Τα βιβλιονέα της Χώρας των Βιβλίων |#01/04|

Ο Μάρτιος είχε κι άλλη λογοκρισία (ήταν να μη γίνει η αρχή;), έναν Έλληνα συγγραφέα πίσω από τα κάγκελα, ανακοινώσεις για βιβλία που περιμένουμε πώς και πώς, θέσεις εργασίας στο χώρο του βιβλίου, eurovision με βιβλία, και άλλα, κι όπως πάντα τα ευπώλητα, μια πολυαναμενώμενη μεταφορά στη μικρή οθόνη, όλα αυτά για εμάς που θέλουμε να είμαστε παραπολυενημερωμενοι!
 
Ακόμη περισσότερη λογοκρισία στη λογοτεχνία
Φαίνεται πως ήταν να μη γίνει η αρχή, μετά την Όστεν και τον Νταλ, σειρά έχει η κυρία Κρίστι, ο Ίαν Φλέμινγκ (που έγραψε τον James Bond) αλλά και ο Στάιν με την παιδική σειρά τρόμου (την κλασσική παιδική σειρά τρόμου) "Ανατριχίλες". Τουλάχιστον αυτός είναι εν ζωή και γίνεται εν γνώση του (κακώς αν θέλεις τη γνώμη μου, αλλά από την άλλη δικαίωμά του). Όλοι οι άλλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου (pun intented).

Εντωμεταξύ μετά το χαμό που προκάλεσε η λογοκρισία στον Νταλ, το τμήμα Puffin του εκδοτικού Penguin είπε πως πέρα από τα λογοκριμένα που θα κυκλοφορήσει, θα βγάλει και μια "κλασική" συλλογή για όσους είναι αντίθετοι με τη λογοκρισία. Με λίγα λόγια μόνο να βγάλουμε λεφτά με κάθε δυνατό τρόπο.
 
Ένας συγγραφέας πίσω από τα κάγκελα
Αναμφίβολα το μεγάλο γεγονός του μήνα ήταν η σύλληψη του Στέφανου Ξενάκη για χρέη και ακάλυπτες επιταγές και τέτοια. Με το που ανακοινώθηκε η σύλληψή του ένα κύμα ικανοποίησης απλώθηκε σε όλα μου τα σόσιαλ, υπήρχαν σαφώς εκείνοι που απλά ενημέρωναν για το νέο που είχαν μάθει, υπήρχαν και άλλοι που βρήκαν αφορμή να κάνουν χαβαλέ και ίσως να γίνουν viral κοροϊδεύοντας την κατάσταση και συγκεκριμένα τον άνθρωπο που με τα βιβλία του δήλωνε πως γνώριζε το μυστικό (της ευτυχίας υποθέτω) και σου έκανε "δώρο" τη γνώση του αυτή για να το μάθεις κι εσύ. Προσωπικά η τόση πολλή χαρά όχι γιατί κάποιος μπήκε φυλακή και τιμωρήθηκε για τα χρέη του (ΠΡΕΠΕΙ, ιδίως αν έχεις ένα άνετο πορτοφόλι να τα καλύπτεις τα χρέη σου) αλλά γιατί τελικά δεν το ήξερε το μυστικό της ευτυχίας και μας έκανε τζάμπα τον καμπόσο, γιατί γι' αυτό χάρηκαν θεωρώ όλοι, κάπως με κάνει να νιώθω άβολα. Επιπλέον, όπως δήλωσε κι ο ίδιος μετά την παραμονή του στη φυλακή (για καμιά βδομάδα πάνω κάτω), έχει οικογένεια και παιδιά τα οποία πληγώθηκαν με όλο αυτό, και όχι, δε με νοιάζει αν είναι δική του ευθύνη μόνο ως πατέρας τους, σαφώς και έχει τεράστια ευθύνη, ΑΛΛΑ, είναι και δική μου ευθύνη το αν θα πληγώσω ένα παιδί με τη συμπεριφορά μου και γενικά όλο αυτό δε μου άρεσε. 

Ο συγγραφέας αυτοβελτίωσης όταν βγήκε από τη φυλακή δήλωσε απογοητευμένος με την έκταση που πήρε το ζήτημα αλλά και πως σκοπεύει να βγάλει βιβλίο για την εμπειρία του από τη φυλακή. Φυσικά! Εννοείται! Ωστόσο δεν είναι από τα βιβλία που διαβάζω τα βιβλία του...

Άγριοι δράκοι στο House of the Dragon
Στη δεύτερη σεζόν της πολύ επιτυχημένης spinoff σειράς, περιμένουμε να δούμε, μάλλον, τρεις άγριους δράκους που εμφανίζονται στο βιβλίο. Να πούμε πως γενικά από την πορεία των Ταργκάρυεν και τους μεταξύ τους πολέμους δεν έχουμε δει σχεδόν τίποτα στην πρώτη σεζόν (σχεδόν; Τίποτα σκέτο!), αλλά παράλληλα ίσως δούμε και τρεις άγριους δράκους που δημιουργούν προβλήματα, ένας εκ των οποίων έχει το όνομα "Κανίβαλος" επειδή τρώει... τους ομοίους του, κάτι πάρα πολύ σπάνιο μεταξύ των δράκων. Ο δημιουργός της σειράς άφησε να εννοηθεί πως θα τους δούμε σε αυτή τη δεύτερη σεζόν, που δε θα έρθει πριν το '24. 
 
Ο Τζορτζ Μάρτιν από την άλλη, λέγεται πως δεν έχει πατήσει το πόδι του στα γυρίσματα κι αυτό γιατί είναι πάρα πολύ απασχολημένος με ένα άλλο προτζεκτ, αυτό που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία: το τελευταίο βιβλίο του Game of Thrones: "Οι άνεμοι του χειμώνα". Λέει πως είναι περίπου στο 75% του βιβλίου και πως μόλις το ολοκληρώσει και κυκλοφορήσει μετά όλοι θα τον ρωτάνε πότε θα δούμε το "Όνειρο της Άνοιξης". Εγώ δεν καταλαβαίνω, τον ενοχλεί που έκανε επιτυχία το έργο του; Τι πάει λάθος σε αυτό τον κόσμο;

Ένα "βοήθημα" για τον Χάρι Πότερ
Ανακοινώθηκε πως θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο που μας έρχεται, αν κατάλαβα καλά ταυτόχρονα σε 34 γλώσσες, το Almanac που θα περιλαμβάνει συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τον κόσμο του Χάρι Πότερ, με χάρτες, διαγράμματα και μπόλικη εικονογράφηση, κάτι σαν βοήθημα για όλη την ιστορία. Πού προπαραγγέλνουμε;
 
Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης Ζέη
Στο μουσείο Μπενάκη ξεκίνησε από τις 16 Μαρτίου και θα συνεχίσει ως τις 30 Απριλίου η έκθεση με θέμα τη ζωή της Άλκης Ζέη, με τίτλο που παραφράζει το πολύ γνωστό βιβλίο της "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου". Γίνεται στα πλαίσια του λογοτεχνικού έτους Άλκης Ζέη, και στην έκθεση αυτή μπορείς να δεις πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη συναρπαστική ζωή της, όλη της την εργογραφία και μια ταινία-ντοκιμαντέρ. Η έκθεση είναι ανοιχτή τις μέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. 
 
Πολυαναμενόμενα βιβλία (που δεν ξέραμε πως αναμένουμε)
Ο Παολίνι επιστρέφει 11 χρόνια μετά την "Κληρονομιά" στον κόσμο της Αλαγαισίας με το βιβλίο του Μέρταγκ. Θυμάμαι τότε που τα διάβαζα πως ήταν σημαντικός ήρωας και δεν έβρισκα το λόγο. Φαινόταν πως ήταν σημαντικός, ωστόσο, για τον συγγραφέα, και να που τόσα χρόνια μετά θα επιστρέψουμε σε αυτό τον ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ κόσμο των δράκων για να ζήσουμε νέες περιπέτειες με δρακοκαβαλάρηδες, ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του τελευταίου βιβλίου. Θα μπορούσε να γίνει μια επανάληψη της τετραλογίας; Το αποκλείω, είναι συνολικά 2800+ σελίδες!!

Πέρα από τον αγαπημένο Παολίνι, έρχεται και η συνέχεια του "Βιβλίου των χαμένων πραγμάτων" του Τζον Κόνολυ, που είχα διαβάσει έτσι ξαφνικά και χωρίς λόγο κάποτε, "Η χώρα των χαμένων πραγμάτων" θα λέγεται και από μένα είναι ΝΑΙ! Τώρα να δούμε ποιος θα το πάρει να το μεταφράσει, γιατί το άλλο το είχε η Bell.

Η Millie Bobby Brown βγάζει βιβλίο
Ε, να σου πω κάτι; Και η κουτσή Μαρία βγάζει βιβλίο κι εμείς που το είχαμε όνειρο μια ζωή ακόμα το σκεφτόμαστε! Η Μίλι, λοιπόν, όταν δεν είναι η Eleven ή η Ενόλα, ή κάποιος άλλος ρόλος, όταν δεν βγάζει νέες σειρές καλληντικών ή ρούχων, τώρα θα βγάζει ΚΑΙ βιβλία. Το βιβλίο που έχει στα σκαρία αφορά την πραγματική ιστορία της γιαγιάς της που επέζησε από την τραγωδία στον υπόγειο σταθμό του Μπέθναλ Γκριν, στο Λονδίνο το 1943, ένα από τα πιο αιματηρά συμβάντα του πολέμου. Τώρα, κάποιος πιο κακοπροαίρετος από εμένα θα έλεγε πως άλλος θα το γράψει το βιβλίο, λογικά, απλά θα μπει το όνομά της στο εξώφυλλο για λόγους μάρκετινγκ. Αλλά εγώ είμαι πάντα καλοπροαίρετη! 

Θα δούμε τους "Ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία"
Το βιβλίο (που έκανε πολύ χαμό στα σόσιαλ) "Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία" έρχεται σε μεταφορά, δε ξέρω αν θα είναι στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη, αν θα είναι σειρά ή ταινία, πάντως έρχεται σε μεταφορά, τα συζητάνε και τα βρίσκουν η συγγραφέας και η Lia Buman (που δεν την ξέρω) και ξέρεις κάτι; όταν μαθαίνω έτσι για κάποια βιβλία πως θα μεταφερθούν κάπως με βολεύει γιατί δεν θα προλάβω να τα διαβάσω όοοοολα αυτά, μερικά ας τα δω. Για το συγκεκριμένο ας πούμε, δεν καίγομαι κιόλας, ας το δω.

Θέσεις εργασίας στον Πατάκη
Τέλη Μαρτίου ο Πατάκης δημοσίευσε τέσσερις θέσεις εργασίας, συγκεκριμένα: Εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι να γνωρίζουν τον χειρισμό XML, εργάτη αποθήκης, Γλωσσολόγο με ειδίκευση στην ετυμολογία ως εξωτερικό συνεργάτη, βοηθό λογιστή και υπεύθυνο μισθοδοσίας και προσωπικού. E-shop μου μοιρίζει εμένα όλο αυτό, πάντως αν ψάχνεσαι είναι όνειρο να δουλεύεις σε εκδοτικό ή σε οτιδήποτε σχετικό με βιβλία εδώ που τα λέμε! Και δε χρειάζεται απ' ότι φαίνεται να είσαι στην Αθήνα. Τσέκαρέ το αναλυτικά εδώ. Επιπλέον, από τον Πατάκη τρέχει ηλεκτρονικό εργαστήρι για την άνοιξη του '23, που αν σε ενδιαφέρει μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ.

Νέα έκδοση του Χόμπιτ
Τώρα θα μου πεις, σιγά το νέο, δεν έχουν σταματήσει και ποτέ, όμως αυτή θα είναι υπερσούπερ, θα είναι εικονογραφημένη με 50 ζωγραφιές, χάρτες και σχέδια του ίδιου του καθηγητή. Θα κυκλοφορήσει από τη Harper Collins το Σεπτέμβριο του '23 και στη συνέχεια θα βγει και σε άλλες γλώσσες. Είναι αυτή η ευκαιρία μου να πάρω το Χόμπιτ στη βιβλιοθήκη μου; Θα καλύψει το κενό του αντίτυπου που δάνεισα στο γυμνάσιο... δε θυμάμαι σε ποιον και δεν ήρθε ποτέ πίσω; Μπορεί! Μπορεί!

Η ενιαία τιμή του βιβλίου στη Γερμανία
Υπάρχει μια δικαστική διαμάχη από το 2019 ανάμεσα στον εκδοτικό οίκο Börsenverein και το Ebay που ενώ στη Γερμανία ισχύει αυστηρά η ενιαία τιμή του βιβλίου (που στην ουσία σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα, σε εμάς για δύο χρόνια, δεν μπορεί κανείς να κάνει έκπτωση μεγαλύτερη του 10% στα βιβλία που κυκλοφορούν) προκειμένου να προστατευθούν κυρίως τα μικρά βιβλιοπωλεία. Ένα νόμο που παρέβη το eBay γιατί... έτσι, και τελικά δικαιώθηκε στο δικαστήριο γιατί λέει δεν είναι έμπορος βιβλίων το eBay άρα δεν χρειάζεται να ακολουθεί αυτό το νόμο. Δεν το έχουν αφήσει έτσι βέβαια και προσπαθούν ακόμη να το περιορίσουν, γιατί αλλιώς δεν έχει καν νόημα αυτός ο νόμος. Α, επίσης κλείνει το Bookdepository, δε ξέρω αν το έμαθες, αλλά στις 26 Απριλίου θα το έχει εξαγοράσει η Amazon. Απελπίστηκες ή όχι ακόμη;

Eurovision με... βιβλία
Η πόλη του βιβλίου Hay-on-Way (αν δε ξέρεις τι εννοώ, υπάρχει αυτό το αρχαίο άρθρο της Χώρας των Βιβλίων όπου μπορείς να δεις τι είναι ακριβώς τα χωριά των βιβλίων) αποφάσισε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της, 24 Μαΐου με 7 Ιουνίου, να διοργανώσει Eurovision βιβλίων με συμμετέχοντες τις 37 χώρες που παίρνουν μέρος και στο διαγωνισμό μουσικής. Το κοινό, λέει, μπορεί να προτείνει βιβλία ώστε να επιλεγεί ένα που θα εκπροσωπεί την κάθε χώρα σε ένα πάνελ συζήτησης. Τώρα δε ξέρω τι θα κερδίσει ο νικητής, πάντως είναι ενδιαφέρον, αν και μου φαίνεται τρομερά δύσκολο και περίπλοκο!

Τα ευπώλητα από τρία μεγάλα βιβλιοπωλεία, την Πρωτοπορία, το Public και τον Ιανό, κατά το μήνα Μάρτιο είναι τα παρακάτω:
  1. Το τελεσίγραφο του Φίτζεκ
  2. Καλντερίμι του Καλπούζου
  3. Τζέρι του Κορτώ
  4. Παρανταϊς της Φερνάντα Μελτσόρ
  5. Σε πρώτο ενικό του Μουρακάμι
  6. Η κληρονομιά του Πετρουλάκη
  7. Όσα τον θυμίζουν της Hoover
  8. Το μενού του έρωτα του Νικολά Μπαρό
  9. Bourneville του Jonathan Coe
  10. Ψιλά γράμματα της Lauren Asher
Δε σου βάζω ξανά τον Καζαντζάκη και τις Καραβίδες, εκεί είναι ακόμα, αλλά σου έβαλα καινούργια μόνο.
 
Στις μεταφορές έχουμε μια βασική και υποχρεωτική για πάρα πολλούς λόγους και δεν είναι άλλη από τη Daisy Jones and the Six, την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της Taylor Jenkins Reid, που περιμέναμε εδώ και λίγο καιρό. Τη βλέπεις για το ωραίο καστ (με τον Sam Claflin που τον αγαπάμε!), για τη μουσική, γιατί είναι στα 70s, γιατί είναι όντως καλή σειρά, γιατί υπάρχει στο Prime της Amazon που βγάζει καλές παραγωγές γενικά, γιατί έχει 8,1 στο imdb
 
Αυτά ήταν τα νέα του Μαρτίου, που ήρθαν λίγο αργοπορημένα τον Απρίλιο, αλλά ήρθαν! Δε σε κρέμασα, απλά ίσως θα έπρεπε να ξέρεις κι εσύ πως δεν είμαι και ποτέ στην ώρα μου!
 

Πηγές:
Η Μίλι Μπόμπι Μπράουν θα κυκλοφορήσει το πρώτο της μυθιστόρημαΓερμανία: Η δικαστική απόφαση που προβληματίζει εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία

0 σχόλια