13 πράγματα που μου έμαθε το 2023

Το 2023 φτάνει στο τέλος του και πάντα αυτός ο καιρός αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση (που μπορείς να διορθώσεις με άφθονα μελομακάρονα, βέβαια). Στα πλαίσια του "βάζω στόχους για τη νέα χρονιά" και "πώς θα γίνω καλύτερος άνθρωπος" αποφάσισα να καθίσω λίγο και να αναλογιστώ τι μού έμαθε η χρονιά που φεύγει. 

#01 - Μπορείς να ζήσεις και χωρίς τα social!

Κάτι που διαπίστωσα από το μικρό social media detox που έκανα τον Αύγουστο και είπα πως θα επαναλάβω τώρα μέσα στις γιορτές. Μάλιστα η ζωή χωρίς τα social είναι πολύ πιο απλή, ξεκούραστη, χαλαρή, με άπλετο χρόνο για να κάνεις όλα αυτά που "δεν προλαβαίνεις".

#02 - Αν κρατάς όλα σου τα λεφτά δεν μπαίνεις σε σειρά, απλά σιγά σιγά γίνεσαι δυστυχισμένος

Γιατί πέρυσι προσπάθησα να κάνω σκληρές οικονομίες προκειμένου να μπορέσουμε να γίνουμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, και για μερικούς μήνες δεν ξοδεύτηκε ευρώ για τίποτα άλλο πέρα από ανάγκες. Έπειτα από αυτό το διάστημα της αυστηρότητας, του σφιχτού ζωναριού, διαπίστωσα πως: 1ον δεν είχαμε μπει σε σειρά και 2ον ένιωθα κάπως δυστυχισμένη! Πράγμα που με οδηγεί στην επόμενη διαπίστωση:

#03 - Είναι οκέι να πάρεις πολλά βιβλία μαζεμένα, δε θα συμβαίνει πάντα

Μου συνέβη κάποιες φορές το καλοκαίρι που μας πέρασε, παρά το γεγονός ότι αγοράζω βιβλία συχνά, προφανώς, μπορεί να έρθει καιρός που να πάρω περισσότερα, άλλοτε πάλι μπορεί να πάρω πολύ λιγότερα ή και κανένα. Δεν πειράζει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Κι ούτε πειράζει να παίρνω περισσότερα βιβλία απ' όσα προλαβαίνω να διαβάζω (οκέι, αυτό το δουλεύω λίγο ακόμα... κάπως με ενοχλεί η τεράστια εισροή βιβλίων και ενίοτε με μπλοκάρει.)

#04 - Αν θες να βγεις από readers block κάνε μια συνανάγνωση με τη Σοφία

Η Σοφία @sofia-tsapa είναι το ιδανικό buddy read όχι μόνο για να σε βάλει σε σειρά να τελειώσεις ένα βιβλίο ανεξαρτήτου μεγέθους (γιατί έχει πρόγραμμα!) αλλά και για να πιστέψεις ξανά στον εαυτό σου και να πάρεις μπρος. Εμένα με βοήθησε πολύ. Σοφία αν σου έρχονται μπλοκαρισμένοι αναγνώστες σωρηδόν για βοήθεια σου ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη!

#05 - Με τα ακουστικά βιβλία θα διαβάσεις τα διπλάσια απ' ότι υπολόγιζες, εύκολα!

Άλλος ένας τρόπος να πάρεις τα πάνω σου αναγνωστικά είναι τα audio books για τα οποία σου έχω μιλήσει εδώ, που μπορείς να ακούς ενώ κάνεις μια δουλειά ή πηγαίνεις κάπου, και δίχως να το καταλάβεις να έχεις διαβάσει κάμποσα επιπλέον βιβλία απ' όσα θα προλάβαινες υπό άλλες συνθήκες. Με τις επιλογές που υπάρχουν βρίσκεις μάλιστα πολλά σύγχρονα βιβλία που σίγουρα θέλεις πολύ.

#06 - Το σκυλί σου μπορεί να σε παρατήσει (χωρίς να φταις εσύ)

Μέχρι τώρα ξέραμε ανθρώπους να παρατάνε τα σκυλιά τους, σκυλιά να παρατάνε τους ανθρώπους τους δεν χωράει καν στα πλαίσια της κοινής λογικής. Ωστόσο ο δικός μας σκύλος μας παράτησε, μας χώρισε, δε μας ήθελε άλλο, διάλεξε να πάει να μείνει με άλλους ανθρώπους (της οικογένειας) κι όσο κι αν προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να τον κρατήσουμε μαζί μας.

*η αλήθεια είναι πως ο Άλμπους σύνδεσε κάπως το σπίτι μας με έντονους θορύβους, συγκεκριμένα πυροτεχνήματα, τα οποία φοβάται φριχτά και θεωρεί πως πάντα κινδυνεύει εδώ από αυτά, ενώ στο σπίτι της γιαγιάς του νιώθει ασφαλής.

#07 - Δεν υπάρχει τρόπος να γλυτώσεις τη γαστρεντερίτιδα κι έχεις 100% έλλειψη D3

Τη γαστρεντερίτιδα και καμία άλλη ίωση για την οποία δεν έχεις ήδη αντισώματα, αφού μετά τον κόβιντ έχουμε γίνει όλοι μας γνώστες της ιατρικής, ήρθε κι αυτή η διαπίστωση να προστεθεί στις υπόλοιπες. Μπορείς να πάρεις βιταμίνες, μπορείς να ξεκουραστείς, απλά θα το περάσεις πιο χαλαρά, αν εκτεθείς όμως χωρίς αντισώματα, θα κολλήσεις! 

Κι ένα αδύναμο ανοσοποιητικό έχει έλλειψη D3, αφού πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο σχεδόν το μισό σου δέρμα χωρίς αντηλιακό καθημερινά για 20 λεπτά (γέλασα όταν το διάβασα! #βρυκόλακας)

#08 - Οι άνθρωποι έχουμε μόνο ο ένας τον άλλο

Η διαπίστωση μετά τις φωτιές και τις πλημμύρες κι όλα τα κακά που μας βρήκαν μέσα στο 2023 είναι πως δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να βασιστούμε στο κράτος και την πολιτεία, μπορούμε όμως να βασιστούμε ακόμα ο ένας στον άλλο και να είμαστε σίγουροι πως θα αλληλοστηριχθούμε σε μια καταστροφή. Από το υστέρημά μας, ναι, θα το κάνουμε! Αλλά...

#09 - Οι άνθρωποι έχουμε τρελά κοντή μνήμη (και περιτριγυριζόμαστε από χαζούς!)

...τίποτα δεν είναι ρόδινο και ανθηρό, όταν στην πραγματικότητα σε μια μεγάλη πλειοψηφία οι γύρω μας, ενίοτε κι εμείς οι ίδιοι, ξεχνάμε μαθηματικά κάθε τι σημαντικό συνέβη λίγο πριν, εστιάζουμε εκεί που δείχνει το δάχτυλο κι εμπιστευόμαστε ανθρώπους που έχουν αποδείξει πως δεν διαθέτουν όχι ικανότητες, αλλά ούτε καν απλή κοινή συνείδηση. Πανδημία, λάθος χειρισμός, εκβιασμός, διαχωρισμός κόσμου, εμβόλια, θάνατος, φωτιές, πλημμύρες, ΟΣΕ και τόσα άλλα *ΠΟΥΦ* έπαθαν Mandela Effect και αντίο! Δε συνέβησαν ποτέ! Αν κάποιος τα αναφέρει καν είναι Συριζαίος ή τον έτσουξε το 41%. Ας δώσουμε μια αύξηση στους τόσο χρήσιμους υπουργούς αυτής της χώρας!


#10 - Η πτήση με αεροπλάνο είναι ΤΟΣΟ εντυπωσιακή!

Εσύ μπορεί να το γνώριζες, εγώ μπήκα φέτος για πρώτη φορά σε αεροπλάνο και δηλώνω εντυπωσιασμένη με αυτή την εφεύρεση! Ναι, γιαγιά, ο άνθρωπος πετάει!!


#11 - Στη Γερμανία δε μιλάνε ΟΛΟΙ αγγλικά...

Λάθος αντίληψη μέχρι που πήγα πράγματι στη Γερμανία και είδα πως αυτό που πάντα λέγαμε για τους Γάλλους ισχύει ΚΑΙ για τους Γερμανούς. Η πραγματικότητα είναι πως ο Έλληνας μιλάει αγγλικά και κάμποσες άλλες γλώσσες για να μπορεί να συνεννοηθεί στο εξωτερικό. Οι υπόλοιποι μιλάνε τη γλώσσα τους κι εσύ κόψε το κεφάλι σου. Χέστηκαν κιόλας.


#12 - Το γκρίζο ταξίδι θα έχει σκαμπανεβάσματα

ΠΟΙΟΣ να μου το 'λεγε πως εν έτη 2023 και στην ηλικία των 35 (!) θα αποφάσιζα να σταματήσω να βάφω τα μαλλιά μου! Εγώ! Που απεχθανόμουν τη λεπτή ασημένια ρίζα που ξεμύτιζε 10 μέρες μετά τη βαφή και μεγάλωνε με συνοπτικές διαδικασίες. Που δε μπορούσα ούτε να καταλάβω εκείνες που ΕΠΕΛΕΓΑΝ να βάψουν γκρι τα μαλλιά τους, ανάμεσα στα τόσα όμορφα διαθέσιμα ζεστά χρώματα. Η απόφαση να σταματήσω την παράνοια του "γρήγορα, κρύψε τη ρίζα μην τη δει κανείς και καταλάβει το πραγματικό χρώμα των μαλλιών σου" ήταν η πιο απελευθερωτική στιγμή του 2023. Το ταξίδι, φυσικά, έχει πότε τις καλές του και πότε όχι, αν σκεφτείς πως πέρασα σχεδόν ένα φθινόπωρο άρρωστη, οπότε ατημέλητη με ρόμπα και γκρίζο μαλλί, όχι και τόσο χάι φάσιον και κουλ 30άρα, όσο υπολόγιζα, πιο πολύ ετοιμοθάνατη γιαγιάκα 99 ετών (περίπου όσο νιώθω μέσα μου δηλαδή!)


#13 - Μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ τα θερμόμετρα μετώπου

Αυτά τα τελευταίας τεχνολογίας, τα ηλεκτρονικά με το φως. Μπορεί να δείχνουν 36,8 και η θερμοκρασία να είναι 39,2, όσο σωστά κι αν τα χρησιμοποιείς και να τα πας δεξιά αριστερά και να τα κάνεις τρεις φορές και να κρατήσεις την πιο ψηλή (ΠΑΝΑΓΙΑΜΟΥ ΜΙΑ ΦΑΚΙΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΑ!!), τα μόνα αξιόπιστα είναι αυτά με τον υδράργυρο που και πάλι στη μασχάλη δείχνουν μισό βαθμό κάτω. Πέτα το!!

Προφανώς το 2023 μου έμαθε και πολλά πολλά ακόμα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο σημαντικά. Κυρίως πως για να μάθεις καινούργια πράγματα πρέπει να βγεις από τα συνηθισμένα, να πάρεις ένα ρίσκο, να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο. Αν είχα όντως απορρίψει την ιδέα του ταξιδιού, λόγω κόστους αεροπορικών, θα έμπαινα πιο φτωχή στο 2024.  

Ελπίζω κι εύχομαι η νέα χρονιά να μας φέρει όμορφες εμπειρίες, καινούργιες και συναρπαστικές, υπέροχα βιβλία και προσεύχομαι, εγώ στο Θεό που πιστεύω, εσύ όπου πιστεύεις-ελπίζεις, να μας προστατεύσει αυτή τη νέα χρονιά από ό,τι μπορεί να μας γκρεμίσει. Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ, που με διαβάζεις/ακούς, που με ακολουθείς στα σόσιαλ και με στηρίζεις. Επιστρέφω με βιβλία, λίστες, podcasts, σειρές και ταινίες κι ό,τι άλλο έχω στο μυαλό μου, του χρόνου!

0 σχόλια