Γιατί έβγαλα το κινητό από την κρεβατοκάμαρά μου

Οι εντυπώσεις μου μετά από ένα μήνα χωρίς κινητό και πώς επηρέασε αυτό το καθημερινό μου διάβασμα.

girl reading
Εδώ και πάνω από ένα χρόνο (ίσως και αρκετά παραπάνω) δεν έκανα καθόλου καλό ύπνο. Κοιμόμουν ελαφρά, ξυπνούσα εύκολα, και δεν μπορούσα να ξανακοιμηθώ για κανένα λόγο. Πολύ συχνά ξημέρωνα και τελικά με έπαιρνε ο ύπνος αφού έβγαινε ο ήλιος με αποτέλεσμα να σηκώνομαι και πιο αργά και να νιώθω όλη την ημέρα πολύ κουρασμένη. Σκέφτηκα πως μπορεί να έφταιγε κάποιο άγχος μου, ακόμα και κάποιο άγχος που δεν ήξερα, ίσως έφτασα σε κάποια φάση της ζωής μου που ξόδεψα όλο το ταλέντο μου στον ύπνο (!) όπως έκανα με τις αντοχές μου στη λακτόζη. Τελικά αποφάσισα να κάνω μια και μόνη δοκιμή, να αλλάξω κάτι που σκεφτόμουν πολύ συχνά πως μπορεί να μου κάνει κακό αλλά απόδιωχνα τη σκέψη γιατί δε μου άρεσε. Αποφάσισα να βγάλω το κινητό από την κρεβατοκάμαρα.


Γενικά εγώ και το κινητό μου είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι. Θα έμπαινα στο ίντερνετ μέχρι να με πάρει ο ύπνος, είτε θα έβλεπα βιντεάκια στο youtube, που σπάνια σε χαλαρώνουν αρκετά για να κοιμηθείς, και θα τύχαινε ακόμη και να συνεχίζουν να παίζουν για πολλές ώρες αφού με είχε πάρει ο ύπνος. Μπορεί στα καλά καθούμενα να μου ερχόταν μια τελείως άσχετη σκέψη και να googlαρα ακόμα και πράγματα που αφορούσαν για παράδειγμα τα λουλούδια μου, ή κάποια ασθένεια που είχε πάρει το αυτί μου ή οποιαδήποτε εντελώς άχρηστη πληροφορία.
decoration books
Αν ξυπνούσα μέσα στη νύχτα κατευθείαν θα άνοιγα το κινητό και θα έμπαινα στα social media, εκείνες τις ώρες μάλιστα, υπάρχει πολύ κινητικότητα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οπότε παρακολουθούσα τους celebrities στο instagram μέχρι που τελείωναν τα stories τους. Επίσης τρομερά άχρηστες πληροφορίες γενικότερα. Φυσικά με όλη αυτή τη δραστηριότητα, ακόμη κι αν ήμουν ξαπλωμένη εγώ, δεν χαλάρωνε με τίποτα το μυαλό μου για να ξανακοιμηθώ. Το να ξυπνήσω μέσα στη νύχτα ήταν σχεδόν μόνιμο φαινόμενο.

basket of books
Από εκεί και πέρα, μόλις σηκωνόμουν το πρωί ξανάπιανα το κινητό και άρχιζα να μπαίνω παντού, πριν ακόμη ανοίξω καλά καλά τα μάτια μου. Αν δε έβαζα ξυπνητήρι, το ανέβαλα μέχρι και για μια και παραπάνω ώρες μετά.
Το ξέρατε ότι οι οθόνες των κινητών/τάμπλετ/τηλεόρασης/υπολογιστή μιμούνται το φως του ήλιου και κατ' επέκταση η ύπαρξή τους μέσα στο χώρο όπου θέλουμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε μπερδεύει τον εγκέφαλό μας και καταλήγουμε να κάνουμε πολύ κακό ύπνο; Κανονικά πρέπει να απέχουμε από όλα αυτά τουλάχιστον μια ώρα πριν ξαπλώσουμε.
Αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα: να βγάλω για ένα μήνα το κινητό από την κρεβατοκάμαρά μου και να καταγράψω τα αποτελέσματα, αν υπήρχαν, για την ποιότητα του ύπνου μου. Μάλιστα άλλαξα αρκετά το δωμάτιό μου, το έκανα κατάλληλο για διάβασμα, έφερα βιβλία, χαμηλό φωτισμό (από λαμπάκια που κρέμασα στον τοίχο πίσω από το κρεβάτι μου) και πήγα το κινητό με το φορτιστή του στο σαλόνι όπου και το άφηνα κάθε βράδυ και το έπαιρνα το πρωί.

dog on bed books fairylights
Βέβαια, ακόμα το δωμάτιο δεν έχει
ολοκληρωθεί διακοσμητικά.
Τα αποτελέσματα ήταν εμφανή από το πρώτο κιόλας βράδυ! Έκανα ένα χαμομήλι (για έξτρα βοήθεια), διάβασα περίπου μια ώρα και μετά κοιμήθηκα έτσι όπως είχα πάρα πολύ καιρό να κοιμηθώ. Δεν ξύπνησα μέσα στη νύχτα και την επόμενη μέρα ήμουν ξεκούραστη και φρέσκια. Και δεν περιορίστηκε αυτό στο πρώτο βράδυ. Ολόκληρο το μήνα ο ύπνος μου έχει αλλάξει πολύ προς το καλύτερο. Πλέον έχω περισσότερο χρόνο για διάβασμα, διαβάζω σχεδόν κάθε βράδυ κάτι λίγο πιο βραδινό, ξύπνησα μόνο μια φορά όλο αυτό τον καιρό, κι αυτό ήταν εξαιτίας ενός (ή και παραπάνω, ποιος ξέρει!!) κουνουπιού που βούιζε ξεδιάντροπα μέσα στο αυτί μου. Κι εκείνο το βράδυ αντί να σηκωθώ και να πάω να πάρω το κινητό μου, όταν δεν μπορούσα να κοιμηθώ (γιατί το άκουγα όλο το βράδυ κάπου να ζουζουνίζει μέσα στο δωμάτιο!!), διάβασα λίγο ακόμη από το βιβλίο μου και με πήρε τελικά ο ύπνος κάποια στιγμή.

Το συμπέρασμά μου μετά από ένα μήνα αποχής, ένα δύσκολο μήνα, γιατί πολλές φορές ήθελα απλά να κάνω το εύκολο, να βάλω μια σειρά να παίζει και να αποκοιμηθώ, όμως ο ύπνος μου είναι μακράν καλύτερος χωρίς κινητο+ίντερνετ αλλά με βιβλίο. Πολύ πιο φυσιολογικός και ξεκούραστος.
hand holding fairylights
Μετά από αυτό τον ένα μήνα θα προσπαθήσω να συγκρατηθώ και ακόμα κι αν τελικά ξαναφέρω το κινητό στο δωμάτιο να μην το χρησιμοποιήσω ούτε μια φορά. Μέχρι να νιώσω έτοιμη για κάτι τέτοιο όμως, το κινητό θα μείνει στο σαλόνι!

Συμπεράσματα:
  • Κοιμάμαι φυσιολογικά
  • Διαβάζω πολύ περισσότερο
  • Διαβάζω περισσότερο και κατά τη διάρκεια της μέρας
  • Είμαι πιο ξεκούραστη 
  • Λαμβάνω πολύ λιγότερες άχρηστες πληροφορίες
Αν παρατηρείτε κι εσείς κάποια υπερβολική ενασχόληση με το κινητό σας και δυσκολεύεστε να κάνετε καλό βραδινό ύπνο, δοκιμάστε έστω και για μια βδομάδα να το αφήσετε κάπου αλλού κι ελάτε να μου πείτε αν άλλαξε τίποτα.

4 σχόλια

  1. Αλίκη έκανα και εγώ το πείραμα με το κινητό μου το έβγαλα επιτέλους από το δωμάτιο μου....σου είχα στείλει ένα email που σε ρωτούσα αν μπορώ να το ανεβάσω και εγώ το άρθρο στο blog μου ελπίζω να μην σε πειράζει που το ανέβασα και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο αυτό που έκανες! Θα 'πρεπε να το κάνω κι εγώ, όμως το κακό είναι ότι το χρησιμοποιώ ως ξυπνητήρι για τη δουλειά και είμαι σ' έναν πολύ μικρό χώρο. Τουλάχιστον όμως Σάβατο και Κυριακή θα πρέπει να το κλείνω.
    Σ' ευχαριστώ που μας το θύμισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ μια το βγάζω μια το ξαναπαίρνω πάλι. Θα πρέπει κι εσύ κι εγώ να πάρουμε από ένα ξυπνητήρι!!!

      Διαγραφή