Το σπίτι των Χόλοου, της Krystal Sutherland

Το βιβλίο αυτό αγοράστηκε έπειτα από προτροπή (ή πιο σωστά προσταγή) της φίλης Βούλας (aka @mlk_leggiamo_books) σε όλη την παρέα, αφού αρχικά το πήρε εκείνη και δε μπορούσε να το αφήσει από τα χέρια της. Εγώ, επειδή τις εμπιστεύομαι τις φίλες μου, ιδίως όταν είναι τόσο επιτακτικές, το έψαξα και το πήρα άμεσα.

Η ιστορία ακολουθεί τις τρεις αδερφές Χόλοου, που είναι λίγο μάγισσες; είναι λίγο πεθαμένες; είναι κάποιου είδους σατανικά πλάσματα; Το μαθαίνεις λίγο προς το τέλος, αλλά το τέλος έρχεται πολύ γρήγορα, γιατί το βιβλίο αυτό διαβάζεται με μια ανάσα (κι έχει και κάτι γράμματα ΝΑ!). Οι τρεις αδερφές Χόλοου όταν ήταν μικρές εξαφανίστηκαν για ένα μήνα, σα να άνοιξε η γη και τις κατάπιε. Κι όταν επέστρεψαν στους γονείς τους, τα μάτια τους, τα δόντια τους και τα μαλλιά τους ήταν κάπως διαφορετικά, όμως κατά τ' άλλα ήταν αυτές οι ίδιες... σχεδόν. Μεγαλώνοντας σαγήνευαν τους πάντες στο πέρασμά τους και μπορούσαν να κάνουν γενικά ό,τι θέλουν. Η κεντρική ηρωίδα είναι η μικρότερη αδερφή, η Ίρις, που μια μέρα χάνει την επαφή με τη μεγαλύτερη αδερφή της την Γκρέι και ψάχνει πανικόβλητη μαζί με τη μεσαία τους αδερφή τη Βίβι να τη βρουν, ενώ τις κυνηγάει ένα πολύ περίεργο πλάσμα που θέλει ξεκάθαρα το κακό τους. 

Η αφήγηση ακολουθεί το κυνηγητό αυτό, πηγαίνοντας πότε πότε πίσω στο παρελθόν για να γνωρίσεις καλύτερα τις ηρωίδες μέσα από κάποια βιώματά τους, ενώ προσπαθείς να λύσεις και το γρίφο του τι στο καλό γίνεται τέλος πάντων. Οι περιγραφές που αφορούν το θάνατο είναι γενικά ακραία αηδιαστικές (θα μπορούσα και χωρίς αυτές), οι ηρωίδες είναι εντελώς σύγχρονες, σε αυτά που λένε, στον τρόπο που κινούνται, στον τρόπο που μιλάνε (που είναι αρκετά προφορικός), τόσο που εγώ προσωπικά ένιωσα πως ναι, τις περνάω μερικά χρόνια, δεν ταυτίζομαι. Ωστόσο η μικρότερη αδερφή είναι ιδιαιτέρως συμπαθής, καλό παιδί και ήσυχο (όμως αδύνατο με όσα της συμβαίνουν ν' αγιάσει!). Ο τίτλος του βιβλίου είναι ατυχώς μεταφρασμένος "το σπίτι", αφού δεν εκτυλίσσεται σχεδόν καθόλου η ιστορία μέσα στο σπίτι των Χόλοου, όπως νόμιζα και φανταζόμουν κάτι σαν το σπίτι των Χάλιγουελ (βλ. Charmed) ή το πανέμορφο σπίτι από το Practical Magic. Καταλαβαίνω πως εννοεί "ο οίκος των Χόλοου" αναφερόμενο στην οικογένεια Χόλοου. Αυτό θα ήταν πιο σωστό και πιο κοντά στο νόημα του βιβλίου.

Ως βιβλίο αν το ξεκινήσεις δε θα μπορέσεις να το σταματήσεις προτού τελειώσει. Θα σου αφήσει κάποια αναπάντητα ερωτήματα, που εμένα γενικά δε μου αρέσει όταν γίνεται αυτό, αλλά δε με πείραξε σε μεγάλο βαθμό αφού το βιβλίο αυτό δεν ήταν ένα ανάγνωσμα που θα με εξέλισσε ως άνθρωπο, απλά θα με έκανε να περάσω ευχάριστα την ώρα μου (αν εξαιρέσεις τα αηδιαστικά κομμάτια!) και σίγουρα να βγω από όποιο αναγνωστικό μπλοκάρισμα μπορεί να είχα εκείνο τον καιρό. 

Να δώσουμε κι ένα μπράβο στη Διόπτρα που κράτησε το πρωτότυπο εξαιρετικό εξώφυλλο που, παρά τα μυρμήγκια, σου τραβάει την προσοχή σίγουρα!

Δεν το βρίσκω φεμινιστικό ανάγνωσμα, όπως έχει ειπωθεί, δε νομίζω πως του χρειάζεται ένας τέτοιος χαρακτηρισμός. Είναι ένα απόλυτο page turner φαντασίας, σκοτεινής φαντασίας συγκεκριμένα, ιδανικότατο για Μαγικό Οκτώβρη και εποχή Halloween. Ένα παραμύθι αυστηρά για ενήλικες και γερά στομάχια, που ίσως λίγο προβληματίσει, ίσως σε βάλει να σκεφτείς τι θα έκανες εσύ; Ίσως και όχι. Είναι επίσης ό,τι πρέπει για μεταφορά σε ταινία του Netflix! Θέλω άμεσα cast για τις πανέμορφες αδερφές Χόλοου παρακαλώ (αν και δε θα κοιτάζω όταν θα δείχνει σιχαμένες σκηνές).

Πρωτότυπος τίτλος: House of Hollow
Συγγραφέας: Krystal Sutherland
Εκδόσεις: Διόπτρα
ISBN: 9789606536922
Σελίδες: 368

Περίληψη: Μπορούσε να μαγέψει όποιον ήθελε για να κάνει το ψέμα της αλήθεια...
Η Ίρις Χόλοου και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές της είναι αδιαμφισβήτητα παράξενες. Όταν ήταν μικρές εξαφανίστηκαν από έναν ήσυχο δρόμο του Εδιμβούργου, για να επιστρέφουν έναν μήνα αργότερα γυμνές, με μια τομή σε σχήμα μισοφέγγαρου στον λαιμό τους. Δεν θυμόνταν τίποτε... Σαν να γεννήθηκαν εκείνη τη νύχτα.
Ακόμα πιο παράξενη ήταν η εμφάνισή τους· τα γαλάζια μάτια τους έγιναν μαύρα σαν γυαλισμένες ποταμόπετρες, τα σκούρα μαλλιά έγιναν λευκά, με σπάνια ανθοπέταλα. Καθώς μεγάλωναν, παράδοξα περιστατικά συνέβαιναν στο πέρασμά τους. Οι άνθρωποι τις χαρακτήριζαν αφόρητα όμορφες και ανεξήγητα επικίνδυνες.
Δέκα χρόνια αργότερα, όταν η Γκρέι εξαφανίζεται μυστηριωδώς, η Ίρις και η Βίβι ακολουθούν τα αλλόκοτα σημάδια που αφήνει πίσω της, προσπαθώντας να βρουτ' τα ίχνη της. Δεν είναι οι μόνες που την αναζητούν...
Καθώς ανατρέχουν στο παρελθόν, συνειδητοποιούν ότι η ιστορία που τους έχουν πει για την παιδική τους ηλικία κρύβει την πιο τρομακτική και σπαρακτική αλήθεια για την ύπαρξη τους.
Ένα γκροτέσκ μυστήριο, με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού και μια ασφάλιστη πύλη από τη ζωή στον θάνατο που στοιχειώνει τον αναγνώστη.

Εσύ το έχεις διαβάσει; Πώς σου φάνηκε; Πες μου στα σχόλια.

*Όλες οι φωτογραφίες είναι από το pinterest


0 σχόλια