Σκέψεις και συμβουλές για την κατάσταση που ζούμε

(6 λεπτά ανάγνωσης)
Αποφάσισα να γράψω εδώ μερικές γραμμές γιατί έχω καταλάβει ότι με βοηθάει και στη φάση που ζούμε καλό είναι να κάνουμε όλοι πράγματα που μας βοηθάνε λίγο να βγάλουμε την ένταση στην οποία βρισκόμαστε.
Οι πρώτες μου σκέψεις όταν έκλεισαν τα σχολεία ήταν πως όλο αυτό μου θυμίζει αρχή μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ. Εκεί στη φάση που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την κατάσταση που σε λίγο θα γίνει απάλευτη, όχι μόνο εξαιτίας της ίδιας της πανδημίας, όσο για τη συμπεριφορά του πανικόβλητου ανθρώπου. Βέβαια, όσο κι αν μου θυμίζει τέτοια βιβλία και τέτοιες ταινίες η κατάσταση, παράλληλα πιστεύω πως δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο φοβόμαστε χωρίς να την υποτιμώ κιόλας φυσικά.


Κλειστά σχολεία, κινηματογράφοι, χώροι εστίασης, εμπορικά και καφέ
Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχουν κλείσει όλα αυτά, αρχικά για λόγους προστασίας κι έπειτα γιατί το αντιμετωπίσαμε σαν διακοπές. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πόσο ανεύθυνα το πήρε η πλειοψηφία του κόσμου, γονείς, παιδιά, όλοι. Είμαστε σε μια κατάσταση πρόληψης, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά σα να δυσκολευόμαστε να το πάρουμε στα σοβαρά. Επίσης ιδιαίτερη εντύπωση μου κάνει ο κόσμος που βγαίνει και ψωνίζει ρούχα, παπούτσια κλπ, γιατί εγώ προσωπικά δεν έχω ούτε όρεξη να ντυθώ για να πάω στη δουλειά (εξήγησέ μου λίγο το σκεπτικό σου εσύ που λειτουργείς διαφορετικά!)

Μη φοβάσαι!
Δε ξέρω κατά πόσο θα ενημερωθείς ανοίγοντας την τηλεόραση ή απλά θα πανικοβληθείς. Επειδή κι εγώ προσωπικά πέρασα κανα δυο μέρες εντελώς φρικαρισμένη με την κατάσταση, αποφάσισα να προστατέψω τον εαυτό μου με το να μην δω καθόλου ειδήσεις, να μην μπω στο facebook και να αποφύγω τα social γενικότερα. Σαφώς και θέλω να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις, αλλά σίγουρα όχι από πηγές πρόκλησης φόβου, θα μπω μια φορά τη μέρα στα νέα, αλλά όχι παραπάνω, ο συνεχής βομβαρδισμός εμένα προσωπικά δε μου κάνει καλό και διαπιστώνω πως μετά επηρεάζω και τους γύρω μου, ιδίως εκείνους που είναι λίγο πιο αισιόδοξοι, και σίγουρα δε θέλω με τίποτα να είμαι εγώ η πηγή πρόκλησης του φόβου τους! Μην αγοράζεις όλο το αλεύρι και όλο το χαρτί τουαλέτας, τα σουπερμάρκετ ούτε στην Ιταλία δεν έχουν κλείσει, δε θα ξεμείνεις ούτε θα αποκλειστούμε για τα επόμενα 5 χρόνια! Βγες να πάρεις λίγο καθαρό αέρα, όχι σε μέρη με κόσμο, πάνε να περπατήσεις λίγο στο πάρκο ή στη θάλασσα.

Απέφυγε τις θεωρίες συνωμοσίας, γιατί πραγματικά, τι νόημα έχει να ασχολείσαι με αυτά;

Και πολύ προσοχή στην παραπληροφόρηση! Υπάρχει πάρα πολλή και είναι παντού!

Γιατί είναι καλό να μείνουμε σπίτι
Γιατί με το να ελαχιστοποιήσουμε τα μεταξύ μας πάρε-δώσε, και να το κολλήσουμε στη χώρα μας θα το περιορίσουμε και θα το ελέγξουμε. Είναι μια κανονική γρίπη και όχι χολέρα ή πανούκλα, δεν θα ζήσουμε (ακόμη) zombie apocalypse (εκτός αν οι νεκροί από τον ιό έχουν αρχίσει να ξυπνάνε και δε μας το λένε). Αν αρρωστήσουμε, θα το πολεμήσουμε όπως ακριβώς θα πολεμούσαμε μια συνηθισμένη γρίπη, άλλωστε δεν είναι στα επίπεδα καμίας από τις χειρότερες που έχει περάσει η ανθρωπότητα ως τώρα (βλέπε SARS).

Πώς προφυλάσσομαι εγώ
Όχι αγκαλιές, όχι χειραψίες, πλύσιμο τα χέρια συχνά και καλά, καθάρισμα με οινόπνευμα κινητό, ακουστικά, διακόπτες, κομπιούτερ, οτιδήποτε ακουμπάω στη δουλειά, όχι συναντήσεις με εγκύους, γιαγιάδες και παππούδες, αποφεύγω να αγγίζω το πρόσωπο (όπως θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς, έτσι γίνονται και τα σπυράκια!), όχι πολύ κοντά με τον κόσμο, αποφυγή συνωστισμού, σούπερ μάρκετ σε ώρες που δεν έχει κόσμο, φρούτα, βιταμίνες, πολύ πολύ νερό και καλός ύπνος, για να είναι δυνατός ο οργανισμός!

Τι μπορείς να κάνεις κλεισμένος σπίτι
  • Εφόσον υπάρχει το ίντερνετ, το Netflix και οοοολα εκείνα τα αδιάβαστα βιβλία θα είμαστε μια χαρά. Μπορείς να δεις τις σειρές και τις ταινίες που μάζεψες στη λίστα σου (εμένα τουλάχιστον αυτή η ατέλειωτη λίστα κάπως με ενοχλεί που ποτέ δε μικραίνει!)
  • Μπορείς να παίξεις ένα ή και περισσότερα, επιτραπέζια, κι αν δεν έχεις μπορείς να κατεβάσεις κάτι στο κινητό σου (το Πες-Βρες για παράδειγμα)
  • Γενικά στο κινητό σου μπορείς να κατεβάσεις άπειρες εφαρμογές και παιχνίδια και να καείς με την ησυχία σου.
  • Να παίξεις Sims, όπως έπαιζες όταν σπούδαζες, σα να μην υπάρχει αύριο (πού ξέρεις αν θα σου ξαναδοθεί αυτή η δυνατότητα)
  • Δες Φιλαράκια ή μια άλλη σειρά που είναι χαλαρή και σου θυμίζει πιο ξέγνοιαστες εποχές.
  • Κάνε bonding με την οικογένειά σου, τον/την σύντροφό σου, το παιδί σου, το κατοικίδιό σου, είναι η τέλεια ευκαιρία να περάσεις χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα (ή ζώα) κάνοντας κοινές δραστηριότητες.
  • Κάνε γενική στο σπίτι σου, είναι και άνοιξη, δε θα βρεις καλύτερη ευκαιρία, μπορείς να το πάρεις βήμα βήμα και να το κάνεις το σπίτι σου να αστράφτει, επιτέλους! (άδειασε ντουλάπες, βάλε πλυντήρια, σκούπισε τα μπαλκόνια, καθάρισε μπάνιο, κουζίνα, πλύνε κουρτίνες, κουβέρτες, μη σου πω δε θα σου φτάσει ο καιρός!)
  • Διάβασε κάτι από τα αδιάβαστά σου, ένα ή και περισσότερα βιβλία, θα ξαναθυμηθείς πόσο φανταστικό είναι να διαβάζεις συνεχόμενα, να βγάζεις ένα βιβλίο σε μια καθισιά και πιστεύω θα σε βάλει κι εσένα κι εμένα αυτή η κατάσταση πιο "ζεστά" στο αγαπημένο μας χόμπι.
  • Γράψε! Τις σκέψεις σου, μια ιστορία, μια ιστορία με αποκλεισμό λόγω πανδημίας, την εμπειρία σου, κράτα ημερολόγιο με το τι γίνεται κάθε μέρα, κάνε το γνωστό και πολύ in τώρα τελευταία bullet journal σου, δημιούργησε.
  • Ζωγράφισε, βρες μέσα στις αποθήκες σου όλα εκείνα τα εργαλεία για να ζωγραφίσεις, η ζωγραφική είναι υπέροχη ψυχοθεραπεία.
  • Κάνε κάθε μέρα γυμναστική. Θα σε κάνει να νιώθεις πιο όμορφα στο σώμα σου και θα σου δώσει στόχο και σκοπό. Γύμναζε κάθε μέρα διαφορετικά μέρη του σώματός σου και κάνε εναλλαγές από πιο έντονη σε πιο χαλαρή γυμναστική. Υπάρχουν πολύ καλά application (όπως το Female Fitness, που υπάρχει αντίστοιχο και σε αντρική βερσιόν, ή το Keep Yoga)
  • Μάθε μια ξένη γλώσσα (ή κάτι άλλο που είχες ξεκινήσει να μαθαίνεις και το παράτησες). Βρες τα βιβλία σου και τις σημειώσεις σου και κάνε μια καλή επανάληψη αρχικά για να τα θυμηθείς, κι έπειτα στρώσου και διάβαζε κάθε μέρα από μια ώρα, ό,τι και να γίνει σε 15 μέρες θα έχεις ανέβει επίπεδο σίγουρα και ίσως μετά να το κρατήσεις και να το συνεχίσεις, πού ξέρεις.
  • Μαγείρεψε, όχι κάτι εξαιρετικά περίπλοκο που θέλει τα πιο παράξενα και δυσεύρετα υλικά, αλλά πέρνα χρόνο στην κουζίνα. Βέβαια, απέφυγε να περάσεις τις μέρες σου τρώγοντας σα να μην υπάρχει αύριο!
  • Κάνε κηπουρική, αν δεν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις καινούργια φυτά, φρόντισε τα παλιά σου ή έστω καθάρισε τις γλάστρες σου και προετοίμασέ τες για τον καλό καιρό που έρχεται. 
  • Πάρε τηλέφωνο ή κάνε βιντεοκλήση σε όλους εκείνους τους φίλους που έχεις καιρό να μιλήσεις λόγω δουλειάς, υποχρεώσεων κλπ και πες τα νέα σου, μιλήστε για την κατάσταση και τι κάνουν εκείνοι για να περάσουν τον καιρό τους.
  • Δοκίμασε διαλογισμό ή ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, το ίντερνετ είναι γεμάτο βιντεάκια κι εφαρμογές για να μάθεις πώς να κάνεις το ένα και πώς να κάνεις το άλλο και είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις νέα χόμπι που δε φανταζόσουν.
  • Ασχολείσου με το blog σου ή ξεκίνα ένα, ή ξέθαψε το παλιό σου και άλλαξέ του τα φώτα. Ετοίμασε άρθρα και αποθήκευσέ τα για να έχεις καβάτζα και να ξαναρχίσεις να το δουλεύεις όπως παλιά.
  • Βάλε μουσική και χόρεψε, ή βάλε τα βιντεάκια του Just Dance στο Youtube και ακολούθησε τα βήματα, είναι πολύ fun και θα σου φτιάξει σίγουρα τη διάθεση!
Και λίγη πίστη για όποιον την έχει
Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, που εγώ προσωπικά δεν έχω ξαναζήσει, ένας άνθρωπος έρχεται πιο κοντά στο Θεό, σχεδόν αυθόρμητα τις περισσότερες φορές. Αν είσαι πιστός, αφιέρωσε κάποιες στιγμές της μέρας σου να προσευχηθείς, μόνος σου στο δωμάτιό σου, να αδειάσεις το μυαλό σου και να ζητήσεις βοήθεια ψυχολογική από το Θεό να αντιμετωπίσεις αυτό που περνάμε και να προστατέψει τις ευπαθής ομάδες. Βάλτο κανονικά στο πρόγραμμά σου όπως τη γυμναστική και όλα τα άλλα, να προσεύχεσαι και να διαβάζεις λίγο από την Αγία Γραφή (απέφυγε εσχατολογικά, περί αποκάλυψης και τέτοια, όμως) και σίγουρα θα νιώσεις περισσότερη ηρεμία και σιγουριά πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά! Δε θα σου πω να πας ή να μην πας στην εκκλησία, να κοινωνήσεις ή όχι, αυτό είναι απόφαση του καθενός και είναι προσωπικό.
Σου βάζω εδώ ένα απόσπασμα που εμένα με βοηθάει πολύ:
"μὴ οὖν μεριμνήσητε λέγοντες, τί φάγωμεν ἢ τί πίωμεν ἢ τί περιβαλώμεθα; Λοιπόν μη κυριευθήτε ποτέ από την ανήσυχον μέριμναν και μη λέγετε συνεχώς, τι θα φάγωμεν η τι θα πίωμεν η τι θα ενδυθώμεν; πάντα γὰρ ταῦτα τὰ ἔθνη ἐπιζητεῖ· οἶδε γὰρ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος ὅτι χρῄζετε τούτων ἁπάντων. Διότι οι ειδωλολάτραι (που δεν γνωρίζουν τα αιώνια αγαθά και την στοργικήν πρόνοιαν του Θεού), επιζητούν αποκλειστικά και μόνον αυτά τα φθαρτά αγαθά. Σεις όμως μην κυριεύεσθε από τέτοιες μέριμνες, διότι ο Πατήρ σας ο ουράνιος γνωρίζει ότι έχετε ανάγκην από όλα αυτά, και σαν πανάγαθος, που είναι, θα σας τα δώση. ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν. Ζητείτε δε κατά πρώτον και κύριον λόγον την βασιλείαν του Θεού και την αρετήν που θέλει από σας ο Θεός, και όλα αυτά τα επίγεια αγαθά θα σας δοθούν μαζή με τα ανεκτίμητα αγαθά της βασιλείας των ουρανών. Μὴ οὖν μεριμνήσητε εἰς τὴν αὔριον· ἡ γὰρ αὔριον μεριμνήσει τὰ ἑαυτῆς· ἀρκετὸν τῇ ἡμέρᾳ ἡ κακία αὐτῆς."
(Ματθαίος 6: 31-34)

Δεν ξέρω αν σε βοήθησα καθόλου να μη φρικάρεις, ελπίζω πως σου έδωσα μερικές ιδέες για να περάσεις το χρόνο σου. Αν έχεις κι εσύ κάτι να προτείνεις θα ήταν ωραίο να εμπλουτίσουμε όλοι τη λίστα μας και τις μέρες μας με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.

Keep Calm και θα περάσει κι αυτό!

2 σχόλια