Canon, smut, TBR και λοιπά αλαμπουρνέζικα

Στα σόσιαλ βασικά, αλλά πού αλλού μιλάμε για βιβλία στις μέρες μας; Σε αυτό εδώ το άρθρο ομολογώ πως κι εγώ έμαθα πολλά, που βρίσκω πως κάπως προέκυψαν σε εκείνο το χάσμα της καραντίνας που άνοιξε και ξαφνικά εγώ (και πολύς ακόμη κόσμος) βρεθήκαμε από τη μια πλευρά (εκείνη του παρελθόντος) ενώ όλοι οι άλλοι έγιναν μια τεράστια παρέα στην πλευρά του μέλλοντος. Ξαφνικά τα βιβλία που είχαμε διαβάσει ήταν παλιά και πολλοί δεν τα γνώριζαν καν ούτε και τους ένοιαζαν, ενώ ο καταιγισμός των νεώτερων βιβλίων μας πήρε παραμάζωμα, δεν προλαβαίναμε να ενημερωθούμε ούτε για τις νέες κυκλοφορίες, ούτε για τις νέες μόδες, ούτε για τα τρέντς στα σόσιαλ κι από πάνω μαζεύτηκαν ένα σκασμό εκφράσεις, εν ήδη νέας γλώσσας, που θέλαμε μεταφραστή για να κατανοήσουμε. Εδώ σου έχω μαζέψει όλες αυτές τις εκφράσεις που ξεπηδάνε από δω κι από κει σε instagram και tiktok, μαζί με την ερμηνεία τους, για να ξέρεις. Και να μην κάνεις πως ξέρεις ενώ στην πραγματικότητα τρέχεις να γκουγκλάρεις "wtf is trope?"

Bookstagram, Booktok, Booktube

Αρχίζω με κάτι εύκολο, για τις κοινότητες που απαρτίζουν οι αναγνώστες κυρίως αλλά και οι εκδοτικοί πλέον, και συγγραφείς και όλοι όσοι ασχολούνται με το βιβλίο στα αντίστοιχα σόσιαλ. Υποτίθεται πως αν είσαι ένας λογαριασμός bookstagram για παράδειγμα, ποστάρεις μόνο υλικό σχετικό με τα βιβλία. Εγώ, αν με ακολουθείς, δεν είμαι αμιγώς bookstagram λογαριασμός, μοιράζομαι και πράγματα από την προσωπική μου ζωή, γιατί βαριέμαι να τα διαχωρίσω και να φτιάξω ξεχωριστούς λογαριασμούς. Ωστόσο αυτό δε συστήνεται.

Buddy-read

Κι αυτό είναι εύκολο, καταλαβαίνεις πως πρόκειται για την κοινή ανάγνωση (τη συνανάγνωση) ενός βιβλίου ανάμεσα σε 2 και περισσότερα (αλλά όχι πολλά περισσότερα) άτομα, που το συζητάνε καθώς το διαβάζουν με προσωπικά μηνύματα ή γκρουπ τσατ. Αυτό τον καιρό κάνω το πρώτο μου μπάντι-ριντ με τη Σόφι στο ίνσταγκραμ. Λέσχες ανάγνωσης υπάρχουν επίσης, αλλά έχουν άλλο χαρακτήρα (και δικά τους προφίλ, όπως το BDSM bookclub ή το In the same book). Δεν έχω πάρει ακόμη μέρος σε μια τέτοια, αλλά το έχω σκοπό κάποια στιγμή!

Trope

Αχ, αυτό κι αν δεν το έχω ψάξει! Δεν είναι πως δεν κατάλαβα τι είναι, είναι πως δεν μπορούσα να εντοπίσω την έκταση που μπορεί να φτάσει (στο άπειρο!). Είναι αυτό που λέμε "κλισέ" κάτι που αναγνωρίζεις ως μοτίβο και ξέρεις πώς θα πάει και μάλιστα επιλέγεις ένα βιβλίο ακριβώς γιατί περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα tropes που σου αρέσουν (γιατί δεν είναι διόλου ντροπή να πεις πως σου αρέσει να διαβάζεις για εκλεκτούς, ερωτικά τρίγωνα, found family, enemies to lovers και άλλα τέτοια. Το να διαβάζεις ό,τι φάκιν γουστάρεις ΔΕΝ είναι ντροπή. Πάμε πάλι: ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΟΤΙ ΦΑΚΙΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!!)

Smut
(ή spice και σύμβολα από καυτερές πιπεριές)

Αναλυτικές περιγραφές πάρα πολύ σέξι καταστάσεων ανάμεσα στους ήρωες του βιβλίου μας. Μπορεί μάλιστα να είναι ολόκληρο το βιβλίο ένα smut με ελάχιστη πλοκή έτσι από γύρω γύρω για να εξυπηρετήσει τη μεγαλύτερη απόλαυση του σέξινες. Συνήθως σε αυτά τα βιβλία ο/η αναγνώστης παθαίνει έναν κάποιο ντουβρουτζά με κάποιον παραπολυσεκζι νεαρό που τα κάνει όλα πάρα πολύ καλά και σωστά, ενώ ο/η σύντροφος του εν λόγω αναγνώστη απολαμβάνει επίσης τα αποτελέσματα αυτών των πολύ καυτών σελίδων. Οι πιπερίτσες χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν το μέγεθος του χότνες ενός βιβλίου (να σκεφτείς πως με τόσο σεγκς στο Άκοταρ είχα δει κάπου πως του δίνουν μόνο μια πιπερίτσα, συγκριτικά πάντα με άλλα βιβλία που μπορεί να έχουν μέχρι και πέντε!). 

Ωστόσο, ανπόπιουλαρ οπίνιόν μου, πλέον όλα τα βιβλία είναι βασικά σματ και μετά όλα τα άλλα και κάπου κουράζομαι και θα αρχίσω να διαβάζω παραμύθια για 10χρονα!

Meet cute

Δηλαδή γλυκιά συνάντηση, πρώτη συνάντηση, πρώτη γνωριμία των ηρώων που πρόκειται να ερωτευτούν και να ζήσουν έναν έρωτα όλο τρέλα, σα να 'ναι η τελευταία τους φορά. Συνήθως αυτή η πρώτη συνάντηση είναι χαριτωμένη, έχει γκάφες, είναι απρόοπτη, ε βασικό συστατικό για σαχλοβιβλίο και κοριτσίστικη λογοτεχνία με αγάπες, αν σου αρέσει να διαβάζεις τέτχια πράγματα δηλαδή...

Mood reader

Αναγνώστης διάθεσης, αυτός που διαβάζει το βιβλίο που ξαφνικά και απροσδόκητα ξύπνησε μια μέρα και είπε ναι! Αυτό θέλω να διαβάσω τώρα και πάει και τελείωσε! Ως πρώτης τάξεως μουντριντερ εδώ (που ωστόσο ενώ γνωρίζω παραπολυκαλά πως είμαι μουντριντερ αυτό δε με σταμάτησε ποτέ από το να κάνω λίστες ατέλειωτες με όλα εκείνα τα βιβλία που θέλω να διαβάσω!) θα πω πως δεν είναι καθόλου συμφέρον, από οικονομικής και οργανωτικής άποψης, γιατί από τη μια αγοράζεις βιβλία σα να μην υπάρχει αύριο μήπως και σε πιάσει το μουντ το κακό μέσα στη μαύρη νύχτα, από την άλλη, θα έχεις κι εσύ καμιά κατοστάρα αδιάβαστα και ξαφνικά θα θες αμέσως τώρα εκείνο το ένα που σου την κάπνισε να διαβάσεις και δε θα το έχεις στο ράφι σου. Θα το παραγγείλεις. Και μέχρι να σου έρθει θα σου έχει περάσει το μουντ που θα έχει μεταλλαχτεί σε κάτι άλλο, που ίσως το έχεις ήδη στα ράφια σου, ίσως και όχι. Γενικά πολύ μπάχαλο κατάσταση, ούτε στον εχθρό μου!

Fanfiction

Ίσως η μόνη παλιά έκφραση που εντάξει, την ξέραμε κι από πριν. Είναι όλες αυτές οι ιστορίες που γράφουν οι αναγνώστες που εμπνέονται πραγματικά από ένα βιβλίο και δε θέλουν να φύγουν ακόμα από αυτό μετά το τέλος του, ή που θέλουν ένα άλλο τέλος, είναι τέλος πάντων κάτι πάρα πολύ δημιουργικό που δε με εξέφρασε προσωπικά ποτέ, ούτε να γράψω ούτε να διαβάσω, ωστόσο μου αρέσει και εκτιμώ την ύπαρξή του ως μορφή δημιουργίας. Από φανφίξιο κάποιοι θα μου πεις έγιναν κι εκατομμυριούχοι (βλέπε 50 αποχρώσεις κλπ) αλλά ναι.

Canon

Δηλαδή ο κανόνας, το πρωτότυπο έργο, πάνω στο οποίο βασίζεται για παράδειγμα ένα φανφίξιο ή ένα σπίνοφ του ίδιου του συγγραφέα (δηλαδή να γράψει μια συνέχεια ή να πιάσει την ιστορία ενός άλλου ήρωα). Canon θεωρείται το αρχικό έργο, το ορίτζιναλ, το παλιό το ορθόδοξο. Τώρα αν για παράδειγμα πιάσουμε το Χάρι Πότερ, που μετά με το θεατρικό φανφίξιο "Καταραμένο παιδί" βγήκε λέει η Ρόουλινγκ και είπε "Όου ντίαρ, μπατ ιτ ιζ κάνον οφ κορς", αλλά εμείς που το διαβάσαμε λέμε "Νόου ντίαρ, ιτ ιζ νοτ!! Αναξέπταμπλ" και χεστήκαμε, κάνον δεν είναι ό,τι και να λέει!! Κατάλαβες τώρα τι είναι κάνον ή σε μπέρδεψα περισσότερο;


Ship

Το να θέλεις να δεις μια σχέση (relationship) ανάμεσα σε δύο ήρωες, να τους σιπάρεις που λέγαμε κάποτε με την αδερφή Ρόζα για... πάρα πολύ κόσμο της ποπ κουλτούρας μας. Ακόμα και αν δεν έχουν προοπτικές να είναι ποτέ μαζί (για παράδειγμα η φίλη Νάντια σιπάρει άπειρα Ντράκο-Ερμιόνη). Συνήθως σιπάρω ήρωες που κάτι μου δίνει ο συγγραφέας πως θα καταλήξουν μαζί. Γιατί είμαι ένα άβουλο ον και δε μπορώ να τους ανακατέψω στην ιστορία, ούτε καν στο μυαλό μου, αν δε το θέλει ο συγγραφέας!

Backlist

Αυτό δεν το 'χω δει ποτέ να το χρησιμοποιούν, αλλά επειδή μπορεί να προκύψει θέλω να είμαστε προετοιμασμένοι! Είναι λέει όλα εκείνα τα βιβλία που ΔΕΝ είναι από τα καινούργια που έχουν το μεγάλο το χάιπ (Hype = ο ενθουσιασμός για ένα καινούργιο βιβλίο), δηλαδή αυτά τα βιβλία στα οποία έχουμε μείνει εμείς οι πριν την καραντίνα που δεν προλάβαμε να τα διαβάσουμε τότε και τώρα είναι ξεπερασμένα, γιατί έχουν βγει ένα εκατομμύριο νέα που όλοι ασχολούνται. Τα βιβλία τα backlist λέει επίσης πως είναι σε προσφορά από μισό έως ένα χρόνο (τα βιβλία του Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ για παράδειγμα aka της Ρόουλινγκ, είναι τυχαίο που χρησιμοποιώ πάλι αυτήν, απλά κοίταζα πρόσφατα το "Θανάσιμο Λευκό" να έχει περίπου 10€. Κι όταν λέω πρόσφατα, εννοώ κάπου τα Χριστούγεννα.)


Bookhaul

Έλα, ευκολάκι κι αυτό. Είναι όταν μαζεύεις οοοολα τα βιβλία που η καταναλωτική κοινωνία που ζούμε ΣΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ να αγοράσεις και τα δείχνεις γιατί αν ΔΕΝ τα δείξεις είναι σα να μην τα πήρες και γιατί τα πήρες δηλαδή; Μόνο για να τα διαβάσεις; αρ γιου φρομ δε παστ; 


Συνηθίζεται να γίνεται στο τέλος του μήνα για να μαζεύονται πιο πολλά ή όποτε έρχεται ένα bookmail δηλαδή μια παραλαβή βιβλίων (τώρα αν το μπουκμέιλ το ψώνισες με τα ωραία σου τα λεφτάκια ή σου το έστειλαν από τον εκδοτικό δωράκι γιατί είσαι παραπολυπόπιουλαρ, δεν είναι ποτέ ιδιαίτερα σαφές.. δε ξέρω γιατί..). Προς αποφυγή παρεξηγήσεων τα κάνω όλα. Και μάλιστα τώρα τελευταία είμαι ανεξέλεγκτη! Συνέχισε!

TBR

Ακρωνύμιο που σημαίνει: To Be Read, δηλαδή "για να διαβαστεί" αλλά δεν είναι τόσο εύηχο το ΓΝΔ όσο το τουμπουρου, σωστά;


DNF

Did Not Finish, αυτό που παράτησες, που δεν το τέλειωσες, που δεν σε κέρδισε ή δεν ήσουν σε φάση πώς-το-λεν. Κακή κατηγορία, προκαλεί πολλούς ψυχαναγκασμούς.

RTC

Δηλαδή μας προειδοποιεί πως έρχεται το ριβιού, ο σχολιασμός του βιβλίου, η κριτική. Review To Come, συγκεκριμένα. Έχω κι εγώ κάμποσα RTCs στα σκαριά, υπόψιν!

WIP

Αυτό θα το χρησιμοποιήσει κάποιος συγγραφέας για να μας ενημερώσει πως είναι σε φάση που δουλεύει το βιβλίο του, είναι Work In Progress. Αισθάνομαι ένα ολόκληρο WIP συνήθως...

OTP

One True Pairing, το ιδανικό ζευγάρι σε βιβλίο. Ενίοτε υπό το trope των ταιριών που είναι γραφτό τους να είναι μαζί, μόνο μαζί, αλλιώς δε θα είναι ΠΟΤΕ ευτυχισμένοι. Είναι το #couplegoals των βιβλίων μας.

SFF

Sci-Fi/Fantasy, τώρα να εννοεί πως κάτι είναι και τα δύο; Γιατί απ' ότι ξέρουμε το φάνταζι αναιρεί το σάι-φάι, αλλά πχια τα ισοπεδώνουμε όλα και τα βάζουμε μαζί! Σουφουφού, λοιπόν, από τα αγαπημένα μου είδη.

CAWPILE

Θα πουν οι φίλοι μας οι "ξένοι" για ένα βιβλίο και με μια λέξη θα εννοούν ότι τα έχει όλα και συμφέρει: Characters, Atmosphere, Writing, Plot, Intrigue, Logic, Enjoyment, στα ελληνικά να το κάνουμε: ΠΛΑΧΙΓΑ (Πλοκή, Λογική, Ατμόσφαιρα, Χαρακτήρες, Ίντριγκα, Γραφή, Απόλαυση). Ναι. Παίζει να είναι η χειρότερη ιδέα που είχα ποτέ.

Αυτά ήταν και πρέπει να σου ξαναπώ πως ούτε κι εγώ τα ήξερα όλα, ενώ κάποια δεν τα είχα εντελώς αποσαφηνίσει στο μυαλό μου προτού γράψω αυτό εδώ το άρθρο (βοήθησε πολύ και η Stephanie από το The Espresso Edition). Ελπίζω πως σήμερα έμαθες κάτι (εντελώς και πλήρως άχρηστο, βέβαια) έτσι ώστε να μην αισθάνεσαι έξω από τα νερά σου όταν πέφτεις πάνω σε φωτογραφίες ή βίντεο της κοινότητας (όπου κοινότητα, η εκάστοτε βιβλιοφιλική κοινότητα που μοιράζεται σχετικό υλικό στα σόσιαλ!). Πες μου αν έχεις πετύχει κάποια άλλη έκφραση που αναρωτιέσαι "τι στον κόρακα σημαίνει πάλι αυτό" για να σου το απαντήσω, στα σχόλια.

0 σχόλια