Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά

Πρωτότυπος τίτλος: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Συγγραφέας: Ransom Riggs
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κυκλοφορία: 12 Σεπτεμβρίου 2013
ISBN: 978-618-5069-02-5
Σελίδες: 488

Περίληψη: Ένα μυστηριώδες νησί. Ένα εγκαταλειμμένο ορφανοτροφείο. Μία περίεργη συλλογή από πολύ παράξενες φωτογραφίες.

Όλα αναμένουν να ανακαλυφθούν στο Μις Πέρεγκριν - Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά, ένα αξέχαστο μυθιστόρημα που αναμειγνύει τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία σε μία συναρπαστική αναγνωστική εμπειρία. Στο ξεκίνημα της ιστορίας μας, μία φοβερή οικογενειακή τραγωδία ωθεί τον δεκαεξάχρονο Τζέικομπ να ταξιδέψει σε ένα απομονωμένο νησί κοντά στις ακτές της Ουαλίας όπου ανακαλύπτει τα καταρρέοντα χαλάσματα της Στέγης για Ασυνήθιστα Παιδιά της Μις Πέρεγκριν. Καθώς ο Τζέικομπ εξερευνά τα εγκαταλειμμένα υπνοδωμάτια και τους διαδρόμους, συνειδητοποιεί ότι τα παιδιά ήταν κάτι περισσότερο από απλά ασυνήθιστα. Μπορεί να ήταν επικίνδυνα. Μπορεί να βρίσκονταν σε καραντίνα σε ένα ερημονήσι για σωστούς λόγους. Και με κάποιο τρόπο -όσο αδιανόητο κι αν φαίνεται- μπορεί να είναι ακόμη ζωντανά.

Το παράξενο αυτό βιβλίο αναμφίβολα έχει τραβήξει την προσοχή σας σε κάποια βόλτα σας σε βιβλιοπωλείο τον τελευταίο χρόνο. Είναι το ιδιαίτερο εξώφυλλό του, οι παράξενες εικόνες με κάπως ανατριχιαστικά παιδιά στο οπισθόφυλλο, ενώ μ' ένα απλό ξεφύλλισμα διαπιστώσατε πως είναι γεμάτο με μυστήριες φωτογραφίες κάποιας άλλης εποχής, που κατά καιρούς πιθανόν να πετύχατε σε άρθρα με μαρτυρίες για φαντάσματα ή άλλα υπερφυσικά και γενικότερα σας σήκωσε και λίγο την τρίχα. Από την άλλη είδατε και τον τίτλο: "Μις Πέρεγκριν: Στέγη για ασυνήθιστα παιδιά" και είπατε πως είναι τίποτα τρομερά παιδιά που παραμονεύουν στις γωνιές για να σου πιουν το αίμα ή και χειρότερα. Κάποιοι από εσάς, που αγαπάτε τις ιστορίες τρόμου, είπατε θα το πάρετε επί τόπου. Άλλοι το έχετε στο νου σας και στην ατέλειωτη λίστα με τα βιβλία που θέλετε να πάρετε. Εγώ σε μια στιγμή παρόρμησης το αγόρασα (ήταν κι εμένα στην ατέλειωτη ΓΝΔ λίστα μου, μα είπα να μην το καθυστερώ άλλο). Έτσι το αγόρασα. Και μια ωραία μέρα του φθινοπώρου είπα να το διαβάσω κιόλας.

Μα το βιβλίο αυτό δεν ήταν διόλου τρομακτικό. Ναι, είχε μέσα κάποια παράξενα πλάσματα, κάτι φρικιαστικούς δαίμονες που έκαναν κάπου κάπου την εμφάνισή τους και θέλανε απλά να σε φάνε. Μα σε γενικές γραμμές, επρόκειτο απλά για ένα λίγο σκοτεινό περιπετειώδες βιβλίο φαντασίας. Η σχολή της Μις Πέρεγκριν για ασυνήθιστους θύμιζε πολύ περισσότερο τη σχολή για μεταλλαγμένους του καθηγητή Εξάβιε (βλ.X-Men) παρά τα παιδιά του καλαμποκιού του Στίβεν Κινγκ. 
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο δεκαεξάχρονος Τζέικομπ, θα ανακαλύψει το ρημαγμένο αρχοντικό σπίτι της Μις Πέρεγκριν και θα βρει ακόμη περισσότερες αποδείξεις πως όλες εκείνες οι ιστορίες που του διηγούνταν ο παππούς του, όλα εκείνα που νόμιζε παραμύθια, με αόρατους ανθρώπους, παιδιά που πετούσαν ή έβγαζαν φωτιές από τα χέρια τους ή είχαν ένα στόμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, μάλλον δεν είναι και τόσο ψεύτικα τελικά. 
Κι επιπλέον θα διαπιστώσει πως όλα εκείνα τα παιδιά που νόμιζε νεκρά, θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που χάθηκαν μαζί με το ίδιο το σπίτι, τελικά δεν είναι και τόσο νεκρά.
Η Μις Πέρεγκριν
Μέχρι να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται, και μέχρι να μας δοθούν όλες οι λεπτομέρειες της ιστορίας και του φανταστικού κόσμου που δημιούργησε ο Ράνσομ Ριγκς, περνάει κάπου το μισό βιβλίο. Ο Τζέικομπ από την άλλη, είναι λίγο απροσδιορίστου ηλικίας, τουλάχιστον στα μάτια μου. Δεν μπορούσα ακριβώς να καταλάβω πόσο χρονών ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Έμοιαζε μεγάλος αλλά και παιδί παράλληλα. Και τα ασυνήθιστα παιδιά με ψιλομπέρδεψαν ηλικιακά. 
Σε γενικές γραμμές όμως, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα, με πλούσια εικονογράφηση από πραγματικές παράξενες εικόνες παρμένες κυρίως από συλλογές συλλεκτών (φαντάσου δηλαδή να σε ρωτάνε "τι συλλέγεις;" κι εσύ να λες "φρικιαστικές παλιές φωτογραφίες") με την αγωνία του και τις ανατροπές του, μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή στην σειρά ή τριλογία ή δεν ξέρω τι, που σκοπεύει να μας φέρει ο νέος αυτός συγγραφέας. 

Μπορεί να μην ήταν όπως το περίμεναν οι περισσότεροι όταν το πρωταντίκρυσαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων, είναι όμως ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα που το συστήνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του φανταστικού.

Να σημειώσω πως το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλατύπους είναι σε εκπληκτική ποιότητα, καλοφτιαγμένο και προσεγμένο ως την παραμικρή λεπτομέρεια, από τα βιβλία που θέλεις να έχεις στη βιβλιοθήκη σου.

Το δεύτερο βιβλίο με τη συνέχεια της ιστορίας μας έχει ήδη κυκλοφορήσει στο εξωτερικό και το αναμένουμε με ανυπομονησία (εγώ αναρωτιέμαι αν υπάρχουν ακόμη περισσότερες παράξενες φωτογραφίες εκεί έξω για τη συνέχεια της ιστορίας μας).
Πριν κλείσω, να σας ενημερώσω για την μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη που αναμενόταν αρχικά μέσα στο 2015 αλλά τελικά μεταφέρθηκε ένα χρόνο μετά, συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου 2016 (κάτι που προφανώς και θα ξαναλλάξει) δια χειρώς Tim Burton (ω, ναι!) με την Eva Green στο ρόλο της Μις Πέρεγκριν που κατά τη γνώμη μου της ταιριάζει γάντι!!! 

Εσείς το έχετε διαβάσει; Πείτε μας στα σχόλια τη γνώμη σας!!

8 σχόλια

  1. απαπαπα πάλι μου άνοιξες την όρεξη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα εεε άμα διαβάζεις κάτι καλό θέλεις να το μοιράζεσαι ;)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος1/12/14 1:28 π.μ.

    Ανυπομονώ να δω το adaptation από τον Tim Burton! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ! Πραγματικά πιστεύω είναι η καλύτερη επιλογή!!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος1/7/15 6:01 μ.μ.

    Το καλυτερρροοο!!!! Το διαβασα σε μια μερααα!!!!!!!! Ανυπομονω για το 2 (επειδη δεν εχει μεταφραστει θα το διαβασω στα αγγλικα) και το 3 βγαινει 22 σεπτεμβρη 2015!!! Ξερετε μηπως υπαρχει κατι παρομοιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτό το 2 άμα σου πω ότι είχα δει πως θα μεταφραστεί και είπα ας περιμένω να διαβάσω εκεί κοντά και το 1 και τελικά κανείς δε το μεταφράζει και θα το ξεχάσω και το 1 σε λίγο καιρό!!!! Όσο για παρόμοια, ρίξε μια ματιά εδώ αυτά που προτείνονται: https://www.goodreads.com/book/similar/14345371-miss-peregrine-s-home-for-peculiar-children

      Διαγραφή
  4. Άκουσα πως ένας εκδοτικός οίκος ανέλαβε να εκδόσει την σειρά ! Μήπως ξέρεις κάτι γι'αυτό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια δεν πήρε κάτι το μάτι μου. Πάντως οποιος και να το αναλαβει θα πρεπει να μπορεσει να σταθει στο υψος της ποιοτητας του πρωτου βιβλιου!!

      Διαγραφή