Πού μπορείς να ακούσεις ένα βιβλίο (και πόσο θα σου κοστίσει)

Μια συναρπαστική ανακάλυψη για εμένα που δουλεύω πολύ και δεν έχω χρόνο ή είμαι απλά εθισμένη στο multitasking (δε ξέρω για σένα, εγώ αδυνατώ ακόμη και να βράσω ένα αυγό, αν πρέπει να κάνω ΜΟΝΟ αυτό!) είναι το ακουστικό βιβλίο. Στα ξένα, στα εξωτερικά, μπορούσες να ακούσεις βιβλία εεε εδώ και χρόνια. Εδώ τα άκουγες αν ήσουν μέχρι 13ων χρονών και κάποιος είχε ηχογραφήσει την κοκκινοσκουφίτσα σε κασέτα (αν δεν ξέρεις τι είναι η κασέτα.... πέρασε έξω!). Πρόσφατα το τοπίο άλλαξε, ο εγχώριος κόσμος του βιβλίου έγινε πιο πλούσιος, καθώς πλέον έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα να ακούμε τα βιβλία μας, αν για τον οποιονδήποτε λόγο εκείνη την ώρα δε μπορούμε να τα διαβάζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο. 

Εδώ σου έχω μαζέψει όλες τις εγχώριες επιλογές σου αλλά και λίγες ξενόφερτες (όχι όλες), για να διαλέξεις εκείνη που ταιριάζει περισσότερο σε εσένα, στις ανάγκες σου και κυρίως... στο πορτοφόλι σου.

 

Jukebooks

Ελληνική πλατφόρμα ακουστικών βιβλίων. Θα βρεις μια πολύ τίμια συλλογή από βιβλία που ενδεχομένως ήθελες να διαβάσεις, από μεγάλους εκδοτικούς και για όλες τις ηλικίες, από κοινωνικά και αληθινές ιστορίες μέχρι αστυνομικά και θρίλερ (ανυπομονώ να ακούσω το "Σιλό" του Hugh Howey!) αλλά φυσικά και αυτοβοήθειας και γενικά... τα πάντα. Τα βιβλία είναι χωρισμένα επίσης σε κατηγορίες ανάλογα με το χρόνο που θέλεις να διαθέσεις (έχει ας πούμε βιβλία διάρκειας 2 ωρών ή 4ων κ.ο.κ.). Από κλασσικά, όπως τα άπαντα της Τζέιν Όστεν ή τον Τζέντλεμαν Λωποδύτη Αρσέν Λουπέν, μέχρι τα "Πανέξυπνα πλάσματα" της Shelby Van Pelt και το "Πράσινο σημειωματάριο" της Clare Pooley, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις κάτι ενδιαφέρον εδώ. 

Πόσο κοστίζει;
Υπάρχει μηνιαία συνδρομή με 9,99€ το μήνα ή ετήσια, που ως το τέλος του Ιούλη είναι 59,90€, μισή τιμή, με απεριόριστη πρόσβαση σε κυριολεκτικά ένα σκασμό βιβλία! Η Μάγδα @booktopia έχει πει πως είναι το καλύτερο δώρο που έκανε στον εαυτό της και... έρχομαι να την επιβεβαιώσω!

Αν θέλεις να το δοκιμάσεις έχεις 15 ημέρες δωρεάν δοκιμή που μπορείς να ακυρώσεις έπειτα και να το σταματήσεις χωρίς να χρεωθείς, απλά να πάρεις μια ιδέα (έκανα το δωρεάν και στην πρώτη εβδομάδα, προτού καν ολοκληρωθεί το πρώτο πρώτο βιβλίο μου, επέλεξα μόλις τελειώσει να πάρω αυτόματα το ετήσιο πακέτο!)

Bookvoice

Με ίσως πολλά περισσότερα βιβλία και αφηγητές γνωστούς και ποοολύ εκφραστικούς καλλιτέχνες (ηθοποιούς κυρίως), εδώ θα βρεις αυτό που θέλεις, αν είσαι διατεθειμένος να δώσεις το κάτι παραπάνω, γιατί το bookvoice δεν υποστηρίζει συνδρομή, μπορείς, αν θέλεις να ακούσεις ένα βιβλίο, να το αγοράσεις και να το κατεβάσεις στο κινητό ή τον υπολογιστή σου. Μπορείς να το ακούσεις μόνο μέσα από τη σχετική εφαρμογή και δεν μπορείς να μοιραστείς με κάποιον άλλο το λογαριασμό σου (καλά πουθενά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, αλλά το τονίζουν στους όρους τους, τύπου να σου διαγράψουν το λογαριασμό). Στην ουσία το bookvoice είναι ένα μαγαζί που απλά πουλάει ακουστικά βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή (έχει και το καλαθάκι του και το checkout και όλα).

Πόσο κοστίζει;
Παραδόξως όσο κοστίζει και ένα αντικείμενο βιβλίο, με χαρτί, μελάνι, όγκο, τα πάντα όλα. Για παράδειγμα το βιβλίο "Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ" του Παπακώστα, στο bookvoice μπορείς να το ακούσεις από τον ίδιο τον συγγραφέα, για 15,25€. Δε βλέπω το λόγο να κάνει κανείς bookvoice όταν υπάρχει το jukebooks (στο οποίο επίσης μπορείς να βρεις το ίδιο ακριβώς βιβλίο!)

Δεν έχει δωρεάν δοκιμή, έχει σε κάθε βιβλίο ένα πάνμικρο preview. Goodbye!

Audible

Πάμε στα ξένα μέσα, το πιο γνωστό παγκοσμίως, είναι η συνδρομητική πλατφόρμα της Amazon, της κακιάς Amazon που θέλει να κλείσει όλα τα βιβλιοπωλεία της γης ει δυνατόν και να πάρει το μονοπώλιο (μην τα ξεχνάμε και αυτά...) ωστόσο είναι η πιο ενημερωμένη και αχανής από άποψη ποσότητας πλατφόρμα ακουστικών βιβλίων, με την μόνη ιδιαιτερότητα πως είναι όλα στα αγγλικά (έχει και από άλλες γλώσσες, γαλλικά, γερμανικά, ρώσικα και άλλα, αλλά όχι ελληνικά). Τώρα, άκου πώς λειτουργεί το audible. Σου δίνει ένα κρέντιτ, με το οποίο μπορείς να ακούσεις ένα βιβλίο κάθε μήνα. Μόλις το τελειώσεις, επιστρέφεις το κρέντιτ και μπορείς να πάρεις ένα άλλο (κάπως σα να το δανείζεσαι δηλαδή από μια δανειστική βιβλιοθήκη). Αν τώρα, εσύ είσαι κανας προβληματικός τύπος σαν και του λόγου μου και θέλεις να αρχίσεις κι άλλο βιβλίο παράλληλα κι άλλο μετά και να έχεις 5-6 ανοιχτά, τότε θα πρέπει να πληρώσεις (όχι τρελά ποσά, ήμαρτον) για νέο κρέντιτ, ή απλά να ανεβάσεις τη συνδρομή σου. Με κάποιον τρόπο που δεν πολυκατάλαβα, νομίζω αν ΔΕΝ χρησιμοποιήσεις το κρέντιτ σου ένα μήνα παίρνεις άλλο ένα τον επόμενο, μπορεί λοιπόν να διαθέτεις και παραπάνω από ένα κρέντιτ ταυτόχρονα, οπότε είτε χρησιμοποιείς αυτά, είτε διαβάζεις ένα βιβλίο κάθε φορά και όχι παραπάνω. 

Πόσο κοστίζει;
Σου παίρνει 7,99 λίρες κάθε μήνα, ε περίπου 9€, αλλά μπορείς να ακούσεις τον Stephen Fry να αφηγείται Χάρι Πότερ και Σέρλοκ Χολμς και την Emma Thomson την Έμμα της Τζέιν Όστεν (κλαίω μέσα μου, ΜΑ τω Θεώ!!) και άλλες υπεροχοτέλειες φωνές του κόσμου αυτού (φλερτάρω με τη σκέψη να το βάλω να παίζει το free trial απλά για να ακούω τη φωνή του Richard Armitage να αφηγείται... το οτιδήποτε. Λες να έχει και Tom Hiddleston; Μάλλον θα έχει...)

Δωρεάν δοκιμή που κρατάει έναν ολόκληρο μήνα, πολύ τίμιο!

Scribd

Ο βασικός αντίπαλος του audible, όπου μπορείς με μια συνδρομή να έχεις πρόσβαση στο σύνολό του (audio books, e-books, περιοδικά, αρχεία, ό,τι βάλει ο νους σου!), χωρίς κρέντιτ και βλακείες, κάνεις απλά μια συνδρομή και τέλος.

Πόσο κοστίζει;
Περίπου 11€ το μήνα με δωρεάν 30 μέρες δοκιμή. Ίσως το μόνο του ελάττωμα συγκριτικά να είναι η μικρότερη ποικιλία. Αλλά, θέλω να πω, δε σταματάμε να διαβάζουμε και να αγοράζουμε (ωσάν μανιακοί) βιβλία, δε χρειάζεται να έχει τα άπαντα μέσα μια πλατφόρμα και να κοστίζει μια περιουσία!

Αν τώρα δε θέλεις να ξοδέψεις ευρώ γιατί δεν είσαι και τόσο σίγουρος/η πως θα σου αρέσει και θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις συγκεντρωμένα το βιβλίο σου, αν θέλεις ΜΟΝΟ να δοκιμάσεις, μπορείς να κάνεις μια βόλτα στο youtube και να ψάξεις είτε ακουστικά βιβλία (είχα βρει ένα της Αγκάθα Κρίστι, αλλά φοβάμαι πως το έχασα μέσα σε τραγούδια με φρούτα και λαχανικά!) είτε ακουστικό θέατρο (πάρα πολύ ενδιαφέρον). Αν θέλεις να βρεις κάτι πιο οργανωμένο, αλλά δωρεάν πάντα, τσέκαρε το openbook ή το ebooks4greeks. Βέβαια να ξέρεις πως θα βρεις μόνο κλασσικά εδώ.

Αυτά είχα να σου παρουσιάσω μέχρι στιγμής, έχοντας πραγματική εμπειρία μόνο από το Jukebooks που ναι, είναι ακόμα μικρό, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον. Φυσικά δεν προμοτάρω τίποτα εδώ (αν ωστόσο θέλει κανείς να τον προμοτάρω είμαι αβέιλαμπλ), όλα όσα σου μάζεψα είναι πληροφορίες που έψαξα εγώ για τον εαυτό μου και με την πολύ μικρή, πάρα πολύ φρέσκια και παρθενική εμπειρία μου από ακουστικά βιβλία. Δεν είμαι τόσο σίγουρη αν θέλω να ακούσω ένα βιβλίο στα αγγλικά, γιατί φοβάμαι (όπως μου συμβαίνει καμιά φορά με ξενόγλωσσα podcast) πως δε θα είμαι 100% εκεί. Με το ελληνικό ακουστικό βιβλίο, αυτό δε μου συνέβη ποτέ. Το παρακολούθησα όλο πολύ καλά, ακριβώς σα να το διάβαζα εγώ. 

Πες μου αν ακούς κι εσύ ακουστικά βιβλία και από πού, έλα στα σχόλια να μιλήσουμε γενικά για ακουστικά βιβλία!

0 σχόλια