Το μυστήριο με τα Άπαντα του Σέρλοκ Χολμς (από Σύγχρονους Ορίζοντες)

Είχα βάλει εξ' αρχής στο μάτι την πολύ όμορφη συλλογή με τα Άπαντα του Σέρλοκ Χολμς από τους Σύγχρονους Ορίζοντες, ήμουν ακόμη φοιτήτρια, πάνε χρόνια, αφού πτυχίο πήρα το '11. Θυμάμαι ακόμη να ξεκινάω τον πρώτο τόμο στον πρώτο όροφο του Μαλλιάρη στην Καμάρα, τη Σπουδή στο Κόκκινο. Δεν το αγόρασα τότε. Αν το αγόραζα και έβαζα στόχο να πάρω πρώτα αυτά τα βιβλία κι έπειτα να προχωρήσω σε άλλα, ίσως σήμερα να μην είχα τόσο μπερδευτεί και τελικά κάνει μια εντελώς λάθος αγορά. Γιατί κι αν έχω αποκτήσει όλη τη σειρά, καθόλου δεν έχω τα άπαντα του Σέρλοκ Χολμς όπως αρχικά ήλπιζα. Και θα σου πω γιατί, ώστε να αποφύγεις το ίδιο λάθος με μένα και να ξέρεις ακριβώς ποια είναι τα άπαντα του Σέρλοκ Χολμς που ίσως κι εσύ να θέλεις να έχεις στη βιβλιοθήκη σου.

Δε θυμάμαι πότε αγόρασα τον Β' τόμο της συλλογής, μόνο πως ήταν ο πρώτος που απέκτησα κι έπειτα υποθέτω από κάποια έκθεση βιβλίου πήρα τον Γ. Τον Α νομίζω πως επίσης τον πήρα από έκθεση ή το φεστιβάλ βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Τους δύο τελευταίους, Δ και Ε αγόρασα μόλις φέτος κι ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση που επιτέλους μετά από καμιά 15αριά χρόνια είχα ολοκληρώσει τη συλλογή με τα άπαντα του Σέρλοκ Χολμς, μια συλλογή που πλέον εδώ και κάποια χρόνια δεν κυκλοφορεί πχια και αν ψάξεις στο metabook για παράδειγμα θα βρεις τους τόμους σχετικά ακριβά. 

Ένα πρώτο στοιχείο που αμέλησα να δώσω σημασία αλλά κάποιοι το παρατήρησαν σε σχετικό story μου στο instagram, ήταν το διαφορετικό ύψος των βιβλίων της ίδιας συλλογής στο ράφι μου. Αν προσέξεις οι δύο μεσαίοι τόμοι είναι αισθητά πιο ψηλοί από τους υπόλοιπους. Εκνευριστικό. Δεν πρόκειται όμως ακριβώς για αδιαφορία του εκδοτικού για τα ocd των απανταχού αναγνωστών, αλλά για μια ένδειξη πως πρόκειται για διαφορετικές εκδοχές των απάντων του κλασσικού ντετέκτιβ. 

Ξεφυλλίζοντας τον κάθε τόμο μπορείς να δεις τους υπόλοιπους της σειράς μαζί με τα περιεχόμενά τους. Ο Β' που αγόρασα και διάβασα πρώτο, λέει πως οι ιστορίες απλώνονται σε 4 τόμους. Όμως πώς εξηγείται ο τόμος Ε; Ο πιο κοντός τόμος Δ περιλαμβάνει την εκδοχή με τους 5 τόμους. Ο 'Αρθουρ Κόναν Ντόυλ έγραψε 4 μεγάλες ιστορίες και πάρα πολλές μικρότερες. Στα δικά μου βιβλία υπάρχει η Κοιλάδα του Φόβου στον τόμο Γ αλλά και στον τόμο Δ, και δυστυχώς δεν είναι η μισή εδώ και η μισή εκεί. Επίσης στα δικά μου βιβλία δεν υπάρχει πουθενά το Σήμα των Τεσσάρων. Συμπερασματικά έχω οπτικά τα Άπαντα του Σέρλοκ Χολμς, με την ασυμφωνία στο ύψος, αλλά στην πραγματικότητα μου λείπει μια βασική ιστορία και ίσως ακόμη περισσότερες. Τι έχει συμβεί;

Οι Σύγχρονοι Ορίζοντες, έβγαλαν τις 4 ιστορίες σε κάθε τόμο και τις συλλογές με τα υπόλοιπα μοιρασμένες στα Άπαντα. Δε ξέρω τι σκέφτηκαν και γιατί δε το σκέφτηκαν από την πρώτη στιγμή, αλλά φαίνεται πως μετά το 2005-2006 αποφάσισαν να ξανακυκλοφορήσουν το 2018 τα βιβλία σε 5 τόμους αυτή τη φορά, με διαφορετική ανακατανομή των ιστοριών, δεν πρόσθεσαν δηλαδή απλά έναν πέμπτο τόμο αργότερα με ό,τι δεν είχαν συμπεριλάβει αρχικά, αλλά επανέκδοσαν τα Άπαντα μπερδεύοντας τη σειρά των ιστοριών, ενώ ήδη κυκλοφορούσαν στα βιβλιοπωλεία με την πρώτη σειρά τα βιβλία τους. 

Σου έχω εδώ τις βασικές τέσσερις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς, και τις συλλογές, μαζί με τις χρονολογίες που εκδόθηκαν, για να μην μείνεις ξεκρέμαστος και με άλλα ντι άλλων βιβλία στα ράφια σου (όπως εγώ), αλλά να έχεις μια ολοκληρωμένη συλλογή.

Οι τέσσερις μεγάλες ιστορίες:

  1. Σπουδή στο Κόκκινο (1887) 
  2. Το σήμα των Τεσσάρων (1890) 
  3. Το λαγωνικό των Μπάσκερβιλ (1901-02) 
  4. Η κοιλάδα του Φόβου (1914-15)

Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς (1892)

  1. Ένα σκάνδαλο στη Βοημία
  2. Η ένωση των κοκκινομάλληδων
  3. Μία υπόθεση ταυτότητας
  4. Το μυστήριο της κοιλάδας Μπόσκομπ
  5. Τα πέντε κουκούτσια πορτοκαλιού ή Οι πέντε σπόροι πορτοκαλιού
  6. Ο άνδρας με το στραβό χείλος ή Ο άνδρας με το παραμορφωμένο χείλος
  7. Η περιπέτεια του γαλάζιου γρανάτη ή Η περιπέτεια του μπλε ρουμπινού
  8. Η περιπέτεια του πιτσιλωτού κορδονιού ή Η περιπέτεια της κηλιδωτής κορδέλας
  9. Η περιπέτεια του αντίχειρα του μηχανικού
  10. Η περιπέτεια του ευγενούς εργένη
  11. Η περιπέτεια του σμαραγδένιου στέμματος
  12. Η περιπέτεια των Χάλκινων Οξιών

Τα απομνημονεύματα του Σέρλοκ Χολμς (1894)

Η αυθεντική συλλογή περιέχει τις δώδεκα ιστορίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Strand από τον Δεκέμβριο του 1892 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1893, με εικονογράφηση από τον Σίντνεϊ Πάτζετ. (Μετά την αυθεντική έκδοση, ο Κόναν Ντόυλ συμπεριελάμβανε την ιστορία «Η περιπέτεια του χάρτινου κιβωτίου» στη συλλογή Η τελευταία του υπόκλιση).

  1. Η περιπέτεια της ασημένιας αστραπής
  2. Η περιπέτεια του χάρτινου κιβωτίου 
  3. Η περιπέτεια του ωχρού προσώπου
  4. Η περιπέτεια του χρηματιστηριακού υπαλλήλου
  5. Η περιπέτεια του «Γκλόρια Σκοτ»
  6. Η περιπέτεια του τελετουργικού των Μάσγκρεϊβ
  7. Η περιπέτεια του γρίφου του Ρέιγκεϊτ
  8. Η περιπέτεια του σακάτη
  9. Η περιπέτεια του εσωτερικού ασθενή
  10. Η περιπέτεια του Έλληνα διερμηνέα
  11. Η περιπέτεια του ναυτικού συμφώνου
  12. Το στερνό πρόβλημα ή Το τελευταίο πρόβλημα

Η επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς (1904)
  1. Η περιπέτεια της κενής οικίας
  2. Η περιπέτεια του οικοδόμου από το Νόργουντ
  3. Η περιπέτεια των χορευτών
  4. Η περιπέτεια του μοναχικού ποδηλάτη
  5. Η περιπέτεια του αποκλειστικού σχολείου
  6. Η περιπέτεια του Μαύρου Πέτρου
  7. Η περιπέτεια του Καρόλου Αυγούστου Μίλβερτον
  8. Η περιπέτεια των έξι Ναπολεόντων
  9. Η περιπέτεια των τριών σπουδαστών
  10. Η περιπέτεια των χρυσών πενς-νε
  11. Η περιπέτεια του αγνοούμενου επιθετικού
  12. Η περιπέτεια της έπαυλης Άμπυ
  13. Η υπόθεση της δεύτερης κηλίδας
Η τελευταία του υπόκλιση (1917)
  1. Η υπόθεση της Οικίας Γουιστέρια
  2. Η περιπέτεια του κόκκινου κύκλου
  3. Η υπόθεση των σχεδίων Μπρους-Πάρτινγκτον
  4. Η υπόθεση του ετοιμοθάνατου ντετέκτιβ
  5. Η εξαφάνιση της λαίδης Φράνσις Κάρφαξ
  6. Η υπόθεση του διαβολόποδου
  7. Η τελευταία του υπόκλιση
Το αρχείο του Σέρλοκ Χολμς (1927)
  1. Η περιπέτεια του πετραδιού Μαζαρίν
  2. Το πρόβλημα της γέφυρας Θορ
  3. Η περιπέτεια του έρποντα
  4. Η περιπέτεια του βρυκόλακα του Σάσεξ
  5. Η περιπέτεια των τριών Γκάριντεμπ
  6. Η περιπέτεια του επιφανούς πελάτη
  7. Η περιπέτεια των τριών αετωμάτων
  8. Η περιπέτεια του ασπρισμένου στρατιώτη
  9. Η περιπέτεια της χαίτης του λιονταριού
  10. Η περιπέτεια του συνταξιούχου χρωματοπώλη
  11. Η περιπέτεια της ενοίκου με το βέλο
  12. Η περιπέτεια της παλαιάς οικίας Σόσκομπ

Τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές
και σχέση με τις ιστορίες



Η σειρά Sherlock του BBC που αποτελεί και βασικό λόγο που έχω όλο αυτό το hype αυτό τον καιρό με τον κλασικό ντετέκτιβ, βασίζεται πολύ ελαφρά και αόριστα στις ιστορίες που έγραψε ο Ντόυλ, η εξέλιξη και κατάληξη των ιστοριών δεν είναι πάντα η ίδια και φυσικά στη σειρά το δίδυμο Σέρλοκ-Γουάτσον ζει στο σύγχρονο Λονδίνο και έχει να αντιμετωπίσει πολύ σύγχρονα προβλήματα.

Η σειρά του CBS, Elementary, μετράει 7 σεζόν από 24 επεισόδια τη σεζόν, με το δίδυμο διαφοροποιημένο σε αυτή την εκδοχή (ο Τζον Γουάτσον είναι γυναίκα), επίσης εκτυλίσσεται στη σύγχρονη εποχή, στη Νέα Υόρκη συγκεκριμένα, δεν με έχει πείσει ακόμη να τη δω, από την μια έχουμε 7 σεζόν που σημαίνει πως έχει κοινό για κάποιο λόγο, από την άλλη 7 σεζόν από 24 επεισόδια, φαίνεται πως έχει πέσει τρελό fan fiction. Ίσως κάποτε της δώσω μια ευκαιρία.

Οι ταινίες με τον Robert Downey Jr και τον Jude Law είναι πολύ διασκεδαστικές, με ωραία κοστούμια και ατμόσφαιρα, είναι επίσης πιο κοντά στην εποχή των αρχικών ιστοριών και όσο να πεις κάποια σπόιλερ τα τρως, από την άλλη δεν είναι αποτρεπτικές από την ανάγνωση των βιβλίων. Φαίνεται πως θα έχουμε και τρίτη ταινία μάλιστα αν όλα πάνε καλά.

Πηγή εργογραφίας: Βικιπαίδεια

2 σχόλια

  1. Ωχ, μεγάλο χατά είχες πάθει κορίτσι μου. Εμ, αυτά τα χαζά κάνουν πολλοί εκδοτικοί οίκοι και μπλέκεται ο αναγνώστης. Εγώ να σου πω, σε τέτοια βιβλία, στα οποία έχει λήξει το κόπιραιτ, χρησιμοποιώ άλλου είδους πηγές γενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα πραγματικά, πες μου για ποιο λόγο να το κάνουν αυτό!! Πολύ κακή απόφαση όποιος την πήρε.. τι να πω..

      Διαγραφή