Locke & Key (Netflix)

(3 και κάτι λεπτά ανάγνωσης)
Σήμερα θέλω να σου μιλήσω για μια σειρά που μόλις κυκλοφόρησε από το Netflix και που μου άρεσε πολύ περισσότερο απ' ότι περίμενα. Πρόκειται για τη μεταφορά του graphic novel Locke and Key που γράφει ο Τζο Χιλ και ζωγραφίζει ο Gabriel Rodríguez. Πρόκειται για supernatural horror, αν και το horror κομμάτι στην πρώτη σεζόν είναι αρκετά λάιτ. Διάβασε παρακάτω λίγα λόγια για τη σειρά, τα κόμικ, την ιστορία από πίσω και άλλα πολλά, don't worry, χωρίς σπόιλερ!

Τίτλος: Locke & Key (2020-)
Δημιουργοί: Meredith Averill, Aron Eli Coleite, Carlton Cuse
Πρωταγωνιστούν: Darby Stanchfield, Connor Jessup, Emilia Jones, Jackson Robert Scott κ.ά.
Επεισόδια: 10 (50λεπτα περίπου)
Είδος: Σκοτεινή φαντασία; Τρόμου; Θρίλερ; Και λίγο δράμα..
Βαθμολογία imdb: 7,5/10 
Βαθμολογία μου: 4,5/5 

Με λίγα λόγια...
Η ιστορία ξεκινάει μετά το θάνατο του Ρέντελ Λοκ, του πατέρα της οικογένειας, που δολοφονείται στο σπίτι του από έναν συμμαθητή του μεγάλου του γιου, με ένα περίεργο τατουάζ του ελληνικού γράμματος "Ω" στον καρπό του. Μετά τον ξαφνικό χαμό του, η γυναίκα του Ρέντελ αποφασίζει να μετακομίσει με τα τρία τους παιδιά στο πατρικό του σπίτι στο Μάθεσον της Νέας Αγγλίας, όπου απ' ότι φαίνεται δεν είχαν ξαναπάει έβερ, παρόλο που το σπίτι είναι σπιταρόνα και το δικό μου σπίτι είναι τύπου το 1/3 του! Εκεί ο μικρότερος γιος, ο Μπόντι, αρχίζει να επικοινωνεί με μια ηχώ μέσα στο πηγάδι, ενώ παράλληλα ακούει ψιθύρους από διάφορα μαγικά κλειδιά που βρίσκονται κρυμμένα παντού μέσα στο σπίτι. Με τα κλειδιά αυτά μπορεί να ανοίξει πόρτες σε άλλα μέρη, να αλλάξει τη μορφή του, να βγει από το σώμα του, να φτιάξει πράγματα που έχουν χαλάσει και ένα σωρό άλλα που τα ανακαλύπτει μαζί με τα αδέρφια του κι εμείς μαζί τους. Η ηχώ όμως που ανακαλύπτει στο πηγάδι του σπιτιού, είναι στην πραγματικότητα ένας δαίμονας από άλλη διάσταση (ή κάτι τέτοιο, δεν είναι πολύ σαφές το τι είναι) που θέλει να γίνει κάτοχος όλων των κλειδιών και πιο συγκεκριμένα του κλειδιού που ανοίγει την πόρτα σε σχήμα "Ω", ενώ μαθαίνουμε και σταδιακά την τραγική κατάληξη όλων των προηγούμενων ατόμων που ήταν κάτοχοι των μαγικών κλειδιών.

Πώς μου φάνηκε;
Σαν ιστορία γενικά κυλάει ωραία και έχει κλιφχάγκερ στο τέλος κάθε επεισοδίου. Μου άρεσε πως έπαιζαν τα παιδιά (ο Μπόντι είναι το παιδάκι που παίζει τον Τζόρτζι στη νέα εκδοχή του Ιτ) και με απορρόφησε αρκετά σαν σειρά χωρίς να βαρεθώ σε κάποιο σημείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κλειδί του μυαλού, που μπορείς να μπεις μέσα στο μυαλό σου και να δεις πώς είναι φτιαγμένο, αλλά και κάποιες αναμνήσεις σου που τις έχεις καταχωρημένες εκεί, ενώ το μυαλό του Μπόντι που είναι ένα μικρό παιδί είναι στην ουσία μια παιδική χαρά, σε αντίθεση με το μυαλό κάποιου ενήλικα που μπορεί να έχει ένα τελείως διαφορετικό ύφος. Σε αρκετά σημεία, βέβαια, έχει κενά ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που βλέποντας τι κάνουν οι μικροί πρωταγωνιστές μπορεί κανείς να αγανακτήσει, όμως πρόκειται για μικρούς πρωταγωνιστές που για μένα τους δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό (δηλαδή εγώ προσωπικά μπορεί να τους δικαιολογούσα και πιο μεγάλοι να ήταν!). Δεν λείπουν και οι αναφορές σε pop culture που εμένα πάντα μου προσθέτει ένα μπόνους σε μια σειρά/ταινία/βιβλίο. Μεγάλο κρίμα της σειράς είναι ότι πεθαίνει ο πατέρας των παιδιών ήδη από την αρχή και εμφανίζεται ελάχιστα, κρίμα για τα παιδιά του, για τη γυναίκα του, κυρίως κρίμα για εμάς που δεν τον βλέπουμε περισσότερο (όχι, δες λίγο!)

Επιπλέον πληροφορίες:
Το graphic novel αποτελείται από 6 τόμους και κυκλοφόρησε από το 2008 ως το 2014, με μερικά έξτρα τεύχη με συμπληρωματικό υλικό, φυσικά, αφού έκανε πολύ επιτυχία. Η πρώτη αυτή σεζόν καλύπτει μάλλον τους 3 πρώτους τόμους του κόμικ, αν και απ' ότι καταλαβαίνω μάλλον έχει μπερδεμένα στοιχεία από παντού και φυσικά είναι αρκετά διαφορετική. Έχει κερδίσει και κάποια βραβεία, αλλά δεν τα ξέρω και πολύ καλά, οπότε θα σου πω απλά αυτό: πως έχει κερδίσει κάποια βραβεία, από το 2009 ως το 2014!
Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο κόμικ μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, είχε γυριστεί ένας πιλότος το 2010 για το Fox, με τη Miranda Otto στο ρόλο της μαμάς (την Έογουιν από τον Άρχοντα, που θα προτιμούσα!!), έχει γίνει προσπάθεια και από το Hulu και είχε συζητηθεί και για τριλογία ταινιών, μέχρι που έγινε το βήμα επιτέλους από το Netflix και όλα δείχνουν πως θα πάει και παρακάτω.

Και λίγες εξηγήσεις (για να γεμίσουμε μερικά κενά!):
Η όλη κατάσταση με τα μαγικά κλειδιά, έχει την αρχή της όταν το 1775 κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, μια ομάδα επαναστάτες ανακάλυψαν μια πύλη σε μια άλλη διάσταση γεμάτη με δαίμονες που μπορούσαν να μαγέψουν όποιον τους έβλεπε. Όταν οι δαίμονες αυτοί περνούσαν στη δική μας διάσταση μεταμορφώνονταν σε μικρούς σωρούς από σίδερο. Όταν το σίδερο αυτό, που είναι πολύ ελαφρύ και έχει μαγικές ικανότητες, μετατραπεί σε κλειδί, μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί να φανταστεί ο κάτοχός του, αλλά δε λειτουργεί πάντα όπως ακριβώς θα ήθελε αυτός. Οι απόγονοι των Λοκ μάλιστα μπορούν να ακούνε τα κλειδιά να τους ψιθυρίζουν.

Cameo του Τζο Χιλ
Ο συγγραφέας, απόγονος και σωσίας του Στίβεν Κινγκ κάνει όπως ακριβώς συνηθίζει και ο πατέρας του, μια πολύ σύντομη εμφάνιση στο τέλος της πρώτης σεζόν (έτσι, για την τσαχπινιά!)

Εδώ σου βάζω το τρέιλερ και περιμένω και τις δικές σου εντυπώσεις αν το είδες (εγώ ίσως το ψάξω για να το διαβάσω κιόλας!)

0 σχόλια