Charmed Life, της Diana Wynne Jones

Το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τίτλο "Μαγεμένη ζωή" από Σύγχρονους Ορίζοντες και είναι το πρώτο μιας σειράς 7 βιβλίων, τους Κόσμους του Κρεστόμανσι (δε ξέρω πού τονίζεται, όπως δεν ξέρω και αν έχουν μεταφραστεί και τα επτά στα ελληνικά). Εγώ το διάβασα στα αγγλικά, που διαβάζεται πανεύκολα αν έχεις λίγη άνεση αφού είναι παιδικό βιβλίο, και σου το συστήνω να το διαβάσεις στο πρωτότυπο για να απολαύσεις πλήρως την υπέροχη γραφή της D.W.Jones. Λίγο πριν το τελειώσω παρήγγειλα όλη τη σειρά γιατί το λάτρεψα και το τοποθετώ στην καρδιά μου πολύ κοντά στα Χάρι Πόρτερ και τη Νάρνια.

Είσαι ένα μικρό αγόρι, ο Κατ, που πρόσφατα έχασες τους γονείς σου και έχεις μείνει μόνος σου με την μεγάλη αδερφή σου, την αντιπαθέστατη Γκουεντολίν, μια πραγματικά σημαντική μάγισσα, ίσως να είσαι ο μόνος που δεν βλέπει πόσο πραγματικά ανυπόφορη είναι, μάλλον γιατί είσαι τόσο καλόκαρδος και δε βάζεις με το νου σου κακό για την αδερφή σου. Εσύ ο ίδιος δεν είσαι μάγος και δεν ξέρεις από αυτά. Εκείνη όμως είναι πανίσχυρη και γεννημένη για μεγάλα πράγματα, όπως για να κατακτήσει τον κόσμο, να φέρει την αποκάλυψη και να ποδοπατήσει τα νεκρά κορμιά των εχθρών της (ή έστω εκείνων που απλά δεν χωνεύει τη φάτσα τους). Οι δυο σας θα βρεθείτε στο κάστρο του Κρεστόμανσι, του άλλου πανίσχυρου μάγου, για να εκπαιδευτεί η Γκουεντολίν και να μπορέσει να πραγματοποιήσει τον σκοπό της. για να μάθει να χρησιμοποιεί τη μαγεία και να γίνει ένας σωστός άνθρωπος στην κοινωνία. Αμ δε!

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα περίμενε η νεαρή μαγισσούλα. Ο περιβόητος Κρεστόμανσι δεν είναι υπέρ της μαύρης μαγείας, της αλαζονείας και της τρελής φιλοδοξίας της, της απαγορεύει εντελώς να εξασκεί τη μαγεία, τουλάχιστον ώσπου να βάλει μυαλό και να πάψει να είναι επικίνδυνη. Φυσικά, δε θα καταπιεί τέτοια προσβολή η χερχάινες Γκουεντολίν και θα κάνει ό,τι περνάει από το μαγικό της χέρι για να τιμωρήσει όλους τους άξεστους και να βάλει τον τιποτένιο Κρεστόμανσι στη θέση του, κάτω από το χρυσό μποτάκι της.


Μαγεία, μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, ένα κάστρο που έχει δική του βούληση (γεια σου Χόγκουαρτς!), ανατροπές και αποκαλύψεις, υπεραγαπητοί ήρωες από τη μία και άκρως μισητοί από την άλλη, το πρώτο βιβλίο μιας σειράς αυτοτελών ιστοριών που όμως σχετίζονται μεταξύ τους καθώς είναι στο ίδιο σύμπαν και κάπου κάπου κάνουν την εμφάνισή τους και οι ήρωες που αγάπησες στα προηγούμενα βιβλία. 

Τι μου άρεσε: Είναι μεν παιδικό, αλλά διαβάζεται πολύ ευχάριστα από όλες τις ηλικίες. Κλασσική ιστορία φαντασίας, θυμίζει Χόγκουαρτς, ζεστή, έξυπνη γραφή που ρέει, άκρως γοητευτικός ο Κρεστόμανσι (στο προσωπικό μου cast τον παίζει ο Thomas Hiddleston), πολύ ωραία δοσμένη και η μαγεία και η όλη ιστορία.

Τι δε μου άρεσε: Δεν υπάρχει κάτι που δε μου άρεσε. Ίσως το ότι δεν είναι όσο γνωστό θα ήθελα και το ανακάλυψα ας πούμε μετά τα 30 μου. 


Charmed Life της D.W.Jones
Εκδόσεις: Harper Collins
ISBN: 0007255292
Σελίδες: 288

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που γνώρισα τη συγγραφέα μέσα από αυτό το βιβλίο και δε σου κρύβω πως σκοπεύω να διαβάσω ό,τι έχει γράψει, μέχρι και τη λίστα της με τα ψώνια. Αφού ολοκληρώσω τη συγκεκριμένη σειρά θέλω πολύ να διαβάσω και το "Kινούμενο κάστρο του Χόουλ" (που θα το ξέρεις από την ταινία του Studio Ghibli "Howl's Moving Castle") που επίσης είναι μέρος τριλογίας. Η ίδια έχει προταθεί και κερδίσει διάφορα βραβεία στο είδος του φανταστικού, ο Neil Gaiman τη χαρακτήρισε ως την "καλύτερη συγγραφέας παιδικών βιβλίων των τελευταίων σαράντα χρόνων" και είναι γεγονός πως έχει επηρεάσει μαζί με αυτόν και άλλους αγαπημένους δημιουργούς, όπως τη Ρόουλινγκ, τον Πράτσετ, τον Πούλμαν και άλλους.

Γνώριζες την D.W.Jones και την υπεροχότητά της; Αν έχεις διαβάσει κάτι δικό της με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σου. 


0 σχόλια