Το Μαγικό Αλμανάκ του Χάρι Πότερ

Το βιβλίο που όλοι περιμέναμε (ή δεν ξέραμε πως περιμέναμε, πιο σωστά) έρχεται, κοντεύει, έχει σχεδόν φτάσει (φαντάζομαι δηλαδή πως είναι ήδη έτοιμο σχεδόν και τώρα παίζει μόνο μάρκετινγκ): Το Μαγικό Αλμανάκ του Χάρι Πότερ είναι το πρώτο επίσημο "βοήθημα" στη σειρά του Χάρι Πότερ, μια εγκυκλοπαίδεια, αν θέλεις, που εξερευνά πολύ πολύ διεξοδικά τις ιστορίες που ήδη ξέρουμε και αγαπάμε, και όλα αυτά στις 10 Οκτωβρίου του παρόντος έτους.

Με περηφάνια η Bloomsburry (στη χώρα μας ο Ψυχογιός) ανακοίνωσε το Μαγικό Αλμανάκ του Χάρι Πότερ, έναν τόμο πλούσιο και γεμάτο χρώμα (άρα και ένα τσικ πιο κοστοβόρος;) για όλη την οικογένεια (ε, λίγο αμφιβάλλω, μου μοιάζει αρκετά παιδικό) για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στον φανταστικό κόσμο του μικρού μάγου.

Επτά ταλαντούχοι καλλιτέχνες εικονογραφούν το βιβλίο αυτό που θα είναι γεμάτο μαγικές λεπτομέρειες άλλες ήδη γνωστές άλλες άγνωστες (challenge accepted!). Οι καλλιτέχνες αυτοί είναι οι: Peter Goes, Louise Lockhart, Weitong Mai, Olia Muza, Pham Quang Phuc, Levi Pinfold και Tomislav Tomić. Δεν γνωρίζω κανέναν.

wizarding-almanac-front-cover

Μέσα στις σελίδες του θα βρούμε διαγράμματα, χάρτες, λίστες, χρονολόγια, οδηγούς, αγαπημένα αποφθέγματα, σκίτσα κι ένα σκασμό άλλα ωραία κι ενδιαφέροντα για τα επικά βιβλία της Ρόουλινγκ. 

Εδώ σου έχω επτά φανταστικές σελίδες από την βρετανική έκδοση του βιβλίου, ένα δείγμα για τον κάθε ένα από τους επτά εικονογράφους, για να ρίξεις μια ματιά.

1. Ούτε μια κάλτσα δε θα μείνει όρθια

wizarding-almanac-spread-1-clothing

Ο μαγικός κόσμος είναι ένα θέαμα από στυλ και χρώματα (όχι ο Σνέιπ, προφανώς!), και σε αυτό το βιβλίο θα μπορέσουμε να τα δούμε όλα πολύ αναλυτικά, όπως στην παραπάνω σελίδα που ζωγράφισε η Louise Lockhart, και όπου βλέπουμε μερικά από τα ρούχα αγαπημένων μας χαρακτήρων, από τα πουλόβερ της κυρίας Ουέσλι μέχρι τις κάλτσες του Ντόμπι. Φυσικά ο καθένας έχει μια διαφορετική αισθητική, όπως για παράδειγμα τα ρούχα του Χάγκριντ με το καφετί τριχωτό του κοστούμι. 

Πέρα από τις (όχι και τόσο συναρπαστικές) σελίδες με τα ρούχα, θα βρούμε κι εκείνες που θα μας πάνε στη βιβλιοθήκη του Χόγκουαρτς για να εξερευνήσουμε μερικούς τίτλους (Ε ΝΑΙ!), θα βρούμε μια συλλογή από ενοχλητικά μαγικά παράσιτα (καθόλου δεν ανυπομονώ) αλλά και τα "Φανταστικά Γλυκά και Πού να τα Βρεις" (ίσως να είναι πιο ενδιαφέρον από την τελευταία ταινία με τον... παρόμοιο τίτλο).

2. Θα διακτινιστούμε σε μαγικούς προορισμούς

almanac-updated-spread-www

Τι ωραία που θα ήταν να μπορούσαμε να χτυπήσουμε ένα τούβλο σε έναν πολύ συνηθισμένο τοίχο και να βρισκόμασταν ξαφνικά στη Διαγώνιο Αλέα. Το Αλμανάκ, λέει, θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Σε σελίδες όπως η παραπάνω υπερβολικά φούξια, δια χειρός της Olia Muza, η οποία σχεδίασε κάτι από τα "Μαγικά Τρικ Ουέσλι", το τεράστιο και φανταστικό μαγαζί με φάρσες του Φρεντ και του Τζορτζ. Μπορείς να ανακαλύψεις μερικές από τις πιο εκκεντρικές τους δημιουργίες αν τα παρατηρήσεις πολύ πολύ προσεκτικά (δε ξέρω για σένα, εγώ είμαι πάντως άνθρωπος που θα καθίσω και θα τα κοιτάω ένα ένα, κάπως σα να τα διαβάζω, οπότε δε με "μπουκώνει" μια τέτοια εικόνα. Φυσικά αντιλαμβάνομαι πως είναι αρκετά υπερφορτωμένη με πληροφορίες, ε, και πάρα πολύ φούξια!)

Πέρα από αυτή τη βιτρίνα, θα μπορέσουμε να ρίξουμε μια ματιά στην τράπεζα Γκρίνκοτς, το Υπουργείο Μαγείας, τη Γκρίμολντ Πλέις, το Μπάροου και φυσικά το ίδιο το Χόγκουαρτς. Σίγουρα θα χρειαστεί μεγάλο τμήμα του βιβλίου για να χωρέσει ολόκληρο το κάστρο.

3. Χάρτες και οδηγοί για χάρτινες βόλτες στο Χόγκουαρτς

almanac-spread-hogwarts-vertical

Δε ξέρω πώς μπορείς να ΜΗ χαθείς μέσα σε μια τέτοια εικόνα. Η παραπάνω εικόνα είναι από τον Peter Goes, που προσπαθεί να βγάλει άκρη από το χάος που λέγεται Χόγκουαρτς, δημιουργώντας ένα δικό του χάος με μπόλικες λεπτομέρειες, μυστικά περάσματα, ένα σκασμό πατώματα, πύργους και δωμάτια, ενώ αν παρατηρήσεις πολύ πολύ καλά θα βρεις μαγικά πλάσματα από όλα τα βιβλία να συνυπάρχουν σε μια σελίδα όπως δε συνυπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα (ΠΟΙΑ πραγματικότητα!!!), σου λέει και πόση ώρα χρειάζεσαι για να πας από το ένα μέρος στο άλλο (περίπου δέκα λεπτά από την Είσοδο μέχρι τον Βόρειο Πύργο, γιατί ΕΙΝΑΙ μια πληροφορία αυτή που θέλεις να ξέρεις, φυσικά!)

Βέβαια, μέσα σε αυτό το μεγάλο χάος θα βρεις και κάποια Πασχαλινά Αυγά (Easter Eggs που λέμε) όπως για παράδειγμα ένα κάδρο με ένα Αχλάδι που αν το γαργαλίσεις κάτι κάνει, δε θυμάμαι τώρα, αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω. Αυτά είναι για τους πιο σκληροπυρηνικούς.

Φυσικά καταλαβαίνεις τώρα πως αυτές οι σελίδες θα θέλουν ανάλυση ωρών για να θεωρηθούν διαβασμένες. Δε με χαλάει εδώ που τα λέμε....

4. Θα φτάσουμε τις χαριποτερικές μας γνώσεις στο 112%

wizarding-almanac-spread-ollivanders

Έδώ μας κοροϊδεύει που λέμε ότι "Χα, μα εμείς τα ξέρουμε όλα, τι νέο θα μας πεις;" και μας αποκαλύπτει τι... ραβδί κρατάει ο Ρέμους Λούπιν (χέστηκα λιγάκι, εγώ προσωπικά, αλλά ΟΚΕΙ!), με μια τρίχα μονόκερου, ενημερωτικά, τώρα νιώθεις, είμαι σίγουρη, πιο ολοκληρωμένη/ος ως άνθρωπος! Δηλαδή θα μάθουμε ένα σωρό άχρηστες πληροφορίες που θέλουμε να ξέρουμε για το ανύπαρκτο αυτό μαγικό σύμπαν, που ίσως κάποιες, μερικές, να έχουν όντως κάποια σημασία για εμάς. Η παραπάνω σελίδα είναι δια χειρός Weitong Mai και αναλύει τι έχουν μέσα τα ραβδιά των βασικών ηρώων του Χάρι Πότερ, κατευθείαν από τα αρχεία του κυρίου Ολιβάντερ. Επομένως σε αυτό το Αλμανάκ είναι ΟΛΟΙ ζωντανοί, ΟΛΟΙ στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, ΔΕΝ είναι σπόιλερ αυτό (ΔΕ θυμάμαι αν ζει στο τέλος των βιβλίων ο κύριος Ολιβάντερ!).

5. Θα εξερευνήσουμε λεπτομερή χρονοδιαγράμματα από τα βιβλία

wizarding-almanac-spreads-timeline

Αν δυσκολεύεσαι, όπως είναι φυσιολογικό, με τη χρονομηχανή από το τρίτο βιβλίο, σε μια σελίδα σαν την παραπάνω, από τα χέρια του Tomislav Tomić, θα καταλάβεις όσο γίνεται καλύτερα το ταξίδι στο χρόνο, όπου η παραμικρή αλλαγή μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, και θα σου εξηγήσει ακόμη πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκε το ταξίδι των δύο ηρώων που έσωσαν τη μέρα. Προφανώς το Αλμανάκ δεν είναι για κάποιον που δεν έχει διαβάσει όλα τα βιβλία (και πολλές φορές θα πω εγώ).

Επίσης θα μάθουμε για κάθε πόντο που χάθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς από τον Χάρι, τον Ρον και την Ερμιόνη (ή αλλιώς κουλοί τρόποι να κάνεις το βιβλίο σου πιο μεγάλο) αλλά και για τη δημιουργία του Στρατού του Ντάμπλντορ και θα πάμε κι ένα ταξίδι με το Κουίντιτς ανα τους Αιώνες (το ομώνυμο βιβλίο ήταν υπερβαρετό, προσπαθούν όμως με επιμονή να μας πείσουν πως είναι κάτι που μας ενδιαφέρει, αυτό λέγεται πλύση εγκεφάλου και έλλειψη αντίληψης του τι είναι πραγματικά ενδιαφέρον ΑΛΛΑ θα μου πεις πως αυτοί εδώ οι άνθρωποι έβγαλαν και το τελευταίο Fantastic Beasts και θα σου πω πως ναι, και πλύση εγκεφάλου και σοβαρή έλλειψη αντίληψης για το τι είναι πραγματικά ενδιαφέρον, δε μας λες κάτι νέο!)

6. Αναζήτηση για κρυμμένες απολαύσεις
(η ερασιτεχνική μου μετάφραση ακούγεται κάπως kinky)

almanac-spread-beyond-reach-magic-portrait

Αυτές οι σελίδες με την τόση πολλή δουλειά, τα χρώματα, τις λεπτομέρειες (κάθε λεπτό που περνάει αισθάνομαι πως θα είναι όλο και πιο ακριβό, σκέψου λίγο το βιβλίο της Τοκάρτσουκ που έχει 40€ και ΧΩΡΙΣ εικονογράφηση και επτά εικονογράφους που περιμένουν να πληρωθούν, χώρια η Ρόουλινγκ!) δεν είναι για να τις ξεπετάς στα γρήγορα. Έχει παντού Πασχαλινά Αυγά και μικροσκοπικές εκπλήξεις. Έχει για παράδειγμα κρυμμένους Πεμπτουσιωτές, αστερισμούς, τους Κλήρους του Θανάτου, ή και όλα μαζί, όπως η παραπάνω εικόνα από τον Pham Quang Phuc που σχεδιάστηκε για να μοιάζει κάπως με το ρολόι τσέπης του Ντάμπλντορ.

7. Νέες εικονογραφημένες ερμηνείες για να ανακαλύψουμε

wizarding-almanac-spreads-patronus

Δε ξέρω αν μου αρέσει που έχει επτά διαφορετικά στυλ εικονογράφησης το βιβλίο αυτό... Αυτοί προφανώς και το χαίρονται (ενώ αν ήταν λίγο πιο πονηροί θα έβγαζαν σταδιακά και σε βάθος χρόνου επτά διαφορετικά Αλμανάκ από τον κάθε εικονογράφο και άλλο!). Οι επτά αυτοί εικονογράφοι είναι και λίγο εικονογράφοι παιδικών βιβλίων και όχι όλοι κάτι το συνταρακτικό, ανάμεσά τους είναι και αυτοί οι "με μέσον" που θα λέγαμε, που είχαν ήδη συνεργαστεί με τις εκδόσεις για παράδειγμα για τα βιβλία που είχαν βγει με τα χρώματα του κάθε κοιτώνα (όπως ο Levi Pinfold που έκανε και την παραπάνω εικόνα με τους Προστάτες και ο Tomislav Tomić που προανέφερα και που είναι οι μόνοι δύο που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μου αρέσουν μέχρι στιγμής)

Το βιβλίο θα είναι σκληρόδετο και θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως σε 34 γλώσσες μεταφρασμένο. Εγώ, όπως καταλαβαίνεις (ή μπορεί και να είμαι αρκετά κυνική και να σε έχω ξεγελάσει) το θέλω ήδη απεγνωσμένα, τύπου να βάλω προπαραγγελία το θέλω, τόσο πολύ! Το οποίο, λέει, αν το προπαραγγείλεις από την Bloomsburry (να με σχωράτε αγαπητοί εκεί στον Ψυχογιό, αλλά θα το προτιμήσω στο πρωτότυπο, αν και δεν ξέρω ακόμα πώς μπορεί να γίνει αυτή η παραγγελία με τη χαζοΑγγλία που έχει βγει από την ΕΕ!!) θα σου το στείλουν με δώρο σημειωματάριο (ναι, παρακαλώ!) και με έκπτωση 30%, δηλαδή 20 βρετανικές λίρες που φαντάζομαι πως πάνω κάτω είναι το ίδιο σε ευρώ. Αν δεν είσαι κι εσύ καλά, σαν εμένα, πάτα εδώ για να βάλεις προπαραγγελία.  

Αυτά για το Μαγικό Αλμανάκ του Χάρι Πότερ, δε ξέρω πως αισθάνεσαι εσύ γι' αυτό, εγώ αισθάνομαι έναν ενθουσιασμό, παρά το ότι αισθάνομαι παράλληλα ότ μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας, αλλά δε με πειράζει, κοροϊδέψτε με, δώστε μου περισσότερο Χάρι Πότερ! Ευχαριστώ!
 

Δες το πρωτότυπο κείμενο στο οποίο βασίστηκε το παρόν άρθρο εδώ: Seven magical things to look forward to in The Harry Potter Wizarding Almanac

4 σχόλια

  1. Όμορφο, ιδιαίτερα μου άρεσε η εικόνα με τους προστάτες και αυτή με το κάστρο. Όμως με ξενίζει που έχει επτά διαφορετικά στυλ εικονογράφησης, με μερικά στυλ (απ' όσες εικόνες τουλάχιστον έβαλες εσύ) να μην ταιριάζουν καθόλου στο στυλ του βιβλίου, όπως τουλάχιστον το έχω εγώ στο μυαλό μου (για μένα, ο κόσμος των μάγων έχει κάτι ρετρό και ατμοσφαιρικό και τα πολύ πολύχρωμα και καρτουνίστικα δεν ταιριάζουν). Πάντως, ομολογώ ότι παρά την γοητεία του και ότι σίγουρα θα λέει μερικά διασκεδαστικά πράγματα δεν θα το 'παιρνα. Γενικά, με εκνευρίζει το άρμεγμα ενός franchise μέχρις εσχάτων. Μου φαίνεται για κοροϊδία των φανς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βάγια, κι εμένα αυτές οι εικονογραφήσεις μου άρεσαν, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για το άρμεγμα του franchise μέχρις εσχάτων, και πως μας εκμεταλλεύονται ως εκεί που δεν παίρνει, ωστόσο δηλώνω θύμα του χαριποτερικού καταναλωτισμού και θα ήθελα να το πάρω 😅
      Πάντως και για μένα ο κόσμος των μάγων δεν είναι τόσο παιδικός, είναι λίγο παλιομοδίτικος με μια βρετανική εσάνς (κάτι που ελπίζω να δω και στη σειρά που θα κάνει το HBO για την οποία έχω τεράστιες επιφυλάξεις, αλλά το HBO γενικά κάπως το εμπιστεύομαι πως θα κάνει καλή δουλειά. Αρκεί να μην αλλάξει πράγματα για το politically correct και πάμε εντελώς αλλού μετά...)

      Διαγραφή
  2. Σαν τι ας πούμε να αλλάξει για το Politically correct; Δεν βλέπω κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο correct. Αν και τώρα που το σκέφτομαι είχα δει σε μια φάση μια κουβέντα ότι σε κάποια σειρά (; δεν θυμάμαι και πολύ καλά) θα απεικονίσουν την Ερμιόνη ως μαύρη. Κάτι τέτοιο ας πούμε δεν θα με πείραζε, διότι δεν λέει πουθενά η Ρόουλινγκ για το αν η Ερμιόνη είναι μαύρη ή λευκή, οπότε θεωρητικά η Ερμιόνη θα μπορούσε να παιχτεί από άτομο άλλης φυλής, κι ας την έχουμε ταυτίσει με την Έμμα Στόουν. Θα μου πεις, αν η κοπέλα ήταν μαύρη η συγγγραφέας θα το έλεγε, όπως και για την Αντζέλικα. Χμμ, δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε ξέρω, πραγματικά πλέον όλες οι σειρές που βγαίνουν αισθάνομαι πως γίνονται από το ίδιο άτομο, είναι όλες παρόμοιες. Θα ήθελα να απορροφούν το politically correct χωρίς να το κάνουν εξόφθαλμο σα να φωνάζει "να κοίτα μας, είμαστε σωστοί", να το περνάνε το διαφορετικό ως φυσιολογικό. Για την Ερμιόνη αυτό που λες το έχω ακούσει, αλλά επίσης έχω ακούσει (χωρίς να το έχω βρει εγώ προσωπικά μέσα στα βιβλία) πως αναφέρεται πως δεν είναι μαύρη κάπου σε περιγραφή της. Στο θεατρικό παρουσιάζεται ως μαύρη, στο "Καταραμένο Παιδί".

      Διαγραφή