Τα βιβλιονέα της Χώρας των Βιβλίων |#00/00|

Μια νέα στήλη ήρθε στη Χώρα των Βιβλίων, που θα είναι μηνιαία και θα αφορά ό,τι αξιοσημείωτο έχει γίνει τον μήνα που πέρασε στον χώρο του βιβλίου, καλά και κακά νέα που μαζεύω ευλαβικά όποτε βρίσκω κάτι ενδιαφέρον και θα έρχεται κάθε πρώτη του επόμενου μήνα. Αυτό είναι το επεισόδιο μηδέν, της σεζόν μηδέν (γιατί είμαι ψυχαναγκαστική και θέλω να ξεκινήσω τη στήλη με το νέο έτος, αλλά από την άλλη θέλω και να την ξεκινήσω αμέσως τώρα!). Πέρα από νέα, φήμες, κουτσομπολιά (!), εδώ θα βρίσκεις επίσης μια λίστα με τα κορυφαία σε πωλήσεις βιβλία του κάθε μήνα, τις νέες ταινίες και σειρές που είναι μεταφορές βιβλίων και μπορεί να σου έχουν ξεφύγει, συνήθως όλα αυτά με το δικό μου σχόλιο. Στο κάτω μέρος του εκάστοτε άρθρου θα βρίσκεις πάντα τις πηγές μου. 

Αναφορικά πάντα με τις ταινίες με τα Φανταστικά Πλάσματα που μετά την τρίτη αρκετά χλιαρή ταινία που δεν πήγε και τόσο καλά, φαίνεται πως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η τέταρτη. Πάρα πολλοί λόγοι οδήγησαν σε αυτή την αποτυχία και πτώση του φρανσάιζ, πρώτα απ' όλα οι νεώτερες αυτές ταινίες δεν έχουν βιβλία να πατήσουν επάνω. Επιπλέον η πρώτη βγήκε τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά το τέλος του Χάρι Πότερ, πολλοί όχι τόσο φανατικοί Potterheads είχαν ήδη προχωρήσει και δεν ασχολήθηκαν. Το μποϊκοτάρισμα για τις δηλώσεις της Ρόουλινγκ της στέρησε μεγάλο μέρος κοινού ακόμη και από τους πιο φανατικούς, ενώ δεν βοήθησε και η αλλαγή του Τζόνι Ντεπ. Ίσως το ταξίδι του Νιουτ τελειώσει εδώ, άδοξα και δίχως να ολοκληρωθεί. Ωστόσο δεν έχει τελειώσει η επαφή μας με τον κόσμο των μάγων, αφού γίνονται ακόμα συζητήσεις για μια πιθανή σειρά στο HBO, σοβαρές συζητήσεις απ' ότι φαίνεται, ή για τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του θεατρικού "Το καταραμένο παιδί" (κάτι που κατά την ταπεινή μου γνώμη θα ήταν τεράστιο λάθος, το καταραμένο παιδί είναι ανεκτό μόνο γιατί είναι θεατρικό και συνεπώς είναι διαφορετικό, ιδιαίτερο, με "μαγικά εφέ". Επιπλέον δεν πατάει καν σε γραπτό της Ρόουλινγκ, άλλος το έχει γράψει κι εκείνη απλά έδωσε το ok, το όλο σκεπτικό το βρίσκω πολύ μακριά από την αρχική ροή της ιστορίας, όχι πως δε θα το δω, προφανώς αν βγει!) 

...κυκλοφόρησε, στα αγγλικά βεβαίως, την 1η Νοεμβρίου. Σε γενικές γραμμές βλέπω πως έχει κάνει τους αναγνώστες του να νιώσουν μάλλον άβολα. Ο αγαπημένος μας ηθοποιός είναι γνωστό πως αντιμετώπισε προβλήματα με τις καταχρήσεις, ήταν εμφανές μάλιστα και από το ρόλο του στην πιο αγαπημένη μας σειρά, που άλλοτε έχανε και άλλοτε έβαζε κιλά απότομα. Αναφέρει τις ανασφάλειές του, που ήταν πάρα πολλές και η απότομη δημοσιότητα δεν βοηθούσε, κάνει ένα άβολο αστειάκι με τον Keanu Reaves (που κάπως έχει προσπαθήσει να σώσει, αλλά δε μας έχει πείσει και πολύ, γιατί Μάθιου κάνεις επίθεση στον Κιανου; Εμείς σας αγαπάμε και τους δυο), αναφέρεται στους συμπρωταγωνιστές του που του στάθηκαν και τον βοήθησαν σαν πραγματικά φιλαράκια να συνέλθει, είναι σε γενικές γραμμές ένα βιβλίο για τις εξαρτίσεις και την ατέλειωτη μάχη ενός ανθρώπου με αυτές. Τον ηθοποιό σαφώς τον αγαπώ, όμως δε νομίζω πως θα το διάβαζα το βιβλίο του.

Στην αρχή του μήνα μάθαμε άλλη μια περίπτωση ανθρώπου που ενεπλάκη σε παιδική πορνογραφία (λες και κάθε μέρα ξεπετάγεται κι ένα καινούργιο τέτοιο κακό νέο), μάλιστα από τον ίδιο το χώρο του παιδικού βιβλίου, ο γνωστός και βραβευμένος για το έργο του συγγραφέας, βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος. Αξίζει να σημειωθεί η στάση του βιβλιοπωλείου Book and Art που δήλωσε μεταξύ άλλων πως:

Ο κόσμος του Παιδικού Βιβλίου,  ο κόσμος του πολιτισμού δέχτηκε σήμερα ένα τρομακτικό χτύπημα.
Κοιτάμε γύρω μας και βλέπουμε τέρατα.
Τα τέρατα οφείλουν να είναι στη φυλακή και στις σελίδες των παραμυθιών.
Σίγουρα όχι ανάμεσα μας.
Κάθε βιβλίο με υπογραφή τέρατος δεν έχει θέση πουθενά και σίγουρα δεν έχει θέση στα χέρια των παιδιών μας.

Ο Αύγουστος Κορτώ, ο αγαπημένος μας Αύγουστος, σε ένα σχόλιο σε φωτογραφία του τελευταίου του βιβλίου στο facebook δήλωσε πως δε πρόκειται να ξαναεκδόσει βιβλίο του. Ο λόγος είναι η διατήρηση της ψυχικής του υγείας, λέει πως κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά ως συγγραφέα, κι αισθάνεται απόρριψη από συναδέλφους του χώρου, κριτικούς αλλά και αναγνώστες. Ό,τι γράφει πλέον θα είναι για τους φίλους του, γιατί θα συνεχίσει να γράφει όσο ζει. Εγώ προσωπικά λυπάμαι πολύ που αισθάνεται έτσι, καταλαβαίνω όμως απόλυτα την ανάγκη του να προστατέψει τον εαυτό του κι ας μου φαίνεται αδιανόητο το να μην τον παίρνουν στα σοβαρά ως συγγραφέα! Εύχομαι μια μέρα να βρίσκει χαρά η ψυχή του ακόμη και στην έκδοση, ή αν όχι, σε ό,τι άλλο τον γεμίζει.

Ο Χένρι Καβίλ ήταν πολύ μεγάλος φαν του Witcher ήδη πριν ακόμη βρεθεί να παίζει τον ρόλο που λαχταρούσε πολύ (και που ενσάρκωσε άψογα!). Μετά την εκπληκτική πρώτη σεζόν της σειράς που μας κόλλησε όλους τους φαν της φαντασίας πολύ, ήρθε μια απογοητευτική δεύτερη και υπάρχει ο φόβος πως η τρίτη θα είναι ακόμη χειρότερη. Ο Καβίλ είχε δηλώσει πως αν τα κάνουν πολύ σαλάτα σχετικά με την πρωτότυπη ιστορία θα φύγει. Δεν γνωρίζουμε φυσικά ποιος ακριβώς είναι ο λόγος της αλλαγής αυτής, απλά σου βάζω εδώ κάποιες υποψίες μου. Σίγουρα οι φαν της σειράς, του παιχνιδιού και των βιβλίων δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την αλλαγή του κεντρικού ήρωα, ενώ ακούγονται και κάποιες κακές γλώσσες που μιλάνε για την γενικότερη έλλειψη ταλέντου του νεώτερου Χέμσγουορθ.

Συνεχίζεται η σειρά του Στιγκ Λάρσον "Το κορίτσι με το τατουάζ" που ακολούθησε μετά το θάνατο του συγγραφέα με άλλα 3 βιβλία, τώρα από μια άλλη συγγραφέα. Ο Λάρσον είχε στα πλάνα του 10 βιβλία με την Λίζμπεθ και τον Μίκαελ, που όμως έμειναν απλά ως σχέδια μετά τον ξαφνικό του θάνατο το 2004. Οι κληρονόμοι του, που έχουν και τα δικαιώματα του έργου του, ανέθεσαν στον David Lagercrantz να συνεχίσει με άλλα 3 βιβλία που πήγαν πολύ καλά και τώρα αλλάζουν πάλι, βάζοντας μια γυναίκα για πρώτη φορά, την Σουηδή Karin Smirnoff, να αναλάβει το 7ο βιβλίο. Η για χρόνια σύντροφος του Λάρσον δηλώνει απογοήτευση και απόρριψη σε οποιονδήποτε βάζει την πένα του δίπλα στο όνομα του καλού της, λέγοντας πως εκείνος ποτέ δεν επέτρεπε σε κανέναν να ανακατευτεί στο λογοτεχνικό του έργο και πως θα ήταν έξαλλος γιατί τα έργα του είχαν τη δική του γλώσσα και το δικό του μοναδικό στυλ. Πάντως όλη η μέχρι τώρα σειρά των βιβλίων αυτών έχει πουλήσει παγκοσμίως μαζί με τις μεταφράσεις τους πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα, που δεν το λες καθόλου λίγο, ούτε και θεωρώ πως θα ήταν κάποιος κληρονόμος διατεθειμένος να χάσει αυτά τα κέρδη που του έρχονται χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα.

Τον Νοέμβριο είχαμε τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου) για τον εγχώριο αναγνωστικό κόσμο, όπου αξίζει να σημειωθεί πως γενικά κερδίζει η λογοτεχνία, για την απόλαυση του λόγου, την πληροφόρηση και για να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα (που είναι πράγματι του τρελού!), ο λόγος που δε διαβάζουμε είναι συνήθως η έλλειψη χρόνου, πάνω από 80% των βιβλίων που διαβάζονται είναι σε έντυπη μορφή, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διάδοση από στόμα σε στόμα (ιδίως στα social!), όσο πιο υψηλό είναι το εκπαιδευτικό επίπεδο τόσο πιο πιθανό να είναι κάποιος αναγνώστης, ενώ τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι με βιβλία και γονείς που διαβάζουν έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσουν το διάβασμα. Αναλυτικά μπορείς να δεις εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Η σειρά "Διαχρονικά κλασσικά" που κυκλοφορούν στα περίπτερα με 12 ευρώ τον τόμο δημιούργησε ένταση, όταν διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για παιδικές διασκευές, όχι για όλα, αλλά σίγουρα για την Τζέιν Έυρ, για παράδειγμα, που το πρωτότυπο κείμενο είναι γύρω στις 600 σελίδες και το βιβλίο αυτό ήταν περίπου το μισό. Από το μέγεθος επίσης αυτό ισχύει και για τις Μικρές Κυρίες, άλλο ένα πολύ μεγάλο βιβλίο που παλιότερα έβγαινε ακόμη και σε δύο τόμους. Ο διαδικτυακός κόσμος εξοργίστηκε και τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα απογοητεύοντας πολύ όσους είχαν πέσει ήδη στην παγίδα και είχαν αγοράσει μαζεμένα τα βιβλία (και με κλειστά μάτια, αφού τα βιβλία έρχονται τυλιγμένα με ζελατίνα και δεν μπορείς να δεις πληροφορίες έκδοσης αν δεν τα ανοίξεις). Τα άπειρα σχόλια και μηνύματα που απέστειλαν οι απογοητευμένοι αγοραστές έβρισκαν απέναντί τους σιωπή και αδιαφορία. Η απάντηση ήρθε έμμεσα στα νεώτερα βιβλία που κυκλοφορούν πλέον αναγράφοντας μεταφραστή και από ποιον εκδοτικό έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα. Βέβαια, την απάντηση μπορεί να τη δει κανείς στα social, δε γνωρίζω αν αναγράφεται έξω από το βιβλίο με κάποιον τρόπο στο περίπτερο ώστε να γνωρίζει κι εκείνος που δεν έχει social τι ακριβώς αγοράζει.

...κι έχουν ήδη γίνει ανάρπαστα. Πρόκειται για το βιβλιοπωλείο Stanza Bookshop που βρίσκεται στη Χάγη και στα ράφια του βρέθηκαν 90 τίτλοι που πωλήθηκαν άμεσα και αναμένεται (αν δεν έχει γίνει ήδη) ανανέωση με ακόμη περισσότερα και με ολόκληρο ελληνικό τμήμα. 

Το οστό του Καιν μεταφράστηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Οξύ (το ήξερες πως επανήλθε αυτός ο εκδοτικός;), ένα βιβλίο που στην πραγματικότητα είναι ένας γρίφος, κατασκευασμένο από τον δημιουργό σταυρόλεξων Έντουαρντ Πόουις Μάδερς, περιλαμβάνει 100 σελίδες μπερδεμένες που θα πρέπει ο αναγνώστης να βρει τη σειρά τους και να λύσει τον γρίφο. Ο πρώτος που θα το καταφέρει μπορεί να κερδίσει 2000 ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία την 21η Μαρτίου του 2023 (έπειτα λογικά θα δοθεί εκ νέου ημερομηνία, αλλιώς δε θα χανόταν ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος του κόσμου;).

Άλλη μια χαρά που μας στέρησαν οι καραντίνες είναι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όταν μάλιστα είναι πολύ φρέσκες και δεν προλαβαίνουμε αν τις αντιληφθούμε καλά καλά (εγώ έχω κατορθώσει να επισκεφθώ ένα και μόνο ComicCon όλα αυτά τα χρόνια). Συνεπώς η αδημονία και ο ενθουσιασμός του κοινού οδήγησαν σε τέτοια κοσμοσυρροή ώστε το Κλειστό Στάδιο Παλαιού Φαλήρου που το φιλοξένησε για δύο μόνο μέρες (το σαββατοκύριακο 26 και 27 του μήνα) είχε απίστευτο συνωστισμό, όχι ό,τι καλύτερο όταν ο κόβιντ εξακολουθεί να είναι εδώ, και πολύ μεγάλες ουρές μέσα στο κρύο ακόμη και για εκείνους που είχαν προπληρωμένα εισιτήρια. Φυσικά δεν μπορείς να ξέρεις πόση επιτυχία μπορεί να έχει ένα τέτοιο συνέδριο πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει η σχετική εμπειρία. Εντύπωση έκαναν πέρα από τους φοβερούς cosplayers, τους καλεσμένους και τους δημιουργούς κόμιξ, η παρουσία του Disney+ που έφερε τον ίδιο τον R2D2, ένα original set από τις ταινίες Star Wars και lifesize διαστημόπλοια, ενώ μπορούσες να φωτογραφηθείς στον θρόνο του Boba Fett. 

Γιατί αυτό ακριβώς είναι το κόστος του πιο πρόσφατα μεταφρασμένου βιβλίου της βραβευμένης με Νόμπελ Όλγκα Τοκάρτσουκ από τις εκδόσεις Καστανιώτη, με τίτλο "Τα βιβλία του Ιακώβ". Σαφώς και πρόκειται για πολύ σημαντική συγγραφέα, μια από τις σημαντικότερες της γενιάς της, το βιβλίο έχει 864 σελίδες κι ένα σκληρό εξώφυλλο, κατανοούμε όλοι πως έχουν ανέβει οι τιμές στα υλικά, στην εργασία ενδεχομένως του μεταφραστή, του επιμελητή και όποιου άλλου συμμετέχει στην έκδοση ενός βιβλίου, όμως τα 40€ κάνουν αμέσως αμέσως το βιβλίο είδος πολυτελείας, μη προσβάσιμο στον μέσο καταναλωτή. Θα μπορούσε να μην βγει με σκληρό εξώφυλλο ή να χωριστεί σε δύο τόμους, ώστε να είναι πιο προσιτό στον αναγνώστη και να το αγοράσει με δόσεις. Πάντως στα social υπήρξε ένας έντονος προβληματισμός για την τιμή αυτή ακόμη και από αναγνώστες της Πολωνής συγγραφέα που περίμεναν το νεώτερο έργο της, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν ένα τέτοιο ποσό για ένα και μόνο βιβλίο.

Ο Τζορτζ Μάρτιν, ο γνωστός συγγραφέας του GoT, δώρισε 5 εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο Medill του Northwestern για να ιδρυθεί τμήμα δημιουργικής γραφής. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο που αποφοίτησε και ο ίδιος το '70 από το τμήμα δημοσιογραφίας και όπου είναι και επίτιμος διδάκτορας. Το πρόγραμμα θα αρχίσει από το καλοκαίρι του 24 και θα δέχεται από 6 ως 8 υποψήφιους συγγραφείς μυθιστορημάτων, σεναριογράφους και θεατρικούς συγγραφείς ώστε να έχουν τα απαραίτητα μέσα σε πόρους και καθοδήγηση για τα έργα τους. Όταν βλέπεις τι υποστήριξη έχουν κάποιοι συγγραφείς αναρωτιέσαι τι ελπίδα έχεις εσύ να βγάλεις ένα αξιόλογο βιβλίο μια μέρα, αν δεν είσαι υπερταλαντούχος ή αρκετά άνετος οικονομικά και με διασυνδέσεις.

Συγκεκριμένα στην Άνω Πόλη στην Στεργίου Πολυδώρου 61 κάπου πίσω από τα κάστρα, λέγεται "Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες" (δε ξέρω γιατί), φαίνεται πως τα βιβλία του είναι κυρίως παιδικά και το όλο ύφος παραπέμπει κυρίως σε χώρο για κορίτσια. Ωστόσο μια και τα πάντα όλα είναι γενικά για τα κορίτσια μού φαίνεται λογικό κι αν κάποια είναι κοριτσομαμά θα το χαρεί πολύ το συγκεκριμένο, είναι πανέμορφο, φωτεινό, με χώρους για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Εμείς θα περιμένουμε να φτιάξουν ένα βιβλιοπωλείο-καφέ με δράκους, ιδανικά στην εξωτική Κατερίνη, και για τον μικρό Κωνσταντίνο αλλά κυρίως για τη μαμά του!

...που είναι μεταφορές βιβλίων και έχουν συζητηθεί αυτό τον μήνα, είναι η Enola Holmes 2, που λέγεται πως είναι ακόμη καλύτερη από την πρώτη ταινία (που ήταν κι εκείνη πολύ καλή). Το Θαύμα (The Wonder) είναι μεταφορά του βιβλίου της Emma Donoghue και έχει κάνει ήδη πάταγο (πώς να μην κάνει όταν έχει την Florence Pugh σε πρωταγωνιστικό ρόλο που όταν βρίσκεται κάπου απλά κλέβει την παράσταση!). Το ημερολόγιο της Νοέλ, (οκεϊ δεν έχει συζητηθεί καθόλου) είναι μια νέα χριστουγεννιάτικη ρομαντική κωμωδία βασισμένη στο έργο του Richard Paul Evans, φυσικά μην περιμένεις να πάει για όσκαρ ή κάτι τέτοιο, δεν παίζει καν ένας γνωστός ηθοποιός, αλλά θα το δω, εννοείται αυτό! Από μεταφορά κόμικ στο σινεμά βρίσκουμε το Wakanda Forever, το δεύτερο μέρος του Black Panther χωρίς τον Chadwick Boseman, τον ορίτζιναλ Black Panther, που έχασε πολύ νέος τη μάχη με τον καρκίνο. Όσοι το έχουν δει μιλάνε για πολύ κλάμα! Ενώ άλλη μια μεταφορά του Πινόκιο ήρθε προς το τέλος του μήνα, σε animation από τα χέρια του Guillermo del Toro που είναι ιδανική ταινία για την περίοδο των γιορτών που διανύουμε ήδη.

...σε μεταφορά έχω μόνο το From Scratch στο Netflix, μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Tembi Locke που γενικά έχει πέσει πολύ δάκρυ με αυτή τη μίνι σειρά, σίγουρα θα έχουμε σύντομα και μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά. 

Για τα ευπώλητα βιβλία του μήνα, συμβουλεύτηκα τα βιβλιοπωλεία Ιανός, Πρωτοπορία, Πολιτεία και Public και σου έφτιαξα μια λίστα με αυτά που συναντάει κανείς και στα τέσσερα, όχι φυσικά με τη σειρά, απλά τα 10 βιβλία που αγοράστηκαν περισσότερο το μήνα που μας πέρασε:

  • Ο ανήφορος, του Καζαντζάκη
  • Δεν ήμουν πια άνθρωπος, του Οσάμου Νταζάι 
  • Αρχίζει με εμάς, της Κολίν Χούβερ 
  • Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες, της Ντέλια Όουενς 
  • Αρχαιολογία αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ, του Θεόδωρου Παπακώστα 
  • Ψιλά γράμματα, της Ιωάννας Καριστιάνη 
  • Μαμά κοίτα, χωρίς χέρια, της Έλενας Ακρίτα 
  • Twisted Love, της Αννα Χουανγκ
  • Μαύρο ρόδο, της Ελένης Καπλάνη
  • Η μεγάλη χίμαιρα, του Καραγάτση

Στην κορυφή των ευπώλητων όλων των βιβλιοπωλείων το μέχρι τώρα ανέκδοτο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη "Ο ανήφορος"  πράγμα που αναγνώρισαν και οι ίδιες οι εκδόσεις Διόπτρα, το βιβλίο ήδη έγινε ανάρπαστο γιατί ο άνθρωπος ήταν ένας μοναδικός, υπέροχος, εξαιρετικός συγγραφέας. Δεν θα υπάρξει ποτέ γενιά αναγνωστών που να μην εκτιμήσει τη γραφή του, το πιστεύω πολύ. Πέρα από τις νέες κυκλοφορίες (όπως και η προαναφερθήσα), σταθερά στα ευπώλητα βρίσκουμε τις Καραβίδες, ένα οποιοδήποτε βιβλίο της Χούβερ, ενώ εμφανής είναι και η επιρροή από την ελληνική τηλεόραση με το Μαύρο Ρόδο, ένα βιβλίο του 2003, αλλά και ο Καραγάτσης, επειδή φαίνεται να τον διαβάζει στην καινούργια του σειρά ο Παπακαλιάτης.

Αυτά ήταν τα νέα του μήνα Νοέμβρη του 2022 στον κόσμο του βιβλίου, τον εγχώριο και όχι μόνο, ή τουλάχιστον αυτά ήταν τα νέα που μάζεψα σε αυτό το πρώτο μέρος της νέας στήλης. Ελπίζω να σου άρεσε και πράγματι να ενημερώθηκες για πράγματα που σε ενδιαφέρουν. Περιμένω τα σχόλιά σου εδώ ή σε κάποιο από τα social μου.

Οι πηγές μου είναι: φίλοι, η Lifo, το Bookpress, το Diastixo, τα ξένα site: Guardian, Telegraph, Huffpost, Bustle

0 σχόλια