Βιβλία από μαύρους συγγραφείς

(7μιση λεπτά ανάγνωσης)
Στα 32 χρόνια ζωής μου και τα 26 που διαβάζω βιβλία, έχω διαβάσει μονάχα ένα βιβλίο από μαύρο συγγραφέα, κι αυτό όταν διαβάζαμε στη λέσχη του Τρελοκαπελά βιβλία από όλο τον κόσμο και κάναμε στάση στην Αφρική. Το βιβλίο αυτό ήταν "Οι ψαράδες" του Τζιγκόζιε Ομπιόμα (που το όνομά του ποτέ δε θα το θυμάμαι χωρίς google search!). Είπα, λοιπόν, ορμώμενη από τα πρόσφατα πολύ δυσάρεστα γεγονότα (δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι αυτό που συνέβη!), να κάνω μια μικρή έρευνα σε βιβλία από μαύρους συγγραφείς που είτε έχουν σχέση με σκλαβιά είτε όχι, απλά να είναι γραμμένα από μαύρους συγγραφείς, να διατίθενται μεταφρασμένα στα ελληνικά (και να κυκλοφορούν, σημαντικό!). 

Εδώ θα δεις μερικά βιβλία και κάποιες συνοπτικές πληροφορίες για τον κάθε συγγραφέα:

"Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί" της Μάγια Αγγέλου

Πρωτότυπος τίτλος: I Know Why the Caged Bird Sings
Συγγραφέας: Maya Angeloy
Εκδόσεις: Πατάκης
ISBN: 9789601684437
Σελίδες: 360
Περίληψη: Το "Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί", το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μάγιας Αγγέλου που πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 και έκτοτε επανεκδίδεται και μεταφράζεται συνεχώς, είναι ένα βιβλίο τόσο ευφρόσυνο και τόσο οδυνηρό, τόσο μυστηριώδες και τόσο αξιομνημόνευτο, όσο η ίδια η παιδική ηλικία. Η Μάγια Αγγέλου αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στις Νότιες Πολιτείες της Αμερικής: παιδικά χρόνια σημαδεμένα από έναν βιασμό, με αποτέλεσμα έναν βαθύτατο ψυχικό κλονισμό που της στερεί τη μιλιά για αρκετά χρόνια, εφηβεία που καταλήγει σε μια σύντομη ερωτική ιστορία, που της αφήνει έναν γιο. Σε μια εποχή κι ένα περιβάλλον έντονων φυλετικών διακρίσεων, η πίστη στη ζωή, η έμφυτη δύναμη για επιβίωση, η αγάπη για τις λέξεις που μπορούν να βάλουν τα πράγματα σε τάξη είναι τα όπλα μιας νεαρής κοπέλας που θα εξελιχθεί σε μια σπουδαία γυναίκα.
Το "Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί" είναι πλέον ένα κλασικό βιβλίο της αμερικανικής λογοτεχνίας, ένα βιβλίο που θα κερδίζει τις καρδιές και θα διαμορφώνει συνειδήσεις για όσο διαβάζουν οι άνθρωποι.
(από το οπισθόφυλλο)
Αυτή η γυναίκα έχει ζήσει τόσο πολλά πράγματα που απορείς πώς τα κατάφερε όλα μέσα σε μια ζωή. Δεν μου κάνει εντύπωση καν που έχει γράψει 7 αυτοβιογραφίες, μπορεί να είναι και λίγες. Οφείλει το επίθετό της στον Έλληνα πρώτο σύζυγό της και θεωρείται από τις πιο σπουδαίες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς, ως «μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία» και μια από τις «μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας». Είναι σίγουρα στους ανθρώπους που θέλω να ανακαλύψω άμεσα! Δυστυχώς στα ελληνικά κυκλοφορεί μονάχα ένα βιβλίο της, το παραπάνω.

"Υπόγειος σιδηρόδρομος" του Κόλσον Γουάιτχεντ

Πρωτότυπος τίτλος: The Underground Railroad
Συγγραφέας: Colson Whitehead
Εκδόσεις: Ψυχογιός
ISBN: 978-618-01-2524-5
Σελίδες: 432
Περίληψη: Η Κόρα είναι σκλάβα σε μια βαμβακοφυτεία στην Τζόρτζια. Η ζωή είναι εφιαλτική για όλους τους σκλάβους αλλά ιδιαίτερα για την Κόρα, γιατί είναι μια περιθωριακή για τους άλλους Αφρικανούς. Ακόμη μεγαλύτερος πόνος την περιμένει καθώς ενηλικιώνεται και γίνεται γυναίκα. Όταν ο Σίζαρ καταφτάνει από τη Βιρτζίνια και της μιλάει για τον Υπόγειο Σιδηρόδρομο, οι δυο τους αποφασίζουν να αψηφήσουν τον τεράστιο κίνδυνο και να δραπετεύσουν. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως σχεδίαζαν και, παρόλο που καταφέρνουν να βρουν μια στάση και να κατευθυνθούν προς τα βόρεια της χώρας, καταδιώκονται.

Στην ιδιοφυή σύλληψη του Γουάιτχεντ, ο "Υπόγειος σιδηρόδρομος" δεν είναι απλώς μια αλληγορία - μηχανικοί και οδηγοί έχουν στήσει υπογείως ένα μυστικό δίκτυο από ράγες και σήραγγες. Η πρώτη στάση της Κόρας και του Σίζαρ είναι η Νότια Καρολίνα, σε μια πόλη που αρχικά φαντάζει παράδεισος αλλά κρύβει κάτι σατανικό για τους μαύρους κατοίκους. Το χειρότερο είναι ότι ο Ριτζγουέι, ο αμείλικτος κυνηγός σκλάβων, είναι στα ίχνη τους. Αναγκασμένη να το σκάσει ξανά, η Κόρα ρίχνεται σ’ ένα απίστευτο ταξίδι, αναζητώντας την πραγματική ελευθερία.
(από το οπισθόφυλλο)
Ο Κόλσον Γουάιτχεντ, είναι απόφοιτος Χάρβαρντ, έχει γράψει μέχρι στιγμής 7 μυθιστορήματα και έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Πούλιτζερ (η δεύτερη ήταν φέτος, το 2020).

"Τραγούδα άταφο πουλί" της Τζέσμιν Γουόρντ

Πρωτότυπος τίτλος: Sing, Unburied, Sing
Συγγραφέας: Jesmyn Ward
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
ISBN: 9789605698706
Σελίδες: 304
Περίληψη: Όταν ο πατέρας του δεκατριάχρονου Τζότζο αποφυλακίζεται από το σκληρό σωφρονιστικό ίδρυμα Πάρτσμαν, ο ίδιος και η μικρή του αδερφή αναγκάζονται να συνοδεύσουν τη ναρκομανή μητέρα τους στο ταξίδι της βόρεια, στην καρδιά της πολιτείας του Μισισίπι, σε μια διαδρομή που ξετυλίγει τη σκληρή ιστορία της οικογένειάς τους, αλλά και την ιστορία ενός άλλου μαύρου αγοριού που έχει πολλά να διδάξει στον Τζότζο.

Η Τζέσμιν Γουόρντ μεταφέρει το αρχετυπικό μυθιστόρημα δρόμου στην ύπαιθρο της Αμερικής του εικοστού πρώτου αιώνα και συνθέτει, μέσα από το αιχμηρό πορτρέτο της οικογένειας του Τζότζο, μια συγκλονιστική αφήγηση ελπίδας κι αγώνα που ταξιδεύει στο παρελθόν και στο παρόν, διερευνώντας τις άσχημες αλήθειες στον πυρήνα της αμερικανικής ιστορίας, αλλά και τη δύναμη, ή τους περιορισμούς, των οικογενειακών δεσμών.
(από το οπισθόφυλλο)
Η νεώτερη συμμετοχή του άρθρου, έχει κερδίσει μέχρι σήμερα δύο εθνικά βραβεία βιβλίων, αποφάσισε να γίνει συγγραφέας στη μνήμη του αδερφού της που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό όταν εκείνη ήταν στο πανεπιστήμιο, έχει ζήσει κι έχει γράψει την εμπειρία της με τον τυφώνα Κατρίνα. Και είναι και μια κούκλα!

"Ένα άλλο Μπρούκλιν" της Ζακλίν Γούντσον

Πρωτότυπος τίτλος: Another Brooklyn
Συγγραφέας: Jacqueline Woodson
Εκδόσεις: Πόλις
ISBN: 9789604357048
Σελίδες: 168
Περίληψη: Στο μετρό της Νέας Υόρκης η Όγκοστ διασταυρώνεται με μια παλιά φίλη. Η συνάντηση αυτή τής ξυπνά ζωηρές αναμνήσεις, μεταφέροντάς τη σε μια εποχή και έναν τόπο που νόμιζε ότι είχε αφήσει οριστικά πίσω της: τη δεκαετία του 1970 στο Μπρούκλιν, όπου μεγάλωσε, και όπου η φιλία ήταν το παν.

Τέσσερα κορίτσια, η Όγκοστ, η Σύλβια, η Άντζελα και η Τζίτζι, μοιράζονταν όλα τους τα μυστικά καθώς περιπλανιούνταν στους δρόμους της γειτονιάς τους. Ένιωθαν εκπληκτικά όμορφες, απίστευτα ταλαντούχες, και ονειρεύονταν πως τις περίμενε ένα λαμπρό μέλλον.

Πίσω όμως από τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους, υπήρχε ένα άλλο Μπρούκλιν· ένα επικίνδυνο μέρος όπου ηρωινομανείς βετεράνοι του Βιετνάμ παραμόνευαν ανυποψίαστα κοριτσάκια μέσα σε σκοτεινούς διαδρόμους, όπου μητέρες εξαφανίζονταν, πατεράδες ανακάλυπταν τη θρησκεία και η τρέλα καραδοκούσε σε κάθε βήμα.

Το μυθιστόρημα "Ένα άλλο Μπρούκλιν" φωτίζει με σπαρακτικό τρόπο τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία το παιδί πορεύεται προς την εφηβεία και η πολύτιμη αθωότητα έρχεται αντιμέτωπη με τους απτούς κινδύνους της ενηλικίωσης. Με πρόζα κομψή και λυρική, ευαίσθητη και τρυφερή, η Τζάκλιν Γούντσον ζωντανεύει τις μνήμες της ηρωίδας της, σκιαγραφώντας την ιστορία μιας φιλίας που τα ίχνη της παρέμειναν ανεξίτηλα μέσα στον χρόνο.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο, το οποίο φέρει την υπογραφή μίας από τις πιο προικισμένες Αμερικανίδες μυθιστοριογράφους.
(από το οπισθόφυλλο)
Η Γούντσον αποφάσισε να γράψει για όλα εκείνα που δεν έβρισκε στα βιβλία της όταν ήταν μικρή, για φυλετικές διακρίσεις, για αυτά που ζούσε, για τα κορίτσια, τα έργα της έχουν χαρακτηριστεί ενίοτε σκληρά, η ίδια ζει μαζί με τη σύντροφό της και τα δύο τους παιδιά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

"Αγαπημένη" της Τόνι Μόρισον

Πρωτότυπος τίτλος: Beloved
Συγγραφέας: Toni Morrison
Εκδόσεις: Νεφέλη
ISBN: 9789602110362
Σελίδες: 432
Περίληψη: Ατενίζοντας ατρόμητα την άβυσσο της σκλαβιάς, το κλασικό αυτό μυθιστόρημα μεταμορφώνει την Ιστορία σε μια αφήγηση υποβλητική σαν έπος, βίαιη σαν πολεμικό τραγούδι, τρυφερή σαν νανούρισμα.

Η Σιθ γεννήθηκε σκλάβα στον Νότο και δραπέτευσε στο Οχάιο, ωστόσο δεκαοκτώ χρόνια αργότερα δεν είναι ακόμη ελεύθερη. Την κατατρύχουν οδυνηρές αναμνήσεις από το Φιλόξενο Σπιτικό, το όμορφο αγρόκτημα που έγινε για την ίδια και τους συντρόφους της ο τόπος της απόλυτης φρίκης. Το καινούργιο της σπίτι το στοιχειώνει το φάντασμα του μωρού της που πέθανε χωρίς όνομα, από τα ίδια της τα χέρια, με μία μονάχα λέξη χαραγμένη στην ταφόπλακά του, να θυμίζει πως κάποτε έζησε: Αγαπημένη.

Ποιητικό και σκληρό, τεντωμένο σαν σχοινί, το μυθιστόρημα εξερευνά το ανεξίτηλο τραύμα της δουλείας με τρόπο που καθηλώνει τον αναγνώστη. Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της νομπελίστριας Τόνι Μόρισον, της πιο τολμηρής γυναικείας φωνής στην αμερικανική πεζογραφία.
(από το οπισθόφυλλο)

"Γυρισμός"

Πρωτότυπος τίτλος: Home
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
ISBN: 9789605697570
Σελίδες: 176
Περίληψη: Στην Αμερική της δεκαετίας του 1950, ένας νεαρός Αφροαμερικανός, ο Φρανκ Μάνεϊ, κατατάσσεται στον στρατό για να ξεφύγει από τον στενό, ασφυκτικό κόσμο της επαρχιακής πόλης του Νότου όπου μεγάλωσε, αφήνοντας πίσω του την αγαπημένη και εύθραυστη μικρή του αδελφή, τη Σι. Ο πόλεμος της Κορέας τον τραυματίζει ψυχικά και σωματικά, τον γεμίζει ενοχές και τον βυθίζει σε πλήρη απάθεια. Η ζωή του δεν έχει νόημα ώσπου μαθαίνει ότι η Σι κινδυνεύει.
Ο Φρανκ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας που επιστρέφει από την Ασία στη ρατσιστική Αμερική, ναρκοθετημένη από το φυλετικό μίσος και τις προκαταλήψεις, εχθρική και επικίνδυνη όσο και τα πεδία των μαχών. Ενόσω ταξιδεύει σε αναζήτηση της Σι προς την Τζόρτζια και τη μικρή πόλη όπου γεννήθηκε και ανέκαθεν απεχθανόταν, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα του ίδιου και της αδελφής του ανάγονται σε μια πολύ παλαιότερη εποχή, τα θαμμένα μυστικά της οποίας αναδύονται σταδιακά, συγκλονίζοντάς τον.
Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για έναν ηττημένο άνδρα που ξαναβρίσκει το κουράγιο, τον ανδρισμό του, και τον τόπο του.
Διαυγές και έντονο, βάναυσο αλλά και βαθιά ανθρώπινο...
(από το οπισθόφυλλο)
Η Μόρισον έχει βραβευτεί με Πούλιτζερ και με Νόμπελ. Έγραφε για την Μαύρη Αμερική, καθώς ήταν γόνος μεταναστών από τον αγροτικό νότο, και τα έργα της χαρακτηρίζονται για την επική τους δύναμη. Αναμφίβολα άλλη μια πολύ δυνατή προσωπικότητα στην παρέα!

"Το κουαρτέτο του Χάρλεμ" του Τζέιμς Μπόλντουιν

Πρωτότυπος τίτλος: Just Above My Head
Συγγραφέας: James Baldwin
Εκδόσεις: Πόλις
ISBN: 9789604356669
Σελίδες: 768
Περίληψη: Τέσσερις νεαροί μαύροι μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο μετέπειτα διάσημος "Αυτοκράτορας της σόουλ" Άρθουρ Μοντάνα, ξεκινούν από το Χάρλεμ της δεκαετίας του ’40 για να κατακτήσουν τον κόσμο με όχημα το πάθος τους για τα γκόσπελ. Τριάντα χρόνια αργότερα, όταν ο Άρθουρ θα βρεθεί νεκρός στο Λονδίνο, ο αδελφός του, ο Χαλ, επιστρέφει στο παρελθόν για να αφηγηθεί μια συναρπαστική και σπαρακτική ιστορία, που θα παρακολουθήσει την περιπλάνηση των ηρώων από τη Νέα Υόρκη ώς το Παρίσι και από τον αμερικανικό Νότο ώς την Αφρική και την Κορέα, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές συγκρούσεις, με τις ολέθριες συνέπειες της απώλειας, αλλά και τους ακατάλυτους δεσμούς που γεννούν η αφοσίωση, ο έρωτας (ομοφυλοφιλικός και μη) και η φιλία.

Στο "Κουαρτέτο του Χάρλεμ", το τελευταίο και εκτενέστερο μυθιστόρημά του, ο Τζέιμς Μπόλντουιν χρησιμοποιεί ως φόντο το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, που συντάραξε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60, για να αφηγηθεί ένα επικό άσμα αγάπης, πάθους, πένθους και οργής, όπου η δυναμική των φυλετικών και σεξουαλικών σχέσεων καθορίζει σε καταλυτικό βαθμό τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος.
(από το οπισθόφυλλο)

"Το δωμάτιο του Τζοβάνι"

Πρωτότυπος τίτλος: Giovanni's Room
Συγγραφέας: James Baldwin
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
ISBN: 978-618-03-1417-5
Σελίδες: 248
Περίληψη: Σηµαδεµένος από µια οµοφυλοφιλική εµπειρία στην εφηβεία του, ο Ντέιβιντ, ένας νεαρός Αµερικανός, θα καταλήξει στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950 αναζητώντας την εσωτερική του ισορροπία. Στη διάρκεια της νύχτας που θα φέρει τον τραγικό επίλογο της ιστορίας του, ο Ντέιβιντ µας αφηγείται την παράλληλη σχέση του µε τον Τζοβάνι και την αρραβωνιαστικιά του, την Έλα, την πάλη του ανάµεσα στην ερωτική επιθυµία και τη συµβατική ηθική, τη σύγκρουση ανάµεσα στην αλήθεια του κορµιού και τα ψέµατα του µυαλού.

Το κλασικό αυτό αφήγηµα πάθους και θανάτου, το οποίο εκδόθηκε το 1956 και αντικατοπτρίζει την προσωπική πάλη του ίδιου του συγγραφέα µε τη σεξουαλική αµφισηµία, παραµένει ένα συγκλονιστικό βιβλίο χάρη στην απλότητα του δραµατικού του ιστού και στην ένταση µε την οποία εκτυλίσσεται η πλοκή του, αποκαλύπτοντάς µας άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης καρδιάς.

Το βιβλίο δεν αφορά τόσο την οµοφυλοφιλία όσο το τι συµβαίνει όταν είσαι τόσο φοβισµένος, που τελικά δεν µπορείς να αγαπήσεις κανέναν.
Τζέιµς Μπόλντουιν

(από το οπισθόφυλλο)

Ο Τζέιμς Μπόλντουιν, γεννήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και στο σύνολο της συγγραφικής του καριέρας κέρδισε βραβεία, υποτροφίες και επιχορηγήσεις, ενώ το 1986 παρασημοφορήθηκε από τη Λεγεώνα της Τιμής. Γράφει για τις φυλετικές διακρίσεις αλλά και για την αναζήτηση του ανθρώπου για αποδοχή, τόσο από τους άλλους όσο και από τον εαυτό του. Εκτός από μαύρος, ήταν και ομοφυλόφιλος και έγραφε για όλα αυτά τα θέματα πολύ πριν την το κίνημα απελευθέρωσης των ομοφυλόφιλων.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, χαίρομαι που με "ανάγκασε" να κάνω μια μικρή έρευνα και να ανακαλύψω νέα βιβλία και νέους συγγραφείς, αλλά και πολύ συναρπαστικές προσωπικότητες που σίγουρα μου τράβηξαν το ενδιαφέρον κι εμένα, ίσως κι εσένα, όσους δεν γνώριζες ήδη. Σε ευχαριστώ που έφτασες ως εδώ, αν έχεις διαβάσει κάποιο από αυτά ή γνωρίζεις κάποιο άλλο μοιράσου το μαζί μου στα σχόλια για να το μάθω κι εγώ και οι υπόλοιποι ταξιδευτές της Χώρας των Βιβλίων.

5 σχόλια

  1. Πολύ ωραίες οι επιλογές σου! Εγώ έχω διαβάσει μόνο ένα, το δωμάτιο του Τζιοβάννι, το οποίο είναι μεν ωραίο, αλλά δεν έχει την παραμικρή σχέση με μαύρους, φυλετικό ρατσισμό και παρόμοια που στάθηκαν η αφορμή για το ποστ σου. Και οι δύο πρωταγωνιστές είναι λευκοί (ο ένας είναι Αμερικάνος) και η ιστορία διαδραματίζεται στο Παρίσι. Αντί για αυτό λοιπόν σου προτείνω να διαβάσεις το Φώναξε το στα βουνά, το οποίο είναι μια μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του ίδιου συγγραφέα. Μιλάει για το ρατσισμό που υπέφεραν οι μαύροι, για τα γκόσπελ, για το πως η εκκλησία επηρέασε την πνευματικότητά του, για μυστικά και ψέμματα της οικογένειάς του, για την υποκρισία, για την διστακτική ερωτική του αφύπνιση και για πολλά άλλα θέματα. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μεταίχμιο.
    Εγώ θα ήθελα οπωσδήποτε να διαβάσω το βιβλίο της Μάγια Αγγέλου και την Αγαπημένη της Μόρισσον. Πολύ σκληρά βιβλία είναι βέβαια... Θέλω επίσης να διαβάσω και το άλλο βιβλίο του Μπάλντουιν για το οποίο γράφεις.
    Και μια άσχετη ερώτηση: είδα ότι διαβάζεις το Μ is for Magic. Πότε σου ήρθε απ' το bookdepository; Γιατί κι εγώ έχω παραγγείλει, εδώ κι ένα μήνα, κι ακόμη να μου τα φέρουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βάγια και σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο :)
      Το δωμάτιο του Τζιοβάνι το συμπεριέλαβα γιατί είναι από τα πιο γνωστά του, άσχετα αν διαπραγματεύεται ζητήματα φυλετικού ρατσισμού, σίγουρα ταιριάζει πολύ σε μια λίστα με lgbtq+ βιβλία κυρίως, αλλά δεν ήθελα να το αφήσω έξω κι από αυτήν εδώ. Το είχα δει και το "Φώναξέ το στα βουνά" καθώς έψαχνα, δεν ήξερα αν κυκλοφορεί, πιθανόν γι' αυτό να μην το συμπεριέλαβα (όπως και τον συγγραφέα Walter Mosley που γράφει αστυνομικά και δυστυχώς δεν κυκλοφορούν άλλο βιβλία του και αναγκάστηκα να τον σβήσω εντελώς από τη λίστα :( )

      Θέλω ΠΑΡΑ πολύ να διαβάσω Αγγέλου, την Αγαπημένη και μόνο που είδα την περίληψη νομίζω πως δε θα αντέξω να τη διαβάσω, πάρα πολύ σκληρή ιστορία μου φαίνεται..

      Σχετικά με το Bookdepository, ήταν η πρώτη φορά που έκανα παραγγελία, έκαναν κοντά μήνα να μου έρθουν, όχι τόσο επειδή καθυστερούν να τα στείλουν (τα έστειλαν αρκετά άμεσα) όσο γιατί έρχονται με απλό ταχυδρομείο και αργούν αφάνταστα ενώ μπορεί να τα έχουν στην αποθήκη τους (ενδέχεται να σου έρθουν μαζί με λογαριασμούς). Επικοινώνησα πάντως δύο φορές με το Bookdepository όπου ήταν και ευγενέστατοι, όλο το βάρος το ρίχνω στα ταχυδρομεία μας δυστυχώς... αν πας να ρωτήσεις εκεί μπορεί να βγάλεις άκρη, αλλά να ξέρεις μπορεί να μην βρίσκονται τα βιβλία σου στο Ελτα που έχεις στην πόλη σου, αλλά σε κάποια αποθήκη τους έξω από αυτήν.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες για το bookdepository. Να σαι καλά

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς, δεν έχω διαβάσει ακόμη κανένα απ' αυτά τα βιβλία (τα χω βάλει σε λίστα όμως και θα το κάνω, το υπόσχομαι). Ξανασχολιάζω όμως για να προσθέσω ένα ακόμη αξιόλογο μυθιστόρημα. Προτείνω τους προφήτες του Robert Jones jr. Είναι, λέει, το πρώτο του βιβλίο! Διαδραματίζεται την εποχή της δουλείας και την υπέρβαση για την αντίδραση ενάντια στην καταπίεση φέρνει η αγάπη. Είναι γραμμένο αρκετά πολύπλοκα, με τουλάχιστο 3 στρώματα γραφής, 1 των προγόνων, 2ο της ιστορίας που αφηγείται και 3ο στο παρελθόν, όταν πήγαν οι λευκοί άποικοι στα αφρικάνικα χωριά. Έχει και διάφορες οπτικές γωνίες. Παρόλα αυτά, δεν είναι δύσκολο στην κατανόηση, εκτός από τον μονόλογο στο ανοιχτό τέλος. Επίσης, παρόλο που το θέμα είναι τραγικό, δεν είναι μελαγχολικό βιβλίο, χάρη στη ζωντάνια και τη δύναμή του. Το μόνο που μπορεί να σε δυσαρεστήσει είναι ότι η χριστιανική θρησκεία έχει κάπως αμφίβολο ρόλο και χρησιμοποιείται από τους αφέντες ως εργαλείο υποταγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα πια τα βιβλία από μαύρους συγγραφείς δεν είναι τόσο σπάνια όσο παλιότερα. Το έχει πάρει το μάτι μου αυτό το βιβλίο, πολύ θετικό (για μένα) που δεν είναι μελαγχολικό, εντάξει όσον αφορά τη χριστιανική θρησκεία δε μου φαίνεται περίεργο το να χρησιμοποιείται ως εργαλείο υποταγής, και στο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" παρουσιαζόταν και με τις δυο της μορφές και ο τύπος που προσπαθεί να υποτάξει τον πιστό και η ουσία που θέλει να τον ελευθερώσει. Πιο πολύ ίσως με απωθεί το ανοιχτό τέλος που λες πως έχει, μου αρέσουν τα βιβλία να έχουν τέλος ξεκάθαρο, δε με πειράζει να μην το φαντάζομαι εγώ πώς θέλω να τελειώσει και να μου το πει ο συγγραφέας.

      Διαγραφή