"Ο Υφαντόκοσμος" του Κλάιβ Μπάρκερ

(Μόλις 2 λεπτά ανάγνωσης)
Το πρώτο βιβλίο του Μπάρκερ που διάβασα ήταν το "Ημερολόγιο ενός δαίμονα", ένα από τα χειρότερα βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου, και ίσως το μοναδικό που σκέφτηκα πολύ σοβαρά να υπακούσω στις ατέλειωτες, βασανιστικές κι επαναλαμβανόμενες επιταγές του ίδιου του κεντρικού του ήρωα να κάνω ακριβώς αυτό: να κάψω αυτό το βιβλίο! Όταν στη Λέσχη Ανάγνωσης Κατερίνης φτάσαμε στην κατηγορία να διαβάσουμε το αγαπημένο βιβλίο κάποιου άλλου, μου έτυχε η Εύα που μου πρότεινε δίπλα στα άλλα και αυτό εδώ το βιβλίο. Δεν ήμουν και τόσο σίγουρη, δεν ήξερα αν ήθελα να ξαναμπλέξω με τον αλλοπρόσαλλο τον Μπάρκερ και τις ανούσιες φλυαρίες του, πόσο μάλλον για ένα βιβλίο 700 σελίδων!! Βέβαια, η Εύα ήξερε για το "Ημερολόγιο" αλλά επέμενε πως αυτό δεν ήταν έτσι. Πως ήταν καλό. Και πως σίγουρα θα μου άρεσε. Είχε τόσο δίκιο!

Το βιβλίο άργησα να το ξεκινήσω. Κι όταν το ξεκίνησα λίγο το σταμάτησα στην αρχή, λίγο σε κάποια άλλη φάση για διαφορετικούς βέβαια λόγους και όχι γιατί δε μου άρεζε. Θεωρώ, πλέον, πως είναι από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, κορυφαίο στο είδος του, το λάτρεψα και με μεγάλη μου λύπη το αποχωρίστηκα όταν έπρεπε να το επιστρέψω.
Πρωτότυπος τίτλος: Weaveworld
Συγγραφέας: Clive Barker
Εκδόσεις: BELL
ISBN: 978-960-620-453-1
Σελίδες: 732
Περίληψη: Η ιστορία ξεκινάει με τον Καλ Μούνεϊ, που εντελώς τυχαία τρώει μια τούμπα πάνω από ένα τοιχάκι και προσγειώνεται σε ένα χαλί την ώρα που το βγάζουν οι μεταφορείς από ένα σπίτι. Σε αυτές τις στιγμές της πτώσης του, όμως, το μάτι του ή κάτι άλλο μέσα του, πιάνει τη θέα μιας πανέμορφης κοιλάδας, κάτι σαν την αίσθηση που σου δίνει κάτι που λάτρευες όταν ήσουν παιδί. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αρχίζει μια περιπέτεια. Ο Καλ θα γνωρίσει τη Σουζάνα, την κληρονόμο του χαλιού, και μαζί θα προσπαθήσουν να σώσουν τον Υφαντόκοσμο, την μαγική χώρα των Διορατών και της Μαγείας που κοιμάται μέσα στο χαλί, από τη φοβερή μάγισσα Ιμακολάτα, τις δύο νεκρές αδερφές της, και τον ακόμη χειρότερο Σάντγουελ, τον πωλητή που δε σταματάει μπροστά σε τίποτα και κανέναν, ενώ από ένα σημείο και μετά αρχίζει να τους κυνηγάει και η αστυνομία, με τον φανατικό και τυφλά ορθολογιστή Χόμπαρτ στα ινία. 
Η ιστορία περνάει από χίλια κύματα, με την αγωνία να κορυφώνεται κι έπειτα να κορυφώνεται ακόμη περισσότερο και μετά εκεί που λες πως δεν μπορεί να πάει άλλο, να κορυφώνεται για άλλη μια φορά! Είναι ένα βιβλίο σκοτεινής φαντασίας και τρόμου καθαρά για ενήλικες, με αρκετό σεξ και πολλά πολλά φρικιαστικά τέρατα στις σελίδες του, καλογραμμένο, φανταστικό, που μακάρι να μην τέλειωνε έτσι εύκολα σε 700 σελίδες μονάχα.

Σήμερα το βιβλίο το έχω και δικό μου, αφού πάλι μέσω της ΛΑΚ ήρθε στα χέρια μου ως δώρο κάποια Χριστούγεννα από τον Τόλη (ο Τόλης ξέρει!) και παρά τον όγκο του είναι ένα βιβλίο που σκέφτομαι κάποια στιγμή να ξαναδιαβάσω.

Η δύσκολη μεταφορά του έπους αυτού του Μπάρκερ έχει συζητηθεί ξανά και ξανά να μεταφερθεί σε μια μίνι σειρά, κάτι που όμως φαίνεται ακατόρθωτο και οι κατά καιρούς συζητήσεις πάντα πέφτουν στο κενό. Τα νεώτερα που έχουμε (από το 2015) είναι πως θα μεταφερθεί από το CW, που μας έχει δώσει το Supernatural, το Vampire Diaries, τις σειρές με τους σούπερ ήρωες της DC, αλλά και το Gossip Girl και τα αγαπημένα μας Gilmore Girls. Πιστεύω πως ίσως το συγκεκριμένο κανάλι να μπορούσε να το μεταφέρει. Επίσης πιστεύω πως θα μπορούσε άνετα και να το καταστρέψει. Για να δούμε...

Εσύ το έχεις διαβάσει; Πώς σου φάνηκε; Έχεις διαβάσει άλλα βιβλία του Μπάρκερ; Και αν ναι, ποια;

2 σχόλια

  1. Έχω διαβάσει τον πολύ όμορφο Κλέφτη του Πάντοτε (να το διαβάσεις οπωσδήποτε! είναι μια παραλαγή του Πινόκιο και είναι το πιο παιδικό απ' όλα όσα έχει γράψει αυτός ο άνθρωπος, αν και πότε-πότε είναι κάπως τερατώδες για παραμύθι ή αλλιώς πώς γράφει young adult ο συγγραφέας τρόμου ο πιο διάσημος για τις αηδιαστικές σκηνές του). Έχω διαβάσει επίσης την Ιμάτζικα, για την οποία δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για τη γνώμη μου. Μ' άρεσε βασικά, ιδίως οι σκηνές που διαδραματίζονται στην Ιμάτζικα και το μεγαλόπρεπο τέλος, αλλά μερικές σκηνές ιδίως φρίκης και σεξ μου φάνηκαν λίγο άχρηστες για την πλοκή και ότι μπήκαν μόνο για το shock value και επίσης είναι πολύ αργό μέχρι ν' αρχίσει η πλοκή και ο αναγνώστης να καταλάβει τι συμβαίνει και ποιο είναι το πρόβλημα. Οπότε έχει ομορφιές, αλλά και αρκετά ελαττώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ θα διαβάσω τον Κλέφτη του Πάντοτε, αν το βρω, δεν ήξερα ότι είναι παραλλαγή παραμυθιού, πολύ μου αρέσουν κάτι τέτοια. Και για την Ιμάτζικα έχω ακούσει καλά λόγια, κι αυτό θέλω να διαβάσω. Βέβαια, πάντα με φόβο θα τον πιάνω τον Μπάρκερ, μετά το Ημερολόγιο του Δαίμονά του...

      Διαγραφή