8 βιβλία που πρέπει να έχεις διαβάσει στα 20 σου

Μια και την επόμενη βδομάδα θα γιορτάσω τα τελευταία μου γενέθλια στη δεκαετία των 20, είπα να κάνω μια λίστα με μερικά βιβλία ιδανικά για αυτές τις ηλικίες, γιατί αν δεν την κάνω αυτή τη λίστα τώρα, πότε θα την κάνω!! Φυσικά η λίστα είναι πιο πολύ να 'χαμε να λέγαμε, μην περιορίζεστε από τις ηλικίες, διαβάστε τα όλα πάντα. Εγώ ακόμα διαβάζω παραμύθια και δεν πρόκειται να σταματήσω ακόμα κι αν φτάσω στα 80! Εξάλλου μέχρι τα 100 είμαστε όλοι νέοι ✌

8 βιβλία που πρέπει να έχεις διαβάσει στα 20 σου, λοιπόν:


1. "Άγρια: Το ταξίδι που άλλαξε τη ζωή της Cheryl Strayed (αληθινή ιστορία)", της Cheryl Strayed
Η Σέριλ νιώθει πως έχει χάσει τα πάντα. Μετά το θάνατο της μητέρας της η οικογένειά της διαλύεται και ο γάμος της καταρρέει. Παίζει επικίνδυνα με ουσίες και παρασύρεται σε ευκαιριακές σχέσεις. Απογοητευμένη από τον κόσμο και τον εαυτό της, ακολουθεί το ένστικτό της και παίρνει την πιο τολμηρή απόφαση της ζωής της. Ξεκινά ολομόναχη μια πεζοπορία 1.800 χιλιομέτρων μέσα στην άγρια φύση της Αμερικής. Βιώνει μια απίστευτη περιπέτεια γεμάτη κινδύνους, φλερτ, ανατροπές και χιούμορ, για να καταφέρει τελικά, δαμάζοντας τους φόβους της, να βρει τον εαυτό της και την ευτυχία.

Μετά από κάτι τέτοια βιβλία μια πεζοπορία την τραβάει η ψυχή σου!!

2. "Το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής" του Μιτς Άλμπομ
Στον Μιτς δόθηκε η ευκαιρία να ξανασυναντήσει τον μέντορά του, Μόρρι, γέροντα πια, στους τελευταίους μήνες της ζωής του. Συναντιούνται κάθε Τρίτη στο γραφείο του, όπως έκαναν και παλιά στο Πανεπιστήμιο. Η καινούργια αυτή επαφή εξελίχθηκε σε μια τελευταία διδασκαλία με θέμα: μαθήματα ζωής. Το Μεγαλύτερο μάθημα της ζωής είναι ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό χρονικό των ημερών που πέρασαν μαζί, μέσα από το οποίο ο Μιτς μοιράζεται με τον αναγνώστη την αστείρευτη προσφορά του δασκάλου του.

Ένα βιβλίο που το έχω και ίσως πρέπει κάποια στιγμή να το διαβάσω (στόχος;)

3. "Η μυστική ιστορία" της Ντόνα Ταρτ
Ο Ρίτσαρντ Παπέν είναι μέλος μιας ομάδας πέντε φοιτητών που επιλέγονται από ένα χαρισματικό καθηγητή για να μελετήσουν τον κόσμο της διανόησης. Περνούν όλοι μαζί τα Σαββατοκύριακα σε ένα παλιό εξοχικό, διαβάζοντας και συζητώντας για θέματα που αφορούν τον κόσμο της γνώσης -από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς μέχρι τους σύγχρονους στοχαστές και καλλιτέχνες- αλλά και για καθημερινά ζητήματα. Ο Ρίτσαρντ, χωρίς να γνωρίζει το έγκλημα που διαπράττεται, γοητεύεται από την καινούρια συντροφιά του. Όταν όμως κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, του το εκμυστηρεύονται και τον πείθουν σιγά σιγά για την αναγκαιότητά του: ο δολοφονημένος συμμαθητής και φίλος τους απειλούσε να αποκαλύψει το μυστικό τους, υπονομεύοντας έτσι το μέλλον τους. Πρόκειται για ένα αφάνταστα ελκυστικό βιβλίο. Είναι ένα χρονικό εξαπάτησης και συνενοχής, αθωότητας που σιγά σιγά μολύνεται από τον εγωκεντρισμό και την ηθική έπαρση· μια ιστορία ενοχής και ευθύνης. Η συγγραφέας Ντόνα Ταρτ, με την έξοχη αφηγηματική γραφή της, τον πλούτο των ιδεών και της γλώσσας, καθιερώνεται ως εξαιρετικά προικισμένη μυθιστοριογράφος.

Να σας πω μόνο πως το συγκεκριμένο το έχω εντοπίσει σε πάνω από μια λίστα με βιβλία για 20άρηδες! Μήπως; Λέω εγώ τώρα.. 


4. "Σενάριο γάμου" του Τζέφρυ Ευγενίδη

Στις αρχές του 1980, η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η ζωή μετά το κολέγιο είναι πιο σκληρή από ποτέ για τους νέους. Στα καφέ του Κόλετζ Χιλ, τα υποψιασμένα παιδιά ρουφούν Ντεριντά και ακούνε Τalkig Heads. Όμως η Μάντλιν Χάνα, η ευσυνείδητη φοιτήτρια αγγλικής λογοτεχνίας, γράφει την πτυχιακή της με θέμα την Τζέιν Όστεν και την Τζορτζ Έλιοτ, οι οποίες ανέδειξαν τον γάμο (τα παντρολογήματα με πιο ευρεία έννοια) σε κορυφαίο ζήτημα, τοποθετώντας τον στον πυρήνα των σημαντικότερων αγγλικών μυθιστορημάτων. Ενώ η Μάντλιν προσπαθεί να καταλάβει γιατί "έγινε καταγέλαστο το να διαβάζει κανείς συγγραφείς σαν τον Τσίβερ ή τον Απντάικ, που έγραφαν για τα προάστια στα οποία η Μάντλιν και οι περισσότεροι φίλοι της είχαν μεγαλώσει, προς όφελος της ανάγνωσης του μαρκήσιου Ντε Σαντ, ο οποίος έγραφε περί της πρωκτικής διακόρευσης παρθένων στη Γαλλία του δέκατου όγδοου αιώνα", μπαίνει στη μέση η αληθινή ζωή, με τη μορφή δύο εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους νεαρών. Ο Λέναρντ Μπάνκχεντ -χαρισματικός μοναχόλυκος, δαρβινιστής του κολεγίου- εμφανίζεται ξαφνικά σ' ένα σεμινάριο σημειωτικής και η Μάντλιν δεν αργεί να μπλεχτεί σε μια άκρως φορτισμένη ερωτική και πνευματική σχέση μαζί του. Την ίδια στιγμή, ο παλιός της φίλος, ο Μίτσελ Γκραμάτικους -ο οποίος μελετάει τον χριστιανικό μυστικισμό και γενικά συμπεριφέρεται αλλόκοτα- έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με την έμμονη σκέψη πως η Μάντλιν είναι προορισμένη από τη μοίρα να γίνει το ταίρι του. Μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς οι πρωταγωνιστές του τριγώνου σε αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα αποφοιτούν από το κολέγιο και μπαίνουν στον πραγματικό κόσμο, τα γεγονότα τούς πιέζουν να επαναπροσδιορίσουν όλα όσα έμαθαν στο σχολείο. Ο Λέναρντ και η Μάντλιν μετακομίζουν σ' ένα εργαστήριο βιολογίας στο Κέιπ Κοντ, αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το μυστικό που ευθύνεται για τη φαινομενικά ανεξάντλητη ενέργεια και τις κυκλοθυμικές αντιδράσεις του Λέναρντ.

Έτσι για να μη νιώθουμε πως επειδή είμαστε γυναίκες και στα 20βάλε (βάλε, βάλε, κυρ Στέφανε) πρέπει και να παντρευτούμε! Όχι κι ότι δεν πρέπει, βέβαια, πρέπει ότι θέλει κι ότι μπορεί ο καθένας!

5. "Walden ή η ζωή στο δάσος", του Henry D.Thoreau
Το 1845 ένας νεαρός απόφοιτος του Χάρβαρντ εγκαταλείπει την πόλη και αποφασίζει να ζήσει στις όχθες της λίμνης Ουόλντεν, κοντά στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης. Ο άντρας αυτός δεν ήταν άλλος από τον μετέπειτα σημαντικό Αμερικανό συγγραφέα και φιλόσοφο Χένρι Ντέιβιντ Θορώ, πρωτεργάτη για πολλούς των σύγχρονων οικολογικών κινημάτων. Χτίζει μόνος του μια μικρή καλύβα, φυτεύει ένα χωράφι με φασολιές, τρέφεται κατά κύριο λόγο με φρούτα και λαχανικά. Διαβάζει, γράφει, στοχάζεται, κρατάει ημερολόγιο, ανακαλύπτει τη δύναμη της επαφής με τη φύση. Για τα επόμενα δύο χρόνια προσπαθεί να συνδυάσει "την ευρωστία των αγρίων με την πνευματικότητα του πολιτισμένου ανθρώπου", υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα εκβιομηχάνισης της εποχής του.

Στο "Walden ή Η ζωή στο δάσος", βιβλίο που κατέχει θέση παγκόσμιας διαθήκης του συγγραφέα, ο Θορώ περιγράφει το ριζοσπαστικό όσο και ουτοπικό του εγχείρημα της επιστροφής στη φύση με τρόπο καίριο και συγχρόνως αφοπλιστικό. Δεν είναι τυχαίο ότι, έπειτα από σχεδόν ενάμιση αιώνα, το έργο εξακολουθεί να συγκινεί και να διατηρεί έναν επίκαιρο προβληματισμό, αφού επισημαίνει, σχεδόν προφητικά, τις αρνητικές συνέπειες της απομάκρυνσης του ανθρώπου από το περιβάλλον.

Άλλο ένα βιβλίο που έχω, αλλά φοβάμαι πως αν διαβάσω θα γίνω τουλάχιστον vegeterian (για να μην πω πως φοβάμαι πως θα πάω να ζήσω στο κτήμα μας, στο τροχόσπιτο, χωρίς μπάνιο και τουαλέτα -όχι νταξει δε θα πάω-!)

6. "Δεν είμαι τέτοιο κορίτσι" της Λίνα Ντάναμ
H δημιουργός, παραγωγός και πρωταγωνίστρια της σειράς-φαινόμενο Girls υπογράφει μια ξεκαρδιστική, σοφή και επώδυνα ειλικρινή συλλογή προσωπικών ιστοριών, κερδίζοντας επάξια μια θέση ανάμεσα στα πιο πρωτότυπα κι ελπιδοφόρα συγγραφικά ταλέντα της σύγχρονης γενιάς.
Η Λίνα Ντάναμ ρίχνει φως σε όλες εκείνες τις εμπειρίες που βιώνει ένα κορίτσι βγαίνοντας στον πραγματικό κόσμο: τον έρωτα, τη μοναξιά, την απογοήτευση του να είσαι δέκα κιλά υπέρβαρη παρότι τρέφεσαι μόνο με υγιεινές τροφές, την πίεση του να πρέπει να επιβάλεις τον εαυτό σου σε μια αίθουσα γεμάτη άνδρες με τα διπλά σου χρόνια, τη χαρά όταν γνωρίζεις τον πραγματικό έρωτα και, πάνω απ’ όλα, το αίσθημα της δικαίωσης όταν βρίσκεις τα κότσια να πιστέψεις ότι η ιστορία σου αξίζει να ειπωθεί.

Ένα βιβλίο που αν μη τι άλλο αν δεν διαβαστεί στα 20 (και μάλιστα στα μικρά 20) μετά δε θα έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σας το λέω. 


7. "Ντέμιαν" του Έρμαν Έσσε
Πέρα από την επιφανειακή διάκριση ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο «φωτεινό» και στο «σκοτεινό» κόσμο, ο νεαρός Εμίλ Σίνκλερ αναζητά την ολοκλήρωση, γυρεύει να βρει τον πραγματικό του εαυτό, καθώς περνά τα διαδοχικά στάδια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας.

Ένας δρόμος κουραστικός, μια περιπέτεια του νου και της ψυχής, μια πορεία κοπιαστική. Στήριγμα, φίλος και οδηγός του ένας μεγαλύτερος μαθητής, ο Ντέμιαν. Μορφή άλλοτε θεϊκή, άλλοτε σατανική, συμβολίζει τον άνθρωπο, το μοναδικό και ξεχωριστό σημείο όπου συγκλίνουν τα φαινόμενα του σύμπαντος.
Ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπητά μυθιστορήματα του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα.

Ίσως το πιο παλιό αδιάβαστο βιβλίο που έχω στη βιβλιοθήκη μου, τι ντροπή! Ντέμιαν, σε έχω αδικήσει καιρό.

8. "H πτώση" του Αλμπέρ Καμύ
Ο Ζαν-Μπατίστ-Κλαμάνς είναι ένας "ήρωας της εποχής μας": η εξυπνάδα του να στέκεται πάντα στη "σωστή" πλευρά της ζωής τον κάνει έναν άντρα ικανοποιημένο από τον εαυτό του, έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί την υποκρισία για να αρέσει στους άλλους. Μέχρι που μια νύχτα ακούει μια άγνωστή του γυναίκα να πέφτει στα νερά ενός ποταμού. Αυτός ο τόσο καλός, ο τόσο ελεήμων, ο τόσο συμφιλιωμένος με την "σωστή", ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν θα τη βοηθήσει και τότε όλα γύρω του θα καταρρεύσουν. Μετά τον "Ξένο" και την "Πανούκλα", ο Καμύ με την "Πτώση" ολοκληρώνει την αριστουργηματική του τριλογία που τον έκανε διάσημο σ' όλο τον κόσμο χαρίζοντάς του και ένα από τα πιο δίκαια βραβεία Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού.

Νταξ. Καμύ. Τι άλλο να προσθέσουμε! Παντού και πάντοτε!

Προσωπικά θα πρόσθετα στην παραπάνω λίστα και μερικά ακόμα βιβλία που μεταφέρουν μηνύματα σημαντικά για την πρώτη ενήλικη δεκαετία της ζωής μας, όπως το 1984 του Όργουελ (για να τρομάξουμε με την πορεία αυτού του κόσμου), τα Κοτσύφια της Χάρπερ Λι (για πολλά σημαντικά μηνύματα ζωής από τη μικρή Σκάουτ και τον απίστευτο πατέρα της!), την Έμμα της Όστεν (γιατί δε πειράζει αν είμαστε νέοι, αφθόρμητοι, και αφελείς, στάνταρ μετά θα κάνουμε την τύχη μας!) κλπ. Εσείς ποιο βιβλίο θεωρείτε απαραίτητο εφόδιο κάθε νέου και γιατί; Πείτε μας στα σχόλια!

Αν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο, εγγραφείτε στο blog στα δεξιά στους βιβλιοφάγους ή ακόμη καλύτερα συμπληρώστε το μέιλ σας για να ενημερώνεστε πρώτοι για κάθε νέο θεματάκι. Κι αν είστε μέλη του facebook μην ξεχνάτε να βρείτε κι εκεί την Αλίκη στη Χώρα των Βιβλίων για ακόμη περισσότερα βιβλιονέα!! (Η Χώρα των Βιβλίων είναι και σε άλλα social media: twitter, pinterest, instagram, αλλά δεν είναι πάντα συνεπείς εκεί 😇)


Πηγή: 35 Books You Need To Read in your Twenties


2 σχόλια

  1. Πολύ ωραίο θέμα! Εγώ δεν έχω διαβάσει κανένα τα βιβλία που αναφέρονται στην κυρίως λίστα. Το βιβλίο του Θορώ δεν το έχω διαβάσει για παρόμοιους με τους δικούς σου λόγους (είμαι και δασολόγος, οπότε ξέρω από περιβαλλοντικά προβλήματα), τον Καμύ τον "φοβάμαι", λόγω του μεγάλου βάρους (θεματικά αλλά και από άποψη σημασίας) των βιβλίων του...
    Γενικά, ο Έσσε έχει γράψει πολλά βιβλία "μετάβασης" ας πούμε! Δηλαδή, θα ταίριαζαν στη λίστα και το μυθιστόρημά του "Σιντάρτα", όπου διηγείται τη ζωή του Βούδα με μια φιλοσοφική διάθεση αναζήτησης του άγνωστου, αλλά κυρίως το μυθιστόρημα "κάτω απ' τον τροχό" όπου διηγείται τη σχολική ζωή και την αγωνία για την αντιμετώπιση της ζωής, για το επάγγελμα κλπ ενός νεαρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ ενδιαφέρον ο Εσσε!! Τον Καμυ μην τον φοβάσαι, γραφει πολυ απλα και υπεροχα, σίγουρα μια 2η ή 3η αναγνωση θα δώσουν κι άλλα,αλλά διαβάζεται ευχάριστα. Δοκιμασε τον Ξένο που είναι και μικρό ;)

      Διαγραφή