Η μυστική ζωή των συγγραφέων, του Guillaume Musso

Γκιγιόμ Μυσό, έτσι διαβάζεται αυτό το όνομα (για να ξέρεις να μην το λες Γκουιλάουμε Μούσο), και είναι από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Γάλλους συγγραφείς, που μόλις βγάζουν ένα βιβλίο γίνεται μπεστ σέλλερ στο πιτς φυτίλι. Η Daphné Moreau, μάλιστα (ένας από τους βασικούς ανθρώπους που με influensάρουν τα τελευταία χρόνια) ξεπετάει τα βιβλία του και τον υπερλατρεύει. Σίγουρα αυτό το βιβλίο του, το πρώτο που διάβασα δικό του, δεν είναι στα τοπ καλύτερά του, ωστόσο είναι αρκετά συμπαθητικό. 

Το νησί Πορκερόλ (Porquerolles) που είναι πηγή έμπνευσης της νήσου Μπομόν του βιβλίου

Το όνειρό σου είναι να γίνεις συγγραφέας και αποφασίζεις να το κυνηγήσεις πηγαίνοντας να περάσεις το καλοκαίρι σου στο ειδυλλιακό νησί Μπομόν κάπου στη Μεσόγειο, όπου εντελώς συμπτωματικά ζει το συγγραφικό σου είδωλο, ο μυστηριώδης Νατάν Φολ, σε μια σπιταρόνα μπροστά στη θάλασσα με μόνη παρέα έναν σκύλο. Πιστεύεις μάλιστα πως ο άνθρωπος αυτός που έχει αποτραβηχτεί από όλους και όλα, που έχει κάνει δηλώσεις πως τέρμα η συγγραφή για εκείνον, κι ας είναι ένας σύγχρονος Ζαν Πολύ Σαρτρ, και γενικά μην του μιλάτε γιατί δεν είναι για πολλά πολλά και όποιος πλησιάζει κοντά του έρχεται αντιμέτωπος με το όπλο του, εσένα θα σε υποδεχτεί επειδή θα επιμείνεις λίγο παραπάνω (α ναι! Κι επειδή είναι το όνειρό σου είπαμε, να γίνεις συγγραφέας!). Eπιπλέον θα δεχτεί να διαβάσει το χειρόγραφο σου για να σου πει τη γνώμη του. Είσαι ο νούμερο ένα θαυμαστής του, άλλωστε. 

Δε το βάζεις κάτω, τόσοι και τόσοι προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν, εσύ θα επιμείνεις γιατί νομίζεις πως είσαι πιο αποφασισμένος. Θα πιάσεις δουλειά στο τοπικό βιβλιοπωλείο (συνδυασμός διακοπών και δουλειάς σε βιβλιοπωλείο; Ναι, παρακαλώ, θα πάρω!) για να είσαι κοντά του. Πού να 'ξερες όμως πως δεν είσαι ο μόνος τη δεδομένη χρονική στιγμή που ήρθε στο νησί να τον πρήξει! Μια πολύ γοητευτική νεαρή δημοσιογράφος κάνει την άφιξή της, με το εξίσου γοητευτικό όνομα Ματίλντ Μονέ, άκρως αποφασισμένη να πάρει μια συνέντευξη από τον ακατάδεκτο συγγραφέα και να τον γυρίσει στα παλιά, σε μια υπόθεση που είχε κλείσει πριν χρόνια και αφορούσε την τρομερή δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας στο Παρίσι, μια υπόθεση που κάπως σχετίζεται μαζί του; είναι αυτός ο λόγος που αποτραβήχτηκε από την κοινωνία; Μα ποιος είναι τελοσπάντων και με ποιο δικαίωμα αποτραβιέται από τη δημοσιότητα χωρίς να δώσει απαντήσεις στους απανταχού κουτσομπόληδες; 

Παράλληλα θα γίνει ένα στυγερό έγκλημα στο νησί, μια γυναίκα θα βρεθεί δολοφονημένη με αποτρόπαιο τρόπο και οι Αρχές θα αποκλείσουν όλο το νησί, κανείς δε φεύγει κανείς δεν έρχεται. Μια μικρή καραντίνα, στην ουσία, μόνο που δεν είσαι αποκλεισμένος με νέτλφιξ και μπανάναμπρεντ, αλλά με έναν τρελό δολοφόνο. Η υπόθεση θα γυρίζει ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ήσουν τόσο επίμονος κι εσύ που κάπως θα μπλεχτείς σε όλο αυτό, ενώ θα μπορούσες πολύ απλά να πας σε ένα πρακτορείο ξερωγω ή να αναζητήσεις έναν άλλο μέντορα (πιο δεκτικό) ή ότι κάνουν οι γουαναμπί συγγραφείς στις μέρες μας. 

Εμείς, ασφαλείς ως αναγνώστες, θα τα μάθουμε όλα, ιδίως από τη μέση και μετά που αρχίζει και τρέχει η υπόθεση και γίνονται πράγματα, θα μάθουμε και κάποια ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα για το βαλκανικό, για το οποίο σπάνια μιλάμε στα βιβλία, θα βρισκόμαστε και σε βιβλιοφιλικό περιβάλλον, που τόσο μας αρέσει, και σε καλοκαιρινή διάθεση. Το μυστήριο της υπόθεσης δεν είναι και κάτι τρομερό, ούτε βασίζεται στην ανατροπή, αν και δεν περίμενα τη συγκεκριμένη λύση. Η γραφή του συγγραφέα ρέει εύκολα και όλο το βιβλίο είναι μικρό και ευκολοδιάβαστο.

Τι μου άρεσε: Η αφήγηση, η τοποθεσία, το μικρό μάθημα ιστορίας, το ότι είναι για γαλλόφιλους και για βιβλιόφιλους, το ότι ήταν σχετικά μικρό.

Τι δε μου άρεσε: Λίγο αργό στην αρχή και κάπως παραμπερδεύεται στο τέλος. Δεν μου άρεσε και τόσο η κατάληξη όλων των ηρώων.

Ο Γκιγιόμ Μυσό έχει γράψει ένα σωρό βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 40+ γλώσσες, πράγμα που τον κάνει πασίγνωστο όχι μόνο στη δική του χώρα, μάλιστα ταινίες του μεταφέρονται και στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Έχει αυτό το χαρακτηριστικό στυλ των Γάλλων συγγραφέων και πραγματικά σε ταξιδεύει με τη γραφή του. Ομολογώ πως τον γνώρισα αρχικά μέσα από φωτογραφίες βιβλίων του στο instagram, πρώτο βιβλίο του που απέκτησα ήταν το "Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι", στα γαλλικά, που ακόμα δεν έχω διαβάσει, αλλά ανυπομονώ, όχι τόσο για την ίδια την ιστορία όσο για το ταξίδι στο Παρίσι.

Εσύ έχεις διαβάσει αυτό ή κάποιο άλλο βιβλίο του;


Πρωτότυπος τίτλος: 
La vie secrète des écrivains
Συγγραφέας: Guillaume Musso
Εκδόσεις: Διόπτρα
ISBN: 9789606532696 
Σελίδες: 280

0 σχόλια