Οι 5 γλώσσες της αγάπης (για τον εαυτό σου)

Τις προάλλες ήρθε ένα email στα εισερχόμενά μου, από εκείνα που διαβάζω και δεν τους κάνω ολική εκκαθάριση χωρίς καν να τα ανοίξω *χαμογελάει πονηρά*. Βέβαια, ήταν από τη Daphné, τη Γαλλίδα influencer που εμένα με ινφλουενσάρει όσο να πεις, και μιλούσε για τις πέντε γλώσσες της αγάπης του Gary Chapman που είναι και πασίγνωστες, λέει. Το βιβλίο του "Οι πέντε γλώσσες της αγάπης" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και στα ελληνικά (κι εγώ θα κάτσω να σου μιλήσω για όλα αυτά χωρίς καν να το έχω διαβάσει, ναι, αυτή είμαι. Ευχαριστώ!)

Σου βάζω εδώ την περίληψη του βιβλίου: Το παγκόσμιο μπεστ-σέλερ του Δρα Gary Chapman έχει επαναφέρει και έχει δυναμώσει την αγάπη σε εκατομμύρια παντρεμένα ζευγάρια, αποκαλύπτοντας τις πέντε διακριτές γλώσσες που χρησιμοποιούμε όλοι για να εκφράσουμε την αγάπη μας: Λόγια επιβεβαίωσης - Ποιοτικός χρόνος - Δώρα - Πράξεις φροντίδας - Σωματική επαφή.

Τα ζευγάρια που καταλαβαίνουν ο ένας τη γλώσσα αγάπης του άλλου έχουν ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα στην αναζήτηση της αγάπης, το οποίο διαρκεί μια ολόκληρη ζωή: γνωρίζουν τον τρόπο να κάνουν ο ένας τον άλλο να νιώθει ότι τον αγαπούν. Αυτό το δώρο δεν ξεθωριάζει ποτέ!

"Πώς θα καλύψουμε τη βαθιά συναισθηματική ανάγκη που έχει ο σύντροφός μας να νιώθει ότι τον αγαπάμε; Αν καταφέρουμε να το μάθουμε -και επιλέξουμε να το κάνουμε- τότε η αγάπη που νιώθουμε ο ένας για τον άλλο θα είναι ακόμη πιο συναρπαστική απ' ό,τι νιώθαμε όταν ήμασταν ερωτευμένοι" (Δρ Gary Chapman)

Στο βιβλίο αυτό ο κύριος Τσάπμαν μας λέει εν ολίγης πως ο καθένας αντιλαμβάνεται και δείχνει την αγάπη του με τρόπο διαφορετικό και πως αν διαφέρει ο τρόπος αυτός από τον δικό μας, μπορεί και να αισθανόμαστε πως ο άλλος δε μας αγαπάει κάτι που είναι λάθος. Τώρα για να πάμε ένα βήμα παραπέρα και γιατί εδώ δεν ήρθαμε να μιλήσουμε για ζευγάρια, ήρθαμε να μιλήσουμε για self-care, θα γυρίσουμε αυτό το σύστημα με τις πέντε γλώσσες και θα δούμε πώς θα το φέρουμε στον εαυτό μας. Άρα θα δούμε τις:

5 γλώσσες αγάπης για τον εαυτό μου

1. Λόγια επιβεβαίωσης

Δηλαδή το να λες ενθαρρυντικά λόγια στον σύντροφό σου, να του κάνεις κομπλιμέντα, να του αναγνωρίζεις τα καλά πράγματα που κάνει, να του λες γενικά γλυκά λόγια (νταξ, όχι πολύ γλυκά, το baby talk απαγορεύεται δια ροπάλου, θα έπρεπε να βγει νόμος!)

Τώρα όταν το γυρνάμε αυτό προς τον εαυτό μας, θα μπορούσα να σου πω να κάτσεις μπροστά από τον καθρέφτη και να πεις ενθαρρυντικά λόγια στο είδωλό σου, αλλά δε το 'χω κάνει ποτέ, μπορεί και να πιάνει. Θα σου πω αντί αυτού, να μην κατηγορείς τον εαυτό σου για τα πάντα, να μη σκέφτεσαι εμμονικά πώς θα τα έκανες όλα αλλιώς, να μάθεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου και να μην τον ελέγχεις αδιάκοπα ή να τον θεωρείς λίγο, ασήμαντο, άσχημο, μπορείς επίσης να γράφεις (στο bullet journal σου) ή να σκέφτεσαι μια φορά τη μέρα (εν είδει διαλογισμού), όλα εκείνα για τα οποία είσαι ευγνώμων όσον αφορά τον εαυτό σου, ή αυτά που θεωρείς πως κάνεις καλά. (να μη παρεξηγηθεί, παρακαλώ, αυτό που λέω εδώ με την υπεροψία και την αγένεια, πάντα αναφέρομαι μέσα από το πρίσμα της ευγένειας και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο!)

2. Ποιοτικός χρόνος

Δηλαδή το να οργανώνεις κάτι με τον άνθρωπό σου, όπως ένα δείπνο, μια έξοδο, ένα ταξίδι, μια δραστηριότητα, όπου θα του αφιερώσεις την προσοχή σου και τον χρόνο σου.

Για τον εαυτό μας, αυτό δεν είναι φοβερά δύσκολο, ή ίσως και να είναι, γιατί θα σου πω πως δεν είναι καθόλου ποιοτικός ο χρόνος που περνάς με το κινητό στο χέρι. Θα ήταν καλό να το αφήσεις στην άκρη, να βάλεις κάποιο όριο στη χρήση του και να κάνεις κάτι δημιουργικό, να ζωγραφίσεις, να κάνεις ένα παζλ, να διαβάσεις το βιβλίο σου, να δεις μια σειρά ή ταινία που θα σου γεμίζει την ψυχή, να ασχοληθείς με τα λουλούδια σου, να ανακαλύψεις ένα νέο χόμπι, να πας για περπάτημα κάπου στη φύση, μόνος/η ακούγοντας ένα podcast, να απολαύσεις λίγη μουσική, ό,τι θεωρείς πως σου ταιριάζει καλύτερα.

3. Δώρα

Ο Τσάπμαν λέει πως είναι σημαντικό να κάνουμε δώρα στο σύντροφό μας, όχι μόνο σε περίπτωση γιορτής ή για να επιβραβεύσουμε μια επιτυχία, αλλά και για να του δείξουμε απλά πως τον σκεφτήκαμε, άσχετα από το κόστος του δώρου, μπορεί να είναι μια κάρτα, ένα λουλούδι, μπορεί να είναι μια σοκολάτα, οτιδήποτε. 

Μετά τη φετινή μου εμπειρία του buying ban που εφάρμοσα για μερικούς μήνες, θα σου πω πως ό,τι και να κάνεις, οι φάκιν λογαριασμοί δε πρόκειται να μπουν σε σειρά, αν δεν έχουν ήδη μπει. Η σειρά που έχεις τώρα είναι η σειρά τους (κι αν είναι κουλουβάχατα, αυτό είναι, παρ' το απόφαση!). Να αγοράσεις εκείνο το άρωμα, εκείνο το βιβλίο, εκείνο το ρούχο που σου μπήκε στο μυαλό, να κάνεις κάθε μήνα ένα δώρο στον εαυτό σου. Μπορείς να βάζεις κάτι στην άκρη κάθε φορά που πληρώνεσαι, όσο μικρό ή μεγάλο "κάτι" μπορείς και να πεις: αυτό θα είναι για να πάρω κάτι για μένα. Δεν ένιωσα καθόλου καλύτερα που δεν μου πήρα τίποτα για πόσους μήνες συνεχόμενα και αντί αυτού ΔΕΝ εξόφλησα καν εντελώς λογαριασμούς (γιατί οι άτιμοι επανέρχονται όσο κι αν τους πληρώνεις) ε, και δε γίνεται να ζούμε, να δουλεύουμε ΜΟΝΟ για τους λογαριασμούς! Απλά δε γίνεται!

4. Πράξεις φροντίδας

Δηλαδή το να προσφέρεις κάτι στον σύντροφό σου, να του μαγειρέψεις κάτι που του αρέσει, να καθαρίσεις ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ το σπίτι, να τον αποφορτίσεις από κάποια υποχρέωση αναλαμβάνοντάς την εσύ, ακόμα και κάτι πολύ απλό, όπως να του κάνεις έναν καφέ, ή να αναλάβεις να πλύνεις το αυτοκίνητο, οτιδήποτε, θα βρεις κάτι.

Πώς φροντίζεις τον εαυτό σου; Κάνεις το κρεβάτι σου κάθε μέρα, αφήνεις το βράδυ το σπίτι όπως θα ήθελες να το βρεις το πρωί (ή όπως θα ήθελες να είναι σε περίπτωση ξαφνικής επίσκεψης), γενικότερα οι δουλειές του σπιτιού θεωρώ πως είναι πράξεις φροντίδας, κάνεις ένα αξιόλογο beauté, σκέφτεσαι λίγο τον μελλοντικό εαυτό σου και ενεργείς προς όφελός του. Εγώ σίγουρα αισθάνομαι ως πράξη φροντίδας τον καφέ που κάνω για τον εαυτό μου κάθε πρωί και τον παίρνω στη δουλειά, το τσαντάκι με τα σνακ και το φαγητό που μου ετοιμάζω, ακόμη περισσότερο όταν είναι πολύ πολύ υγιεινά.

5. Σωματική επαφή

Πολύ σημαντικό κομμάτι (που μπορεί και να το ξεχνάμε ιδίως στις μακροχρόνιες σχέσεις, ε;) είναι να διατηρούμε μια σωματική επαφή με τον άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τη ζωή μας. Μπορούμε να καθόμαστε κοντά όταν χαλαρώνουμε στον καναπέ το βράδυ, να κάνουμε μια αγκαλιά, να δίνουμε ένα φιλί πριν πάμε στη δουλειά, να κρατιόμαστε από το χέρι όταν περπατάμε κλπ.

Πώς θα το γυρίσεις αυτό στον εαυτό σου όταν η σωματική επαφή χρειάζεται τουλάχιστον δύο με ρωτάς; Θα επικεντρωθείς στο σώμα σου και πώς θα το κάνεις να αισθανθεί καλύτερα. Θα επιλέγεις καλής ποιότητας ρούχα, βαμβακερά, θα φορέσεις για παράδειγμα αφράτες κάλτσες και μια χουχουλιάρικη ζακέτα, θα κάνεις διατάσεις για να ξεπιάνεσαι, ιδίως αν κάνεις δουλειά γραφείου, θα κάνεις λίγη γιόγκα ενδεχομένως, θα κάνεις διαλογισμό ή προσευχή και θα βάλεις τα χέρια σου στην καρδιά σου, θα προσέχεις το σώμα σου και τι σημάδια σου δείχνει για το οτιδήποτε και δε θα αμελείς επισκέψεις σε γιατρό για τσεκ απ ώστε να είσαι σίγουρα καλά μέσα στο σώμα σου!

Αυτές είναι οι πέντε γλώσσες της αγάπης, αυτά είναι και κάποια πράγματα που κάνω εγώ για τον εαυτό μου και σου δίνω ως παραδείγματα για να πάρεις ιδέες και να σκεφτείς τους τρόπους εκείνους που θα δείξεις εσύ αγάπη στον εαυτό σου (αλλά και στον σύντροφό σου, αν και θα πρότεινα καλύτερα να πάρεις το βιβλίο του Τσάπμαν που κι εγώ θα ήθελα να συμβουλευτώ κάποια στιγμή, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι καθόλου εύκολες ή δεδομένες, ενώ δεν αφορά αυτό μόνο τον σύντροφό μας αλλά και τους φίλους).

Πες μου τις δικές σου προτάσεις ή ιδέες για να αγαπήσεις τον εαυτό σου, τι κάνεις εσύ για εσένα και αν δεν κάνεις κάτι τι σε σταματάει;

*Οι εικόνες είναι από αυτό εδώ το βιντεάκι του TikTok

0 σχόλια