"Έντα Γκάμπλερ" του Ίψεν

(2μιση λεπτά ανάγνωσης)
Μια από τις πιο μπίτσι κυρίες 
της θεατρικής (και όχι μόνο) λογοτεχνίας.
Κάτι σαν την Κάθριν από τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, ή την Blair Waldorf από το Gossip Girl, ή τη Μιράντα Πρίσλι από το Διάβολο που φορούσε Prada ή μια μαθήτρια που είχα για δύο μήνες το καλοκαίρι που μας πέρασε (!). Θες να σου κάνω μια λίστα με τις πιο μπίτσι ηρωίδες που έχω διαβάσει; Χμμμ.. δεν είναι κακή ιδέα!!

Το βιβλίο αυτό το διάβασα για τη ΛΑΚ* που για το μήνα Οκτώβριο είχε θέμα "Συγγραφείς από όλο τον κόσμο" και μας τύχαινε στον κάθε έναν μια χώρα από όπου έπρεπε να βρούμε έναν συγγραφέα και να διαβάσουμε κάτι δικό του. Εμένα μου έτυχε η Νορβηγία και στη δανειστική βιβλιοθήκη μας από όλα αυτά που έψαχνα είχε μόνο την Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν (είχε και την "Ιστορία των μελισσών" της Maya Lunde που μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά για κακή μου τύχη ήταν δανεισμένο!)
Το (πάνμικρο) θεατρικό έργο του Ίψεν διηγείται τα γεγονότα αμέσως μόλις επιστρέφουν η Έντα και ο σύζυγός της Τζορτζ Τέσμαν από το γαμήλιο ταξίδι τους, για να βρουν μια παλιότερη φίλη του Τέσμαν, την κυρία Τέα Έλβστετ, που έρχεται ερωτοχτυπημένη για κάποιον άλλο (όχι τον άντρα της) να ζητήσει βοήθεια, και κανα δυο παλιότερα φλερτ της Έντας, τον σύμβουλο Μπρακ που της ρίχνεται χωρίς πολλά πολλά και χρησιμοποιώντας μέχρι και εκβιασμό για να την κερδίσει (και φιλαράκι του κυρίου Τέσμαν, άκουσον άκουσον!) και ο κύριος Λέβμποργκ, με τον οποίο φαίνεται πως όλες είναι τσιμπημένες, μάλλον είναι καλό γκομενάκι, και λίγο γυναικάς. Λίγο πολύ αυτοί είναι οι ήρωες της ιστορίας που μπλέκονται μεταξύ τους με κεντρικό πρόσωπο την Έντα που βαριέται, ζηλεύει, χειραγωγεί και εντέλει τα κάνει όλα σαλάτα και καταλήγει στην πιο δυσχερή θέση που θα ήταν ποτέ δυνατή. 

Οι ήρωες του έργου:
Η Έντα δεν έχει το επίθετο του άντρα της ούτε καν στον τίτλο του βιβλίου, για να δείξει πως ποτέ δεν άλλαξε, ποτέ δεν ανήκε σε κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό της, ποτέ δεν ανοίχτηκε σε κανέναν, μάλλον από φόβο περισσότερο και όχι τόσο από κακία, είναι πολύ σκληρή και άκαρδη και καθόλου συμπαθής, παρόλα αυτά κάπως σε κερδίζει. 
Ο σύζυγός της, Τζορτζ Τέσμαν, είναι λίγο καημένος, σε όλο το θεατρικό φαίνεται πως δεν μπορεί να πιστέψει στην τύχη του να είναι ο εφ' όρου ζωής σύντροφος της Έντα Γκάμπλερ, και δεν τον νοιάζει ακόμα που γίνεται θύμα για να είναι αυτή ευχαριστημένη. Είναι καλός άνθρωπος πάντως, αν η Έντα δεν τον βαριόταν τόσο και πήγαινε και σε έναν ψυχολόγο, θα περνούσε δίπλα του ζωή χαρισάμενη!
Η Τέα Έλβστετ φαίνεται να είναι θύμα μπούλινγκ από την ίδια την Έντα από όταν ακόμη ήταν μικρές και πηγαίνανε μαζί σχολείο και η Έντα της τραβούσε τα μαλλιά (γιατί ήταν μπούκλες και τις ζήλευε). Είναι όμως ερωτευμένη με τον Λέβμποργκ και τόσο απεγνωσμένη ώστε να πάει να ζητήσει τη βοήθεια των Τέσμαν για να τον κατακτήσει.
Ο Έυλερτ Λέβμπορκ φλερτάρει με όλες τις γοητευτικές κυρίες του θεατρικού, και αυτές που εμφανίζονται και αυτές που απλά αναφέρονται. Δεν πίνει ούτε σταγόνα, λογικά γιατί έχει κάποιο θέμα αλκοολισμού, όμως δεν δείχνει να είναι κακός άνθρωπος ή εκμεταλλευτής. Θεωρώ πως αν χειριζόταν τα πράγματα σωστά κι αυτός και η Έντα πήγαινε σε κάποιον ψυχολόγο (θα το γράψω όσες φορές χρειαστεί!), θα μπορούσαν να είχαν γίνει ένα πολύ καλό ζευγάρι οι δυο τους!
Δε θα σου πω πως εξελίσσεται η ιστορία, θα σου πω την αίσθηση που μου άφησε. Διαβάζεται εύκολα, τα σκηνικά φαίνονται πολύ εντυπωσιακά και οι λεπτομέρειες του Ίψεν είναι πολύ ακριβείς και δίνουν ωραία ατμόσφαιρα στην όλη υπόθεση. Δε θεωρώ πως είναι το καλύτερο έργο του, το Κουκλόσπιτο μου άρεσε και με εντυπωσίασε πολύ περισσότερο, πιστεύω όμως πως για μια ηθοποιό ο ρόλος της Έντας, αν την παίξει σωστά, θα είναι σταθμός στην καριέρα της. 

Οι φωτογραφίες είναι από διάφορες θεατρικές παραστάσεις, άλλες παλιότερες, άλλες πιο σύγχρονες και η τελευταία είναι μια διασκευή που φέρνει την ιστορία στο σήμερα.

*Λέσχη Ανάγνωσης Κατερίνης

0 σχόλια