Λογοτεχνικοί Προορισμοί: Ονειρεμένα βιβλιοπωλεία (Μεγάλη Βρετανία)

Σήμερα θα ταξιδέψουμε διαδικτυακά σε μερικά πολύ όμορφα βιβλιοπωλεία στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία κλπ) και αν είμαστε τυχεροί μια μέρα μπορεί και να τα επισκεφθούμε από κοντά!


Το Barter Books στο Alnwick του Northumberland

Είναι ένα βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων που στεγάζεται μέσα σε έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων στην Ευρώπη. Το πολύ γνωστό Keep calm and carry on που βλέπαμε παντού μερικά χρόνια πριν, ήταν μια αφίσα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε κάποια βιβλία που αγόρασε ο ιδιοκτήτης του Barter Books σε δημοπρασία.
Δες περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Αγαπώ οτιδήποτε έχει σχέση με παλιούς σιδηροδρομικούς σταθμούς (όπως είναι το Musée d'Orsay στο Παρίσι, ας πούμε), βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά τα μέρη, φορτωμένα με πολλή ιστορία και πολλές μικρές και μεγαλύτερες καθημερινές στιγμές.

Το Daunt Books στο Λονδίνο

Τοποθετημένο εκεί που κάποτε βρισκόταν ένα βιβλιοπωλείο από την Εδουαρδιανή περίοδο (που ολοκληρώθηκε το 1912), αγοράστηκε από έναν τραπεζικό και άλλαξε είδος, αλλά κράτησε το ύφος του πανέμορφου αυτού χώρου με τις δρύινες βιβλιοθήκες, τους φεγγίτες στο ταβάνι και το πανέμορφο α λα Χόγκουαρτς παράθυρο. 

Σήμερα μετράει μια αλυσίδα 9 καταστημάτων, με εξειδίκευση στο ταξιδιωτικό βιβλίο, ενώ από το 2010 έχει και δικές του εκδόσεις. Σίγουρα επιχειρηματικό μυαλό ο ιδιοκτήτης και ακόμη πιο σίγουρα το πετρόλ συνδυάζεται άψογα με το ξύλο αλλά και με το λευκό ταυτόχρονα (mind blown!). Στη σελίδα τους θα δεις πως έχουν μέχρι και λίστα γάμου (αυτές τις λίστες γάμου θέλουμε!), ενώ αναλαμβάνουν να σου φτιάξουν τη δική σου βιβλιοθήκη από τα ράφια μέχρι το περιεχόμενό τους (αν ας πούμε θέλεις να κάνεις ένα τέτοιο δώρο στο άλλο σου μισό, που ελπίζω να είμαι εγώ!!). Τώρα αν όλα τα άλλα είναι πολύ τραβηγμένα, θα μου αρκούσε μια tote τσάντα από το Daunt Books.
Εδώ θα βρεις τη σελίδα του βιβλιοπωλείου.

The Bookshop στο Wigtown (Σκωτία)

Το βιβλιοπωλείο "Το Βιβλιοπωλείο" (γιατί αν δεν έχεις έμπνευση καλύτερα να είσαι απλός) είναι το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων στη Σκωτία, βρίσκεται στην πόλη του βιβλίου Wigtown (αν αναρωτιέσαι τι στο καλό εννοώ, πέρνα μια βόλτα από αυτό εδώ το αρχαίο άρθρο) και ο ιδιοκτήτης, Shaun Bythell (ο ψηλός με την κούπα στη φωτογραφία), έχει γράψει μερικά χιουμοριστικά βιβλία σχετικά με τις εμπειρίες του με τους πελάτες του, με την Amazon και γενικότερα με το αντικείμενό του: "Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη" κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books και τα επόμενα κινούνται στο ίδιο σκεπτικό (εγώ έχω το Confessions of a bookseller

Το βιβλιοπωλείο της Octavia στο Cirencester

Αν έχεις δει την ταινία "Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας" και θέλεις να επισκεφτείς ένα πραγματικό τέτοιο βιβλιοπωλείο, δεν έχεις παρά να περάσεις μια βόλτα από το βιβλιοπωλείο της Οκτάβια, ένα υπέροχο μωβ-κίτρινο βιβλιοπωλείο παιδικών βιβλίων (κυρίως) που διοργανώνει επίσης διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, έχει παντού Μούμιν (που μπορείς να υιοθετήσεις) και ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ, η Οκτάβια ζει το όνειρο!!!
*πετάει το πληκτρολόγιο και πάει να κλάψει σε εμβρυακή στάση!*

Η Οκτάβια έχει πάρει ένα σωρό βραβεία για το βιβλιοπωλείο της, γράφει κριτικές αυτή και η ομάδα της στο site τους το οποίο μπορείς να θαυμάσεις εδώ.

Το Blackwell Books, στην Οξφόρδη

Μετά την Οκτάβια σου βάζω το βιβλιοπωλείο που θα μπορούσε να ανήκει άνετα στον αντίζηλό της στην ταινία. Άνοιξε το 1897 και έχει γίνει σήμερα ολόκληρη δυναστεία με, δε ξέρω κι εγώ πόσα καταστήματα. Εγώ πάντως το γνώριζα και πριν καταπιαστώ με το άρθρο αυτό. Είναι τεράστιο, έχει τα πάντα μέσα και μάλιστα λέει πως αν κάτι δεν το έχει, μάλλον δεν αξίζει να διαβαστεί (κάτι τέτοιο πήρε το μάτι μου), δε μου αρέσει ποτέ το επιθετικό μάρκετινγκ, αλλά καταλαβαίνω πώς το εννοεί βλέποντας το μέγεθος...

Δες το πολύ ενημερωμένο site και e-shop τους εδώ (στέλνουν και Ελλάδα, μάλιστα!)

Το Hatchard's στο Λονδίνο

Είναι το πιο παλιό βιβλιοπωλείο της Αγγλίας, ιδρύθηκε το 1797 και είναι πολύ δυνατό μέχρι σήμερα (έχει και τα εύσημα της βασιλικής οικογένειας, αν έχει κάποια σημασία για εμάς αυτό!), είναι φυσικά πανέμορφο, πολύ κομψό και μπορεί αν το επισκεφθείς να συναντήσεις κανέναν πολύ γνωστό συγγραφέα που έχει πάει εκεί για τα ψώνια του!

Ακόμα και οι φωτογραφίες αποπνέουν μια εμπειρία στο αντικείμενο, αξίζει αναμφίβολα να αγοράσεις από εκεί κάτι κλασσικό και με σκληρό εξώφυλλο!

Το Baggins Book Bazar, στο Rochester

Αυτό που πραγματικά μου τράβηξε την προσοχή στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είναι το όνομα από τη Μέση Γη. Εντάξει, σαφώς και είναι πολύ όμορφο ως βιβλιοπωλείο, ισχυρίζεται πως είναι το πιο μεγάλο βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων στην Αγγλία (και τώρα σκέφτομαι πως πολλοί το ισχυρίζονται τελικά αυτό, τι σημασία έχει τελικά πόσο μεγάλο βιβλιοπωλείο είσαι, εξακολουθώ να αγαπώ την Οκτάβια που κάνει το γούστο της χωρίς τέτοιες φιλοδοξίες!) είναι ακριβώς το στυλ του βιβλιοπωλείου εμφανισιακά που θα ήθελα να έχει το δικό μου βιβλιοπωλείο (σε έναν ιδανικό κόσμο) ίσως με λίγο περισσότερο πράσινο απ' έξω. Αν θέλεις να χαζέψεις το εσωτερικό με τους μεγάλους διαδρόμους τους φορτωμένους με όλα τα βιβλία, τσέκαρε το site τους εδώ.

Το Scrivener's Books, στο Buxton

Είναι ίσως το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο αυτού εδώ του αφιερώματος, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Απλώνεται σε πέντε (!) ορόφους με παλιά και νέα βιβλία, έχει εργαστήρι βιβλιοδεσίας, έχει ένα αρμόνιο όπου μπορείς να παίξεις μουσική, έχει συλλεκτικά, βιβλία από όλα τα είδη και για όλες τις ηλικίες, έχει μια γκαλερί στη σκάλα από ντόπιους καλλιτέχνες που αλλάζει, και στο υπόγειο (ή στο κελάρι, όπως θα ήταν η πιο ακριβής απόδοση) έχει ένα μικροσκοπικό βικτωριανό μουσείο που είναι γεμάτο με.. βιβλία από τη βικτωριανή περίοδο.
Δες το (όχι και τόσο καινούργιο) site τους εδώ (αλλά τι σημασία έχει αν είναι καινούργιο; Έχεις δει πιο όμορφο βιβλιοπωλείο; Όχι πες μου!)

Το Leaky's Bookshop, στο Inverness

Είναι μια παλιά εκκλησία που είναι... ετοιμάσου... το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων στη Σκωτία! Είναι πράγματι τεράστιο, έχει και καφετέρια (ή τελοσπάντων τεϊοποτείο) έχει και μια σομπάρα ΝΑ για να είναι cosy ο χώρος και γιατί μάλλον ακόμα και με τη σομπάρα δε ζεσταίνεσαι επαρκώς.

Μπορείς να απολαύσεις το τσάι και το βιβλίο σου αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα, μπορείς να ανακαλύψεις από νέα βιβλία ως παλιά κι εξαντλημένα, ακόμα και αυγά χήνας μπορεί να βρεις (!) Εμένα, βέβαια, δε μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα η φωτιά παρέα με όλο αυτό το ξύλο και τόσο πολύ χαρτί γύρω γύρω... Τουλάχιστον ας υπήρχε μια απόσταση! Ανακάλυψε περισσότερα στο site τους εδώ.

Το Armchair Books στο Εδιμβούργο

Αρχικά δεν βρήκα κάτι το εξαιρετικά συναρπαστικό στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο, πέρα από το ότι είναι αυτό ακριβώς: ένα βιβλιοπωλείο, και αυτό είναι πάντα συναρπαστικό. Είναι τόσο ασφυκτικά γεμάτο με βιβλία ως το ταβάνι, γύρω σου, όπου κοιτάξεις, που μπορεί και να σε πιάσει ζαλάδα, ίσως να δυσκολευτείς να βρεις κάτι να αγοράσεις, πώς να ξεφυλλίσεις τα βιβλία όταν είναι τόσο μα τόσο πολλά! Επιπλέον είναι γεμάτο χαλιά, είναι στενό, έχει κάτι λάμπες να κρέμονται από τα ταβάνια, οριακά είσαι "από μένα είναι μάλλον όχι", όμως: Μπαίνεις στο site τους (μπες εδώ να δεις) και βλέπεις μια άκρως λογοτεχνική παρουσίαση του βιβλιοπωλείου. Ψάχνεις τις κριτικές και ανακαλύπτεις πως κι αν είναι μέσα σε αγορά με άλλα βιβλιοπωλεία αυτό ξεχωρίζει και στους ντόπιους και στους ξένους και διαπιστώνεις πως τελικά είναι άλλο ένα ονειρεμένο βιβλιοπωλείο της Αγγλίας, εκεί όπου κατοικεί η βιβλιοσκόνη, και καταλήγεις πως "από μένα είναι ναι!"

Εδώ τελειώνει αυτό το (ταχύτατο και δωρεάν) ταξίδι στα ονειρεμένα βιβλιοπωλεία της Μεγάλης Βρετανίας, πες μου ποιο σου άρεσε περισσότερο, ποιο έχεις επισκεφθεί, ποιο πεθαίνεις να επισκεφθείς και κυρίως αν προτιμάς το τσάι ή τον καφέ.

0 σχόλια