Τα βιβλιονέα της Χώρας των Βιβλίων |#01/02|

Έφυγε και ο Ιανουάριος, ο πιο μακρύς μήνας της χρονιάς, που έρχεται μετά τα Χριστούγεννα και που δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα (τι; μόνο εγώ;). Τον μήνα αυτό στο χώρο του βιβλίου (όπως και οπουδήποτε αλλού) τα πράγματα ήταν ήρεμα σε γενικές γραμμές, όχι όμως βαρετά. Πάμε να δούμε ότι αξιοσημείωτο έγινε στα βιβλιονέα της Χώρας των Βιβλίων.

Το υπουργείο πολιτισμού ανακύρηξε το 2023 Λογοτεχνικό Έτος "Άλκης Ζέη", καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της κλασσικής και αγαπημένης συγγραφέως, που έχει ζήσει πολέμους, δικτατορίες, εξορίες, αγάπησε, αγαπήθηκε, έγραψε από πολύ μικρή και γέμισε με τις αναμνήσεις της βιβλία για παιδιά και όχι μόνο. Το "Καπλάνι της βιτρίνας" της, "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" και ο "Μεγάλος περίπατος του Πέτρου" είναι από τα πιο γνωστά της έργα, ενώ θα πω εγώ πως το αυτοβιογραφικό "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο" είναι από τα πιο ξεχωριστά βιβλία που έχω "διαβάσει" ποτέ μου, και το λέω σε εισαγωγικά γιατί στην πραγματικότητα το άκουσα, σε ανάγνωση από την ίδια. Μια μοναδική εμπειρία που σκοπεύω να επαναλάβω άμεσα (μπορείς να το ακούσεις κι εσύ νόμιμα και δωρεάν από το Μεταίχμιο, διατίθεται στο Soundcloud). Η ομάδα που ανέλαβε τη διοργάνωση των εκδηλώσεων προς τιμήν της το κάνει εθελοντικά, συγκεκριμένα, μεταξύ των κεντρικών δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού του λογοτεχνικού έτους, το υπουργείο πολιτισμού προγραμματίζει την κυκλοφορία αφιερωματικού τόμου, μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς 138) στο τέλος Φεβρουαρίου, καθώς και σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Άλκη Ζέη θα τιμηθεί, επίσης, στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (6-9 Μαρτίου 2023), όπου η Ελλάδα θα συμμετέχει ως «τιμώμενη αγορά». Η δική μας ταπεινή Λέσχη Ανάγνωσης Κατερίνης, κάνει αφιέρωμα τον Φεβρουάριο στην αγαπημένη συγγραφέα, μιας και είναι η χρονιά της, και διαβάζει το αυτοβιογραφικό "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο" (μπορεί και να τους το "πούλησα" πολύ καλά τελικά όταν προτάθηκε...) ενώ το δικό της βιβλίο θα κερδίσει κι ένα μέλος μας στην καθιερωμένη ετήσια κοπή της πίτας μας. Μόνο αγάπη για την Ζέη!

Έρχεται νέα spinoff σειρά από το σύμπαν του Γουέστερος, με κεντρικό ήρωα και θέμα τον Τζον Σνόου και τη ζωή του μετά το τέλος της σειράς του Game of Thrones. Έχει επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον Τζορτζ Μάρτιν, θα έχει μάλιστα τον Kit Harington στο ρόλο του κανονικά (άλλωστε ήταν αυτός που πέταξε την ιδέα στο τραπέζι), το θέμα είναι αν υπάρχει κάποιο βιβλίο να πατήσει όπως έγινε με το House of the Dragon, ίσως το βιβλίο που δουλεύει τώρα ο Μάρτιν με τίτλο "Wind of winter"; Όπως και να 'χει, αν βγει, θα είναι σίγουρα καλό! Το κακό είναι πως για το 2023 δε θα έχουμε τίποτα απολύτως από τον κόσμο του Γουέστερος, αφού και το House of the Dragon δε προλαβαίνει, σίγουρα και τίποτα άλλο που ακόμα δεν έχει καν αρχίσει.

Ενώ ήδη έχουμε ακούσει τόσα για την τρίτη σεζόν της αγαπημένης σειράς του Netflix, που είναι μεταφορά των βιβλίων της Τζούλια Κουίν με την οικογένεια Bridgerton κι ενώ ξέραμε ήδη πως στην τρίτη σεζόν θα επικεντρωθούμε στο λοβ στόρι του τρίτου αδερφού, Colin με την γλυκιά Penelope, η παραγωγός Shonda Rhimes έχει κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με την εξέλιξη. Μάλιστα δήλωσε πως θέλει να γίνουν κάποιες αλλαγές σε κάποια θέματα γιατί "έχει γίνει πολύ σκοτεινό". Έτσι κάπως καθυστερούν τα γυρίσματα, με εμένα να αναρωτιέμαι αν θα μπορέσουν για τρίτη σεζόν να εντυπωσιάσουν το κοινό τους στον ίδιο βαθμό, ενώ έναν προβληματισμό μου δημιουργεί το γεγονός πως η ηθοποιός που υποδύεται την Penelope φαίνεται και να γυμνάζεται πυρετωδώς και εμφανώς αδυνατισμένη, που με παραπέμπει σε πιθανό makeover και ειλικρινά δε θα το ήθελα. Θα ήθελα πολύ η Penelope να είναι έτσι όπως τη γνωρίσαμε και να μην αλλάξει την εξωτερική της εμφάνιση για να ταιριάξει στα σημερινά στερεότυπα ομορφιάς. Από την άλλη δεν έχω διαβάσει τα βιβλία, δεν ξέρω πώς θα πάει η σειρά.

Το έτος 2023, ο Σέρλοκ γίνεται κτήμα του κοινού, δηλαδή πέρασαν τόσα πολλά χρόνια από την έκδοσή του που κανείς πλέον δεν επωφελείται από τα πνευματικά του δικαιώματα. Βέβαια, ποτέ δεν σταμάτησε αυτό κανέναν από το να βγάλει ξανά και ξανά ιστορίες, ταινίες, σειρές, σίκουελ, ό,τι πραγματικά έβαζαν στο μυαλό τους. Ωστόσο γίνεται έντονα λόγος, με χιουμοριστικό ύφος φυσικά, πως τώρα επιτέλους θα ειπωθεί η ιστορία που όλοι περιμέναμε: Η ερωτική σχέση ανάμεσα στον Σέρλοκ και στον καλό του φίλο Γουάτσον. Μπορεί μάλιστα τώρα να επανέλθει η καλύτερη όλων σειρά του BBC με τον Cumberbatch και τον Freeman στους εξαιρετικά πετυχημένους ρόλους τους, ο δημιουργός του Sherlock είναι μέσα 100%. Το πρόβλημά του είναι πως και οι δύο έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλες δουλειές, με τον πρώτο μάλιστα να είναι ελαφρώς δεσμευμένος με τη Marvel και τον ρόλο του ως Dr Strange για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η σειρά αυτή να επιστρέψει κάποια στιγμή, ακόμη κι αν έχουν περάσει δεκαετίες. Σίγουρα, ο δημιουργός δεν θέλει να την κάνει με κανέναν άλλο παρά μονάχα με τους ίδιους ηθοποιούς που έπαιξαν στις προηγούμενες σεζόν.

Ο 30χρονος Ιταλός Φιλίπο Μπερναρντίνι, πρώην εργαζόμενος στον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster, ξεγέλασε ακόμη και πολύ γνωστούς συγγραφείς (όπως την Άτγουντ και τη Σάλι Ρούνεϊ) αλλά και λιγότερο γνωστούς συγκεντρώνοντας πάνω από χίλια ανέκδοτα χειρόγραφα, τα οποία τους ζητούσε μέσω email υποδιώμενος ατζέντιδες και εκδότες. Η δράση του ξεκίνησε το 2017 και συνελήφθη έπειτα από έρευνες του FBI τον Ιανουάριο που μας πέρασε. Το δικαστήριο είναι να γίνει τον Απρίλιο, ωστότο το περίεργο της υπόθεσης είναι, πως ο Μπερναρντίνι παρόλο που υπέκλεψε όλα αυτά τα χειρόγραφα, ποτέ δεν εκβίασε (όπως θα έκανε κάποιος άλλος) τους συγγραφείς ώστε να βγάλει λεφτά. Μένει να ανακαλυφθεί ο λόγος αυτής του της δράσης (να είναι γιατί ήθελε να πουλήσει το σύνολο των χειρογράφων κάπου; να είναι για να αλλάξει ας πούμε τα ονόματα και να τα πουλήσει ως δικά του; ίσως μάθουμε όταν γίνει η δίκη). Η ποινή που αντιμετωπίζει πάντως επί της παρούσης, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 χρόνια φυλάκισης, πολύ βαριά ποινή, αν σκεφτείς ότι στη χώρα μας τόσα χρόνια τρως αν σκοτώσεις τα παιδιά σου.

Αν έχεις διαβάσει τον Άρχοντα (ή αν έχεις παίξει το video game) γνωρίζεις πολύ καλά αυτό το όνομα. Αν δεν το ξέρεις, να σου πω πως πρόκειται για ένα πανίσχυρο και αρχαίο πλάσμα, ίσως εμφανισιακά να μοιάζει με νάνος, που σώζει αρκετά στην αρχή στη Συντροφιά, τον Φρόντο, όταν κατά λάθος παγιδεύεται στα εδάφη του. Στο συμβούλιο του Έλροντ ο Γκάνταλφ τονίζει πως ο Τομ Μπομπαντίλ ήταν τότε περιορισμένος στα εδάφη του, που κανείς ωστόσο δε γνωρίζει, περιμένοντας ίσως να αλλάξουν οι καιροί. Μιας και η σειρά του Amazon είναι fan fiction άνετα μπορεί να συμπεριλάβει την παρουσία του συγκεκριμένου χαρακτήρα. Μάλιστα... τη συμπεριλαμβάνει σύμφωνα με φήμες, αν και προσπαθούν να μιλήσουν με κωδικοποιημένα ονόματα για να "μας ρίξουν στάχτη στα μάτια", ωστόσο έχει ακουστεί κάμποσες φορές να προσφωνείται ένας ήρωας "Τομ" στα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, θα πούμε εμείς, που θα γίνει ο Τομ Μπομπαντίλ γνωστός και στο ευρύ κοινό (δεν του το 'χω συγχωρήσει του Τζάκσον που τον έβγαλε απ' έξω στον Άρχοντα, ακόμα κι αν έχει λογική κι έτσι)

Μόλις μπήκε η νέα χρονιά, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι με τίτλο "Ρεζέρβα" ταυτόχρονα σε 14 γλώσσες, μαζί με την ελληνική. Το βιβλίο του έκανε απίστευτο ρεκόρ πωλήσεων ως το πρώτο non fiction βιβλίο που πούλησε 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα (έντυπα και ηλεκτρονικά) την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Όπως είναι φυσικό, έχει ταράξει τη βρετανία και πιο συγκεκριμένα την βασιλική οικογένεια, που φαίνεται πως τους έχει πολύ μεγάλο μένος, αφού έρχονται το ένα μετά το άλλο τα χτυπήματα από πλευράς του. Προσωπικά λίγο βαρέθηκα, αισθάνομαι πως οι δυο τους (ο Χάρι και η Μέγκαν) γκρινιάζουν πολύ και δεν ικανοποιούνται με τίποτα με την εκδίκηση που παίρνουν ξανά και ξανά για τον άδικο τρόπο που τους φέρθηκαν. Σε καμία περίπτωση δε βρίσκω σωστή την άλλη πλευρά, αλλά λίγο σα να ακούμε συνέχεια γι' αυτούς, δε νομίζεις; Βέβαια, κάπως πρέπει κι αυτοί να βγάλουν το ψωμί τους, θα μου πεις, και να μένουν στην επικαιρότητα. Άλλωστε, είναι απλά σελέμπριτι.. Ωστόσο σύμφωνα με αυτό το πολύ ενημερωτικό άρθρο της Lifo (αν δηλαδή σε ενδιαφέρει το θέμα), το βιβλίο αυτό δε μας λέει τίποτα καινούργιο, ενώ ο πρίγκιπας Χάρι μπαίνει μόνος του στην παγίδα του να τρέφει τα μέσα ενημέρωσης, αυτό δηλαδή, που ήταν εξαρχής το πρόβλημα (βέβαια, το πρόβλημα είναι τα Πρωτόκολλα και η μοναρχία, αλλά ας μην ανοίξουμε αυτή την κουβέντα!)

Με αφορμή τα τρανσφοβικά σχόλια της συγγραφέως, ένας νεαρός βιβλιοδέτης-καλλιτέχνης από την Αμερική αφαιρεί από τα βιβλία το εξώφυλλο όπου αναφέρεται το όνομά της αλλά και όποιο σημείο του βιβλίου το αναγράφει και τα δένει από την αρχή με νέο εξώφυλλο δικής του δημιουργίας. Μπορεί κανείς να του στείλει το αντίτυπό του και για το κόστος των 127 δολαρίων θα του το μεταποιήσει, μια διαδικασία που του παίρνει λέει 12 ώρες περίπου. Από τα έσοδά του, μέρος πηγαίνει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την κοινότητα των transgender. Ισχυρίζεται πως δέχεται κυρίως θετικά σχόλια γι' αυτό που κάνει, ενώ και μόνο που κάνει με τον τρόπο του γνωστή την άποψη της Ρόουλινγκ στο ευρύ κοινό, είναι ικανοποιημένος. Εγώ προσωπικά θεωρώ πως δεν αρκεί να βγάλεις το όνομα ενός συγγραφέα από το βιβλίο του. Η φωνή του βρίσκεται σε κάθε μια από τις εκατοντάδες σελίδες του έργου του καλώς ή κακώς.. Όπως και δεν θεωρώ πως διαβάζοντας έναν συγγραφέα, ασπάζεσαι και το σύνολο των απόψεών του.

Ο λόγος για μια συγγραφέα αισθηματικών/ερωτικών βιβλίων από την Αμερική, την Σούζαν Μέχεν, που κάπου στα 2020 ανακοινώθηκε πως αυτοκτόνησε, εξαιτίας του μπούλινγκ που δεχόταν από τον χώρο του βιβλίου. Συγκεκριμένα η υποτιθέμενη κόρη της ανέβασε ένα ποστ το '20 ανακοινώνοντας τον θάνατο της μητέρας της, η οικογένεια δέχτηκε δωρεές, οικονομική βοήθεια για τα έξοδα της κηδείας, έγιναν ημερίδες κατά του μπούλινγκ με αφορμή την αυτοκτονία της και τα λοιπά. Τελικά η "εκλιπούσα" αποφάσισε να λήξει το "αστείο" και να επανέλθει στη ζωή, εξοργίζοντας τον κύκλο της που όπως είναι φυσικό θύμωσε για την επιπόλαιη στάση της απέναντι στην ψυχική υγεία και την αυτοκτονία, αλλά έβγαλε και συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη που αποκόμισε από όλο αυτό η συγγραφέας, τόσο ως αναγνώριση "μετά θάνατον" όσο και για τις απάτες, που έχουν καταγγελθεί κανονικά στην αστυνομία. Η συγγραφέας δήλωσε πως είχε θέματα ψυχολογικά αυτό το διάστημα και πως - απ' ότι κατάλαβα - ήταν σε κάποιο ίδρυμα, όλα εξαιτίας του μπούλινγκ που δεχόταν από τους γύρω της και το οποίο επανήλθε δριμύτερο τώρα που κι εκείνη επέστρεψε ανάμεσα στους ζωντανούς. Αν μπεις στα βιβλία της στο goodreads θα δεις κόσμο να καταδικάζει ασύστολα τη συμπεριφορά της αλλά και τα βιβλία της, βαθμολογώντας τα επίτηδες με 1 αστεράκι. Όλο λάθος, θα πω εγώ, απ' όπου κι αν το πιάσεις...

Είχαμε ήδη τον Justin Baldoni (τον Ραφαέλ από το αμερικανικό Jane the virgin) στο ρόλο του Ράιλ, τώρα έχουμε και την Blake Lively στο ρόλο της Λίλι. Ο Μπαλντόνι θα είναι και παραγωγός/σκηνοθέτης της συγκεκριμένης ταινίας (γιατί δεν είναι μόνο ηθοποιός, έχει γράψει κι ένα βιβλίο, γενικά πολυπράγμων!), ενώ τώρα θα γίνει πραγματικά γνωστός σε όλο τον πλανήτη, θεωρώ την κίνησή του αυτή να μεταφέρει το συγκεκριμένο βιβλίο ό,τι πιο έξυπνο θα μπορούσε να σκεφτεί. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της Hoover που μεταφέρεται, είναι μέχρι να γίνει η αρχή και να δουν πώς θα πάνε και στην οθόνη τα βιβλία της. Μετά θα γίνει χαμός, θεωρώ. Η ίδια η Χούβερ δήλωσε πως η Μπλέικ είναι η ιδανική Λίλι κατά τη γνώμη της (ναι, το βλέπω κι εγώ) ενώ και τον Ράιλ τον είχε στο μυαλό της σε ένα πρόσωπο όπως αυτό του Μπαλντόνι. Μένει ο ρόλος του Άτλας, που θα πρέπει να επιλεγεί πολύ πολύ προσεκτικά, καθώς ήδη, σύσσωμο το αναγνωστικό κοινό της Χούβερ είναι ερωτευμένο μαζί του. Κάτι ανυπόστατες φήμες κυκλοφόρησαν πως θέλει ο Shane West να πάρει μέρος σε αυτή την ταινία (ο Λάντον από το A walk to remember) ως Άτλας, αν και εμένα μου κάνει αυτός πιο πολύ Ράιλ και ο Μπαλντόνι Άτλας... δεν ξέρω πώς το σκέφτονται οι πιο ειδικοί... ακόμα, πάντως, η θέση είναι κενή. Η ταινία είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, αν και λέγεται πως την περιμένουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Όσον αφορά την έκδοση coloring book βασισμένου στο συγκεκριμένο βιβλίο, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί ΕΥΤΥΧΩΣ, δηλαδή τι σκέφτηκαν; "Ας ζωγραφίσουμε λίγο μια σκηνή ενδοοικογενειακής βίας, είναι τόσο χαλαρωτικό" ΑΠΟΡΡΩ που κάποιος το σκέφτηκε εξ' αρχής και είπε "Καλή ιδέα, αφεντικό!", το κοινό αντέδρασε, γιατί μάλλον ένιωσε άβολα, έτσι τη μια μέρα είπαν πως θα το κυκλοφορήσουν και την αμέσως επόμενη είπαν όπα, άκυρο, βλακεία θα γίνει...

Ο συγγραφέας της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα κορυφαία της λίστας του Amazon, μαζί με τη Χούβερ, τη Ρόουλινγκ και τις Καραβίδες, για το τρίτο του βιβλίο με την παρέα της "Λέσχης" του, με τίτλο "Η σφαίρα που αστόχησε" (υπό έκδοση στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός) που βρίσκεται στην πραγματικότητα στην πρώτη θέση, ενώ στη δεκάδα βρίσκεται και το δεύτερο βιβλίο του "Ο άνδρας που πέθανε δύο φορές" και μόλις για μία θέση μένει εκτός το πρώτο του βιβλίο. Εγώ τώρα τι να πω που δεν το έχω τελειώσει; Να του δώσω άλλη μια ευκαιρία; Άντε να του δώσω...

Έχει ήδη ξεκινήσει το 26ο παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κλαθμώνος, από τις 27 Ιανουαρίου και θα είναι εκεί ως τις 19 Φεβρουαρίου καθημερινά από τις 9:00 το πρωί ως τις 21:00 το βράδυ, και εκπτώσεις μέχρι και 70%. Μπορεί να βρεις και βιβλία με 1€, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη. Αυτά για τους Αθηναίους, για όλους τους υπόλοιπους, το metabook θα έχει για λίγες ημέρες ακόμα, ως τις 10 Φεβρουαρίου, δωρεάν μεταφορικά για δέματα που αποστέλλονται με το boxnow, μια υπηρεσία που έπειτα θα κοστίζει λογικά μόλις 1€. Δηλαδή και να θέλεις να αγιάσεις, δεν μπορείς...


Από ταινίες έχουμε δύο, την αμερικάνικη εκδοχή του βιβλίου του Backman "Ένας άνθρωπος που τον λένε Ούβε", γιατί οι αμερικάνοι δε μπορούν να βλέπουν τις ορίτζιναλ μεταφορές και πρέπει πάντα να φτιάχνουν τις δικές τους, η σουηδική ταινία εντωμεταξύ βγήκε μόλις το '15. Σε αυτή την περίπτωση άλλαξαν και τον τίτλο (λογικό, βέβαια, αφού δεν εκτυλίσσεται στην Σουηδία όπως το βιβλίο) και έβαλαν τον Τομ Χανκς να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο "Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Όττο". Η βαθμολογία μέχρι στιγμής στο imdb είναι αρκετά ψηλή, 7.6 στα 10, και σε γενικές γραμμές ο Τομ Χανκς μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, οπότε θα το δω, με την πρώτη ευκαιρία. Άλλο Backman δε θα διαβάσω, μου έφτασε το "Άνθρωποι με άγχος".

Η δεύτερη ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix και είναι η μεταφορά του βιβλίου "Βλέμμα από γαλάζιο" του Λουίς Μπεϊάρντ (εκδόσεις Μίνωας), στο πρωτότυπο "The Pale Blue Eyes", με τους Cristian Bale και Harry Melling, 6.6 στα 10 στο imdb, αξιοπρεπής ταινία θα πω εγώ όχι κάτι το συνταρακτικό, οι ηθοποιοί όμως αξίζουν φοβερά, αν δε σε πιάσει εντωμεταξύ κατάθλιψη!

Η Αν Ράις δίνει πάλι τροφή για παραγωγές, με μάγισσες αυτή τη φορά, συγκεκριμένα τις "Mayfair Witches", 6.6 στα 10 στο imdb, όχι κάτι το ξεχωριστό, τα επεισόδια είναι εβδομαδιαία και θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο. Θα περιμένω να δω αν ακουστεί κάτι καλό στο τέλος για να μπω στη διαδικασία να το δω. Έχω δει μόνο το πρώτο.

"Η απατηλή ζωή των ενηλίκων" της Φερράντε (εκδόσεις Πατάκη), μεταφέρθηκε σε ιταλική παραγωγή (ευτυχώς) στο Netflix (ΕΥΤΥΧΩΣ) με αγγλικό τίτλο "Lying life of adults", ωστόσο καθόλου καλή βαθμολογία, 6.5 στα 10 στο imdb, ας πούμε πως είναι νωρίς ακόμη και πως δεν είναι αμερικανική παραγωγή. Είμαι αναποφάσιστη αν θα το δω ή θα περιμένω να το διαβάσω πρώτα, καθώς η Φερράντε μου αρέσει ως αναγνωστική εμπειρία, από την άλλη δε μπορώ και να δεσμεύομαι έτσι. Ίσως απλά το δω, αφού είναι και στο Netflix.

Ο Στράουντ είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς φαντασίας, αγαπώ άπειρα τα βιβλία του Βαρτιμαίου, ο ίδιος ο Βαρτιμαίος είναι από τους πιο αγαπημένους μου ήρωες έβερ! Το "Lockwood and Co" που είναι άλλη σειρά βιβλίων του (που δεν έχει μεταφραστεί), ήρθε στο Netflix στο τέλος του μήνα και έχει φαντάσματα, κυνηγούς, μυστήριο, έξυπνους ήρωες, γενικά για μένα είναι φοβερό! 7.6 στα 10 στο Netflix, πάρα πολύ καλή βαθμολογία για τόσο κοντά στο τώρα που γράφω που βγήκε (στις 27 του μήνα ανέβηκε η σειρά), ίσως πάει και για 2η σεζόν, δηλαδή! Τέλεια, τέλεια!

...από Πρωτοπορία, Ιανό και Πολιτεία

  1. Ιστορίες από την Κολυμά, του Βάρλαμ Σαλάμοφ
  2. Ο Ανήφορος του Καζαντζάκη
  3. Ο Άντρας μου, της Ρούμενα Μπουζάροφσκα
  4. Αρχίζει με εμάς, της Χούβερ
  5. Μια γυναίκα, της Αννί Ερνώ
  6. Stella Maris, του Cormac McCarthy
  7. Δεν ήμουν πια άνθρωπος, του Οσάμου Νταζάι
  8. Η μεγάλη χίμαιρα, του Καραγάτση
  9. Μικρά πράγματα σαν κι αυτά, της Κλαιρ Κίγκαν
  10. Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες, της Ντέλια Όουενς
Αυτά ήταν τα νέα του Ιανουαρίου, ελπίζω να ενημερώθηκες για πράγματα που σου φάνηκαν ενδιαφέροντα. Πες μου αν έχεις δει κάποια από τις παραπάνω μεταφορές ή αν πεθαίνεις να δεις κάποια άλλη, πες μου αν έχεις συνεισφέρει στα ευπώλητα αυτού του μήνα με κάποια αγορά σου, αν θα αγόραζες ένα τόσο ακριβό βιβλίο όσο οι "Ιστορίες από την Κολυμά" και κυρίως πες μου, εσύ τη Ρεζέρβα θα τη διάβαζες;

Πηγές:
Υπουργείο Πολιτισμού: Λογοτεχνικό Έτος «Άλκης Ζέη» το 2023

'Game of Thrones' author George R.R. Martin shares update on spinoffs
Bridgerton season three: Major setback delays hit Netflix show
Sherlock Holmes Is in the Public Domain and the Memes Are Chaotic Goodness
Bonkers Rings of Power S2 rumour: a wild Tom Bombadil appears?
Harry Potter books stripped of J.K. Rowling's name are then resold by 'bookbinder artist'
Fan outrage at Susan Meachen, the romance novelist accused of faking her death
Ομολογία ενοχής από απατεώνα που υπέκλεψε αδημοσίευτα χειρόγραφα διάσημων συγγραφέων

Κυρίαρχος ο Ρίτσαρντ Όσμαν στη λίστα ευπωλήτων της Amazon το 2022


0 σχόλια