Το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι, της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ

Μια κάπως διαφορετική εκδοχή του Toy Story, όπου όμως όλα τα πράγματα ζωντανεύουν, όχι μόνο τα παιχνίδια και όχι μόνο τα πράγματα, αλλά μόνο για μια μέρα, την μαγική παραμονή των Χριστουγέννων. Άλλωστε τι πιο ιδανικό να διαβάσεις τις γιορτές από ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι!

Ο Τζακ είναι ένα μικρό αγόρι που έχει ένα αγαπημένο παιχνίδι, ένα γουρουνάκι, με το οποίο μεγάλωσε και λατρεύει, και στο οποίο βρίσκει πάντα παρηγοριά για ό,τι δύσκολο έρθει στη ζωή του, είτε είναι μια δύσκολη μέρα στο σχολείο, είτε αρρωστήσει, είτε χωρίσουν οι γονείς του και χρειάζεται μια αγκαλιά να κλάψει. Ο Γου, το γουρουνάκι του, είναι πάντα εκεί και τα καταλαβαίνει όλα. Μέχρι που ο Γου χάνεται. Και για να τον βρει ο Τζακ θα ταξιδέψει παρέα με το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι, ένα δώρο-αντικαταστάτη, στη Χώρα των Χαμένων, όπου πηγαίνουν όλα τα πράγματα που χάνονται. Εκεί θα συναντήσει ένα σωρό αντικείμενα καθημερινής χρήσης, χτένες, σκουλαρίκια, πυξίδες, μέχρι κάποιες κακές συνήθειες, κάπνισμα, σκάλισμα μύτης και τραμπουκισμούς, αλλά και την ελπίδα, την ευτυχία, τη φιλοδοξία και τόσα άλλα. Πράγματα που περιμένουν είτε να βρεθούν πάλι από τους κατόχους τους είτε να καταβροχθιστούν από τον απαίσιο και τρομερό Χαμό

Δεν μπορώ να πω πως λάτρεψα το συγκεκριμένο βιβλίο, κι αυτό όχι γιατί δε μου αρέσει η γραφή του ή η κατάληξη της ιστορίας (μάλιστα βρίσκω εξαιρετικά σημαντικό το μήνυμα της ανακύκλωσης που περνάει), όσο γιατί ένιωθα πως με πήγε σε ένα πολύ σκοτεινό και δυστυχισμένο μέρος. Σε αντίθεση για παράδειγμα με το Χόγκουαρτς ή τη Μέση Γη, που σε πηγαίνουν κάπου που θέλεις να είσαι, δηλαδή μπορεί να διαβάσω ξανά Χάρι Πότερ απλά και μόνο για τα ήρεμα κεφάλαια που πηγαίνουν στα μαθήματά τους στο κάστρο, μόνο για να έχω την αίσθηση πως βρίσκομαι κι εγώ εκεί. Αυτό δε το νιώθεις με αυτό το βιβλίο, το περιβάλλον είναι αρκετά σκοτεινό γενικά και ειδικά για Χριστούγεννα. Όμως η ιστορία έχει διαρκώς εξελίξεις και αγωνία (αν και για να πούμε την αλήθεια, παιδικό βιβλίο διαβάζεις και ξέρεις πως θα έχει αίσιο τέλος, επομένως καμία αγωνία). Μου άρεσε πώς ολοκληρώθηκε. Αν όμως το διάβαζε η μικρή Αλίκη αυτό το βιβλίο θα ήταν χειρότερη σαβουρομαζώχτρα απ' ότι ήταν ήδη (αγγλιστί hoarder). Δε θα πετούσε απολύτως τίποτα και θα έδινε άπειρη αγάπη σε όλα τα πράγματά της από το πιο σημαντικό ως το πιο μικρό κι ασήμαντο τσιμπιδάκι. Ήδη είχα τρομερή ανασφάλεια με το αν τα παιχνίδια μου ένιωθαν όλη την αγάπη που τους είχα ή παραμέληση (ευχαριστώ Toy Story!). 


Η εικονογράφηση από τον Jim Field είναι υπέροχη και η έκδοση από τον Ψυχογιό πολύ ωραία. Το αγόρασα στα ελληνικά καθαρά για να μπορέσει να διαβαστεί από τον υιό σε μερικά χρόνια, αλλιώς θα ήταν ιδανικό να διαβαστεί απευθείας στο πρωτότυπο.


Τι μου άρεσε: Η γραφή, το μήνυμα περί ανακύκλωσης, η εικονογράφηση.

Τι δε μου άρεσε: Το περιβάλλον του βιβλίου και η κάποια μελαγχολία που μου έβγαλε και που δε χρειάζομαι τα Χριστούγεννα.

 

Πρωτότυπο τίτλος: The Christmas Pig

Συγγραφέας: Τζ.Κ.Ρόουλινγκ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

ISBN: 9786180140989

Σελίδες: 337

Περίληψη: Ο Γου είναι το λατρεμένο λούτρινο γουρουνάκι του Τζακ. Βρίσκεται πάντα δίπλα του, συμπαραστάτης στα καλά και στα κακά. Μια Παραμονή Χριστουγέννων, όμως, κάτι τρομερό συμβαίνει: ο Γου χάνεται.

Έτσι ο Τζακ παρέα με το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι, τον αχώνευτο αντικαταστάτη του Γου, θα ταξιδέψουν στη μαγική Χώρα των Χαμένων όπου θα ζήσουν απίθανες περιπέτειες…



Πες μου ποιο χριστουγεννιάτικο παραμύθι είναι το αγαπημένο σου; Έχεις διαβάσει το συγκεκριμένο; Μα κυρίως πες μου, πώς έλεγαν το αγαπημένο σου παιχνίδι όταν ήσουν παιδί;

 

0 σχόλια