Τα βιβλιονέα της Χώρας των Βιβλίων |#01/05|

Νέα τρομερά δεν σου έχω από τον Απρίλιο, έχω ένα πολύ γνωστό βιβλιοπωλείο που έκλεισε, ανακοινώσεις σειρών και ταινιών, ολίγη Τζέιν Όστεν και πάρα πολλές φορές η Άλκη Ζέη, το νέο όνομα του βραβείου Booker, κάτι ανέκδοτο από Μάρκες και η λογοκρισία σταθερά εδώ όπως κάθε μήνα. Μαζί και τα ευπώλητα του μήνα αλλά και οι μεταφορές του μήνα που (δεν) είδαμε!


Η Amazon έκλεισε το Bookdepository

Το Bookdepository, το βρετανικό online βιβλιοπωλείο που για πολλούς από εμάς ήταν η πρώτη διαδικτυακή πηγή ξενόγλωσσων (και από το οποίο εγώ προσωπικά έχω πάρει μερικά πολύ αγαπημένα βιβλία) αποτελεί πχια παρελθόν, μια και στις 26 Απριλίου έκλεισε οριστικά εξαιτίας.. της Amazon! Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε ήδη εξαγοράσει από το 2011 το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο και τώρα έκρινε πως δεν αποδίδει ως φαίνεται τους καρπούς που ήθελαν, οπότε αποφάσισαν να απολύσουν κόσμο, να κλείσουν γραφεία, να αφήσουν οικογένειες χωρίς δουλειά, τα γνωστά που κάνει η Amazon. Θα μου πεις και τι να κάνει; Να κρατήσει κάτι που δεν αποφέρει κέρδος για συναισθηματικούς λόγους; Σίγουρα όχι! Να αφήσει τα μικρότερα βιβλιοπωλεία στην ησυχία τους ίσως; Θα ήταν καλό.


Το HBO τρελάθηκε!

Σημαντικά νέα για τον κόσμο του Χάρι Πότερ αφού ανακοινώθηκε επίσημα πχια πως θα έχουμε νέα μεταφορά των επτά βιβλίων στη μικρή οθόνη αυτή τη φορά, από το HBO, που σχεδιάζει μια σεζόν ανά βιβλίο με εντελώς νέο cast και μια πολύ φρέσκια ματιά, νέα που από τη μια πλευρά βρήκαν όλο το κοινό του μικρού μάγου διχασμένο 50-50 ανάμεσα στο "ΝΑΙ! Επιτέλους! Επιστροφή στο Χόγκουαρτς! Αυτό που περιμέναμε!!" κι από την άλλη πλευρά στο "ΟΧΙΙΙΙ!!! Γιατί μας το κάνετε αυτό; Γιατί τα σκαλίζετε; Πώς θα δούμε Χάρι Πότερ χωρίς Άλαν Ρίκμαν;;; ΤΙΝΑΥΤΑΤΩΡΑ! Ιεροσυλία!". Σαφώς και ελπίζουμε σε μια καλύτερη απόδοση, αναφορικά με σημεία που δεν μας άρεσαν (γιατί τα είχαν αλλάξει από τα βιβλία, άρα μια πιο πιστή απόδοση, εσένα κοιτάζω τρίτη ταινία!!) ενώ φήμες θέλουν ηθοποιούς από την πρώτη μεταφορά να παίζουν γονείς των παιδιών σε αυτή τη δεύτερη (για παράδειγμα θέλουμε τον Τομ Φέλτον να παίξει τον Λούσιους Μαλφόι, γιατί αν όχι αυτός, ποιος;). Το σίγουρο είναι πως θα χρειαστεί να βρούμε τρόπο να δούμε HBO νόμιμα κι επίσημα μέσα στα επόμενα χρόνια, και δεν εννοώ πιασοκώλικες καταστάσεις (εσένα κοιτάζω, vodafone tv!).

Πέραν του Χάρι Πότερ που ανακοινώθηκε και θα γίνει και τέλος, συζητήσεις γίνονται για περισσότερους Ταργκάρυεν, εκτός από αυτούς που βλέπουμε στο House of the Dragon, με πρίκουελ του πρίκουελ (γελάω!) και την ιστορία του Αίμον Ταργκάρυεν, που αν έχουν λίγο μυαλό θα τη συμπεριλάβουν με κάποιο flashback στη δρακοσειρά που ήδη γυρίζεται και βλέπουμε και έδεσε από το σύμπαν του Γουέστερος, που αλίμονο είναι τεράστιο, ας πιάσουμε άλλο βασίλειο για spinoff! Βέβαια, επειδή είναι μια κότα με χρυσά αυγά ο κόσμος του Τζορτζ Μάρτιν, συζητήσεις τέτοιου είδους γίνονται αδιάκοπα. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι πως τα επόμενα χρόνια μας επιφυλάσσουν περισσότερες ιστορίες από το σύμπαν αυτό, ας ελπίσουμε να μην εξευτελιστεί το πράγμα, όπως έχει γίνει με τη Marvel.

Συγκεκριμένα το πράσινο φως έχει πάρει μια σειρά από νουβέλες του αγαπητού Μάρτιν, συγκεκριμένα οι ιστορίες των Dugg & Egg γνωστές και ως "Ο ιππότης των επτά βασιλείων", κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ως ένα βιβλίο ό,τι έχει βγει ως τώρα, είναι επίσης πρίκουελ του GoT, είναι πιο ανάλαφρο και γεμάτο περιπέτειες. Ο Μάρτιν λέει πως δεν έχει ολοκληρωθεί και πως σκοπεύει να γράψει πολλά πολλά ακόμα τόσο σε αυτή την ιστορία, όσο και σε άλλες από τον κόσμο του Γουέστερος. Από εμάς είναι ναι, προφανώς, μόνο που κάπως μας δίνει την αίσθηση πως δε στρώνεται ακριβώς να γράψει να μας τις δώσει επιτέλους όλες αυτές τις ιστορίες που τριγυρίζουν στο κεφάλι του! 


Πωλείται το πρώτο σπίτι της Τζέιν Όστεν

Αν είχα δέκα εκατομμύρια δολάρια θα το αγόραζα πρώτη πρώτη! Το φανταστικό αυτό σπίτι βρίσκεται στην εξοχή του Χαμσάιρ και είναι το σπίτι όπου η αγαπημένη Τζέιν έγραψε τη "Λογική κι ευαισθησία" και την "Περηφάνια και προκατάληψη". Βέβαια, απ' ότι κατάλαβα δεν είναι ακριβώς αυτό το σπίτι, το πατρικό της, είναι γκρεμισμένο και ξαναχτισμένο, μια ας πούμε αναπαλαίωση ριζική, απαραίτητη σαφώς αν θέλεις να διατηρήσεις το πνεύμα ενός σπιτιού αλλά το ίδιο το σπίτι μας αφήνει χρόνους (σου το λέω εκ πείρας, όσο κι αν θέλεις να διατηρήσεις ένα παλιό κτίσμα είναι οριακά αδύνατο, λόγο μη αφθαρσίας των υλικών!). Το σπίτι είναι υπερφανταστικό, φυσικά αγοράζοντάς το θα χρειαστείς όπως συνέβαινε σε όλα τα βιβλία της, το απαραίτητο προσωπικό που θα το διατηρεί σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση. Αλλιώς, πάνε πάρε το σπίτι της Τζέιν Έιρ ας πούμε, πριν τον Ρότσεστερ!


20 βιβλιοθήκες «Άλκη Ζέη»

Θυμάσαι που σου είχα πει πως λόγω του λογοτεχνικού έτους "Άλκης Ζέη" που διανύουμε οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα έκαναν δώρο το σύνολο του έργου της σε σχολικές βιβλιοθήκες που θα επονομάζονταν "Βιβλιοθήκη «Άλκη Ζέη»"; Απ' ότι φαίνεται ήταν πολλές αυτές που πήραν μέρος σε αυτή την τιμητική μετονομασία, και φαντάζομαι εγώ τώρα κάθε πόλη να έχει από δυο-τρεις ή και παραπάνω βιβλιοθήκες με αυτό το όνομα, οι εκδόσεις λοιπόν για να κρατήσουν και το λόγο τους έκαναν μια κλήρωση και διάλεξαν 10 δημοτικά από όλη τη χώρα και 10 γυμνάσια (με μια μικρή πλειοψηφία σε σχολεία της Αττικής) που πέρα από τα βιβλία που κέρδισαν, θα έχουν πλέον και μια τιμητική πλακέτα με την ονομασία της βιβλιοθήκης τους.


Δύο νέες μεταφορές στη μεγάλη οθόνη

Ένα βιβλίο που αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό μεταφέρεται δια χειρός Shawn Levy (που μας έχει φέρει γενικά επιτυχημένες κωμωδίες κυρίως με μπόλικη φαντασία πάντα) και από το Netflix με γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιούς (όπως τον Χάουζ και τον Χαλκ) και τον πολύ γνωστό Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που λίγο αν δεις το τρέιλερ θα θέλεις άπειρα να διαβάσεις το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο του Άντοντι Ντερ, "Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε" αμέσως τώρα, ώστε να προλάβεις να το δεις στις 2 Νοέμβρη που το περιμένουμε. Καλά μπορεί απλά να το περιμένω... και μπορεί να το δω και πολύ πολύ αργότερα, όταν θα ηρεμήσει το μέσα μου ίσως.

Ίσα ίσα, μόλις που κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου "Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών" της Σούζαν Κόλινς, το πρίκουελ του Hunger Games γνωστό και ως πώς ξεκίνησαν όλα, ένα πάρα πολύ δυνατό τρέιλερ με κοπέλα πρωταγωνίστρια και πολλά υποσχόμενο λοβ στόρι (δε διαφαίνεται ωστόσο ερωτικό τρίγωνο, κάτι πολύ θετικό!), βέβαια έχοντας δει τα Hunger Games ξέρεις ήδη πως δε θα έχει καλή κατάληξη η ιστορία κανενός σε αυτή την υπόθεση... Εμείς εδώ είμαστε ωστόσο να αγχωθούμε για τα καλά, δεν είμαι βέβαιη πως θέλω να έχω διαβάσει το βιβλίο από πριν, σε γενικές γραμμές μου φαίνεται περιττό. 


Θα κυκλοφορήσει ανέκδοτο μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Το χειρόγραφο είναι ημιτελές και βρισκόταν στην κατοχή της οικογένεια του Μάρκες εδώ και 10 χρόνια από το θάνατό του, με την απόφαση της οικογένειας να μην προχωρήσουν σε έκδοση ενός μυθιστορήματος που δεν έχει ολοκληρωθεί. Τελικά, λέει, διάβασαν ξανά το χειρόγραφο και αποφάσισαν πως η ιστορία πρέπει να ειπωθεί. Άλλαξαν γνώμη, βρε παιδί μου, έτσι απλά. Είμαι σίγουρη δε σκέφτηκαν στιγμή το οικονομικό όφελος από ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα του Μάρκες, έστω και 150 σελίδων μόνο, απλά ξαναδιάβασαν το χειρόγραφο και είπαν πως ναι, πρέπει να το διαβάσουν κι άλλοι. 


Λογοκρισία στη λογοτεχνία χωρίς προηγούμενο!

Κάθε μήνα στα νέα του μήνα σου αναφέρω κάποια καινούργια υπόθεση λογοκρισίας σε γνωστά παλιά και αγαπημένα τις περισσότερες φορές βιβλία. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατάσταση στην Αμερική έχει ξεκάθαρα ξεφύγει, αφού μέσα στο 2022 έγιναν κοντά στο 40% περισσότερες αιτήσεις για λογοκρισία σε βιβλία κυρίως σχολικών βιβλιοθηκών σε σημείο που οι ίδιοι οι συγγραφείς έχουν θορυβηθεί και λένε πως έτσι δεν ήταν τα πράγματα ούτε το '80, που ήταν η δεκαετία της λογοκρισίας γενικότερα. Ωστόσο και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν αναφέρεται λογοκρισία από την πλευρά του politically correct αλλά και από την απέναντι πλευρά, των συντηρητικών. Η λογοκρισία, όμως, ως λογοκρισία είναι μια από όποια πλευρά κι αν το κοιτάς. Και το "σε τι κόσμο φέραμε τα παιδιά μας" είναι πιο ανησυχητικό κάθε μέρα που ξημερώνει!


Το βραβείο Booker το λένε πλέον Ίρις

Συγκεκριμένα το αγαλματίδιο που απομένεται στα βραβεία Booker πήρε το όνομα της συγγραφέως Άιρις Μέρντοχ η οποία το κέρδισε το 1978 και ήταν υποψήφια άλλες έξι φορές. Ωστόσο δεν ήταν το δικό της όνομα εκείνο που επικράτησε στην ψηφοφορία, αλλά εκείνο της γλυκύτατης Μπερναντίν Εβαρίστο, της πρώτης μαύρης γυναίκας που το κέρδισε (θα το έλεγαν δηλαδή Μπέρνι), η ίδια όμως αφού ευχαρίστησε το κοινό για την τιμή που της έκανε, ζήτησε να πάρει το όνομα από συγγραφέα που δεν είναι εν ζωή, ως πιο τιμητικό και μπράβο της, ναι μια μέρα ίσως διαβάσω και ένα δικό της βιβλίο!


Ο κλέφτης βιβλίων δε θα μπει τελικά φυλακή

Αν θυμάσαι σε περασμένα βιβλιονέα σου είχα μιλήσει για έναν τύπο στην Αμερική που ζητούσε από πολλούς συγγραφείς περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς να του στείλουν τα χειρόγραφά τους, υποδυόμενος ατζέντηδες και εκδότες. Τελικά κι επειδή πράγματι δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ για να βγάλει λεφτά, ίσως και να επιβεβαιώνεται το ότι τα κρατούσε για να τα διαβάζει εκείνος πρώτος (όπως ισχυρίστηκε στο δικαστήριο) ή ίσως απλά δεν πρόλαβε να προχωρήσει σε εκβιαστικές πράξεις μέχρι τη στιγμή που τον αντιλήφθηκαν. Έτσι γλύτωσε τη φυλακή και απλά θα πληρώσει ένα καλό πρόστιμο του ύψους των 88.000 δολαρίων ως αποζημίωση ενώ τον διώχνουν από τις ΗΠΑ και θα επιστρέψει είτε στην Αγγλία είτε στην πατρίδα του την Ιταλία. Σαλάτα τα έκανε με δυο λόγια!

Τα ευπώλητα από Πωλιτεία, Ιανό και Πρωτοπορία για τον Απρίλιο (με μια έμφαση πάντα στα πρωτοεμφανιζόμενα!) είναι τα ακόλουθα:

  1. Μπόρνβιλ, του Τζόναθαν Κόου 
  2. Άκου το λιοντάρι, της Σώτης Τριανταφύλλου
  3. Πανέξυπνα πλάσματα, της Σέλμπι Βαν Πελτ
  4. Η δίκη Σουάρεφ, του Χρήστου Χωμενίδη
  5. Το καλντερίμι, του Γιάννη Καλπούζου
  6. Πάθος, της Ανί Ερνό
  7. Η κόρη μου, της Κιμ Τζιν Χιε
  8. Το μαύρο βιβλίο των ωρών, της Εύα Γκαρθία Σαενθ ντε Ουρτούρι
  9. Το τελεσίγραφο, του Φίτζεκ
  10. Χωρίς ελπίδα, της Χούβερ
Φυσικά είναι κι ο ανήφορος στα ευπώλητα, ποιο όμως δεν είδα πουθενά; Τις Καραβίδες. Απίστευτο!


Δύο μεταφορές βιβλίων σε ταινίες
...που η μια είναι κάπως μεχ, η άλλη φαίνεται φοβερή!

Η Taylor Jenkins Reid μας κέρδισε με τα βιβλία της γενικότερα και με τους Daisy Jones & the six που ακόμα δεν έχουμε δει αλλά μόνο καλά λόγια ακούγονται. Τώρα μπορούμε να δούμε άλλο ένα βιβλίο της, το One true loves που δεν έχει μεταφραστεί, αλλά σιγά, πόσο δύσκολο να είναι στο πρωτότυπο! Είναι η ιστορία μιας κοπέλας που χάνει τον άντρα της, τον θρινεί, το περνάει όλο αυτό και κάποια στιγμή αρχίζει πάλι από την αρχή με έναν άλλον άντρα. Και μετά ο άντρας της επιστρέφει, που τελεικά δεν είχε πεθάνει *μπουμ* εσύ τι θα 'κανες; Μου θύμισε το Ναυαγό και την Έλεν Χαρτ που είχε παντρευτεί κι είχε κάνει και παιδιά μέχρι να γυρίσει ο Τομ Χανκς από το Survivor (καθόλου απίθανο και με το δικό μας Survivor αυτό!). Πάντως το 6,5 στα 10 στο imdb καλό δεν το λες... 

Τα βιβλία της Τζούντι Μπλουμ είναι εφηβικά και έχουν μεγάλο κοινό εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Αμερική και όχι μόνο (η συγγραφέας μάλιστα έχει δεχτεί κι αυτή λογοκρισία στον χαμό που γίνεται εκεί στα μέρη της!) και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε αυτή η ταινία θεωρώ πως είναι το πιο γνωστό της. Το Are you there God? It's me, Margaret αφορά την μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, έχει αγαπημένες Ρέιτσελ ΜακΆνταμς και Κάθι Μπέιτς σε κεντρικούς ρόλους και ένα 7,9 στα 10 στο imdb, θέλω άπειρα να το δω και γιατί όχι να το διάβαζα κιόλας!


Αρκετές μεταφορές σε σειρές

...από τις οποίες επίσης ίσως δω μόνο μια.

Το βιβλίο "Λίγο πριν χαθείς" της Λόρα Ντέιβ το είχα τσεκάρει στα βιβλία του book club της Reese και μου είχε κάνει ένα κλικ γιατί είχε καλό στόρι. Το έχω δει επίσης πολύ να κυκλοφορεί στα σόσιαλ και τώρα μεταφέρθηκε κιόλας στο Apple TV με την Τζένιφερ Γκάρνερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και τον Τζέιμι Λάνιστερ στο ρόλο του συζύγου που πεθαίνει και αφήνει πίσω του μεγάλο μυστήριο και πάρα πολλούς κινδύνους. Η μίνι σειρά πάει πάρα πολύ καλά με μια βαθμολογία 6,9 στα 10, ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμη. Να τη δω; Να διαβάσω το βιβλίο; Τι να κάνω;

Στο Netflix θα βρεις τον Ρίτσαρτ Αρμιτάζ που αγαπήσαμε στο North & South ως κύριο Θόρντον και στο Χόμπιτ ως Θόριν (αλλά καλά, όχι το ίδιο) να μας το γκρεμίζει όλο θα πω εγώ, παίζοντας τον πεθερό που είναι λίγο πιο βρώμικο μυαλό και ερωτεύεται την αρραβωνιαστικιά του γιου του με την οποία κάνει σχέση τελικά (δε σου κάνω σπόιλερ) σε ένα ερωτικό θρίλερ που έχει ξαναπαιχτεί από τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Τζέρεμι Άιρονς, το ίσως ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως είναι πολιτικό πρόσωπο, συνεπώς κινδυνεύει από μεγαλύτερο σκάνδαλο αν αποκαλυφθεί όλο αυτό. Κάκιστη βαθμολογία για το Obsession, 5,1 στα 10 η νέα μεταφορά του βιβλίου της Ζοζεφίν Χαρτ με τίτλο "Μοιραίο Πάθος", που βέβαια είναι εξαντλημένο γιατί είναι αρκετά παλιό, αν πήγαινε καλύτερα αυτή η δεύτερη μεταφορά του ίσως να γινόταν μια επανέκδοση, αλλά δεν το βλέπω.

Με μια εξαιρετικά καλή βαθμολογία (7,2 στα 10) και την Κάθριν Χαν να έχει πάρει πολύ τα πάνω της μετά το ρόλο της στο Wandavision, το Tiny Beautiful Things, η τηλεοπτική μεταφορά του "Μικρά όμορφα πράγματα" της Σέριλ Στρέιντ (κυκλοφορεί από Key Books) είναι μια δραματική μίνι σειρά με μικρά επεισόδια για το πώς η ζωή μπορεί να είναι ένα σκέτο χάλι αλλά και ένα υπέροχο ταξίδι πότε το ένα πότε το άλλο. Το βιβλίο στο οποίο βασίζεται είναι μια συλλογή επιστολών στις οποίες απαντούσε η Στρέιντ με χιούμορ και θετικότητα, δίνοντας και εμπειρίες από τη ζωή της παράλληλα. Μπορείς να το βρεις στο Disney+.

Το δεύτερο μέρος της δεύτερης σεζόν του Firefly Lane ήρθε κι αυτό στο Netflix για να ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι που δεν προβλέπεται να δω γιατί και δεν μου άρεσε τόσο η πρώτη σεζόν και δε μου αρέσει τελικά τόσο η Κάθριν Χέιλ. 

Αυτά ήταν τα νέα του Απριλίου, ήσυχος μήνας γενικά από νέα, ίσως έφταιγε που ο μισός μήνας ήταν Πάσχα... Τον Μάιο ίσως έχουμε περισσότερα, μια και έρχεται και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και το Comic Con, ε και δε ξέρω κι εγώ τι άλλο!

Πηγές:
Τίτλοι τέλους για το Book Depository – Η Amazon κλείνει το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
10 εκ. δολάρια για το σπίτι όπου έγραψε η Τζέιν Όστεν το «Λογική και Ευαισθησία»
Είκοσι σχολικές βιβλιοθήκες τιμούν τη μνήμη της Άλκης Ζέη
A Knight and a Squire | Not a Blog
Κυκλοφορεί ανέκδοτο μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Το αγαλματίδιο του βραβείου Booker απέκτησε όνομα
Γλίτωσε τη φυλακή ο «κλέφτης των βιβλίων»

0 σχόλια