



Αν σου αρέσει το House of Cards, διάβασε το Βασιλιά Ριχάρδο τον Γ' του Σαίξπηρ. Η πρωτότυπη Βρετανική εκδοχή της σειράς ήταν εμπνευσμένη από τον Ριχάρδο τον Γ', πέρα από τον Μακβέθ, και ο Φράνσις Άντεργουντ σίγουρα θυμίζει Σαιξπηρικό ανταγωνιστή.




Εκδόσεις γράμματα






Αν σου αρέσει το Seinfeld, να διαβάσεις τη Νόσο του Πορτνόυ του Φίλιπ Ροθ. Όπως και η σειρά, έτσι και το βιβλίο αναλύει τους χαρακτήρες για να προκαλέσει το γέλιο, και εξαιτίας των θεμάτων του πρωταγωνιστή με το σεξ και τη μητέρα του, να είσαι σίγουρη/ος πως θα ξεκαρδιστείς.




Εκδόσεις Πατάκη








Αν σου αρέσει το Revenge, να διαβάσεις τον Κόμη Μοντεχρίστο του Αλέξανδρου Δουμά, την απόλυτη ιστορία εκδίκησης - και την έμπνευση, στην πραγματικότητα, της ίδιας της σειράς. Οι λάτρεις της σειράς θα αναγνωρίσουν τα περίπλοκα σχέδια της Αμάντα Κλαρκ/Έμιλι Θορν, στην ιστορία του Δουμά, σχετικά με έναν άντρα που αναζητά την τιμωρία εκείνων που τον φυλάκισαν άδικα.









Αν σου άρεσε το Gossip Girl να διαβάσεις το The A-List της Zoey Dean. Σίγουρα θα καταβροχθίσεις τον κόσμο του, τον γεμάτο προνόμια και δράμα. Αν και το βιβλίο ανταλλάσσει την υψηλή κοινωνία του Μανχάταν για το εντυπωσιακό Μπέβερλυ Χιλς, η πρωταγωνίστρια, Anna, δεν ξεχνάει τις ρίζες της από το Upper East Side, κάτι που θα έκανε την Μπλαιρ Γουόλντορφ περήφανη.








Αν σου αρέσει το Once Upon a Time, να διαβάσεις το Enchanted της Alethea Kontis, που είναι μια μίξη κλασσικών παραμυθιών μέσα σε μια και μόνη ιστορία, όπως περίπου γίνεται και στη σειρά. Το βιβλίο διαθέτει ένα εύρος μαγικών χαρακτήρων, που θα έχει σίγουρα απήχηση στους λάτρεις της σειράς.








Εκδόσεις Πόλις
Αν σου αρέσουν οι Sopranos, να διαβάσεις το Αμερικανικό Ειδύλλιο του Φίλιπ Ροθ. Αν και ίσως λιγότερο αιματηρό, το βιβλίο επίσης ασχολείται με την ιστορία των Αμερικάνων (στα 1970 αντί για τα 1990) και κυρίως με τη ζωή ενός εύπορου άντρα από το Νιου Τζέρσι.










Εκδόσεις Κέδρος
Αν σου αρέσει το Sex and the City, να διαβάσεις το Καλή στο Κρεβάτι της Τζένιφερ Γουάινερ, που ανταλλάσσει το Μανχάταν με τη Φιλαδέλφεια, και την Κάρι με την Κάνι, όμως διαθέτει τόσο το ύφος όσο και τα θέματα που θα κάνουν τους λάτρεις της σειράς να νιώσουν οικεία. Το βιβλίο ακολουθεί το ταξίδι της δημοσιογράφου ψυχαγωγίας, Κάνι, στον αισθηματικό, ρομαντικό και επαγγελματικό τομέα, και είναι εξίσου ξεκαρδιστικό με τη σειρά.


Εκδόσεις Αίολος







Αν σου αρέσει το Twin Peaks, να διαβάσεις τον Τρυποκάρυδο του Τομ Ρόμπινς. Και στα δύο βρίσκει κανείς χαρακτήρες πιο μεγάλους κι από την ίδια τη ζωή, και κόσμους που μοιάζουν σουρεαλιστικοί. Το βιβλίο κατά βάθος είναι μια περίεργη ιστορία αγάπης, που περιλαμβάνει ταυτόχρονα συνομωσίες και ίντριγκες (τι διασκεδαστικό!)







Αν σου αρέσει το American Horror Story: Freak Show, να διαβάσεις το Geek Love της Katherine Dunn. Η σειρά ακολουθεί το τελευταίο τσίρκο φρικιών της Αμερικής, άρα μάλλον θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα αυτό το μυθιστόρημα, όπου ένα ζευγάρι αποφασίζει να μετατρέψει τα ίδια του τα παιδιά σε ένα σόου φρικιών, μέσω ναρκωτικών και ραδιενεργών υλικών.







Εκδόσεις Μεταίχμιο
Αν σου αρέσει το Big Bang Theory, να διαβάσεις το Υπόθεση Ρόζι της Graeme Simsion, που αφορά επίσης σπασίκλες, κοινωνικά άβολους επιστήμονες που προσπαθούν να βρουν την αγάπη, μαζί με όλες τις ξεκαρδιστικές καταστάσεις που ακολουθούν. Επιπλέον, το χιούμορ των σπασίκλων στο βιβλίο ταιριάζει τέλεια στους λάτρεις της σειράς.









Εγώ στο άρθρο αυτό βρήκα αρκετά βιβλιαράκια που έχω σκοπό να διαβάσω, αλλά ξεσηκώθηκα και για κάποιες σειρές που δεν έχω ακόμα δει. Εσείς;

Πηγή: We Know What Book You Should Read Based On Your Taste In TV

7 σχόλια

  1. Πολύ καλή λίστα Αλίκη :)
    Θα ήθελα να προσθέσω αυτό: Αν σου άρεσε το skins, τότε μάλλον θα σου αρέσει το looking for Alaska του John Green. Με διαφορά το καλύτερο βιβλίο του κατά τη γνώμη μου και ταιριάζει στο όλο aesthetic του skins.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία!! Κι εγώ σκεφτόμουν να προσθέσω και για το Stranger Things, με το Αυτό του Κινγκ, αλλά μια και δεν το έχω τελειώσει ακόμα δεν το έβαλα... Του Τζον Γκριν διάβασα το Λάθος Αστέρι και δε με ενθουσίασε. Αλλά λεω να του δωσω καμια ευκαιρία ακόμα.

      Διαγραφή
    2. Του John Green έχω διαβάσει το tfios, το paper towns και το Αναζητώντας την Αλάσκα. Για το Λάθος Αστέρι έχω ακριβώς την ίδια γνώμη με εσένα, και το paper towns το βρήκα πολύ βαρετό, μόνο λίγο πριν το τέλος μου άρεσε. Η Αλάσκα νομίζω πως είναι πολύ πιο ώριμο και ανώτερο από τα άλλα δύο, αν και είναι από τα βιβλία που είναι πραγματικά να είσαι στο mood.

      Διαγραφή
  2. Αψογο άρθρο! Δεν έχεις ιδέα πόσα μπήκαν στη λίστα μου!!! Μια λεπτομέρεια:Του Φιλιπ Ροθ το βρήκα ως "το σύνδρομο Πορτνόι" στα ελληνικά! Ευχαριστούμεεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ :) Πράγματι, αυτή που λες πρέπει να είναι η πιο καινούργια έκδοση του βιβλίου. Εγώ είχα βρει την παλιότερη και έβαλα αυτήν..

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ! Πολύ ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή