Το πιο δύσκολο "Τι προτιμάς;" για βιβλιοφάγους | Booktag

Πηγή φωτογραφίας Financial Times

Η Χώρα των Βιβλίων ανοίγει νέα σειρά με βιβλιοτάγκς (βιβλιοεπισημάνσεις;), τα βρίσκω κυρίως στο buzzfeed και σε ξένα βιβλιομπλόγκς και μου φαίνεται πολύ διασκεδαστικό να τα απαντήσω και να προκαλέσω κι εσένα που με διαβάζεις τώρα να απαντήσεις για τον εαυτό σου. Αν είσαι μπλόγκερ (ή βλόγκερ) κάνε μου επισήμανση και στείλε μου το ποστ σου σε κάποιο από τα σόσιάλ μου (πιο γρήγορα θα το δω στο instagram) για να σου κάνω repost σε story μου.

Πάμε να παίξουμε ένα πολύ πολύ δύσκολο "Τι προτιμάς;" για βιβλιοφάγους!

Το συγκεκριμένο το πήρα από το buzzfeed.

Προτιμάς έναν φίλο που χάνει τα βιβλία σου ή που διπλώνει τις γωνίες;

Πανδύσκολη ερώτηση, γιατί αγαπάω το βιβλίο και ως αντικείμενο, σίγουρα προτιμώ να διπλώσει τις γωνίες και να μην του ξαναδανείσω (όμπβιουσλι!) παρά να χάσει ένα βιβλίο που ενδεχομένως να μην μπορώ να ξαναβρώ (σαφώς και δεν ξαναδανείζεις σε καμία από τις δύο περιπτώσεις).

Προτιμάς να αγαπάς στα κρυφά ένα βιβλίο που όλοι μισούν ή να μισείς ένα βιβλίο που όλοι αγαπούν;

Αρχικά η έννοια "στα κρυφά" δε με αντιπροσωπεύει. Πρέπει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου, όποια κι αν είναι αυτή. Ωστόσο προτιμώ να μισώ ένα βιβλίο που όλοι αγαπούν (γεια σου "Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου", γεια σου "Λάθος αστέρι"), εξάλλου ποτέ δεν είμαστε μόνοι ούτε στο ένα ούτε στο άλλο στρατόπεδο.

Προτιμάς να κολλήσεις χωρίς βιβλίο σε μια ατέλειωτη πτήση με αεροπλάνο ή σε ένα ατέλειωτο ταξίδι με τρένο; 

Μια και δεν έχω ανέβει ποτέ σε αεροπλάνο (ακόμα), βρίσκω την ιδέα μιας ατέλειωτης πτήσης εντελώς ξένη. Σίγουρα μπορώ να ανταπεξέλθω και στα δύο, αν και θα τσατιζόμουν που θα έχανα την τέλεια ευκαιρία να διαβάσω πολύ. Ωστόσο μου φαίνεται πιο συναρπαστική η πτήση με αεροπλάνο, εκτός αν ταξιδεύω στο εξωτερικό με τρένο και περνάμε μέσα από δάση και κοντά σε κάστρα, οπότε θα διαλέξω αυτό.

Προτιμάς να δειπνήσεις με τον αγαπημένο σου συγγραφέα ή με τον αγαπημένο σου ήρωα;

Δεν ξέρω αν σου το έχω πει, αλλά όταν βρίσκομαι με συγγραφείς παγώνω (στον Ρόσα ήμουν μούγκα, θα νόμιζε ο άνθρωπος πως για άλλον υπογράφει), για πρακτικούς λόγους λοιπόν και για να μην πάει χαμένο το δείπνο, θα ήθελα άπειρα να δειπνήσω με τον Ντάμπλντορ ή τον Γκάνταλφ. Άρα αγαπημένο ήρωα.

Προτιμάς να βγεις ραντεβού με έναν φανταστικό χαρακτήρα ή με ένα απωθημένο σου από την πραγματική σου ζωή;

Ερώτηση για την Αλίκη του παρελθόντος είναι αυτή, πολύ πριν παντρευτεί (κάπου 17 χρόνια πριν) αλλά και πάλι, φυσικά και θέλω να βγω ραντεβού με φανταστικό χαρακτήρα, αλλά το θέμα είναι πως όλοι οι ερωτεύσιμοι φανταστικοί χαρακτήρες ανήκουν σε κάποια άλλη. Να βγεις με τον Αλεξάντερ ενώ δεν είσαι η Τατιάνα; Με τον Σπύρο ενώ δεν είσαι η Όρσα; Ποιο το νόημα; Ας βγω με έναν από τους δίδυμους Ουέσλι ή με τον Σείριο. 

Προτιμάς να γίνει το αγαπημένο σου βιβλίο ταινία ή η αγαπημένη σου ταινία βιβλίο;

Δεν θυμάμαι τη δεύτερη περίπτωση να έχει συμβεί ποτέ, αν συνέβη δεν πρέπει να έδωσα σημασία. Όμως επειδή το πρώτο έχει γίνει άπειρες φορές (και η αλήθεια είναι πως συνήθως απογοητεύει καθώς οι απαιτήσεις είναι τεράστιες) θα διαλέξω να γίνει η αγαπημένη μου ταινία βιβλίο από περιέργεια πώς θα μπορούσε να είναι αυτό. Στο μυαλό μου φαίνεται λιγότερο πιθανό να απογοητεύσει, ιδίως αν αναλάβει τη συγγραφή κάποιος που γράφει όμορφα.

Προτιμάς να τελειώσει ένα βιβλίο με μια ενοχλητική εκκρεμότητα ή να πεθάνει ο αγαπημένος σου ήρωας;

Σκοτώστε τον αγαπημένο μου ήρωα! Θα εκτιμήσω πολύ περισσότερο ένα δραματικό τέλος από μια ενοχλητική εκκρεμότητα ή ας πούμε να μην τελειώσει το βιβλίο και να "το αφήσει στη φαντασία του αναγνώστη". Δεν τα θέλω αυτά, θέλω να ξέρω το τέλος! 

Προτιμάς να μην μπορείς να διαβάσεις νέα βιβλία ή να μην μπορείς να ξαναδιαβάσεις τα παλιά;

Δύσκολο (και απίθανο) θα διαλέξω να μείνω στα ήδη διαβασμένα και να ξαναδιαβάζω αυτά που έχω και αγαπώ, που έτσι κι αλλιώς κάποια σκοπεύω να ξαναδιαβάσω, είναι κάτι που γενικά κάνω. Γιατί να μη μπορώ να διαβάσω νέα βιβλία όμως; Έχω κάποια αρρώστια που δεν μπορεί ο εγκέφαλος να αναγνωρίσει νέες ιστορίες; Ή καταργήθηκε το διάβασμα κι έκλεισαν τα βιβλιοπωλεία; Χμμ... δεν πολυστέκει.

Προτιμάς να ζήσεις σε μια βιβλιοθήκη ή σε ένα βιβλιοπωλείο;

Ένα βιβλιοπωλείο έχει να κάνει και με το εμπόριο που μπορεί να ξεφεύγει από την στεγνή αγάπη για το διάβασμα (ενός καλού βιβλίου). Θα προτιμούσα να ζω μέσα σε μια βιβλιοθήκη, όπου όλα είναι δωρεάν και μπορείς να βρεις και βιβλία εξαντλημένα στα βιβλιοπωλεία!

Προτιμάς να χάσεις τη σελίδα που διάβαζες ή να κοπείς από το χαρτί;

Τι ερώτηση! Ας χάσω τη σελίδα, δε χάλασε κι ο κόσμος, αν είσαι συγκεντρωμένος τη βρίσκεις εύκολα. Το κόψιμο από χαρτί πονάει σαν πολύ πολύ λεπτό μα πολύ κοφτερό μαχαίρι!

Προτιμάς να διαβάζεις πάντα στο σκοτάδι ή να διαβάζεις πάντα μικροσκοπικά γράμματα;

Το πρώτο είναι οριακά αδύνατο (αν και το έχω προσπαθήσει άπειρες φορές, κουράζεσαι, αλλά συνηθίζεις, ακόμα και με ένα ρεσό γίνεται δουλίτσα), το δεύτερο κάποια στιγμή επίσης θα γίνει αδύνατο (άσε που θα νιώθεις ότι δεν προχωράει το βιβλίο αν πρέπει να κάτσεις κάμποση ώρα σε μια σελίδα), μάλλον διαλέγω το σκοτάδι, μου φαίνεται πως για να διαβάζω στο σκοτάδι κάτι θα έχει συμβεί, μια διακοπή ρεύματος; κρύβομαι από κάποιον για να διαβάσω; υπάρχει σίγουρα ησυχία, ναι. Το προτιμώ χίλιες φορές!

Προτιμάς να διαβάζεις δίπλα σε ένα τζάκι ή σε μια παραλία;

Η πιο ωραία ερώτηση από όλες, γιατί αγαπώ και τα δύο, αν και τζάκι δεν έχω ούτε είχα ποτέ οπότε δεν έχω την εμπειρία, δυστυχώς. Τώρα που είναι καλοκαιράκι σίγουρα υπάρχει η επιλογή της παραλίας και έχω διαβάσει πολλές φορές καλοκαίρι που τις θυμάμαι ολοζώντανα. Θα διαλέξω το τζάκι όμως, κι ας έχει έξω 800 βαθμούς ζέστη, γιατί συνδυάζεται με αναπαυτική πολυθρόνα, κουβερτούλα, ησυχία, ζεστό ρόφημα, σκυλάκι που κοιμάται δίπλα σου, γενικά ιδανικές συνθήκες για ανάγνωση.

Αυτά από μένα. Αν έφτασες ως εδώ, θεώρησε τον εαυτό σου ταγκαρισμένο. Τώρα είσαι υποχρεωμένη/ος να απαντήσεις κι εσύ για τον εαυτό σου!


0 σχόλια