16 βιβλία για να διαβάσεις αυτό το φθινόπωρο

Είσαι κι εσύ άλλος ένας λάτρης του φθινοπώρου που αναζητά τρόπους να γεμίσει το κενό σε σχήμα κολοκύθας μέσα σου με τα κατάλληλα βιβλία;

Θέλεις να ετοιμάσεις ένα ζεστό ρόφημα, μια μηλόπιτα, και να χουχουλιάσεις κάτω από μια ελαφριά κουβερτούλα φορώντας τις πιο αφράτες κάλτσες σου ενώ ακούς τους ήχους της βροχής που πέφτει απαλά;

Μήπως τέλος πάντων σε τρώει το δεξί σου το χέρι, που σημαίνει πως θα δώσεις χρήματα; (γιατί αν σε τρώει το αριστερό σημαίνει πως θα πάρεις! Όλοι το ξέρουν αυτό!)

Είμαι εδώ για να σου προτείνω τέσσερα και τέσσερα και τέσσερα και άλλα τέσσερα βιβλία που είναι ιδανικότατα για να διαβαστούν υπό τις πιο φθινοπωρινές συνθήκες που μπορείς να φανταστείς! Χάζμπαντ ετοίμασε τις επιταγές σου!!

Κατηγορία: Μυστήριο & Θρίλερ (όχι τρόμος)

Τέσσερα βιβλία με μυστήριο και αγωνία (θρίλερ) αλλά όχι τρόμου (οκέι έχω κι έναν Κινγκ και θα μπορούσα να προτείνω το Αυτό, που θες οι βροχές στην αρχή; θες το όλο σκοτάδι; κάπως μου κάνει φθινοπωρινό, αλλά πέρα από τον Πενιγουάιζ εεε δε με τρομάζει ο Κινγκ.. όμως σου προτείνω ένα άλλο που βρίσκω πως δεν είναι τρόμου!)

Η σκιά του ανέμου, του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν
(εκδόσεις Ψυχογιός)

Κρυμμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης βρίσκεται το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδης βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Σ' αυτή τη βιβλιοθήκη οδηγείται από τον πατέρα του ο δεκάχρονος Ντανιέλ για να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Διαλέγει τη "Σκιά του ανέμου" του Χουλιάν Καράξ. Καθώς ο Ντανιέλ μεγαλώνει, διάφοροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εύρημά του. Μια νύχτα, ενώ περιπλανιέται στους δρόμους, τον πλησιάζει μια φιγούρα που του θυμίζει έναν ήρωα από τη "Σκιά του ανέμου". Ο άντρας αυτός προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ για να τα κάψει. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω από τη ζωή και το θάνατο του Χουλιάν Καράξ.

Μπορεί να είναι μεγαλούτσικο (622 σελίδες) αλλά θα το λατρέψεις και δε θα σου φτάνει. Είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, λένε πως είναι το καλύτερο, επίσης δεν είναι απαραίτητο να διαβάσεις και τα τρία, στέκουν και μόνα τους και ξεχωριστά το ένα από το άλλο.

Είναι ιδανικό για εσένα που: αγαπάς τα βιβλία, το μυστήριο, την Ισπανία! 
 


Το τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες, της Catriona Ward
(εκδόσεις Μεταίχμιο)

Αυτή είναι η ιστορία ενός δολοφόνου. Ενός κλεμμένου παιδιού. Μια ιστορία εκδίκησης. Θανάτου. Η ιστορία του Τεντ που μένει μαζί με την κόρη του Λόρεν και τη γάτα του Ολίβια σε ένα συνηθισμένο σπίτι στο τέλος ενός συνηθισμένου δρόμου.

Όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια. Κι ωστόσο κάποια είναι ψέματα…

Νομίζεις ότι ξέρεις τι βρίσκεται μέσα στο τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες. Νομίζεις ότι έχεις ξαναδιαβάσει αυτή την ιστορία. Εδώ κάνεις λάθος.
Στο σκοτεινό δάσος στο τέλος της οδού Νίντλες κάτι είναι θαμμένο. Αλλά δεν είναι αυτό που νομίζεις…

Δε σου βάζω παραπάνω περιγραφή γιατί όλοι λένε να το πάρεις και να το διαβάσεις χωρίς να ξέρεις τίποτα απολύτως. Ε, λέω να τους ακούσουμε. Έχω διαβάσει πως είναι ατμοσφαιρικό, αρκετά παράξενο, ο Βασιλιάς μας λέει (στο εξώφυλλο) πως έμεινε άναυδος, είναι νορμάλ σε μέγεθος (408 σελίδες) και το θέλω χθες! Και δε ξέρω γιατί δεν το πήρα τώρα που έκανε δωρεά το Μεταίχμιο!! Φτου!

 

Εγκλήματα στην καρδιά του φθινοπώρου, της Αγκάθα Κρίστι
(εκδόσεις Ψυχογιός)

Γυμνά καφέ κλαδιά με φόντο ένα λοξό φεγγάρι
(Και Κάτι που σαλεύει στο δάσος),
Φύλλα που θροΐζουν και επιστρέφουν από τους νεκρούς,
Κλαδιά που γνέφουν πονηρά στο φως
(Και Κάτι που βαδίζει στο δάσος).
Ριγώντας και στρίβοντας, τα φύλλα ζωντανεύουν!
Σταλμένα από τον Θάνατο σε ξέφρενο χορό!

Κι ο Φόβος… ο άκρατος Φόβος ξεπροβάλλει μέσα από το δάσος!

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που η καταχνιά τυλίγει τα πρωινά και μια δροσιά σκεπάζει τα βράδια, αλλά καθώς τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν, οι νύχτες γίνονται μεγαλύτερες και οι σκιές μακραίνουν…
Απομονωμένα αγροτόσπιτα, μυστηριώδεις επαύλεις και καταραμένοι τάφοι είναι μερικά από τα σκηνικά για τις 12 ιστορίες της αγαπημένης Agatha Christie στις οποίες πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι συνήθεις ύποπτοι: Μις Μαρπλ και Ηρακλής Πουαρό.

Βιβλίο με μικρές ιστορίες της αγαπημένης Αγκάθα που τοποθετούνται όμως ιδανικά το φθινόπωρο, η έκδοση αυτή κυκλοφορεί και στα αγγλικά δεν τη σκεφτήκαν στον Ψυχογιό, είναι μια φανταστική ιδέα, και γιατί αγαπώ βιβλία με μικρές ιστορίες (μπορείς να διαβάσεις μια-δυο, μπορείς μπερδεμένες, όπως σου έρθει!), δεν είναι καν μεγάλο (μόλις 312 σελίδες) ε, και είναι φουλ φωτογραφήσιμο!! Μπορείς να το κάνεις προπαραγγελία γιατί κυκλοφορεί από τις 5/10 (είμαι στο τσακ!!)


22/11/63, του Στίβεν Κινγκ
(εκδόσεις Bell)

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 τρεις πυροβολισμοί αντήχησαν στο Ντάλας. Ο Πρόεδρος Κένεντι έπεσε νεκρός, και άλλαξε ολόκληρος ο κόσμος. Κι αν κάποιος μπορούσε να γυρίσει πίσω και να τον αλλάξει ξανά…;

Ο τριανταπεντάχρονος καθηγητής αγγλικής φιλολογίας Τζέικ Έπινγκ ζει ήσυχα στο Λίσμπον Φολς του Μέιν. Ώσπου μια μέρα, ο φίλος του ο Αλ του εκμυστηρεύεται ένα μυστικό… Η αποθήκη στο μικρό εστιατόριό του είναι μια πύλη στο χρόνο –βγάζει σε μια συγκεκριμένη μέρα του 1958. Κι ο Αλ κάνει στον Τζέικ μια παράξενη πρόταση: Να γυρίσει στο παρελθόν και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη δολοφονία του Κένεντι.

Ο Τζέικ έχει πολλούς λόγους να δεχτεί. Κι έτσι ξεκινάει μια καινούρια ζωή σ' ένα διαφορετικό κόσμο, τον κόσμο του Αϊζενχάουερ και του Έλβις, όπου τα αμερικάνικα αυτοκίνητα είναι τεράστια, τα κορίτσια φοράνε σοσόνια και το κάπνισμα επιτρέπεται παντού.

Σ' αυτό τον κόσμο ο Τζον Κένεντι είναι ακόμη ένας νέος γερουσιαστής κι ο Τζέικ, στην καινούρια του πόλη, ερωτεύεται επικίνδυνα μια όμορφη βιβλιοθηκάριο. Κανείς δεν έχει ακούσει να μιλάνε για τον διαταραγμένο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, αλλά, αναπόφευκτα, κάθε βήμα οδηγεί σ' αυτόν και στο Ντάλας, όπου το παρελθόν γίνεται ασφυκτικά αγωνιώδες και η Ιστορία μπορεί να πάψει πια να είναι όπως την ξέρουμε.

Το ταξίδι στο χρόνο δεν ήταν ποτέ τόσο πιστευτό. Ούτε τόσο τρομακτικό.

Ένα μείον ότι δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα Κινγκ από την Bell, γιατί έχω την εντύπωση πως τον έχει πάρει σε αποκλειστικότητα ο Κλειδάριθμος. Όποιος έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο μόνο καλά λόγια έχει πει κι εγώ το έχω κάμποσα χρόνια και ειλικρινά το έχω ξεχάσει άπειρες φορές. Πιστεύω πολύ πως θα μου αρέσει, λέει πως είναι 848 σελίδες, που μου φαίνεται κάπως ακραίο γιατί δεν το θυμάμαι τόσο μεγάλο το αντίτυπό μου (αν μη τι άλλο τα υπερβολικά μεγάλα βιβλία είναι χαραγμένα στη μνήμη μου) αλλά ίσως και να είναι. Βέβαια, όταν διαβάζεις Κινγκ το μέγεθος δεν έχει σημασία και δεν είναι ποτέ αρκετό.


Κατηγορία: Dark academia & Φαντασία

Δύο βιβλία χωρίς φαντασία και δύο φαντασίας σε αυτή την κατηγορία, αλλά και τα τέσσερα είναι dark academia. Γιατί αν δε διαβάσεις dark academia το φθινόπωρο, τότε πότε; (ε καλά, ίσως και το χειμώνα..)

Η μυστική ιστορία, της Ντόνα Ταρτ
(εκδόσεις Διόπτρα)

Μια συντροφιά έξυπνων, εκκεντρικών και απροσάρμοστων νεαρών που σπουδάζουν σε ένα κορυφαίο κολέγιο της Νέας Αγγλίας ανακαλύπτουν, κάτω από την επιρροή του χαρισματικού καθηγητή τους κλασικής φιλολογίας, έναν τρόπο σκέψης και ζωής που δεν έχει καμία σχέση με την ανιαρή καθημερινότητα των συνομηλίκων τους.

Όταν, όμως, ξεπερνούν τα όρια της καθιερωμένης ηθικής, καταλαμβάνονται από εμμονές και ολισθαίνουν σταδιακά από τη διαφθορά στην προδοσία, με αναπόφευκτη κατάληξη την κυριαρχία του κακού πάνω τους. 

Ίσως το πιο in βιβλίο του φετινού φθινοπώρου, αναρωτιέμαι πόσοι θα το διαβάσουμε φέτος (βλέπεις τι περίτεχνα χρησιμοποίησα πρώτο πληθυντικό, γιατί ακόμη πιστεύω πως έχω ελπίδες να διαβάσω ένα βιβλίο 792 σελίδων!).


Σχολομαντείο μάθημα πρώτο: Θανάσιμη Εκπαίδευση, της Ναόμι Νόβικ
(εκδόσεις Μεταίχμιο)

Αποφάσισα πως ο Ωρίωνας Λέικ έπρεπε να πεθάνει µετά από τη δεύτερη φορά που µου έσωσε τη ζωή. Όλοι λατρεύουν τον Ωρίωνα. Όλοι οι άλλοι, δηλαδή. Γιατί, αν µε ρωτάτε, µπορεί να κρατήσει τα φανταχτερά µαγικά µάχης για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει περίπτωση να µπω στην οµάδα των φαν που τον λατρεύουν σαν θεό. Δε χρειάζοµαι τη βοήθειά του για να βγω ζωντανή από το Σχολοµαντείο, όπως αυτοί. Τι να µου πουν οι ορδές των τεράτων και των καταραµένων τεχνουργηµάτων, τη στιγµή που το πιο επικίνδυνο πράγµα που υπάρχει στο σχολείο είµαι µάλλον εγώ; Δώστε µου µια ευκαιρία και θα ισοπεδώσω οροσειρές, θα σκοτώσω εκατοµµύρια, θα γίνω η σκοτεινή βασίλισσα του κόσµου.
Αυτό τουλάχιστον περιµένει ο κόσµος. Οι περισσότεροι µαθητές εδώ µέσα θα πανηγύριζαν αν ο Ωρίωνας µε σκότωνε σαν εκείνα τα τέρατα που σέρνονται έξω από τις αποχετεύσεις. Μερικές φορές, µου φαίνεται πως θα ήθελαν να γίνω η µοχθηρή µάγισσα που νοµίζουν ότι είµαι. Το σχολείο σίγουρα το περιµένει.
Αλλά το Σχολοµαντείο δε θα πάρει αυτό που θέλει από µένα. Ούτε ο Ωρίωνας Λέικ. Μπορεί να µην είµαι η λαµπερή ηρωίδα κανενός, αλλά θα βγω ζωντανή αποδώ µέσα, και θα το κάνω χωρίς να χρειαστεί να σκοτώσω χιλιάδες γι’ αυτό. Αν και σκέφτοµαι σοβαρά να κάνω µια εξαίρεση µόνο για έναν.

Η Σοφία λέει πως της θύμισε σκοτεινό Χόγκουαρτς και πως διάβασε την τριλογία νεράκι (γιατί είναι τριλογία, ε;). Επίσης μου το έκανε δώρο γιατί η Σοφία ξέρει πως θα μου αρέσει. Έχω διαβάσει μια σελίδα του πέρυσι σε μια προσπάθεια να διαλέξω το επόμενο βιβλίο μου ανάμεσα σε πολλά που ήθελα να διαβάσω ταυτόχρονα και πράγματι, ήμουν ανάμεσα σε αυτό και στον Ωκεανό του Γκέιμαν. Αλλά με κέρδισε ο Γκέιμαν. Τώρα νομίζω πως είναι ιδανικός καιρός για να διαβαστεί! Άσε που το έχω βρει σε κάμποσες λίστες με προτάσεις για φθινόπωρο. Είναι βέβαια πρώτο μέρος τριλογίας, αλλά είναι μόνο 448 σελίδες (μόνο λέω μάλλον επειδή το συγκρίνω με τη Μυστική Ιστορία!)


Οι κόρες, του Alex Michaelides
(εκδόσεις Διόπτρα)

Ο Έντουαρντ Φόσκα είναι δολοφόνος. Η Μαριάννα είναι βέβαιη γι’ αυτό. Όμως, δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς. Όμορφος και χαρισματικός, ο Φόσκα διδάσκει αρχαία τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και λατρεύεται τόσο από το προσωπικό όσο και από τους φοιτητές του – ειδικά από τα μέλη μιας κλειστής ομάδας ευνοούμενων φοιτητριών, που είναι γνωστές ως Κόρες.
Η Μαριάννα είναι μια λαμπρή αλλά και θλιμμένη ψυχολόγος η οποία αποκτά εμμονή με τις Κόρες, όταν ένα από τα μέλη τους –φίλη της ανιψιάς της, της Ζόι– βρίσκεται δολοφονημένο στο Κέμπριτζ.
Έχοντας υπάρξει και η ίδια φοιτήτρια του πανεπιστημίου αυτού στο παρελθόν, δεν θα αργήσει να υποπτευθεί πως πίσω από την ειδυλλιακή ομορφιά των μεσαιωνικών κτιρίων και τις αρχαίες παραδόσεις κρύβεται κάτι απειλητικό. Και είναι πεπεισμένη πως, παρά το άλλοθί του, ο Έντουαρντ Φόσκα είναι ένοχος για τον φόνο.
Γιατί όμως να βάλει στόχο μια φοιτήτριά του; Και πώς δικαιολογείται η εμμονή του με τα Ελευσίνια Μυστήρια και το ταξίδι της Περσεφόνης –της Κόρης– στον Άδη;
Όταν ανακαλύπτεται άλλο ένα πτώμα, η εμμονή της Μαριάννας να αποδείξει την ενοχή του Φόσκα βγαίνει εκτός ελέγχου, απειλώντας να καταστρέψει τόσο την αξιοπιστία της όσο και τις πιο στενές της σχέσεις. Όμως, είναι αποφασισμένη να σταματήσει αυτόν τον δολοφόνο, έστω κι αν της κοστίσει τα πάντα. Ακόμα και τη ζωή της…

Αυτός ο τύπος με το ελληνικό όνομα γραμμένο στα αγγλικά, που κατάγεται από την Κύπρο αλλά ζει στο Λονδίνο, έχει γράψει τη Σιωπηλή Ασθενή, το καλύτερο βιβλίο παγκοσμίως για το 2019 (που θέλω πολύ να διαβάσω). Έχει γράψει κι αυτό που επίσης έχει κάνει θραύση, αν και πρώτα θέλω να διαβάσω το άλλο από αυτόν, το πιο διάσημο κι έπειτα σίγουρα θα θέλω και αυτό. Μου αρέσει πολύ το φίλινγκ που βγάζει η περίληψη. Φυσιολογικό σε μέγεθος, 448 σελίδες.


Άτλας Έξι, της Olivie Blake
(εκδόσεις Διόπτρα)

Μυστικά. Προδοσία. Aποπλάνηση. Δύναμη. Είστε στην Αλεξανδρινή Λέσχη.

Η γνώση είναι σφαγή. Δεν μπορείς να την αποκτήσεις χωρίς θυσία.

Η Αλεξανδρινή Λέσχη, κρύπτη της χαμένης γνώσης από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της αρχαιότητας, είναι η μεγαλύτερη μυστική λέσχη μάγων ακαδημαϊκών στον κόσμο.

Όσοι κερδίσουν μια θέση ανάμεσα στους Αλεξανδρινούς θα εξασφαλίσουν μια ζωή πλούτου, δύναμης και κύρους.
Μόνο μια φορά κάθε δέκα χρόνια, έξι μοναδικά ταλαντούχοι μάγοι επιλέγονται για τις δοκιμασίες.

Οι έξι επίλεκτοι είναι η Λίμπι και ο Νίκο που ασκούν απίστευτο έλεγχο στην ύλη, η Ρέινα, φυσιογνώστρια, που κατανοεί τη γλώσσα της φύσης, η Παρίσα, τηλεπαθητική, που αποπλανεί για να διαβάσει τη σκέψη των άλλων, ο Κάλουμ, χειραγωγός, με παραισθητικές ενέργειες που μετατρέπει όποιον θέλει σε πειθήνιο πλάσμα, και ο Τριστάν που αναγνωρίζει τα ξόρκια και τις ψευδαισθήσεις.

Όταν οι υποψήφιοι στρατολογούνται από τον μυστηριώδη Άτλας Μπλέικλι, μαθαίνουν ότι θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για την τελική επιλογή.
Ποιος έχει τη θέληση και την ικανότητα να τα καταφέρει, ενώ η πραγματικότητα θολώνει μέρα με τη μέρα και η ηθική αρχίζει να διαβρώνεται;

Αν οι έξι υποψήφιοι αποδείξουν στον εαυτό τους ότι είναι οι καλύτεροι, θα επιβιώσουν, τουλάχιστον οι περισσότεροι…

Άλλο ένα φαντασίας και η Διόπτρα στο είδος κερδίζει, καταπώς φαίνεται, με τρία προς ένα. Οι απόψεις για το συγκεκριμένο είναι είτε πολύ καλές είτε πολύ κακές. Το βιβλίο το έχω (είναι πανέμορφο και με σκληρό εξώφυλλο) ήταν δώρο του χάζμπαντ τα περσινά ή τα προπέρσινα Χριστούγεννα (χάνω λίγο το χρόνο) και δεν έχει διαβαστεί ακόμη. Πάντως δεν είναι τεράστιο, 520 σελίδες. Είναι επίσης πρώτο μέρος τριλογίας, αλλά δεν έχει μεταφραστεί ακόμη το επόμενο. Ύποπτο αυτό!


Κατηγορία: Κλασσικά

Αγαπημένη κατηγορία αυτή για το φθινόπωρο και δε θα σου βάλω κανένα γνωστό (πχ Τζέιν Έυρ, Πειθώ, Ανεμοδαρμένα Ύψη, Όσα παίρνει ο άνεμος) που κάπως μου κάνουν φθινόπωρο. Θα σου βάλω τρία ελληνικά κι ένα αμετάφραστο, που το αμετάφραστο το θέλω πιο πολύ απ' όλα!

Ρεβέκκα, της Δάφνης Ντι Μωριέ
(εκδόσεις Καστανιώτη)

Όταν η ανώνυμη ηρωίδα παντρεύεται τον γοητευτικό Μάξιμ ντε Γουίντερ κι έρχεται να ζήσει στον πύργο του, το Μάντερλεϊ, βρίσκεται παγιδευμένη σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα, όπου πλανιέται η ανάμνηση της μυστηριώδους πρώτης συζύγου.

Καταξιωμένο ως ένα από τα λίγα εκείνα μυθιστορήματα που πέρασαν στην κατηγορία των κλασικών αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν, η «Ρεβέκκα» δε χρειάζεται συστάσεις. Διαβάζεται με το ίδιο ενδιαφέρον τόσο από τους παλιούς, όσο και από τους νέους αναγνώστες της.

Πάρα πολύ γνωστό, πάρα πολύ ωραίο βιβλίο, με μπόλικο μυστήριο που εμένα μου παραπέμπει λίγο σε Τζέιν Έυρ, πράγμα που όμως δεν είναι καθόλου κακό, ίσα ίσα!! 422 σελίδες με μια επιφύλαξη αν κυκλοφορεί. Αν όχι σίγουρα θα υπάρχει σε δανειστικές βιβλιοθήκες, αν και πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο που θα ήθελα πολύ να έχω.. Επίσης πάντα υπάρχει το metabook!


Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο, της Σίρλεϋ Τζάκσον
(εκδόσεις Μεταίχμιο)

Στην απομονωμένη από το κοντινό χωριό οικία Μπλάκγουντ ζουν μόνες η Κόνστανς και η μικρότερη αδελφή της η Μέρικατ μαζί με τον άρρωστο γέρο θείο τους Τζούλιαν. Η οικογένειά τους ξεκληρίστηκε από δηλητηρίαση με αρσενικό και για το φονικό κατηγορήθηκε η Κόνστανς. Παρόλο που το κορίτσι αθωώθηκε, ο κόσμος του χωριού δεν αφήνει σε ησυχία τις αδελφές Μπλάκγουντ. Η Μέρικατ, που προσπαθεί με φυλαχτά και ξόρκια να διατηρήσει αδιατάρακτο τον έτσι κι αλλιώς εύθραυστο τρόπο ζωής τους, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατέψει την εναπομείνασα οικογένειά της όταν καταφθάνει ο ξάδερφος Τσαρλς εξαπολύοντας επίθεση φιλίας στην Κόνστανς, ενώ επιζητά απελπισμένα το περιεχόμενο του θησαυροφυλακίου τους. 

Που ενώ το έχω διαβάσει, δεν το έχω, νομίζω πως το είχα δανειστεί από την Εύα πριν από κάτι αιώνες. Είναι ένα βιβλίο εξαιρετικό, η ιστορία έχει μυστήριο που δεν πάει το μυαλό σου, είναι γοτθικό, σκοτεινό, είναι και μικρό, 248 σελίδες, και αν το βρεις κάπου να το πάρεις!

Είναι ιδανικό για εσένα που: σου αρέσουν τα "ποιος-το-έκανε", είσαι λίγο πιο νταρκ, δε χρειάζεσαι φαντάσματα απαραίτητα για να περάσεις καλά (δε θυμάμαι αν είχε ή υπονοούσε φαντάσματα... απλά ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!)

Διάβασε εδώ μια βιβλιοκριτική για το βιβλίο.


Η γυναίκα με τα άσπρα, του Ουίλκι Κόλλινς
(εκδόσεις Gutenberg)

Το πρώτο μυθιστόρημα της αισθηματικής λογοτεχνίας μυστηρίου (sensation novel), ένα έργο που συνδυάζει τις συγκινήσεις της μεσαιωνικής λογοτεχνίας με τον ψυχολογικό ρεαλισμό μιας σύγχρονης θεματογραφίας και μεταφέρει τον έρωτα αλλά και τη φρίκη του μεσαιωνικού μυθιστορήματος στα σαλόνια μιας μεσοαστικής βικτοριανής Αγγλίας.

"Εκεί, στη μέση της φαρδιάς, φωτισμένης από το φεγγάρι δημοσιάς, εκεί -σαν να είχε ξεπηδήσει μέσα από τη γη ή να είχε πέσει από τον ουρανό- στεκόταν μια μοναχική Γυναίκα, ντυμένη από την κορυφή ως τα νύχια με λευκά ρούχα": Η πρώτη εμφάνιση της Γυναίκας με τα Άσπρα του Ουίλκι Κόλινς, "μια από τις δύο καλύτερες σκηνές της λογοτεχνίας", όπως έλεγε ο Ντίκενς.

Ο δάσκαλος ζωγραφικής Γουόλτερ Χαρτράιτ είναι αυτός που πρωτοαντικρίζει τη Γυναίκα με τα Άσπρα και της προσφέρει τη βοήθειά του. Από τους διώκτες της θα πληροφορηθεί ότι είναι η Αν Κάθερικ και έχει δραπετεύσει από το άσυλο όπου την έχει κλείσει "από ευσπλαχνία" ο λόρδος Πέρσιβαλ Γκλάιντ. Λίγο αργότερα ο Γουόλτερ προσλαμβάνεται ως δάσκαλος ζωγραφικής της Λόρα Φέρλι, που μοιάζει πολύ με τη μυστηριώδη γυναίκα· την ερωτεύεται, αλλά εκείνη είναι υποχρεωμένη να παντρευτεί τον λόρδο Γκλάιντ.

Έρωτας, μυστήριο, φαντάσματα, αρρώστιες, εγκλήματα, μυστικές αδελφότητες, προδοσίες, ηθογραφία, συναρπαστική πλοκή και πρωτοποριακός για την εποχή του τρόπος γραφής: Η "Γυναίκα με τα άσπρα" υπήρξε η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ουίλκι Κόλινς.

Το βάζω γιατί είναι από τα πιο νέα αποκτήματά μου, το φετινό καλοκαίρι που το πέτυχα σε πολύ συμφέρουσα έκπτωση, αλλιώς για το μέγεθός του δε νομίζω να το τολμούσα (1015 σελίδες!), ωστόσο ακόμη κολλάει το τηλέφωνο της δουλειάς όταν από τον ενθουσιασμό μου διαβάζοντας την περίληψη έριξα πάνω του όλο τον καφέ μου, κάτι για να μου το υπενθυμίζει κάθε στιγμή. Φαντασιόπληκτη που θεωρώ πως θα βρω χρόνο να το διαβάσω αν δεν αλλάξω δραστικά τις συνήθειές μου!


The October Country: Stories,
του Ray Bradbury

Μια συλλογή με ιστορίες του συγγραφέα που γράφει για την ψυχή, τον τρόμο και τους δαίμονες που κατοικούν μέσα σε όλους μας. 

Το βιβλίο περιλαμβάνει μάλλον 18 μικρές ιστορίες σκοτεινές, φαντασίας, κάπως μου θυμίζει Πόε (επίσης ωραίος για φθινόπωρο) αλλά και όχι, δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά, δυστυχώς, αλλά δεν είναι και απάλευτο στο πρωτότυπο, διάφορες εκδόσεις που βρίσκω είναι γύρω στις 300 και κάτι σελίδες. Πάντως εγώ το θέλω. Και με την πρώτη ευκαιρία θα το αναζητήσω!


Κατηγορία: Cosy βιβλία

Η τελευταία και πιο αγαπημένη κατηγορία, τα cosy βιβλία, δύο φαντασίας και δύο όχι, αλλά τα τρία από τα τέσσερα είναι στα αγγλικά. Βέβαια, λόγω και της κατηγορίας αν έχεις τη δυνατότητα να διαβάσεις στο πρωτότυπο θεωρώ πως θα είναι πολύ εύκολα.

Το πράσινο σημειωματάριο, της Klare Pooley
(εκδόσεις Μεταίχμιο)

Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;
Αυτό αναρωτιέται ο Τζούλιαν Τζεσόπ, ένας εκκεντρικός ζωγράφος. Αποφασίζει να καταγράψει την αλήθεια για τη ζωή του σε ένα πράσινο σημειωματάριο και να το αφήσει στο καφέ της Μόνικας. Κι όσο η ιστορία ξετυλίγεται, το σημειωματάριο, που ο Τζούλιαν το έχει ονομάσει "Πείραμα της Αυθεντικότητας", αλλάζει τις ζωές των ηρώων. Της Μόνικας, της πολυάσχολης ιδιοκτήτριας του καφέ, του Χάζαρντ, που είναι η ψυχή του πάρτι αλλά έχει πρόβλημα εθισμού, του έντιμου και καλόκαρδου Ράιλι, της Άλις, της νέας μαμάς που δηλώνει ινφλουένσερ και μοιάζει πανευτυχής, και της Λίζι, της εθελόντριας που φροντίζει για όλους.
Μέσα από αυτή την πρωτότυπη ανταλλαγή μυστικών οι ήρωες αποκαλύπτουν τις ενδόμυχες αλήθειες και επιθυμίες τους και μαθαίνουν πως η ειλικρίνεια δεν είναι τόσο τρομακτική όσο μοιάζει. Απεναντίας, μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία.

Κάποιος είπε πως είναι ό,τι πρέπει να διαβαστεί Νοέμβριο κι επιπλέον δέχομαι πλύση εγκεφάλου για το συγκεκριμένο από το ελληνικό BookTok τώρα τελευταία, οπότε λέω να το πιάσω το Νοέμβριο, ενώ ας πούμε το είχα στο μυαλό μου άνοιξη. Είμαι πολύ πολύ σίγουρη πως θα μου αρέσει! Από μέγεθος είναι στις 520 σελίδες.

 

The Pumpkin Spice Café,
της Laurie Gilmore

Όταν η θεία της Τζίνι της χαρίζει το αγαπημένο της Pumpkin Spice Café στη μικρή πόλη Dream Harbor, η Τζίνι αρπάζει την ευκαιρία για μια νέα αρχή μακριά από την πολύ βαρετή δουλειά γραφείου της. 

Ο Λόγκαν είναι ένας ντόπιος αγρότης που αποφεύγει τα κουτσομπολιά του Dream Harbor με κάθε κόστος. Αλλά η άφιξη της Τζίνι ταράσσει τη ρουτίνα του Λόγκαν που δε θέλει να έχει καμία σχέση με το ενοχλητικά χαρούμενο νέο κορίτσι, εκτός από το ότι αισθάνεται μια ανεξήγητη έλξη γι' αυτήν. 

Θα καταφέρει η χαρούμενη Τζίνι να κερδίσει τον κατσούφη Λόγκαν, ή μήπως έχει βρει τον έναν άνθρωπο στην πόλη που δεν θα υποκύψει στη γοητεία της ή τους pupkin spice lattes της;

Άλλο ένα βιβλίο που βλέπω παντού στο Booktok από την πρώτη ιδέα φθινοπώρου, είναι πραγματικά ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ, τη συγγραφέα τη λένε Gilmore, λένε πως είναι για τους φαν του Gilmore Girls (δηλαδή για τω Θεώ, μπορούν να πουν απλά: πάρε αυτό το βιβλίο, Αλίκη!), δεν είναι καν μεγάλο, 267 σελίδες, τίποτα, κι ακόμη κι αν το θεωρώ 2,5άρι, κλισέ και τίποτα το ιδιαίτερο, νιώθω κι εγώ σαν άλλος Λόγκαν μια ακαταμάχητη έλξη γι' αυτό το μάλλον χαζοχαρούμενο μικρό βιβλίο. 

 

The Very Secret Society of Irregular Witches,
της Sangu Mandana

Ως μια από τις ελάχιστες μάγισσες της Βρετανίας, η Μίκα Μουν, ξέρει πως πρέπει να κρύβει τη μαγεία της, να κρατάει χαμηλό προφίλ και να μένει μακριά από άλλους μάγους ώστε να μην μπλέξουν τις μαγείες τους και τραβήξουν την προσοχή. Ως ορφανή, που έχασε μικρή τους γονείς της και μεγάλωσε με αγνώστους, έχει συνηθίσει να είναι μόνη και να ακολουθεί τους κανόνες... με μια εξαίρεση: έναν διαδικτυακό λογαριασμό, όπου ανεβάσει βίντεο και παριστάνει τη μάγισσα. Νομίζει πως κανείς δε θα την πάρει σοβαρά.

Αλλά κάποιος το κάνει. Ένα μη αναμενόμενο μήνυμα καταφθάνει, που την παρακαλάει να ταξιδέψει σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες Σπίτι του Πουθενά, για να διδάξει σε τρεις νεαρές μάγισσες πώς να ελέγχουν τη μαγεία τους. Σπάει όλους τους κανόνες, αλλά η Μίκα πηγαίνει έτσι κι αλλιώς., και αμέσως μπλέκεται στις ζωές και τα μυστικά όχι μόνο των τριών μαθητριών της αλλά και ενός απόμακρου αρχαιολόγου, ενός συνταξιούχου συγγραφέα, δύο φροντιστών που έχουν τραβήξει πολλά και... του Τζέιμι. Ο όμορφος και ευέξαπτος βιβλιοθηκάριος στο Σπίτι του Πουθενά, θα έκανε τα πάντα για να προστατέψει τα παιδιά, και όσο τον αφορά, μια ξένη σαν τη Μίκα είναι απειλή. Μια πολύ γοητευτική απειλή. 

Καθώς η Μίκα αρχίζει να βρίσκει τη θέση της στο Σπίτι του Πουθενά, η σκέψη του να ανήκει κάπου αρχίζει να φαίνεται ως πολύ πιθανή. Αλλά η μαγεία δεν είναι ο μόνος κίνδυνος στον κόσμο και όταν μια πραγματική απειλή έρχεται να χτυπήσει την πόρτα τους, η Μίκα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ρισκάρει τα πάντα για να προστατέψει τη νέα της οικογένεια που δεν ήξερε πως έψαχνε...

Εγώ τι να πω γι' αυτό το βιβλίο που το ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή που το αντίκρισα (ήταν λοβ ατ φερστ σάιτ). Θέλεις ο πολλά υποσχόμενος τίτλος; Το ωραίο εξώφυλλο; Η περίληψη; Το μόνο που θα πω είναι πως οι 318 σελίδες του μου φαίνονται ήδη λίγες. Είναι το πιο πιο καινούργιο βιβλίο της βιβλιοθήκης μου και το αμέσως επόμενο που θα πιάσω! 


The Ex-Hex, της Erin Sterling

Εννέα χρόνια πριν, η Βιβιέν Τζόουνς φρόντισε την ραγισμένη της καρδιά όπως θα έκανε κάθε νεαρή μάγισσα: με βότκα, κλαψιάρικη μουσική, αφρόλουτρα και.. μια κατάρα στο απαίσιο πρώην αγόρι της. Φυσικά και ήξερε η Βίβη πως δεν έπρεπε να χρησιμοποιεί έτσι τη μαγεία της, αλλά μόνο με ένα κερί με άρωμα "σανό" δεν υπήρχε περίπτωση παρά να του προκαλέσει μια δυο μέρες με χάλια μαλλιά.

Μέχρι τη στιγμή που ο Ρις Πενχάλλοου, απόγονος μιας από τις πιο παλιές οικογένειες της πόλης, ραγιστής καρδιών και ενοχλητικά όμορφος όπως ήταν πάντα, επιστρέφει στο Graves Glen της Georgia. Αυτό που θα ήταν ένα γρήγορο ταξίδι για να φορτίσει τις μπαταρίες του και να κάνει μια εμφάνιση στο ετήσιο φθινοπωρινό φεστιβάλ, πηγαίνει τελείως λάθος. Με τη μια συμφορά πίσω από την άλλη, η Βίβη αντιλαμβάνεται πως η ανόητη μικρή κατάρα της μπορεί να μην ήταν τόσο άκακη τελικά.

Και τότε, το Graves Glen δέχεται επίθεση από δολοφονικά κουρδιστά παιχνίδια, ένα τσατισμένο φάντασμα και μια γάτα που μιλάει κι έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Η Βίβη και ο Ρις πρέπει να αγνοήσουν την μεταξύ τους χημεία ώστε να δουλέψουν μαζί για να σώσουν την πόλη και να βρουν έναν τρόπο να σπάσουν την κατάρα πριν να είναι πολύ αργά.

Εεεε.... εγώ αυτό το βιβλίο το θέλω τώρα. Όχι τώρα. ΤΩΡΑ!! Είναι επίσης μια σταλιά, 308 σελίδες, έχει και φθινοπωρινό φεστιβάλ, και φαντάσματα, είναι λέει και λίγο spicy (αλλά δε με ενδιαφέρει αυτό), απλά πρέπει να το αναζητήσω άμεσα! Πιο άμεσα από όλα!

Κάπου εδώ σταματάω, γιατί ήδη έχω βγει εκτός μπάτζετ (μην την ψάχνεις, εκτός μπάτζετ ξεκίνησα να γράφω αυτό εδώ το άρθρο ΜΑ ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ!!), τουλάχιστον έχω μερικά από τα παραπάνω ώστε να καλύψω την άσβεστη ανάγκη μου να πάρω και όλα τα υπόλοιπα. 

Πες μου ποιο από τα παραπάνω έχεις διαβάσει κι εσύ, αλλά κυρίως πρότεινέ μου βιβλία με φθινοπωρινή αίσθηση γιατί τα θέλω όλα (κι ας μη μου φέρεται τόσο τίμια το φθινόπωρο μέχρι στιγμής...)

0 σχόλια