Πώς σκαλίζουμε μια κολοκύθα για το Halloween (tutorial)

(2μιση λεπτά ανάγνωσης)
Αν είσαι κι εσύ ένας από εμάς που μας αρέσει αυτή η ξενόφερτη γιορτή και θέλεις να το ζήσεις λίγο πιο σωστά, σου χρειάζεται τουλάχιστον μια σκαλισμένη κολοκύθα κι εδώ θα βρεις τα (δικά μου, ερασιτεχνικά και μπακαλίστικα) βήματα για να το πετύχεις!
Βήμα 1ο
Βρες μια (ή περισσότερες) κολοκύθες στο ζητούμενο μέγεθος και σχήμα, καλό είναι για πιο τραντίσιοναλ να πάρεις μια πορτοκαλί όσο πιο στρογγυλεμένη βρεις. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις και κάτι άλλο που θα φτιάξεις μετά εσύ όπως ακριβώς το θέλεις. Κολοκύθες θα βρεις σε μανάβικα, ψάξε λίγο γιατί οι περισσότεροι έχουν, αλλά όχι στο στυλ που ψάχνουμε εμείς. Να ξέρεις πάνε με το κιλό, κάτω από 1 ευρώ πρέπει να βγαίνει και το πολύ να πληρώσεις 5 ευρώ για μια καλή κολοκύθα (αν βέβαια βρεις και καμία εξτρατεράστια μπορεί να το περάσεις το ποσό). Αφού τη φέρεις σπίτι θα την καθαρίσεις καλά καλά γιατί θα είναι βρώμικη με χώμα και ίσως λάσπες.
Προσοχή! Στην αγορά της, τσέκαρέ την καλά καλά να μην είναι χαλασμένη, να μην είναι πράσινη ή έχει αρχίσει να πιάνει μούχλα γιατί μετά δε θα σου κρατήσει καθόλου και δε θέλεις να γεμίσεις μυγάκια και τέτοια σίγουρα..

Βήμα 2ο
Ζωγράφισε με ένα μολύβι μάτια, μύτη (αν θέλεις) και στόμα. Μπορείς να κάνεις κάτι απλό ή και κάτι πιο περίπλοκο αν πιάνει το χέρι σου. Να έχεις υπόψιν σου ότι μετά θα πρέπει να το κόψεις, οπότε μην κάνεις κάτι με πολλή πολλή λεπτομέρεια και χάσεις κανένα δάχτυλο πάνω στο σκάλισμα!! (Consider yourself warned!)
Χάραξε και το "καπέλο" της κολοκύθας σου, που είναι απαραίτητο και από εκεί θα ξεκινήσεις όλη τη δουλειά σου.
Βήμα 3ο
Αν είναι η πρώτη σου φορά με κολοκύθα (κίνκι!) να ξέρεις ότι είναι κούφια, έχει κάτι σαν μαλλιά μέσα και σποράκια. Σε γενικές γραμμές είναι ψιλοδύσκολο να την σκαλίσεις, δεν είναι σα να κόβεις καρπούζι, εγώ ας πούμε φέτος χάλασα ένα μαχαίρι στο σκάλισμα. Πρώτα θα κόψεις το "καπέλο", και αφού το αφαιρέσεις θα το καθαρίσεις από την μέσα μεριά αρκετά να το κάνεις όσο πιο λείο γίνεται. Μετά θα βάλεις χέρι και θα αφαιρέσεις όση γέμιση βγαίνει. Πάρε κι ένα μεγάλο κουτάλι και σκάψε με αυτό στα τοιχώματα της κολοκύθας σου για να την λεπτύνεις.

Βήμα 4ο
Πάρε ένα πιο λεπτό μαχαίρι (ή πιο μυτερό) και ακολούθησε με προσοχή το σχέδιο με το μολύβι σου. Λόγω του ότι οι κολοκύθες έχουν πολύ σκληρό περίβλημα μπορεί να σου ξεφύγει καμιά μαχαιριά, αλλά μπορείς να την κρατήσεις σαν σχέδιο, αν πχ έχεις κάνει δόντια στην κολοκύθα σου μπορεί να σου ξεφύγει λίγο και να την αφήσεις φαφούτη, δεν πειράζει, ιδίως αν είναι και η πρώτη σου φορά (όχι ότι πειράζει αν έχεις εμπειρία, φυσικά!). Αφού τα κόβεις γύρω γύρω, τα σπρώχνεις από μέσα και βγαίνουν. Καθάρισε όσο μπορείς και λείανε τα σκαλίσματά σου για να φαίνονται καλύτερα με το φως από μέσα.

(Προαιρετικό βήμα 5ο)
Που εγώ δεν το κάνω, άλειψε με βαζελίνη όλο το εσωτερικό της κολοκύθας σου, οπουδήποτε βλέπεις την ψίχα της. Θα το προστατέψει υποτίθεται και θα διατηρήσει την υγρασία του ή κάτι τέτοιο. (Πάει μια χαρά και χωρίς αυτό, θεωρώ, χωρίς να το έχω δοκιμάσει ποτέ μου όμως!)
Βήμα 6ο 
Θα χρειαστείς ένα ρεσώ ή περισσότερα (μια χρονιά έβαλα 3 γιατί η κολοκύθα ήταν τεράστια) ή μπορείς να πάρεις τα λίγο πιο μεγάλα ρεσώ, που θα το βάλεις μέσα στο κέντρο για να φωτίζει το έργο σου. Μπορείς να την τοποθετήσεις στο πάτωμα, στο περβάζι του παραθύρου σου, πάνω στον μπουφέ του πάρτι σου, όπου θέλεις.
Προσοχή! Η κολοκύθα του Halloween σου είναι ένα καθαρισμένο λαχανικό, που σημαίνει πως δεν θα αντέξει για πολύ μετά που θα την σκαλίσεις, ιδίως στο σουπερζεστό φθινόπωρο που έχουμε φέτος. Το πολύ 3 μέρες να σου αντέξει, μετά θα χαλάσει και καλύτερα είναι να την ξεφορτωθείς πριν φτάσει σε αυτό το σημείο.

Εδώ είναι οι φετινές μου κολοκύθες και κάτι λίγα παλιότερα που βρήκα:
Οι πρώτες πρώτες που σκαλίσαμε με το μπόιφρεντ τη χρονιά που φτιάχναμε το σπίτι μας
Αν σκαλίζεις κι εσύ, μοιράσου μαζί μας τα δικά σου τιπ και κόλπα στο σκάλισμα, γιατί είπαμε εμείς δεν το έχουμε στα έθιμά μας και το βρίσκουμε μόνοι μας!!

0 σχόλια