Τα χριστουγεννιάτικα (και κάτι άλλα) βιβλία του 2023

Όλο αυτό το διάστημα το πριν τα Χριστούγεννα θέλω να διαβάζω πολύ συγκεκριμένης θεματολογίας ιστορίες. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικά βιβλία που σίγουρα έχει πάρει το μάτι σου εδώ κι εκεί και είναι ό,τι πρέπει για να διαβάζονται δίπλα στο δέντρο παρέα με ένα ζεστό ρόφημα και μια αφράτη κουβερτούλα. Επίσης μπορείς να πάρεις κάποιες ιδέες για να χαρίσεις ένα βιβλίο σε κάποιον φίλο που αγαπάει τόσο το διάβασμα όσο και τις γιορτές! Σου έχω προτάσεις για βιβλία για ενήλικες αλλά και για παιδιά. Οπότε ετοίμασε το πορτοφόλι σου! (Δεν είναι sponsored, αν όμως θέλεις να με σπονσοράρεις με το να μου χαρίσεις κάποιο από αυτά τα βιβλία, ρώτησε με πρώτα γιατί μπορεί να τα 'χω!)


Το βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων
της Τζένι Κόλγκαν

Η Κάρμεν μόλις έχασε τη δουλειά της και αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό της και να νιώθει μια αποτυχία. Όμως η μητέρα της έχει μια καλύτερη ιδέα, γιατί να μην πάει να μείνει με την ετοιμόγεννη τέλεια-σε-όλα αδερφή της Σοφία, που ζει σε ένα βγαλμένο-από-περιοδικό διαμέρισμα, έτσι ώστε να νιώσει ακόμη μεγαλύτερη αποτυχία; Βέβαια, η Σοφία θα τη στείλει σε ένα καταδικασμένο να κλείσει βιβλιοπωλείο, με την ελπίδα να βρει δουλειά στη μικρή της αδερφή και ίσως να σώσει τον γεροπαράξενο ιδιοκτήτη του. Η Κάρμεν πηγαίνει, κι εμείς βρισκόμαστε αμέσως αμέσως σε ένα πολύ παλιό βιβλιοπωλείο που μετατρέπεται σε θεματικό βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων, στην καρδιά του Εδιμβούργου. 

Δε μπορώ να σου περιγράψω πόσο ιδανικό είναι αυτό το ανάγνωσμα για τις γιορτές, πόσο γρήγορα κυλάει, πόσο κανένα απολύτως κεφάλαιο δε μου φάνηκε άχρηστο, πόσο ευχάριστο είναι και πόσο πολύ το λάτρεψα! Να διαβαστεί από τους λάτρεις των Χριστουγέννων χθες!!

 

Driving Home for Christmas
της Τζοάνα Μπολούρι

Σε εντελώς άλλο ύφος, όμως σε εξίσου χριστουγεννιάτικο κλίμα, έχουμε εδώ ένα βιβλίο με ένα ζευγάρι που μετά από 10 χρόνια σχέσης αποφασίζει να χωρίσει, ωστόσο πριν τα τινάξουν όλα στον αέρα, θα πρέπει να περάσουν από τρία γιορτινά οικογενειακά τραπέζια, κάτι που φαίνεται πως θα είναι πολύ επεισοδιακό.

Αυτό που πραγματικά με κέρδισε στο βιβλίο αυτό, έτσι που είπα πως αυτό θα το πάρω κι ούτε με νοιάζει το θέμα του, ήταν πως ο τίτλος είναι ίσως το πιο αγαπημένο μου χριστουγεννιάτικο τραγούδι, που μπορώ να το ακούω στο ριπίτ όλη τη γιορτινή περίοδο. Ακόμα δεν έχει διαβαστεί, θέλω πολύ όμως να το προλάβω κι αυτό (γενικά θα δεις πως οι προσδοκίες μου είναι λίγο υψηλές!)


Μια μέρα τον Δεκέμβρη
της Josie Silver
(αυτές όλες λες και είναι το ίδιο άτομο!)

Η Λόρι είναι νέα και ρομαντική, μια μέρα του Δεκέμβρη καθώς κάθεται σε ένα κατάμεστο λεωφορείο αντικρύζει τον έρωτα της ζωής της στη στάση έξω από αυτό. Το ξέρει κι αυτή το ξέρει κι αυτός με ένα βλέμμα που ρίχνουν ο ένας στον άλλο. Αυτό το supernatural βιβλίο, λοιπόν, έχει για πρωταγωνίστρια μια άλλη Μπρίτζετ Τζόουνς που θα κολλήσει με ένα φανταστικό μπόιφρεντ για περίπου ένα χρόνο, ώσπου θα τον γνωρίσει επιτέλους, ως το πραγματικό μπόιφρεντ της κολλητής της. Σούπερ. Κάπου εκεί έχω φτάσει.

Το πήρα τα περσινά Χριστούγεννα που όμως δεν ήμουν αναγνωστικά τόσο δυνατή (αχαχα!) όσο φέτος, οπότε και δεν το πρόλαβα. Το έχω ξεκινήσει, λοιπόν, και είναι το βιβλίο που διαβάζω τώρα. Είναι εύκολο, θυμίζει αμυδρά Μπρίτζετ Τζόουνς, μου λείπει το καστ που δεν έχω κάνει ακόμη, γιατί ξεκάθαρα θα ήταν ωραία ιδέα για ταινία! Υποβόσκει κάτι βαρύ, κάποια απώλεια; κάποια τραγωδία; δεν είμαι σίγουρη, δεν είμαι σίγουρη και αν το θέλω κάτι τέτοιο μέσα στις γιορτές. Βέβαια είναι βιβλίο ευχάριστο, ίσως να μη βαρύνει και τόσο... ελπίζω.

Μικρά πράγματα σαν κι αυτά
της Claire Keegan

Χριστούγεννα στην Ιρλανδία το 1985, με κεντρικό ήρωα έναν πατέρα 5 κοριτσιών, ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά για να βγάλουν το ψωμί τους, κάπως Ντίκενς μου κάνει όλο αυτό, δηλαδή ιδανικό ανάγνωσμα για τις γιορτές!

Το βιβλίο αυτό το ήθελα από πέρυσι, ακόμα δεν το έχω πάρει η αλήθεια είναι, κυρίως γιατί δε θυμάμαι τι βιβλία έχω βάλει στη λίστα μου στο Secret Santa της ΛΑΚ (Λέσχη Ανάγνωσης Κατερίνης) και δε θέλω να πάρω κάτι που μπορεί να μου χαρίσει ο μυστικός αγιοβασίλης μου. Πάντως είναι μικρό και όλοι λένε πως είναι τέλειο. Πιστεύω κι εγώ πως θα μου αρέσει (αν μπορέσω να το διαβάσω και με τη μια θα είναι τέλεια!). Ωστόσο μια και δεν το έχω ήδη, ίσως να είναι το πιο σίγουρο να μη διαβαστεί ούτε τα φετινά Χριστούγεννα.

Σκοτεινές ιστορίες Χριστουγέννων
του Κωνσταντίνου Παλίλη

Πάνμικρο βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε φέτος, με επίσης πάνμικρες ιστορίες τρόμου που τοποθετούνται στην Αθήνα. Έχω διαβάσει μερικές και ο σκοπός είναι να διαβάζω μια κάθε βράδυ. Η πρώτη ήταν κάπως καλή, όπως και η τρίτη και η τέταρτη (μέχρι εκεί έχω φτάσει). Η δεύτερη ήταν ΤΟΣΟ κακή που με ξενέρωσε αρκετά, τόσο που σκέφτηκα να παρατήσω όλο το βιβλίο κι ας είναι μικρό (οκέι δε θα το κάνω, αλλά έχασε δύο αστεράκια για τη δεύτερη ιστορία!). Όλες ως τώρα είναι με φαντάσματα (πολύ θετικό για μένα!!)


The Winter Riddle
του Sam Hooker

Το αγγλικό βιβλίο της παρέας (των βιβλίων μου) είναι αυτό εδώ το μικράκι που πήρα επίσης πέρυσι και δεν πρόλαβα (ξέρεις, με το που περνάνε οι γιορτές ό,τι δεν έχει διαβαστεί τσουπ μπαίνει στο ντουλάπι, ούτε ΚΑΝ στο ράφι! Παύει να υπάρχει για τους επόμενους 11 μήνες). Είναι μια διαφορετική ιστορία με τη μάγισσα του χειμώνα κι έναν πολύ μπαντάς αγιοβασίλη, κάποιους βίκινγκς, κι έναν ultimate κακό που προσπαθεί να κατακτήσει τον Βόρειο Πόλο. Φαίνεται αστείο.

 

Ο ασημένιος θρόνος (Νάρνια)
του Κ.Σ.Λιούις

Είναι μια παράδοσή μου να διαβάζω ένα βιβλίο της σειράς μέσα στις γιορτές (ιδανικά μεταξύ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιάς) και το κάνω κάθε Χριστούγεννα σχεδόν, αν εξαιρέσεις κάποιο μπλοκάρισμα τη μια, κάποιο φριχτό γεγονός την άλλη, έχω φτάσει αισίως στο 6ο από τα 7 βιβλία της σειράς (μη με ρωτήσεις αν τα διαβάζω με τη χρονολογική ή τη σειρά έκδοσης, ήμαρτον Παναγία μου, τα διαβάζω με βάση τον μικρό αριθμό στη ράχη τους!). 

Σε αυτή την έκτη συνέχεια δεν έχουμε πλέον τα τέσσερα αδέρφια πρωταγωνιστές,δεν ξέρω καν αν έχουμε τον πρίγκιπα Κασπιανό, μια και στη Νάρνια ο χρόνος κυλάει διαφορετικά από τον δικό μας κόσμο. Έχουμε τον ξάδερφο... Ευστάθιο στη μετάφραση, Γιούστας στο πρωτότυπο (Χριστέ!) και μια νέα ηρωίδα, σε αυτή την περιπέτεια. Καλά θα πάει αυτό, αν δε βγάλω φλύκταινες να διαβάζω τρεις την ώρα το μεταφρασμένο όνομα!


Τα Χριστούγεννα και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες
του Τσέχωφ

Όχι πως είναι μια εξαιρετικά ιδανική περίπτωση να διαβάσω έναν κλασσικό Ρώσο συγγραφέα, ούτε πως είναι παραδοσιακές ιστορίες για παιδιά σε ένα πάρα πολύ μικρό βιβλιαράκι (που είναι εκτός των άλλων και πολύ όμορφο) αλλά θέλω πάρα πολύ να διαβάσω το βιβλίο αυτό ανήμερα των Χριστουγέννων, το απόγευμα, μετά το πολύ φαγητό, με ζεστή σοκολάτα, κουβερτούλα και χριστουγεννιάτικη μουσική! Στη Ρωσία έχει και πάρα πολύ χιόνι (ελπίζω ωστόσο να μην πεθαίνουν από το κρύο όλα τα παιδιά σε αυτές τις πέντε ιστορίες που περιλαμβάνει το βιβλίο...)

Η φίλη Χαρά στο instagram (@readoclock.gr) είχε μια σκέψη που κάπως με προβλημάτισε και από τότε που τη μοιράστηκε μου τριγυρίζει όσο να 'ναι το μυαλό. Θέλει, λέει, να φτιάξει μια ωραία μεγάλη συλλογή με χριστουγεννιάτικα βιβλία για τη μικρή της, που δε θα ξυπνήσει ένα πρωί και θα πάει να τα πάρει όλα μαζί (φυσικά!) αλλά θα τα παίρνει σιγά σιγά και θα φτιάχνει τη βιβλιοθήκη της μέχρι να φτάσει σε ηλικία να μπορεί να τα διαβάσει. Κάτι που κάπως κι εγώ κάνω, αλλά όχι ακριβώς, γιατί σε γενικές γραμμές αποφεύγω να παίρνω στον μικρό μας καταστροφέα βιβλία που μπορεί να σκίσει. Θα μου πεις, δε θα του τα δώσεις ακόμη, σωστά! Αυτό το κάνω ήδη με κάποια. Οπότε να κάποια βιβλία που μου έχουν τραβήξει την προσοχή και θέλω για τον μικρό Κωνσταντίνο τα φετινά Χριστούγεννα:

Χριστουγεννιάτικα Παραμυθοτράγουδα
εκδόσεις Σαββάλας

Έχει εικονογράφηση του Tony Wolf που βρίσκω πως σχεδίαζε ονειρεμένα αν είσαι παιδί (όχι μόνο αν είσαι παιδί), τόσο που ούτε που με νοιάζει η ιστορία. Μικρή απλά χάζευα τις ζωγραφιές του με τις ώρες!

Χριστούγεννα με τα ζωάκια της Βηθλεέμ
εκδόσεις Άθως

Αυτό μπορεί να είναι και για φέτος, αν οι σελίδες του είναι χοντρές και ανθεκτικές στην καταστροφή. Έχει ζωάκια, είναι και το πιο θρησκευτικό της λίστας, ό,τι πρέπει!

Το πολυκατάστημα των Χριστουγέννων
εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα

Ίσως φταίει που το βλέπω πολύ συχνά και παντού, αλλά πόσο όμορφο φαίνεται αυτό το βιβλίο. Η ιστορία αφορά τον μικρό Ορφέα που δεν πιστεύει στα Χριστούγεννα, ώσπου βρίσκεται μπροστά σε ένα μαγικό πολυκατάστημα που το έχουν πολικές αρκούδες. Κι επειδή εμένα αυτό κάπως μου φέρνει στο μυαλό το "Αστέρι του Βορρά" (if you know, you know!) κάπως το θέλω!


Παραμονή Χριστουγέννων με 11 ήχους
εκδόσεις Σαββάλας

Αυτό αγοράστηκε και το περιμένω... ακόμα... το είχα δει τυχαία μια μέρα στο Public της εξωτικής Κατερίνης και μου άρεσε πραγματικά πολύ η εικονογράφηση. Έχει σκληρές σελίδες, ήχους, είναι κάτι που θα εκτιμηθεί θεωρώ φέτος κιόλας (το περσινό αντίστοιχο βιβλίο, βέβαια, έχει χωριστεί σε δύο τόμους, τον πρώτο και τον δεύτερο...)

Το κουτί του Αϊ-Βασίλη
εκδόσεις Susaeta

Αυτό είναι ένα κουτί με μικρά βιβλία μέσα, αλλά το θεωρώ ένα βιβλίο γι' αυτή τη λίστα (girl math), φαίνεται κάπως αστείο, τα βιβλία είναι μικρά και τέσσερα, δεν ξέρω αν είναι με μαλακές ή σκληρές σελίδες ωστόσο, θα το μάθω μόλις το πάρω στα χέρια μου! Είναι για δύο ετών και πάνω, οπότε υποθέτω σκληρές σελίδες...


5 Νύχτες για τα Χριστούγεννα
του Τζίμι Φάλον (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Αυτός ο Τζίμι Φάλον βγάζει πάντα κάτι τα Χριστούγεννα (φέτος έβγαλε ένα τραγούδι) και γενικά τον συμπαθώ μπορώ να πω αρκετά (επίσης νέος ήταν παραδόξως πολύ γοητευτικός!! Ψάξτον!). Αυτό το μικρό βιβλίο το έβγαλε πέρυσι ή πρόπερσι, δεν το βλέπω δηλαδή πρώτη φορά και μου άρεσε εξ'αρχής. Νομίζω καλά θα κάνω να το πάρω πριν περάσουν κι άλλα χρόνια και πάψει να είναι τάση και δεν το βρίσκω πουθενά! Η ιστορία είναι με ένα παιδάκι που μετράει αντίστροφα για τα Χριστούγεννα.


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κύριου Γουίλομπι
εκδόσεις Άγκυρα

Αισθάνομαι πως πρέπει να τον ξέρω τον Ρόμπερτ Μπάρι και τον κύριο Γουίλομπι και τον συγγραφέα του, αλλά δεν μου έρχεται κάτι... Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του ήρθε με κούριερ αλλά είναι πολύ ψηλό και ζητάει από τον μπάτλερ του να κόψει την κορυφή του. Μπορεί να μη σου έχει κάνει κάποιο κλικ, αλλά εμένα μου άρεσε πολύ και θέλω να το πάρω. Ενδεχομένως κάποια από τα βιβλία αυτά να γίνουν και δώρα σε τίποτα φίλους και ανίψια, θα φανεί!

 

Κάθε Μέρα Χριστούγεννα
εκδόσεις Διόπτρα

Άλλο ένα βιβλίο που με κέρδισε από την εικονογράφηση κι επειδή τον κεντρικό ήρωα τον λένε Πιπίνο και μου φάνηκε αστείο (όχι πως θα το διαβάσω, ο Κωνσταντίνος έχει έναν δικό του ορισμό του speed reading). Είναι, λέει, για να μάθουμε το νόημα των Χριστουγέννων, που λέγε λέγε ε, κάποια στιγμή θα το μάθουμε πού θα πάει!

Ορίστε, 8 βιβλία για τη μαμά και 8 για τον μικρό Κωνσταντίνο. Είμαι δίκαιη! Τώρα, άμα θα βάλω 8 βιβλία κάτω από το δέντρο "για τον μικρό Κωνσταντίνο" θα βρω τον μπελά μου, το ξέρω, αλλά θα μείνει μεταξύ μας αυτός ο στόχος της Χαράς για τη βιβλιοθήκη του παιδιού. Μην το πες στον χάζμπαντ πως από δω και μπρος θα παίρνω όποιο βιβλίο μου κάνει το κλικ και θεωρώ πως θα αρέσει μια μέρα στον μικρό! Ακόμη κι αν αυτή η μέρα είναι μετά από κάποια χρόνια...

Έχεις διαβάσει κάποιο από αυτά; Πρότεινέ μου κάποιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο βιβλίο είτε για ενήλικες είτε για παιδιά, είμαι ανοιχτή σε όλες τις ηλικίες!!


2 σχόλια

  1. Εγώ βρήκα και πήρα ένα τέλειο βιβλίο με διηγήματα Ελλήνων συγγραφεων, τα περισσότερα μελαγχολικά, αλλά έτσι γλυκόπικρα και όμορφα. Θα ήθελα να πάρω και αυτό το φαντασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως μου αρέσουν τα λίγο μελαγχολικά για τις γιορτές :)
      Καλή χρονιά Βάγια, με υγεία!!

      Διαγραφή