Οι καλύτερες ιδέες δώρων για βιβλιοφάγους

Πάντα ένα βιβλίο είναι το ιδανικό δώρο για έναν βιβλιόφιλο. Είτε είναι Χριστούγεννα, είτε γενέθλια-γιορτή, είτε μια απλή Παρασκευή. Πάντα, ωστόσο, ένα βιβλίο είναι από τα πιο επικίνδυνα δώρα που μπορείς να του κάνεις, κι αυτό γιατί μπορεί να είναι κάτι που έχει ήδη (είναι πολύ πιθανό, μη βλέπεις που οι διαθέσιμες επιλογές είναι άπειρες), μπορεί να είναι κάτι που δε θέλει καθόλου να διαβάσει (να είναι, ας πούμε, εντελώς μακριά από τα είδη που προτιμάει) ή κάτι που εσύ θα το πάρεις μεν, αυτό θα μείνει στα ράφια του να μαζεύει σκόνη για πάντα (ή μέχρι να του έρθει η όρεξη μια μέρα στα γεράματα να διαβάσει κι αυτό το βιβλίο). Αυτό θέλεις από το δώρο σου; Δε νομίζω! Εδώ σου έχω μαζέψει λοιπόν, μια λίστα με ΑΠΟΛΥΤΩΣ επιτυχημένες επιλογές για τον βιβλιόφιλο της καρδιάς σου που θα τον κάνει να σε λατρέψει!

*ενημερωτικά αν επιμένεις στο βιβλίο, ΣΙΓΟΥΡΑ υπάρχουν λίστες με βιβλία που θέλει, θα πρέπει να κοιτάξεις στο goodreads του ή... να ρωτήσεις.


Σφραγίδα Ex Libris

Το πιο φανταστικό δώρο που εγγυημένα θα λατρέψει, μια προσωποποιημένη σφραγίδα από τα χέρια της Πελαζί, που αναγράφει "Από τη βιβλιοθήκη της/του..." και το όνομα, μπορείς να διαλέξεις εσύ το σχέδιο, τη γραμματοσειρά, το όνομα, μέσα από πραγματικά πάρα πολλές επιλογές που θα σου στείλει η καλλιτέχνης. Η σφραγίδα είναι πολύ καλής ποιότητας, με ξύλινη βάση, συνοδεύεται από ένα ταμπόν της επιλογής σου και έρχεται σε ένα φανταστικό επίσης χειροποίητο κουτάκι. Εγώ έχω μια που σφραγίζω πάντα τα βιβλία μου αφού τα έχω διαβάσει, είναι από τα πιο αγαπημένα μου βιβλιοαντικείμενα! Ή και αντικείμενα σκέτο!

Σελιδοδείκτες (όχι απλοί σελιδοδείκτες!)

Σελιδοδείκτης από το @thesiels

Εδώ υπάρχουν του κόσμου οι επιλογές, πάτησε εδώ για να πάρεις μια γεύση από το etsy. Οι σελιδοδείκτες μπορεί να έχουν διάφορα θέματα από αγαπημένα βιβλία (ή και σειρές), ή να είναι κατασκευασμένοι από ύφασμα, από υγρό γυαλί, μέταλλο κι εγώ δεν ξέρω τι. Μπορούν να είναι μέχρι και προσωποποιημένοι με τα αρχικά του βιβλιοφίλου σου πάνω ή ακόμα κάποιο αγαπημένο του απόφθεγμα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες (ωστόσο εγώ εξακολουθώ να χρησιμοποιώ ό,τι βρω μπροστά μου)

Ρώτησα, που λες, τις γνωστές bookstagramers και σου έχω κάνει μια λίστα με χειροποίητους σελιδοδείκτες που μπορείς να αγοράσεις από το ίντερνετ στηρίζοντας πολύ μικρές επιχειρήσεις και ανεξάρτητους καλλιτέχνες και, γιατί όχι, να ξεκινήσεις μια νέα συλλογή!

  • BookmarkedCo (@bookmarkedco) αγαπημένη δημιουργός η Μαριάννα, με σελιδοδείκτες κυρίως αλλά και tote τσάντες, αγαπάει κι αυτή όλα τα κλασσικά Χάρι Πότερ, Νάρνια, Disney αλλά και Gilmore Girls, Hocus Pocus, το φθινόπωρο κι έχει υπέροχη αισθητική.
  • BookmArt (@officialbookmart) εδώ θα βρεις απλά σχέδια με πλαστικοποίηση, από Στίβεν Κινγκ μέχρι χριστουγεννιάτικα.
  • Ink & Madness (@inkandmadnessart) όλα τα επίκαιρα, από τον Cruel Prince και το ACOTAR μέχρι το Bridgerton, με υπέροχη γραμματοσειρά πάντα και αγαπημένα quotes.
  • Strange The Bookmark (@strangethebookmarkshop) η Demmi φτιάχνει φανταστικούς σελιδοδείκτες αλλά και planners με διάφορα θέματα (Χριστουγεννιάτικο, συγγραφής κλπ)
  • The Rainbow Court (@therainbowcourt) όμορφοι σελιδοδείκτες από όλα τα τελευταία βιβλία, με αποφθέγματα μπόλικο χρώμα και ωραία αισθητική.

Ενημερωτικά υπάρχουν μέχρι και θήκες για σελιδοδείκτες. Ναι, αυτό που διάβασες!

Extra tip: Μπορείς να φτιάξεις έναν δικό σου σελιδοδείκτη χρησιμοποιώντας λίγο πιο χοντρό χαρτί ή λίγο πιο λεπτό χαρτόνι, όπου θα ζωγραφίσεις τις ράχες περίπου 20 βιβλίων σα να είναι πάνω σε μια στενή βιβλιοθήκη (αν είναι όρθιο) ή να το στρέψεις στο πλάι και να φτιάξεις μια σειρά με πολλά πολλά βιβλία, άλλα όρθια, άλλα ξαπλωτά κλπ), με χώρο για να μπορεί ο αποδέκτης να αναγράψει τους τίτλους τους, και θα χαρίσεις κανα δυο-τρεις (για περιθώρια λάθους ή περισσότερων αναγνωσμάτων). Πάνω πάνω θα αναγράψεις τον τίτλο του σελιδοδείκτη: Books of 2023. Να, κάτι σαν αυτό εδώ.

Τσάι

Ο βιβλιόφιλος αγαπάει τα ζεστά ροφήματα. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Από εκεί και πέρα και ως κορίτσι του καφέ εδώ, θεωρώ πως όλοι (ακόμα κι εμείς του καφέ) θα πιουν ένα τσάι. Ιδίως όταν ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα χαμομήλια, τσάι του βουνού και λοιπά, υπάρχουν τόσες πολλές γεύσεις και αρώματα που αποκλείεται να μη βρεις κάτι για τον δικό σου βιβλιοφίλο. Ρίχνοντας μια ματιά στο προσωπικό μου αγαπημένο μαγαζί, το Τσάι (γιατί μπορεί να είμαι κορίτσι του καφέ,  αγαπημένο καφεκοπτείο δεν έχω, έχω όμως αγαπημένο μαγαζί με τσάι, για όλα φταίει η ξαδέρφη Κατερίνα!), θα βρεις ένα σωρό διαφορετικά αρώματα, με προσωπικά μου αγαπημένα τον Μικρό Πρίγκιπα και την Ψυχική Ευφορία που είναι επίσης τσάγια δίχως καφεΐνη και είναι εκπληκτικά! Μπορώ να πιω αυτό το τσάι δίχως καμία προσθήκη, ούτε ζάχαρης, ούτε μελιού, ούτε γάλατος. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα! Ιδανικά θα δωρίσεις μια κούπα κι ένα σουρωτήρι μαζί με το τσάι, για να είναι πιο ολοκληρωμένο το δώρο σου. 

Τη συγκεκριμένη Jane Austen κούπα θα τη βρεις εδώ!

Οι κούπες είναι άλλο ένα πολύ αγαπημένο δώρο για εμένα, που με λίγο ψάξιμο μπορείς να βρεις ακόμη και την ιδανική λογοτεχνική κούπα για τον δικό σου βιβλιοφίλο. Καλές επιλογές είναι εκτός των άλλων το Nerdom, ενώ πλέον μπορείς να βρεις μια καλή και ποιοτική κούπα σε οποιοδήποτε ενημερωμένο βιβλιοπωλείο (γιατί τα βιβλιοπωλεία ξέρουν πως ο αναγνώστης θέλει το ρόφημά του μαζί!). Δες για παράδειγμα αυτήν εδώ τη φοβερή κούπα Χάρι Πότερ στο Mind the Book.

Θήκη για βιβλίο

Το γνωστό booksleeve (βιβλιομανίκι;), που προστατεύει το βιβλίο σου μέσα στην τσάντα σου από τσακίσεις, ατσουμπαλιά, από το να λερωθεί, ενώ παράλληλα κάνει πιο όμορφο και συμμαζεμένο το περιεχόμενό της. Μπορείς να βρεις το σχέδιο που ταιριάζει στον βιβλιόφιλό σου, ενώ πολύ πιθανό να έρθει μαζί σετ κι ένας ασορτί σελιδοδείκτης. Ρίξε μια ματιά εδώ στο etsy, μια γενική ματιά, κι εδώ σου έχω πιο συγκεκριμένα πράγματα να τσεκάρεις:

  • Comfy Reading Corner Booksleeves (@comfyreadingcorner) πολύ όμορφα βιβλιομανίκια με διάφορα θέματα (και με χριστουγεννιάτικα) που κλείνουν με κουμπί.
  • Fancy Owl (@fancyowl.gr) και απλό με κουμπί αλλά και διαφορετικά στυλ για θήκες βιβλίων και υφασμάτινοι σελιδοδείκτες.
  • The 3 Stitches (@the.3stitches) διάφορες κατασκευές με ύφασμα, όχι μόνο βιβλιομανίκια αλλά και θήκες για παιδικά βιβλιάρια και άλλα.

 

Κεριά

Το τρίπτυχο πάει: βιβλίο, τσάι, κερί. Πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν αυτά τα τρία αν θέλεις να θεωρείσαι σωστός αναγνώστης! Φυσικά αστειεύομαι (ή μήπως όχι;). Όλοι οι βιβλιοφίλοι μου, συγκεκριμένα οι βιβλιοφίλες, έχουν συλλογές με βιβλία (όμπβιουσλι!), με σελιδοδείκτες (είμαι πολύ πίσω) και με κεριά (είμαι πάρα πολύ πίσω). Αφού πλέον υπάρχουν κεριά εμπνευσμένα από λογοτεχνία, με αρώματα εμπνευσμένα από αγαπημένα βιβλία ή αγαπημένους ήρωες (!) πολύ περισσότερα απ' ότι φαντάζεσαι, κεριά χειροποίητα, πολλές φορές σόγιας, όχι τόσο ακριβά, με τα οποία μπορείς επίσης να ξεκινήσεις μια νέα συλλογή. Φαντάσου τώρα να χαρίζεις σε μια βιβλιοφίλη σου που λατρεύει το ACOTAR το κερί με το άρωμα του Ρις! Θα είναι το τέλειο δώρο (ακόμα κι αν δε μυρίζει τόσο τέλεια!). Ρίξε μια ματιά σε αυτές εδώ τις προτάσεις:

  • Candleland Greece (@candleland_gr) υπέροχες ιδέες με θεματικά κεριά από βιβλία αλλά και αγαπημένες σειρές και ταινίες, από το ίδιο το φθινόπωρο απ' ότι μπορείς και δε μπορείς να φανταστείς. Μπορεί να βρεις τα κεριά τους και στο βιβλιοπωλείο Διαγώνιος.
  • eunoia candles (@eunoiacandles.gr) υπέροχα κεριά και melts, όλα vegan και έχει και βάση την εξωτική Κατερίνη.
  • Mythical Candles (@mythical_candles) κεράκια σόγιας με θέμα τα βιβλία γενικά αλλά και συγκεκριμένα.
  • Stefani's Mysteries (@stefmysteries) οι φετινές μου αγορές σε κεράκια και melts ήταν από τη Στέφη. Τα κεριά της με άρωμα μελομακάρονο και μπισκότο οριακά σου έρχεται να τα φας. Δεν το πιστεύεις μέχρι να το μυρίσεις!

 

Βιβλιόκουτο

Όπου στην ουσία θα χαρίσεις ένα βιβλίο στον βιβλιοφίλο σου, αλλά θα είναι και κάτι παραπάνω, αφού θα περιλαμβάνει ίσως ένα κερί, τσάι, σελιδοδείκτες, τέχνη, μπορεί κάποιο μπρελόκ ή ένα σημειωματάριο κι ένα ή δυο μολύβια, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι μπορεί να φέρει ένα βιβλιόκουτο, είναι πάντα μια όμορφη έκπληξη. Μπορείς να παραγγείλεις από το εξωτερικό (με κίνδυνο να κάνεις ένα μήνα και να παραλάβεις και ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να ξεπαραδιαστείς με επιπλέον χρεώσεις, τέτοια κουτιά είναι το fairyloot, το owlcrate, το illumicrate) ή κάτι εγχώριο (που και στηρίζεις μια μικρή επιχείρηση και γλυτώνεις ένα πιθανό τελωνείο), όπως τo Bookbrewed.

Πρόσφατα είδα πως κάποια βιβλιοπωλεία διαθέτουν επίσης βιβλιοκουτιά ειδικά φτιαγμένα για Χριστούγεννα. Τέτοια υπάρχουν στη Διαγώνιο και στο Καλημέρη, όμως είναι σε περιορισμένα τεμάχια, πρέπει να βιαστείς αν θέλεις να τα προλάβεις.

Σημειωματάριο για βιβλία

Ωραίο και χρυσό το goodreads αλλά πόσο πιο ωραίο το χειροπιαστό, που μπορείς να το ξεφυλλίσεις, να κρατήσεις τις σημειώσεις σου, να το βάλεις σε ένα ράφι και να επιστρέφεις ξανά και ξανά για να θυμηθείς πώς ήταν εκείνο το βιβλίο που είχες διαβάσει και λατρέψει! Θα βρεις έτοιμα όπως αυτό της Moleskine, τσέκαρέ το εδώ στο Γάτο Μαουρίτσιο, όμως εκεί στη Moleskine είναι λίγο πιασοκώληδες, ρίξε μια ματιά σε χειροποίητα στο etsy εδώ, ενώ μπορείς να φτιάξεις και κάτι δικό σου, είτε εκτυπώνοντας έτοιμα templates που μπορείς μετά να δέσεις σε ένα φωτοτυπάδικο ή με κάποιον χειροποίητο τρόπο, ή ακόμη να πάρεις ένα καλό σημειωματάριο και να το γεμίσεις με όμορφες προτάσεις (κάπως σαν λεύκωμα του παλιού καλού καιρού που εμείς των 90s πηγαίναμε σχολείο!) και να φτιάξεις ένα απολύτως χειροποίητο δώρο, με λίστες για να συμπληρώσει τα βιβλία που διάβασε ή θέλει να διαβάσει, τις εντυπώσεις του, να κάνει σημειώσεις και τα λοιπά. Φυσικά αυτό θα σου πάρει πολύ χρόνο και θα πρέπει να αγαπάς πολύ τον βιβλιοφίλο σου για να του κάνεις ένα τέτοιο δώρο!

Δωράκια με θέμα τα βιβλία

Πέρα τώρα από όλα αυτά που προανέφερα, αν ακόμα δεν έχεις βρει κάτι για να ικανοποιήσεις τα γούστα του βιβλιοφίλου σου (έλα, ας μη γελιόμαστε, μια χαρά παιδί είναι, εσύ είσαι λίγο μυστήριος που ακόμα δε βρήκες κάτι να σου αρέσει με ΤΟΣΕΣ πολλές προτάσεις!), μπορείς να πάρεις ένα γκατζετάκι βιβλιοφιλικό (θα βρεις μικρά και φτηνά σε μεγάλες αλυσίδες τύπου Synsay, HnM, Shein κλπ, όπως γραφική ύλη Χάρι Πότερ, ή θεματικά αξεσουάρ, ένα φλασάκι εμπνευσμένο από κάποιο φανταστικό σύμπαν), αν τώρα θέλεις να στηρίξεις μια πιο μικρή επιχείρηση μπορείς να τσεκάρεις το apothecary του Bookbrewed, το a_pnoia (@a_pnoia) που φτιάχνει ξύλινες κατασκευές εμπνευσμένες από βιβλία, μπορείς ακόμη να βρεις κάποιο παζλ (έχω βρει αυτό το φανταστικό που φτιάχνεις το κάστρο του Χόγκουαρτς σε 3D, δες στο στον Ευριπίδη), υπάρχουν κάλτσες θεματικές για παράδειγμα στο Locos socks (@locossocks.gr). Aν AKOMA δεν βρίσκεις το κατάλληλο δώρο, χάρισέ του μια δωροεπιταγή να αγοράσει βιβλία, θα το εκτιμήσει και αξιοποιήσει δεόντως!

Αυτά τα λίγα μάζεψα και σου προτείνω, όλα πραγματάκια που θα έκαναν κι εμένα πολύ χαρούμενη και κάθε βιβλιόφιλο και βιβλιοφίλη, σου το εγγυώμαι. Άλλωστε πάντα δεν είναι πιο ευχάριστο να κάνουμε δώρα παρά να λαμβάνουμε; Πες μου αν έχεις κι εσύ κάποιον αγαπημένο καλλιτέχνη απ' όπου αγοράζεις κάτι από τα παραπάνω και πού μπορούμε να τον/την βρούμε, αν εσύ φτιάχνεις χειροποίητα βιβλιοπράγματα και κυρίως πες μου, ποιο βιβλίο θα σου φέρει φέτος ο Άγιος Βασίλης;

*όλες οι φωτογραφίες, πλην μιας, είναι από το pinterest

0 σχόλια