Το αλφαβητάρι του βιβλιοφάγου

Κάθε ένας βιβλιοφάγος από εμάς έχει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, συναισθήματα, λέξεις, που μπορεί να σχετίζει με το διάβασμα. Αυτό εδώ είναι το δικό μου αλφαβητάρι:


Α για Ατελείωτος

Όταν ένα βιβλίο είναι τόσο δύσκολο ή βαρετό που δεν προχωράει με τίποτα ή απλά υπερβολικά ογκώδες, που και να προχωράει δεν το πολυκαταλαβαίνεις.


Β για Βροχή

Το κατάλληλο σκηνικό για να αφιερώσεις μερικές ωρίτσες στο βιβλίο σου (εννοείται εφόσον είσαι κάπου μέσα και η βροχή δεν σε επηρεάζει, δεν έχεις δουλειά να κάνεις εκτός σπιτιού και ο σκύλος σου προτιμάει να μην βραχεί, αλλιώς η Βροχή είναι μια σκέτη καταστροφή!!)


Γ για Γωνιά

Ή αλλιώς ο δικός σου προσωπικός χώρος που έχεις φτιάξει για διάβασμα και μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια απλή αναπαυτική πολυθρόνα, ως ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα δίπλα στο παράθυρο με μαξιλάρια, λαμπάκια και κουβέρτες. Η Γωνιά επίσης μπορεί να υπάρχει σε διάφορους χώρους του σπιτιού και να αλλάζει ανάλογα την εποχή και τη διάθεση.


Δ για Δανεικά 

Που μπορεί να είναι και καλό και κακό. Καλό αν σου δανείζουν κάποιο βιβλίο που ήθελες πολύ να διαβάσεις, κακό αν δανείζεις κάποιο βιβλίο και μετά το βιβλίο σου εξαφανίζεται.


Ε για Εξώφυλλο

Μαλακό ή σκληρό, ιδανικά εμφανίσιμο και φωτογενές γιατί θα τη βγάλεις τη φωτογραφία σου για το Instagram και θέλεις να είναι όσο πιο όμορφη γίνεται.


Ζ για Ζαβλάκωμα

Που νιώθεις μετά από πολύωρο διάβασμα, κι ένα μούδιασμα και κανένα πιάσιμο πιθανόν, αλλά και μια ευχαρίστηση γιατί τελείωσες το βιβλίο σου ή έστω προχώρησες αρκετά και νιώθεις αυτή την ηθική ικανοποίηση πως έχεις κάνει κάτι πολύ σημαντικό.


Η για Ηχητική Υπόκρουση

Που μπορεί να είναι κάποιο soundtrack, κλασσική μουσική, κάτι από το spotify ή το Κασετόφωνο, ειδικά διαμορφωμένο για διάβασμα, κάτι που ταιριάζει στο βιβλίο σου ή στην εποχή.


Θ για Θαλασσινά

Όλα αυτά τα βιβλία που γράφτηκαν για θάλασσες, καράβια, πειρατές, γοργόνες και είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι.


Ι για Ιδιοτροπίες

Λένε τώρα, κάποιοι κακοήθεις (ο αδερφός μου για παράδειγμα) πως εμείς οι βιβλιοφάγοι είμαστε όλοι παράξενοι και ιδιότροποι, εντάξει, δεν το λες και υπερβολικό το ότι μπορεί να ενθουσιαστούμε υπέρμετρα για ένα βιβλίο, να διαβάζουμε ενώ γύρω μας ο κόσμος καίγεται, να τη βρίσκουμε βρε παιδί μου με χαρτί και μελάνι!


Κ για Κλασσικά

Είναι εκείνα τα βιβλία που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, σε άλλους κόσμους, σε γενικές γραμμές είναι βιβλία που είναι αποδεδειγμένα πολύ καλά άσχετα από το πότε γράφτηκαν, μπορεί κλασσικός να είναι και ο Χάρι Πότερ, για την αξία του συνόλου του έργου (για μένα είναι, ξεκάθαρα!)


Λ για Λίστες

Λίστες με βιβλία που θέλεις να διαβάσεις, που διάβασες, που αγάπησες, που μίσησες, που έχουν σχέση με το Παρίσι, βιβλία με μάγους, με δράκους, λίστες για τα πάντα. Κυρίως λίστες που προδίδεις με την πρώτη ευκαιρία!


Μ για  Μαλλιαρός Σύντροφος

Ένα σκυλάκι ή μια γατούλα είναι η καλύτερη παρέα για να διαβάσεις το βιβλίο σου. Καλό θα είναι, βέβαια, να κοιμάται, ακόμα καλύτερα κάπου πολύ κοντά σου.

Ν για Νυχτερινά Αναγνώσματα

Που είναι είτε κάποιο αστυνομικό, ή ένα τρόμου ή απλά... μια Ανατριχίλα! Μπορεί να σε ξενυχτήσει, μπορεί να σου προκαλέσει εφιάλτες, μπορεί να σε κάνει να φωνάξεις την αδερφή σου από το διπλανό δωμάτιο να κοιμηθεί μαζί σου.


Ξ για Ξεμυάλισμα

Δε συμβαίνει συχνά, άλλοτε πάλι συμβαίνει εντελώς αναπάντεχα ή μπορεί και να το περίμενες πως θα σε ξεμυαλίσει το συγκεκριμένο βιβλίο, ο συγκεκριμένος συγγραφέας, και να σκέφτεσαι την ιστορία όλη μέρα και να μη μπορείς να κάνεις τίποτ' άλλο πέρα από το να διαβάζεις αυτό το βιβλίο.


Ο για Όλα του Κόσμου τα Βιβλία

Ίσως όχι όλα όλα, αλλά όσα περισσότερα υπάρχουν, όλα εκείνα που πεθαίνεις να διαβάσεις, που θέλεις να κάνεις δικά σου αμέσως τώρα, έχεις δεν έχεις λεφτά. Ο χρόνος, βέβαια, δε μας βγαίνει πάντα.


Π για Πυργάκια Βιβλίων

Που θέλεις δε θέλεις σχηματίζονται, στο τραπεζάκι του σαλονιού, στο γραφείο σου, στο κομοδίνο, ακόμα και στο πάτωμα ή δίπλα στη βιβλιοθήκη σου. Μετά τα βλέπεις όλο καμάρι, μετά το καμάρι μεταλλάσσεται σε άγχος, μετά σε φόβο μη πέσουν και σε πλακώσουν ή και σε αγανάκτηση του συντρόφου ή άλλου μέλους της οικογένειας και μετά τα συμμαζεύεις (εκτός αν δεν έχεις χώρο, οπότε απλά τα πυργάκια μεγαλώνουν!)


Ρ για Ρόφημα

Καφές, τσάι, σοκολάτα, κρασί, το ρόφημα είναι ότι πρέπει για να συντροφέψει το διάβασμά μας, και σίγουρα είναι καλύτερα να πίνεις όσο διαβάζεις παρά να τρως.

Σ για Σπάνια Βιβλία

Που κάποτε έβλεπες παντού αλλά το ανέβαλες συνέχεια να τα πάρεις και τελικά σταμάτησαν να κυκλοφορούν και τώρα δεν τα βρίσκεις πουθενά, ή πάλι μπορεί και να είχαν κυκλοφορήσει πριν από καμιά 20ετία και μετά να μην θέλησε κανείς να τα ξαναμεταφράσει/ξανακυκλοφορήσει και βράζεις στο ζουμί σου. Όταν όμως βρίσκεις ένα Σπάνιο Βιβλίο είναι και λίγο μέρα γιορτής (ενός λεπτού σιγή για εκείνο το Σπάνιο Βιβλίο που δεν έχουμε ακόμη βρει, κι ένα μικρό tip: ψάξε στο metabook).


Τ για Τζάκι

Ή και σόμπα, ό,τι πρέπει για να δημιουργήσεις αυτή τη μαγική ατμόσφαιρα που θα κάνει την ανάγνωσή σου μια αξέχαστη εμπειρία.


Υ για Υπνηλία (λόγω κακού βιβλίου)

Που καμιά φορά προκαλείται ακόμα και αν απλά κοιτάξεις το εξώφυλλο του βιβλίου που βαριέσαι αλλά λόγω ψυχαναγκασμού συνεχίζεις να διαβάζεις (τι στο καλό πρόβλημα έχουμε;;)


Φ για Φωτογραφίες

Γιατί ζούμε στην εποχή του Instagram και θα καθίσεις να στήσεις ολόκληρο σκηνικό για να δείξεις στον κόσμο το βιβλίο που διαβάζεις ή θα ήθελες να διαβάζεις ή θα ήθελες να νομίζουν οι άλλοι ότι διαβάζεις.


Χ για Χαρτί

Η μυρωδιά, η αίσθηση, όλα αυτά που δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ηλεκτρονικό βιβλίο και όλα αυτά που αγαπάμε στο αντικείμενο "βιβλίο".


Ψ για Ψώνια

Ψώνια βιβλίων, που κάνεις ακόμα κι όταν έχεις του κόσμου τα αδιάβαστα και το πορτοφόλι σου έτσι κι αλλιώς δεν τα σηκώνει, αλλά εσύ τα κάνεις και όπως και να 'χει νιώθεις για λίγο πολύ καλύτερα (μετά βέβαια μπορεί να σε πιάσει το στομάχι σου που δεν έχεις να πληρώσεις το νοίκι...)


Ω για Ωραία Βιβλιοπωλεία (του ίντερνετ)

Που δεν έχεις δει ποτέ από κοντά κάτι τόσο όμορφο, κι όμως το ίντερνετ και ο κόσμος όλος φαίνεται να είναι φίσκα στα ωραία βιβλιοπωλεία, με τις παραδοσιακές τους βιτρίνες και τα καλαθάκια τους στο πεζοδρόμιο και τις ριγέ τέντες α λα γαλλικό μπιστρό που θέλεις να ταξιδέψεις όλο τον κόσμο απλά και μόνο για να τα δεις από κοντά.


Τι από όλα αυτά σε αντιπροσωπεύει και τι θα άλλαζες στο δικό σου αλφαβητάρι του βιβλιοφάγου; 

2 σχόλια

  1. Πολύ διασκεδαστικό άρθρο! Εγώ στο Φ θα έβαζα φιλίες, γιατί ορισμένες φορές νιώθεις τόσο κοντά στο συγγραφέα ή και στους ήρωες που νομίζεις ότι έχεις πιάσει φιλίες μαζί τους και στο Ο θα έβαζα όνειρα: όνειρα του τι βιβλία θες να πάρεις αλλά και όνειρα εμπνευσμένα από βιβλία, όπου βλέπεις τους ήρωες ή και την υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ :)
      Όντως έχουμε κάποιους φανταστικούς φίλους από τα βιβλία μας, είναι υπέροχο όταν γίνεται αυτό. Μόνο από Χάρι Πότερ μου έρχονται στο μυαλό βέβαια τώρα... Αλλά ιδίως στην πρώτη ανάγνωση των συγκεκριμένων βιβλίων ένιωθα τόσο πολύ τη φιλία των τριών κεντρικών ηρώων που ήταν υπέροχο. Ήμουν και μικρή και το ένιωθα πιο έντονα...
      Σαφώς και είμαστε τρομερά ονειροπόλοι οι αναγνώστες γενικότερα ;)

      Διαγραφή