Τα 8 πραγματάκια (Σεπτέμβριος 2023)

Ουφ, έφυγε ο Σεπτέμβριος! Τον περίμενα πώς και πώς, ιδίως μετά τις υπερβολικές ζέστες του φετινού καλοκαιριού, ανυπομονούσα για λίγη δροσιά, να ηρεμήσουμε να μπούμε σε μια σειρά. Επιπλέον είναι και ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου που είναι η καλυτερότερη εποχή! Όλοι το ξέρουν αυτό! Βέβαια αυτός ο Σεπτέμβρης δεν ήταν τόσο ιδανικός όσο νόμισα, είχε υπερβολικά πολύ άγχος, πήγα λίγο να αρρωστήσω κι έπαθα και μια τροφική δηλητηρίαση. Μετά από όλο αυτό το μπάχαλο, ήρθα να σου μιλήσω για τα βιβλία, τη σειρά, το Temu, τις ταυτότητες, να γκρινιάξω και λίγο, να σου πω τα νέα και τα υπόλοιπα καλά (ή και όχι) του πρώτου μήνα της χρονιάς του φθινοπώρου!


#1 Διάβασα το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς

Άκουσα συγκεκριμένα, και αυτό ήταν η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά της Γκέιλ Χάνεϊμαν, για το οποίο σου έχω μιλήσει λίγο στο Tiktok, σου ανέβασα κι εδώ τη βιβλιοκριτική. Είναι ένα υπεροχοφανταστικό βιβλίο, ίσως το καλύτερο που διάβασα μέχρι στιγμής φέτος και να το διαβάσεις (ή να το ακούσεις) κι εσύ!

Επίσης διάβασα το πρώτο βιβλίο της σειράς Lockwood & Co: The screaming staircase που επίσης το ΛΑΤΡΕΨΑ, γιατί αγαπώ αυτό τον συγγραφέα, τον Τζόναθαν Στράουντ, και σκοπεύω να διαβάσω και το δεύτερο πολύ πολύ άμεσα! Η σειρά είναι αρκετά πιστή σε αυτό, αν και βάζει στοιχεία μάλλον και από τα υπόλοιπα βιβλία.. 

Ακούω τα Μαθήματα Χημείας στο jukebooks, το οποίο όμως ειλικρινά, ενώ το βρίσκω ενδιαφέρον, περιγράφει τη ζωή μιας γυναίκας φυσικού στα 60s και πώς τότε την υποτιμούσαν όλοι επειδή ήταν γυναίκα. Το βιβλίο μού προκαλεί κυρίως ένα αίσθημα οργής, που είναι και ο βασικός λόγος που το πέμπτο Χάρι Πότερ δεν είναι από τα αγαπημένα μου (εξαιτίας της Άμπριτζ). Γενικά μου αρέσει ένα βιβλίο να μου προκαλεί αγωνία, τρόμο, ακόμη και ρομαντισμό θα πω (αν το κάνει καλά), δε μου αρέσει όταν μου προκαλεί οργή. Και είναι αρκετά μεγάλο βιβλίο για τα τόσα νεύρα που έχω μαζί του, δεν περνάω καλά.. αναρωτιέμαι αν η συγγραφέας πάτησε σε αυτό για να τραβήξει το ενδιαφέρον στο βιβλίο της. Αν ναι, ε χάνει αστεράκια για μένα. Αλλά αναμένω να δω πού θα το πάει!

#2 Θα διαβάσω για πρώτη φορά Κινγκ στο πρωτότυπο

Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση που δεν έχω διαβάσει Κινγκ ποτέ στο πρωτότυπο. Θυμάμαι να διαβάζω Ρόουλινγκ στα αγγλικά όταν ήμουν ακόμη μαθήτρια, γιατί είχε βγει το επόμενο Χάρι Πότερ και δε μπορούσα να περιμένω τον Ψυχογιό. Κάμποσες φορές διάβασα Γκέιμαν στο πρωτότυπο, Ρόαλ Νταλ κυρίως στο πρωτότυπο διαβάζω και τον Λέμονι Σνίκετ τον προτιμώ έτσι. Μέχρι και την Τζέιν Όστεν έχω προσπαθήσει και τον Βασιλιά όλων μας δε το σκέφτηκα καν ποτέ να τον διαβάσω στο πρωτότυπο!

Έτσι, κι επειδή μόλις κυκλοφόρησε η μετάφρασή του στα ελληνικά και πλέον τα βιβλία κοστίζουν όσο μια μικρή επίσκεψη στο σούπερμαρκετ για τα βασικά, είπα θα το πάρω στο πρωτότυπο. Πήρα λοιπόν το Fairytale, Παραμύθι στα ελληνικά από τον Κλειδάριθμο, είναι ένα σκοτεινό παραμύθι, φυσικά, γύρω στις 500κάτι σελίδες με λίγο μικρά γράμματα, αλλά είναι Κινγκ! Και ανυπομονώ όσο τίποτα να δω πώς γράφει, χωρίς μεσάζοντες!

Ο λόγος που έβαλα την παραγγελία αρχικά, ήταν το βιβλίο The very secret society of irregular witches της Sangu Mandana, που ήθελα πολύ πολύ πολύ να το διαβάσω και είχα πει στον εαυτό μου πως θα το πάρω το φθινόπωρο. Θα είναι το αμέσως επόμενο που θα διαβάσω!

Την παραγγελία μου την έκανα στο eshop του Κωνσταντινίδη, που σίγουρα θέλει λίγο σουλούπωμα και λίγη προσοχή, 100% θέλει ενημέρωση στις διαθεσιμότητές του, έκανε περίπου δύο εβδομάδες να έρθει και θα σου πω, αν παραγγείλεις ποτέ από εκεί να το κάνεις καλύτερα τηλεφωνικά. Από τιμές ήταν πολύ εντάξει.

Πάρα πολύ εγκρατή με βρίσκω το μήνα αυτό, ιδίως συγκριτικά με τους προηγούμενους που είχα ξεφύγει... Αλλά δεν πήγα καθόλου να τσεκάρω τις τρελές Παρασκευές του Πατάκη! Χμμ... κάτσε μια στιγμή..

Ουφ εντάξει! Όλα καλά!

#3 Τιναυτό το Temu ρε παιδιά!

Μπορεί να μην πήρα βιβλία, αλλά πέρασα κάμποσες ώρες σε αυτό το νέο κινέζικο πάμφθηνο ηλεκτρονικό χάος που λέγεται.. τέμου; τίμου; Είναι σαν το Shein (όμως ακριβώς το ίδιο), έτσι που η αρχική μου σκέψη ήταν πως ένας που δούλευε στο Shein είπε "θα κάνω το ίδιο" και πήγε κι έκανε το Temu. Η διαφορά είναι πως το Shein έχει πιο πολύ ρούχα (και πιο ωραία ρούχα) ενώ το Temu έχει πολλά και διάφορα, σα να ψωνίζεις από τα Jumbo, αλλά στο μισό της μισής της τιμής. 

Έκανα δύο παραγγελίες από το Temu τον Σεπτέμβρη, λοιπόν, στην πρώτη πήρα εντελώς δοκιμαστικά κάποια πραγματάκια για το γραφείο και τη δουλειά κυρίως:

Πήρα ένα μινι κιτ καθαρισμού του πληκτρολογίου, των ακουστικών και του κινητού. Τα δύο από τα τρία αυτή τη στιγμή είναι υπερπεντακάθαρα κι αν εξαιρέσεις πως πήγα να πάθω το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε να συμβεί (να χάσω δύο γράμματα!), έχω αυτή τη στιγμή το πιο καθαρό πληκτρολόγιο που έχει υπάρξει ποτέ! Είχε ούτε 3,50€ ενώ το έχω δει να κυκλοφορεί με 10€ και πάνω. Διάφορα μικροαναλώσιμα όπως μαρκαδοράκια υπογράμμισης, ένα mousepad και ένα κουτί αποθήκευσης για τα στυλό μου, δε σου τα υπεραναλύω, απλά θα σου πω πως είναι πολύ τίμια και πάρα πολύ οικονομικά. Από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές, είναι το μπολ για σαλάτα για τη δουλειά, όπου έχει ξεχωριστή θέση για τα υγρά της σαλάτας (λάδι, ξίδι κλπ) ώστε να μη μουλιάζουν τα λαχανικά σου. Εκπληκτική ιδέα, που δεν είχε ούτε 2€. Πήρα κι ένα τσαντάκι ισοθερμικό για να χωράει το συγκεκριμένο μπολ που είναι κάπως ψηλό ούτε 3,50€, ενώ πήρα και δύο pins ένα από Friends κι ένα από Gilmore Girls που.. δεν ξέρω τι θα τα κάνω.. μια τύπου βούρτσα για το κεφάλι για το μπάνιο (που υποτίθεται κάνεις μασάζ για να κυκλοφορήσει το αίμα) και μια πετσέτα microfiber, όλα αυτά για καλύτερη εμπειρία λουσίματος, ενώ το πιο ακριβό που πήρα ήταν ένα τετράδιο οργάνωσης της εβδομάδας σου με 3,80€! Το fail της πρώτης μου αυτής αγοράς ήταν ένα φωτάκι ανάγνωσης που είναι τελικά με usb (και ειλικρινά δε βρίσκω καν ένα λόγο ύπαρξής του!!)

Σύνολο 13 πράγματα για 22,11€ κι έφτασε σε ούτε 2 εβδομάδες!

Έτσι έκανα μια δεύτερη παραγγελία, ακόμη πιο μικρή σε κόστος 17€ αλλά με παραπάνω πράγματα (νομίζω 15;), με στόχο αποκλειστικά το μπάνιο (που εντάξει, δεν ήμουν πιστή καθόλου στον στόχο μου, αλλά κυρίως πήρα πράγματα για το μπάνιο!)

Οι αγορές μου σε αυτή τη δεύτερη παραγγελία είναι είτε καθαριστικά για το μπάνιο (τύπου βουρτσάκια κλπ) είτε ανταλλακτικά για τις βρύσες στο σπίτι που νοικιάζουμε και είναι σάπιο, το πιο σημαντικό είναι τα ανταλλακτικά για τις ηλεκτρικές μας οδοντόβουρτσες που αν τα πάρεις από εδώ θα δώσεις για δύο κοντά στα 10€, τώρα πήρα τέσσερα για 2,97€. Κι ούτε που με νοιάζει! 

Η επόμενη αγορά θα είναι ή για το παιδικό ή για την κουζίνα, ενώ σκοπεύω να πάρω από αυτά που βάζεις στα παράθυρα και τις πόρτες για μόνωση, απ' όλα και για όλο το σάπιο μας σπίτι που μπάζει!

Αυτά από εμένα και το Temu! Κούπες φθινοπωρινές ούτε από αυτό ούτε από πουθενά, η πιο φθηνή έχει 15€ και δεν ψήνομαι να δώσω τέτοιο ποσό για κάτι που θα ταξιδέψει το μισό πλανήτη και αν δεν έρθει σπασμένο μπορεί να το σπάσω εγώ.

#4 Το One Piece στο Netflix και τέλος ο ANT1 για εμάς

Θυμάμαι να είμαι μικρή, δε μπορώ να προσδιορίσω το πόσο μικρή ήμουν και ένα κανάλι της τηλεόρασης (που τώρα δεν υπάρχει.. νομίζω το Alter;) έφερε το One Piece ε και το διαφήμιζαν πολύ και το έβλεπα λίγο. Ήταν οκέι, αλλά λίγο χαζούλικο. Ίσως να ήμουν αρκετά μεγάλη για το One Piece. Οπότε τώρα που είμαι σίγουρα αρκετά μεγάλη για το One Piece, αποφασίσαμε με τον χάζμπαντ πως θα το δούμε. Και το είδαμε. Και ήταν μια χαρά, ακριβώς αυτό που είναι, καλά αν είσαι φαν του anime μπορεί τώρα να παθαίνεις εγκεφαλικά που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, συνήθως έτσι γίνεται. Αλλά για εμάς που δεν έχουμε δει ποτέ συστηματικά το anime, η σειρά ήταν τίμια και την είδαμε πολύ πολύ ευχάριστα. Ήταν και η πρώτη σειρά που είδαμε μετά από πάρα πολύ καιρό. Τα επεισόδια είναι 8, περίπου μια ώρα το καθένα, η δράση είναι συνεχόμενη, η βαθμολογία στο imdb είναι 8,4 παραπολυκαλα, θα συνεχιστεί, ο ηθοποιός που παίζει τον Λούφι ΕΙΝΑΙ ο Λούφι! Σε γενικές γραμμές από εμάς είναι ναι!

Άλλη σειρά δεν είδα, ή μάλλον δεν ολοκλήρωσα, βλέπω κάπου κάπου το Glamorous, επίσης στο Netflix, τη νέα σειρά της Kim Cattrall (της Σαμάνθα μας), που είναι εύκολο, ευχάριστο, κλισέ, είναι η Emily in Paris, αλλά στη Νέα Υόρκη. Και όλοι είναι γκέι.

Κυρίως σπατάλησα τον πολύτιμο χρόνο μου βλέποντας ελληνικό τρας aka My Style Rocks που και φέτος είναι πρώτα ριάλιτι και καθόλου μόδα. Δεν είναι καθόλου μόδα. Δεν έχω πάρει καμία ιδέα και το έχω δει νομίζω όλο. Α! Ίσως πήρα μια ιδέα, την οποία θάψανε όλοι στο επεισόδιο... 

Σε άλλα νέα, η Nova στην οποία είμαστε, έχασε δύο από τα δωρεάν ελληνικά κανάλια που έχουν.. όλοι, το Mega και τον ANT1. Με κάποιες μετατροπές, καταφέραμε να πιάσουμε το πρώτο κανάλι. Αλλά το δεύτερο θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως δε θα το έχουμε ποτέ. Την τιμή τους δεν την έριξαν όμως, κι ας έχουν και άθλιες ταχύτητες στο ίντερνετ. Σε περίπτωση που το διαβάζεις αυτό από το μέλλον και αναρωτιέσαι γιατί έκλεισε!

#5 Ξεκίνησαν τα σχολεία!

Κάτι που είχε άπειρα πολλά χρόνια να με απασχολήσει, αλλά πλέον θα με απασχολεί γιατί φέτος κάναμε την αρχή. Ο μικρός Κωνσταντίνος ξεκίνησε βρεφικό, περίπου στη μέση του μήνα για να είμαι ακριβής, είναι ακόμη στη φάση της προσαρμογής (πηγαίνει για λίγο κάθε μέρα) κι εγώ είμαι επίσης στη φάση της προσαρμογής! Ποιος να το 'λεγε πως θα ήταν τόσο αγχωτικό και ψυχοφθόρο το να πηγαίνει το παιδί σου στον παιδικό! Ο μικρός προσαρμόζεται αρκετά καλά, αλλά το πρόγραμμά του και κατ' επέκταση και το δικό μας έχει αλλάξει εντελώς παντελώς τελείως! Όλο το διάστημα αυτής της αρχής ούτε που καταλάβαινα πώς περνούσε και τι γινόταν... 

Καλή χρονιά, πάντως, σε όλο τον κόσμο που τον αφορά κάποια, οποιαδήποτε εκδοχή της εκπαίδευσης.

#6 Ήρθε το φθινόπωρο...

... με το ζόρι γιατί είναι ακόμη καλοκαίρι, ήρθε το φθινόπωρο στο σπίτι μας. Ήρθε ο καιρός που μάζεψα τα μαγιό, τα καλοκαιρινά, τα μπλε και τα γαλάζια και έβγαλα τις κολοκύθες, τις λεπτές κουβερτούλες, τα μπορντό και τα καφέ. Το συγκεκριμένο ντεκόρ είναι από το Sinsay (τα λαμπάκια μέσα στη γυάλινη κολοκύθα είναι από το Temu) και τα melts είναι από την αγαπημένη Στέφη από το Stefmysteries

Εντωμεταξύ και με αφορμή το παραπάνω θέμα που σου είπα πως είχαμε με τη Nova, έπρεπε να αλλάξουμε τη διαρρύθμιση του σαλονιού μας, ώστε να συνδεθούμε στην κεραία της πολυκατοικίας και να έχουμε τώρα μια τηλεόραση με δύο κεραίες: ένα πιάτο της Nova ελαφρώς άχρηστο και την κεραία της οικοδομής... 

Το πολύ θετικό της υπόθεσης, είναι πως η αλλαγή που κάναμε όχι μόνο μας ανανέωσε, μα ήταν και η πιο σωστή διαρρύθμιση για το σπίτι μας, που οκεϊ, δε θα πω πως δεν είναι σάπιο, γιατί είναι, αλλά τουλάχιστον είναι κάπως πολύ πολύ όμορφο τώρα! Επόμενο βήμα: λίγη τέχνη για τους δύο γυμνούς μας τοίχους κι ένας καθρέφτης.

Παράλληλα έκανα και κάποιες αλλαγές στο παιδικό δωμάτιο, που αν έχουμε το Θεό μας ακόμα είναι υπό κατασκευή. Αρχικά έβαλα κάτω από το παιδικό μας το χαλάκι (που βασικά είναι λίγο καλοκαιρινό, αλλά μου αρέσει πολύ και δεν το αλλάζω, επίσης φωσφορίζει!!!) αυτά τα παζλ τα πλαστικά για να το κάνω πιο χοντρό και πιο σταθερό. Την ιδέα την πήρα από τη φίλη Ελένη και ήταν καταπληκτική! Τελειώσαμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και τα βιβλία τα ηχογραφημένα της Disney που, εννοείται πως τα συνεχίζουν με άλλα 50 τεύχη, που εμείς δε θα πάρουμε και θα μείνουμε στα αρχικά 99. Τώρα απλά θα ελπίζω μια μέρα ο μικρός Κωνσταντίνος να τα εκτιμήσει! Επόμενο βήμα για το παιδικό είναι να πάρουμε έναν πολύ απαραίτητο αφυγραντήρα και να γεμίσουμε λίγο τους άδειους τοίχους. Για βιβλιοθήκη δεν ελπίζω πχια... (όταν βασίζεσαι σε άλλους για να γίνει η δουλειά σου κάποια στιγμή τα παρατάς!) θα βρω μια άλλη λύση για τα βιβλία του.

#7 Με σνομπάρει το TikTok

ΞΕΚΑΘΑΡΑ με σνομπάρει αυτό το social, δε μου πάει καθόλου καλά! Μπορεί να φταίει που δεν κάνω αυτά τα πόπιουλαρ βιντεάκια ή τα πολύ φαν ή που δεν κάνω ραντ Ε ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ! Αλλά δεν περνάω εύκολα το σκαλοπάτι των 300ων βιουζ και κάπως πικραίνομαι, γιατί πραγματικά αισθάνομαι πως φτιάχνω κάτι όμορφο και το μέσο με περιορίζει.. δεν είναι πως τα κάνω όλα αυτά για το ποπιουλάριτι, δε με απασχολεί να γίνω ινφλουένσερ (αν μπορούσα να επιλέξω την ιδανική δουλειά σίγουρα δε θα ήταν να είμαι κόντεντ κριέιτορ και να πληρώνομαι γι' αυτό). Όπως και εδώ, η Χώρα των Βιβλίων, αλλά και στο facebook, στο instagram, το podcast επίσης, θεωρώ πως δεν φτάνουν σε όλους όσους θα ενδιέφεραν, δε με απασχολεί να με βλέπουν, να με ακούν ή να με διαβάζουν άτομα που δεν τους ενδιαφέρουν αυτά που έχω να πω. Όμως αισθάνομαι πως το διαδίκτυο σου βάζει φρένο αν δεν πληροίς κάποιες προϋποθέσεις (που μπορεί ποτέ να μη φτάσω, αν δε με εκφράζουν ιδίως) ή αν δεν το πληρώνεις. Κι όλο αυτό μου φαίνεται κάπως άδικο. Αυτά. Τέλος η γκρίνια!

#8 Πανηγύρια, γκρι μαλλιά και ταυτότητες

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας τον πανηγυριών, αυτών που πας για να φας λουκουμάδες, χαλβά και κεμπάπ και να πάρεις κάλτσες, παντόφλες και φθηνά μαχαιράκια. Εμείς εδώ έχουμε δυο, το τοπικό (που πλέον πας μόνο για φαγητό, είμαστε πολύ εκλεκτικοί οι Κατερινιώτες για πανηγύρια!) και του Αιγινίου (που πάνε ανελλιπώς όλοι οι Κατερινιώτες και ψωνίζουν όλες τις μούφες, ενώ παράλληλα αισθάνονται πολύ εκλεκτικοί, αλλά έχουν την ψευδαίσθηση πως εκεί δεν τους ξέρει κανείς, μάλλον!). Εκεί βρεθήκαμε με την φίλη Νάσια (aka @nasia_weasly από το instagram) και τον Θωμά και αντιστάθηκα πολύ σθεναρά να πάρω βιβλία από έναν από τους πάρα πολλούς πάγκους που είχε φέτος! Ωστόσο μου μπήκε στο μυαλό να πάρω Κίρα Σίνου γιατί δεν έχω διαβάσει ποτέ.

Ένα άκρως αληθοφανές φίλτρο του Tiktok μου έκανε τα μαλλιά γκρι και ενθουσιάστηκα τόσο εγώ όσο και όλοι όσοι το είδαν (γιατί το μοιράστηκα παντού!), πολλοί δεν κατάλαβαν πως ήταν φίλτρο, ήταν τόσο καλό, αλλά μου έδωσε ένα πολύ δυνατό μπουστ για το πώς θα καταλήξει ενδεχομένως το μαλλί μου όταν κατέβει το γκρι, ακόμα κι αν είναι σχεδόν έτσι και όχι ακριβώς έτσι, εγώ ανυπομονώ! Και ήταν ένα μπουστ που χρειαζόμουν στη φάση που είμαι τώρα και δεν ακούω πάντα καλά σχόλια για τα μαλλιά μου...

Ήρθε ο καιρός να αλλάξω κι εγώ την παραπολυπαλια μου ταυτότητα, από το 2002, που την είχα βγάλει γιατί έπρεπε να δώσω Lower. Και ήταν και χειρόγραφη. Έκανα το (λάθος) να προσπαθήσω να βγάλω ταυτότητα πριν την αλλαγή, που σημαίνει πως πήγα μια μέρα και περίμενα μάταια σε μια ατέλειωτη ουρά έξω από το αστυνομικό τμήμα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμονής εγώ αναρωτήθηκα πάμπολλες φορές γιατί κάνουμε οτιδήποτε αφού αύριο μεθαύριο έρχεται το τέλος, τελικά κατάφερα (μετά από υπερπροσπάθεια γιατί απ ότι φαίνεται όλα τα ραντεβού κλείστηκαν το πρώτο μισάωρο που άνοιξε το σύστημα) να βγάλω τη νέα ταυτότητα και τέλειωσε κι αυτό το άγχος!

Αυτός ήταν ο Σεπτέμβρης μας, κατά τον οποίον ο Άλμπους πέρασε από το να κοιμάται τις νύχτες στο σπίτι της πεθεράς μου, στο να επιστρέψει σε εμάς και κάπως κααααπως να έχει βρει τον παλιό του εαυτό, ο μικρός Κωνσταντίνος άρχισε να γίνεται πιο επικοινωνιακός και λίγο πιο τζαναμπέτης, εγώ μαγείρεψα μια συνταγή που είδα στο facebook και ήταν κάπως εντάξει, αλλά δε νομίζω να την ξανακάνω γιατί ήταν και τηγανητό και βαρύ πιάτο, ο χάζμπαντ άρχισε πάλι γυμναστήριο κι εγώ κάπως το σκέφτομαι (αλλά πολύ πολύ λίγο) και πλέον μπήκαμε στον Οκτώβρη που ξέρω πως θα είναι ο πιο συναρπαστικός μήνας σοου φαρ!!

Εσένα πώς ήταν ο Σεπτέμβρης σου; Σου φέρθηκε καλά; Αν όχι, να ξέρεις πως είναι ο πιο άσχημα επιδραστικός μήνας για την ψυχική μας υγεία και πως από δω και μπρος θα είναι λίγο καλύτερα.

0 σχόλια