Λογοτεχνικές διακοπές που πήγαν τελείως στραβά

Ετοιμάζεις ωραία και καλά τη βαλιτσούλα σου, αντηλιακό, πετσέτα, αφτερσάν, να πας να χαλαρώσεις σε ένα εξωτικό ελληνικό νησί, χωρίς ρολόγια, χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς έγνοιες, εσύ και ο εαυτός σου, και ούτε σου περνάει από το μυαλό πως όλοι εμείς οι υπόλοιποι θα καθόμαστε στις άδειες πόλεις και θα ψηνόμαστε και θα δουλεύουμε και θα υποφέρουμε και θα μας τρώνε και τα κουνούπια! Γι' αυτό, λοιπόν, θα σου προτείνω μερικά βιβλία με εντελώς καταστροφικές διακοπές για να μη νομίζεις ότι είσαι και πολύ σπουδαίος! Χα!



(Για επιπλέον τιμωρία σου έχω και σπόιλερ!!)


Θάνατος στη Βενετία
του Τόμας Μαν

Πανούκλα. Ανάρμοστο ενδιαφέρον για ένα νεαρό αγόρι. Ξαφνικός θάνατος. Η κλειστοφοβική νουβέλα του Τόμας Μαν σχετικά με έναν συγγραφέα που πάει διακοπές στο νησί Λίντο στη Βενετία και παθαίνει μια άβολη εμμονή με ένα αγόρι πριν υποκύψει στην χολέρα, είναι ένας εφιάλτης από την αρχή ως το τέλος.
Το Λίντο της Βενετίας



Μεθυσμένο ημερολόγιο
του Χάντερ Σ. Τόμπσον
Οι διακοπές με τον Ραούλ Ντιούκ και τον δικηγόρο του, Δρ Γκόνζο, δεν είναι για τους ευαίσθητους. Μπορεί θεωρητικά να πηγαίνουν στο Βέγκας για να καλύψουν έναν αγώνα με μηχανές για κάποιο περιοδικό, οι δυο τους περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κάτω από τον συνδυασμό LSD, κοκαΐνης, κάνναβης, αλκοόλ, αιθέρα, και μεσκαλίνη. Το ταξίδι τους που τροφοδοτείται με ναρκωτικά είναι ένα ψυχωτικό τρενάκι τρόμου γεμάτο παραισθήσεις και βία που αρκεί για να σε κρατήσει μακριά από τα ναρκωτικά για πάντα!
Σκηνή από την ταινία "The Rum Diary" με τον Johnnie Depp


Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ
της Πατρίσια Χάισμιθ
Ο Τομ Ρίπλεϋ είναι ένας απατεώνας που ταξιδεύει στην Ιταλία, προκειμένου να πείσει τον πλούσιο πλεϊμπόι Ντίκι Γκρίνλιφ να γυρίσει σπίτι στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο Τομ παθαίνει ψύχωση με τον Ντίκι και την πλούσια ζωή του, και καθώς ο δεύτερος αρχίζει να τον βαριέται, πηγαίνουν διακοπές από τις διακοπές στο παραλιακό Σαν Ρέμο. Κι εκεί, μπροστά στην πανέμορφη θάλασσα της Λιγουρίας ο Τομ χτυπάει τον Ντίκι σε μια βάρκα, πετάει το σώμα του στο νερό και του κλέβει την ταυτότητα.
Το Σαν Ρέμο (jaw drop)


Το Νέο Όνομα
της Έλενα Φερράντε
Στο δεύτερο μέρος της τετραλογίας της Νάπολης, η Έλενα και η Λίλα είναι έφηβες, κι όμως η Λίλα βρίσκεται ήδη σε έναν δυστυχισμένο γάμο. Όταν ο βίαιος άντρας της, ο Στέφανο, τη στέλνει στο νησί της Ίσκια για το καλοκαίρι για να ξεκουραστεί, η Έλενα πηγαίνει μαζί της αλλά οι υποτιθέμενες διακοπές αναψυχής τους παίρνουν μια τροπή που θα σημαδέψει τα δυο κορίτσια για πάντα. Η Λίλα αρχίζει μια σχέση με τον Νίνο, το αγόρι που αγαπούσε από πάντα η Έλενα, κι εκείνη, μέσα στην απόγνωσή της χάνει την παρθενιά της από τον γλοιώδη πατέρα του Νίνο. Το ταξίδι τελειώνει όπως ξεκίνησε. Με τα κορίτσια δυστυχισμένα και τον Στέφανο να σφίγγει ξανά τις γροθιές του.
Τι Ίσκια τι Πάργα!!



Και ο ήλιος ανατέλλει (Φιέστα)
του Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Ο Χέμινγουεϊ αιχμαλωτίζει αυτό το συναίσθημα, που ξεκινάς διασκεδαστικές διακοπές και καταλήγεις σε ένα υπερβολικά μεθυσμένο χάλι. Μια παρέα Αμερικάνων και Βρετανών ομογενών, με αρχηγό τον Τζέικ Μπαρνς, ταξιδεύουν για να δουν τις ταυρομαχίες στο φεστιβάλ του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα. Μετά από πολύ πολύ κρασί, ραγισμένες καρδιές και μύτες, ενός τυχερού η γυναίκα φεύγει με τον ταυρομάχο.
Η όμορφη Παμπλόνα (χωρίς τις ταυρομαχίες ιδανικά!)


Τρυφερή είναι η νύχτα
του Φ.Σ.Φιτζέραλντ
Και ο Φιτζέραλντ διαλέγει μια εντυπωσιακή μεσογειακή παραλιακή πόλη για να στήσει μια ιστορία απιστίας, αν και προσθέτει και έναν φόνο στη συνταγή. Η Ρόζμαρι Χόιτ είναι μια νεαρή Αμερικανίδα ηθοποιός που παρασύρεται στον δυσλειτουργικό κύκλο του Ντικ και της Νικόλ Ντάιβερ, που αγαπούν τις σκληρές διασκεδάσεις. Οι διακοπές της παίρνουν μια ιδιαίτερα κακή τροπή, όταν μετά από ένα πάρτι των Ντάιβερ, ένας άντρας δολοφονείται και καταλήγει στο κρεβάτι της.
Κάπου στη νότια Γαλλία 



Η Παραλία
του Άλεξ Γκάρλαντ
Ακόμα και οι διακοπές πρέπει να έχουν όρια, όπως δείχνει το μυθιστόρημα του Γκάρλαντ, το οποίο αφηγείται την ιστορία του Ρίτσαρντ, ενός Βρετανού ταξιδιώτη που ανακαλύπτει μια μυστική κοινότητα σε ένα ειδυλλιακό νησί της Ταϊλάνδης. Φαινομενικά, πρόκειται για μια ονειρική χίπικη κοινότητα που ζει σε διακοπές διαρκείας, μακριά από τον πολιτισμό. Όμως μετά από μερικές εβδομάδες, ο Ρίτσαρντ ανακαλύπτει πως το σκηνικό μοιάζει πολύ περισσότερο με τον Άρχοντα των Μυγών παρά με την Ουτοπία, και τα πράγματα γίνονται βίαια.
Τα νησιά PhiPhi όπου γυρίστηκε και η ταινία του 2000 με τον Leonardo DiCaprio

Προτείνετε στα σχόλια κι άλλα βιβλία με καταστροφικές διακοπές για να διαβάσουμε 
εμείς που μένουμε εδώ και να πιστεύουμε πως, ντάξει μωρέ, 
δεν αξίζει να καταστραφείς για λίγες μέρες διακοπές!!


4 σχόλια

  1. Και τα κλασσικά της Άγκαθα Κρίστι, Evil under the sun και Murder on the Nile νομίζω ταιριάζουν γάντι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την λίστα σου έχω διαβάσει μόνο το Ο θάνατος στη Βενετία. Όμως θεωρώ ότι η περιγραφή/περίληψή σου για το μεθυσμένο ημερολόγιο αναφέρεται μάλλον στο Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας του ίδιου συγγραφέα. Το μεθυσμένο ημερολόγιο διαδραματίζεται στο Πόρτο Ρίκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρθρο είναι μετάφραση από αυτό που φαίνεται στην πηγή. Εγω απο τα παραπάνω εχω διαβάσει αυτό της Φερραντε που το διόρθωσα γιατι ειχε λαθος περιγραφή, οπότε δε με εκπλήσσει να υπάρχουν λάθη και στα υπόλοιπα..

      Διαγραφή