Lockwood and Co (Netflix)

 Ο Τζόναθαν Στράουντ είναι αγαπημένος, κι αυτό γιατί έχει γράψει έναν από τους καλύτερους ήρωες που μπορεί να συναντήσεις ποτέ, το τζίνι Βαρτιμαίο! Ο Βαρτιμαίος είναι πανέξυπνος, καυστικός, ειρωνικός, αλλά και πονηρός και λίγο συμφεροντολόγος. Είναι απολύτως φανταστικός! Ωστόσο εδώ δε θα σου μιλήσω για τον Βαρτιμαίο, κρίνοντας όμως από αυτόν και την ιστορία του, εμπιστεύομαι πάρα πολύ τον δημιουργό του, που πέρα από τη δική του ιστορία, έχει γράψει και μια άλλη, όχι με τζίνι και μάγους, αλλά με φαντάσματα αυτή τη φορά: Την ιστορία του Λόκγουντ και της παρέας του.

Βρισκόμαστε σε ένα δυστοπικό παρόν, όπου τα τελευταία περίπου 50 χρόνια υπάρχει μια πανδημία (επίκαιρο), όμως η συγκεκριμένη δεν έχει να κάνει με κάποιον ιό, αλλά με την αποδεδειγμένη ύπαρξη φαντασμάτων! Τα φαντάσματα ζουν ανάμεσά μας, και έχουν οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδες ανθρώπων, αφού με ένα απλό άγγιγμά τους μπορούν να σε ξεκάνουν. Όπως είναι φυσικό, ο κόσμος προσαρμόστηκε, προστατεύεται όσο καλύτερα μπορεί, τόσο με τη χρίση μέταλλου που τα περιορίζει, όσο και με απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα (γνώριμα πράγματα δηλαδή), ενώ έχει σχηματιστεί και σώμα αντιμετώπισης φαντασμάτων, που αποτελείται πάντα από εκπαιδευμένους εφήβους που τους επιβλέπουν και τους κατευθύνουν ενήλικες. Η δουλειά τους είναι να "καθαρίζουν" στοιχειωμένα μέρη, χρησιμοποιώντας τα ταλέντα τους και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τα ταλέντα για να γίνει κανείς κυνηγός φαντασμάτων είναι η ικανότητα να "βλέπει" το απόκοσμο, μια ικανότητα που δεν την έχουν όλοι και όσοι την έχουν όσο μεγαλώνουν σιγά σιγά τη χάνουν. Το εξαιρετικά σπάνιο ταλέντο να "ακούει" επίσης κάποιος τα φαντάσματα, το έχει η πρωταγωνίστρια της συγκεκριμένης ιστορίας, Λούσι Κάρλαϊλ, που κάπως θα βρεθεί μαζί με την ερασιτεχνική, θα έλεγε κανείς, μικρή ομάδα του νεαρού Άντονι Λόκγουντ (ο αρχηγός) και του Τζορτζ Καρίμ (που είναι κατά κύριο λόγο ο ερευνητής της ομάδας). Οι τρεις τους θα τα κάνουν σαλάτα, πολλές φορές, ωστόσο θα ανακαλύψουν πως όλη αυτή η "πανδημία" ίσως τελικά να προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι.

Μυστήριο, μυστικά (κι από τις δυο πλευρές), αγωνία, φαντάσματα και νεκροταφεία, καταραμένα αντικείμενα, κυνηγητό, ένας φοβερά καλοστημένος κόσμος και μια young adult ιστορία που και να μην είσαι κοντά ηλικιακά σε κερδίζει, είναι η συνταγή της σειράς οκτώ σαρανταπεντάλεπτων επεισοδίων στο Netflix με βαθμολογία 7,5 στα 10 στο imdb (μια εξαιρετική βαθμολογία!), δεν έχει ακόμα ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί κιόλας, ενώ έχει αφήσει πολλά ανοιχτά θέματα στο τέλος της πρώτης της σεζόν.


Η ιστορία βασίζεται στη σειρά πέντε βιβλίων (και μιας νουβέλας) του Τζόναθαν Στράουντ, που δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (αλίμονο!) και η οποία πενταλογία έχει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ βαθμολογίες στο Goodreads (το τελευταίο της σειράς, να σκεφτείς, έχει 4,60 στα 5, ενώ στο σύνολό τους το χαμηλότερο είναι το 3.99 στη νουβέλα.). Τα βιβλία είναι γύρω στις 400 πάνω κάτω σελίδες, πολύ λογικό μέγεθος και η γραφή του Στράουντ κατά κοινή ομολογία είναι πανέξυπνη. Είναι από αυτούς τους συγγραφείς που θέλω να διαβάσω ό,τι έχει γράψει (και όχι μόνο μια φορά!)

Η σειρά βγήκε τέλη Ιανουαρίου στο Netflix και λέγεται πως είναι πολύ ελαφρά βασισμένη στα δύο πρώτα βιβλία, το The Screaming Staircase και το The Whispering Scull. Θα σου πω πως ναι μεν συμπάθησα όλους τους ήρωες, δεν ένιωσα όμως τη χημεία που θα ήθελαν μάλλον να νιώσω ανάμεσα στον Άντονι και τη Λούσι, γενικά η ηθοποιός που έπαιζε τη Λούσι δε μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής, έχει μια αδιόρατη ειρωνεία που δεν ξέρω αν είναι χαρακτηριστικό της Λούσι ή της ηθοποιού. Η ατμόσφαιρα ήταν φοβερή, τα φαντάσματα καλά φτιαγμένα, δεν ήταν καθόλου τρομακτικό, το σπίτι του Λόκγουντ είναι τέλειο! Σου φέρνει στο μυαλό Σέρλοκ, γενικά πάρα πολύ καλή δουλειά, θα έβλεπα άνετα τη συνέχεια. Μέχρι και ΑΝ γίνει τελικά αυτό, ίσως υποκύψω και πάρω τα πέντε βιβλία έτσι, χωρίς πολλή σκέψη, είναι ακριβώς αυτό που θέλω από τα βιβλία μου (ίσως μάλιστα στα βιβλία συμπαθήσω περισσότερο τη Λούσι, που στην σειρά μου έβγαζε φουλ ότι είναι ερωτευμένη με την φίλη της, ας πούμε!).

Γιατί να το δεις; Γιατί είναι πολύ ωραίο το στόρι, έχει φαντάσματα, έχει μυστήριο και ο Στράουντ γενικά αξίζει. Μετά θα θέλεις κι εσύ να διαβάσεις τα βιβλία και ακόμη πιο μετά, ό,τι έχει γράψει ο Στράουντ κι όταν τελικά διαβάσεις την τριλογία του Βαρτιμαίου θα έρθεις να με βρεις να μου πεις κι ευχαριστώ!

Γιατί να το αποφύγεις; Γιατί δεν με ξετρελαίνουν οι ηθοποιοί, κάπως έχει τον αέρα του Netflix (αυτό δεν το λέω ποτέ για καλό). Κυρίως γιατί μετά θα θέλεις να διαβάσεις τα βιβλία και υπάρχουν μόνο στα αγγλικά.

Σου βάζω εδώ το τρέιλερ σε περίπτωση που σου έχει ξεφύγει:

Πες μου αν το είδες και πώς σου φάνηκε,
πες μου επίσης αν το έχεις διαβάσει ή έχεις διαβάσει γενικότερα Στράουντ.

0 σχόλια