Όλα τα βιβλία που θέλω να πάρω αμέσως τώρα (και γιατί)

Περνάνε μήνες που είμαι εντάξει με το να μην αγοράζω νέα βιβλία, που δεν με απασχολούν οι νέες κυκλοφορίες κι ύστερα είναι άλλοι που θέλω να τα πάρω όλα αμέσως τώρα, που τρώγομαι, που θέλω να ψωνίσω χωρίς λογική. Αυτό το διάστημα είναι τέτοιο. Γράφω αυτό εδώ το άρθρο, λοιπόν, με σκοπό να βάλω σε λέξεις αυτή τη δίψα για βιβλιοαγορές μήπως και την ξορκίσω και κάπως καταλαγιάσει και δε με βασανίζει πχια.

Σου βάζω, λοιπόν, όλα τα βιβλία που θα έπαιρνα με κλειστά μάτια και τους λόγους που τα θέλω τόσο πολύ και αμέσως τώρα. 

Αρχίζω με τη Σιδερένια Φλόγα, τη συνέχεια της Τέταρτης Πτέρυγας που θέλω να πάρω, γνωρίζοντας ήδη για την απαράλλαχτη κατάσταση της μετάφρασης από τον εκδοτικό και τη γενικότερη αδιαφορία στα παράπονα των αναγνωστών, θα την αναζητήσω είτε με έκπτωση είτε θα την πάρω δεύτερο χέρι αν τη βρω, δεν έχω αποφασίσει ακόμη.

Έχω κάπως μετανιώσει που εξ αρχής δεν τα πήρα στο πρωτότυπο;
Ναι.
Θα τα έπαιρνα και πάλι στα ελληνικά γιατί είναι κάπως ογκώδη για ξενόγλωσσα;
Ναι, και πάλι..

Θα σε περιμένω στο Σέντραλ Παρκ
της Felicia Kingsley

Που το είδα όταν κυκλοφόρησε και μου άρεσε ίσως το χρώμα του εξώφυλλου (σοβαροί λόγοι για να παίρνεις βιβλία!) και γενικότερα η σκηνική του παρουσία. Σου μίλησα γι' αυτό εδώ, όπου προσπάθησα να μαντέψω το στόρι του από το εξώφυλλο μόνο και τον τίτλο. Μπορείς να πας να διαβάσεις εκεί την πλήρη περίληψη. Βαριέσαι; Άντε καλά! 

Είναι λοιπόν στο Νιου Γιορκ, με μια κεντρική ηρωίδα που εργάζεται στο χώρο του βιβλίου όπου εργάζεται κι ένας τύπος που δεν πολυσυμπαθεί αλλά θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν για να σώσουν τον εκδοτικό. Και φαντάζομαι πως θα είναι χοτχοτχοτ και χαζοβιόλικο. Είναι αρκετό σε όγκο, αλλά θεωρώ θα ρέει εύκολα. Μου αρέσει άπειρα το σκηνικό, είτε λόγω Νέας Υόρκης (γες πλιζ) είτε λόγω εκδοτικού, μου θυμίζει ΦΟΥΛ το Younger και... ε πιστεύω πως θα περάσω καλά μαζί του. Χαλαρά και καλά. 

Αλλά, είδα πως ανέβηκε σε ακουστικό στο jukebooks όπου έχω την επιλογή να το ακούσω ανά πάσα στιγμή και δεν έχω αποφασίσει τώρα τι θα κάνω. Αν θα το ακούσω ή θα επιμείνω στο να το διαβάσω, γιατί κάπως αμφιταλαντεύομαι με τα ακουστικά βιβλία τώρα τελευταία. Ίσως το βάλω να το ακούσω λίγο να δω πώς θα πάει.

Μερικοί απλοί κανόνες
της Tessa Dare


Άλλο ένα βιβλίο που δεν είναι φαντασίας, είναι όμως εποχής που αγαπώ επίσης πάρα πολύ και μου ταιριάζει πολύ για άνοιξη. Η κεντρική ηρωίδα που είναι μοδίστρα, θα παντρευτεί με έναν δούκα που έχει κάνει πόλεμο και δεν σηκώνει πολλά πολλά, κάνει μια συμφωνία μαζί της, πως θα είναι ζευγάρι μόνο τη νύχτα και μόνο μέχρι να του κάνει διάδοχο, μετά γειά σας αντίο τουτουτου γιατί ο τύπος έχει ψυχολογικά και δεν ήταν τότε μόδα οι ψυχολόγοι. Και τύπου αυτοί θα αρχίσουν να ερωτεύονται στάνταρ. Δε ξέρω.. δε ξέρω.. αλλά θέλω να το διαβάσω. Πιστεύω θα είναι μια καλή δόση εποχής, χωρών και φουσκωτών φορεμάτων, γιατί έχω διαβάσει και όλη την Όστεν που υπάρχει γμτ!

Λαίδη Σέρλοκ
της Sherry Thomas


Ριτέλινγκ του Σέρλοκ αλλά με κεντρική ηρωίδα γυναίκα, τη Σάρλοτ (Σάρλοτ; Σέρλοκ; Χαχ) σε σκηνικό εποχής, όπου θα προσπαθεί να ξεσκεπάσει τρεις δολοφονίες που βαραίνουν την ίδια της την οικογένεια, παριστάνοντας αν κατάλαβα καλά τον άντρα (όπου και η σύνδεση, γιατί ως άντρας λέγεται Σέρλοκ) έχει κι έναν πολύ ευφυή αντίπαλο (τον Μοριάρτι;) λογικά θα έχει να λύσει υποθέσεις παρόμοιες με εκείνες του συνονόματού της, δεν έχω διαβάσει τα καλύτερα σχόλια και ίσως γι' αυτό να μην είναι στις τοπ επιλογές μου, πάντως μου άρεσε φοβερά πολύ το εξώφυλλο και αισθάνομαι πως θα περνούσα καλά με ένα τέτοιο "αστυνομικό".

Ένας πολύ ευχάριστος φόνος
της Julia Seales


Στο ίδιο πλαίσιο, εποχής και "αστυνομικό" έρχεται το ντεμπούτο μιας νέας συγγραφέως, που έχει ως κεντρική ηρωίδα μια άλλη Κάθριν (βλ. Αββαείο του Νορθάνγκερ) που της αρέσει να διαβάζει ιστορίες μυστηρίου και όχι να πηγαίνει σε χορούς προς αναζήτηση εύπορου συζύγου, και σε έναν χορό που θα πάει αναγκαστικά θα γίνει ένας φόνος και αυτή θα προσπαθήσει να τον ξεδιαλύνει, ενώ θα έχουν αποκλειστεί όλοι στο σπίτι του εύπορου πρώην υποψήφιου γαμπρού. Ξεκάθαρα μου φαίνεται πως θα είναι πολύ διασκεδαστικό ως ανάγνωσμα, άλλωστε πλασάρεται ως κωμωδία, μου αρέσει πολύ και το εξώφυλλό του, θέλω παραπολυ να το διαβάσω, ενδεχομένως και αμέσως μόλις κυκλοφορήσει (θα βγει στις 28/3 από εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το νησί των χαμένων δέντρων
της Ελίφ Σαφάκ


Πιστεύω πως η Ελίφ Σαφάκ θα μου αρέσει. Εγώ την πρωτογνώρισα όταν έκανα αναζήτηση στα βιβλία που διάβαζε η Ρις η Γουίδερσπουν στο πολύ πολύ πετυχημένο μπουκκλαμπ της, όπου είχε διαβαστεί ακριβώς αυτό εδώ το βιβλίο. Πάτησε εδώ για να το δεις. Η ιστορία μοιράζεται ανάμεσα στην Κύπρο και την Αγγλία, ανάμεσα σε έναν ελληνοκύπριο και μια τουρκοκύπρια, ανάμεσα στο τότε και το τώρα. Τότε είχα πει πως αυτό θα το διάβαζα και να που τώρα μεταφράστηκε και είναι καλή ευκαιρία να τη γνωρίσω, άλλωστε κυκλοφορούν και άλλα δικά της στα ελληνικά, αν μου αρέσει γιατί να μην τα διαβάσω όλα; Άραγε αυτό το άρθρο θα έχει καλό αποτέλεσμα ή θα προστεθούν ακόμη περισσότερα στην tbr μου απ' όσα ξεκίνησα;

Η ανταλλαγή
της Beth O'Leary


Που είναι το Holiday σε βιβλίο ΘΕΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ!!! ΤΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΤΩΡΑ!! Είναι ένα βιβλίο πάρα πολύ φρέσκο, ζεστό απ' το τυπογραφείο και μοσχομυριστό, που το είχα βάλει στο μάτι ακόμη όταν το έβλεπα ανάμεσα σε άλλα ξενόγλωσσα. Κράτησαν ακριβώς το ίδιο εξώφυλλο (πολύ σοφό!) και το στόρι είναι μια ανταλλαγή σπιτιών ανάμεσα σε μια νεαρή κοπέλα και μια ογδοντάχρονη που θα κάνουν μια νέα αρχή η μια στην πόλη και η άλλη στην εξοχή και φυσικά θα γνωρίσουν ανθρώπους που θα τους αλλάξουν τη ζωή.

Πιστεύω πως θα είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, χαλαρό, πως θα περάσω καλά μαζί του. Σαν ρομαντική κομεντί. ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΟ ΘΕΛΩ!!


Το Αντίπαλο Δέος έρχεται στο τέλος του μήνα από τον Ψυχογιό και πέρα από το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ εξώφυλλο, που επίσης κράτησαν, μου αρέσει πολύ που έχει σχέση με εφημερίδα (έχουν εξαφανιστεί οι εφημερίδες ακόμη και από τα βιβλία μας νομίζω) και που η κεντρική ηρωίδα εργάζεται σε εφημερίδα και που έχει λοβ στόρι και γράφουν γράμματα μεταξύ τους με το λοβ ιντρεστ της, αν και αυτή δεν ξέρει ποιος είναι, πιστεύω κιόλας πως θα τρέχει γρήγορα αν έχει γράμματα μέσα. Επίσης είναι φάνταζι, κάτι με.. θεούς; Οπότε ναι. Θεωρώ πως θα διαβαστεί αμέσως μόλις βγει σε συνανάγνωση, αυτή την εντύπωση έχω. Δεν έχω κάνει κάποια συμφωνία αλλά κάπως αυτό πιστεύω πως θα συμβεί.

Η ζωή ενός αγοριού
του Robert McCammon


Που επίσης το βρήκα ψάχνοντας νέες κυκλοφορίες για να κρίνω από τα εξώφυλλά τους, κοίτα να δεις που με το συγκεκριμένο που υπέθεσα πως είναι ας πούμε μυστηρίου, πρέπει να έπεσα εντελώς τελείως έξω, ακόμη και αφού διάβασα την περίληψη. Είναι με ένα αγόρι που θέλει να γίνει συγγραφέας και γράφει ιστορίες και που στην πόλη τους βρίσκουν μέσα σε ένα αυτοκίνητο βυθισμένο στο νερό, έναν νεκρό άνθρωπο δεμένο στο τιμόνι. Λες οκεϊ, μυστήριο; αστυνομικό; βλέπεις και το εξώφυλλο και δε λες τρόμου. Κι όμως. Τρόμου! Αν δεις δηλαδή τα ξένα εξώφυλλα... από πού κι ως πού έβαλαν τόσο χαρούμενο εξώφυλλο στον Κλειδάριθμο;; Πλήρης αποπροσανατολισμός. Μου είχε κάνει το κλικ. Μου έκανε κάπως το μέγεθος. Έμαθα πως είναι τρόμου. Το θέλω!

Φόνος και αντισυλληπτικά
του Πασχάλη Αυγερίδη


Το πρώτο βιβλίο του Πασχάλη που μαζί με τη Στέλλα έχουν το Once upon a book και μου αρέσει να στηρίζω τέτοιες κινήσεις ατόμων που γνωρίζω και που αισθάνομαι πως είμαστε κοντά σε αυτά που θέλουμε από αυτή τη ζωή (να γράφουμε βιβλία και να διαβάζουμε βιβλία και ολ θινγκς βιβλία), αλλά δεν είμαστε και Μαντάδες ή Δημουλίδες οπότε πρέπει να το κάνουμε πιο ταπεινά και με πρωτοπόρο την ελπίδα, αλλά ο πραγματικός λόγος που το θέλω αμέσως τώρα και όχι γενικά, είναι πως άκουσα από την Έφη στο Literalus που το διάβασε πως ήταν πολύ ευχάριστο, αστείο, πως πρόκειται για έναν φόνο που αρχικά κανείς δεν φαντάστηκε πως είναι φόνος γιατί το θύμα ήταν κάποιας ηλικίας και ξαφνικά εμφανίζεται ένας παράξενος ντετέκτιβ και είναι ύποπτοι όλοι στην πολυκατοικία. Και μου το πούλησε εντελώς και απολύτως (για να μη λες Έφη πως μόνο εγώ σε βάζω σε έξοδα!!)

Μαγκάφιν 


Το νέο νέο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση, που μας έχει δώσει τη σειρά με τον Άντερς και κάποια βιβλία με τρου κράιμ (παραπολυενδιαφεροντα!), έρχεται τώρα με ένα ευχάριστο και ασόβαρο αστυνομικό που αγαπώ και θέλω πολύ να διαβάσω, η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα πλοίο, όπου όλοι ανεξαιρέτως είναι ικανοί για φόνο και όταν το διάβασα στο ενημερωτικό μέιλ της Διόπτρας ήξερα πως είναι κάτι που θέλω πολύ να διαβάσω, πως είναι το στυλ μου πωςτολεν (αν εσύ έχεις καταλάβει το στυλ μου πάντως, να μου το πεις κι εμένα, μέχρι στιγμής έχω πάει από τον Άννα στον Καϊάφα εδώ μέσα!!)

Από παλιότερα βιβλία, γιατί δεν πεθαίνω να διαβάσω αμέσως τώρα μόνο νέες κυκλοφορίες και βιβλία υπό έκδοση, είχα αρχικά δύο νέα ομπζέσιονς, μόνο δύο, πολύ ανακουφιστικό αυτό, αλλά είπαμε, βάζω ΜΟΝΟ αυτά που θέλω αμέσως τώρα..

Ο μαγικός κήπος
της Σάρα Άντισον Άλεν
(αρχικά)


Αυτό ήθελα αρχικά, όταν έγραφα αυτό εδώ το άρθρο. Αλλά από τότε μέχρι τώρα (που δεν πέρασε καιρός, μόνο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας) εγώ τον πήρα τον Μαγικό Κήπο (στα αγγλικά είναι Garden Spells) κι έχω ήδη διαβάσει το μισό. Απλά τώρα να, θέλω αμέσως τώρα το δεύτερο βιβλίο με την οικογένεια Γουέβερλι, την Πρώτη Παγωνιά (εξαντλημένο στον εκδοτικό, θα κάθομαι σαν το κοράκι πάνω από το metabook) αλλά και άλλα δύο βιβλία της που είδα πως μεταφράστηκαν, "Το μυστικό της ροδακινιάς" και "Η βασίλισσα των ζαχαρωτών" κι ύστερα να το πάω ακόμη παραπέρα και να πάρω ό,τι δεν έχει μεταφραστεί που έχει γράψει γιατί... αχ είναι τέλειος ο Μαγικός Κήπος! Ανυπομονώ να σου μιλήσω γι' αυτό!!

Το ίχνος
των Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και Τζακ Χόγκαν


Που παλιά μου είχε κάνει ένα κλικ βρε αδερφέ, αλλά πέρασαν τα χρόνια και κυρίως πέρασε η μόδα με τους βρικόλακες (βοήθησε πολύ και η κυρία Μέγερ με τους μη βρικόλακές της σε αυτό το γενικό ξενέρωμα, ε;), εμένα σίγουρα μου πέρασε. Βέβαια, καμία απολύτως σχέση δεν έχει η Μέγερ με τον ντελ Τόρο ΑΧΑΧΑΧΧ τι συγκρίνω! Είδα πρόσφατα σε ένα βιντεάκι στο τικτοκ μια κοπέλα που έλεγε πως βρίσκει τη συγκεκριμένη τριλογία underated (πως δηλαδή δεν εκτιμάται όσο πρέπει) και είναι με ένα αεροπλάνο που προσγειώνεται στο Νιου Γιορκ και όλοι μέσα είναι νεκροί κι έχει κι ένα μαύρο κουτί (όχι ΤΟ μαύρο κουτί) κι από εκεί εξαπλώνεται μια τύπου αρρώστια παντού, υποθέτω τώρα πως το μαύρο κουτί είχε μέσα έναν μάστερ βρικόλακα και θα γίνει κάποιος μικρός χαμός. Κι αυτό φθηνό το βρήκα.. είναι και τριλογία. Νομίζω πως θα ήθελα να διαβάσω κάτι τέτοιο. Θέλω να πω.. παλιά ήθελα σίγουρα να διαβάσω τη συγκεκριμένη τριλογία κι εμπιστεύομαι φουλ τον δημιουργό!

Από ξενόγλωσσα, γιατί φυσικά με βασανίζει ΚΑΙ αυτή η μάστιγα, θέλω σίγουρα αυτά τα μόλις τρία:


Το House of many ways της Diana Wynne Jones που έγραψε τους Κρεστόμανσι αλλά και το Howl's Moving Castle, και αυτό βρίσκεται στο ίδιο σύμπαν με τον Χάουλ, είναι με μια κοπέλα που πάει στο μικροσκοπικό cottage του θείου της που είναι άρρωστος και λίγο μάγος, συγκεκριμένα ο μάγος του βασιλιά, το σπίτι είναι κάπως αλλοπρόσαλλο, θα ανακαλύψει ένα σκασμό μυστικά, θα βρει καινούργιους φίλους, θα συναντήσει και τη Σόφι, τον Χάουλ και τον Κάλσιφερ. Βασικά είναι της Jones. Βλέπω Jones, αγοράζω. Τόσο απλά.


Γι' αυτό και το αμέσως επόμενο που σου βάζω εδώ είναι επίσης της Jones, το Earwig and the Witch που μάλλον είναι υπερβολικά μικρό κι έγινε πρόσφατα κινούμενο, είναι με την Earwig που είναι ορφανό και ζει σε ένα ορφανοτροφείο όπου περνάει ζάχαρη (γιατί μάλλον είναι λίγο μπούλης) αλλά προς κακή της τύχη την υιοθετεί μια μάγισσα (οκέι το βλέπω το μοτίβο, αλλά ειλικρινά, δε με χαλάει παιδιά, δε το βαριέμαι. Θα τα διαβάσω όλα αυτά).


Το A tempest of tea της Hafsah Faizal (που αν την ψάξεις θα βρεις μια μουσουλμάνα με μπούρκα αλλά την κακιά την μπούρκα, που αφήνει ίσα να βγαίνει μισή βλεφαρίδα) που είναι με βρικόλακες (γουατδεφαααακ) όπου η κεντρική ηρωίδα έχει ένα μαγαζί για τσάι (χάου ίνγκλις) στο οποίο μαζεύονται τις νύχτες λίγοι βρικόλακες. Η ίδια είναι συλλέκτης μυστικών και κρίμιναλ μάστερμάιντ (γουατινδενειμοφ...) ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΟΪ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ και πώς; τι;; ποια είναι η συγγραφέας;;; Έχει πολλή δράση, προδοσίες, πισώπλατες μαχαιριές, ανατροπές, τέλειο εξώφυλλο, το όλο σκηνικό μου αρέσει. Κοίτα, πατάτα τύπου Twilight δε θα είναι. Οτιδήποτε άλλο θεωρώ πως θα είναι ανεκτό.

Με μερικούς γρήγορους υπολογισμούς μου χρειάζομαι για όλα αυτά τώρα γύρω στα 250€ κι αν βάλεις και την καινούργια προέκταση βιβλιοθήκης που θα είναι πλέον απαραίτητη, οικονομική καταστροφή! Αλλά τώρα τα ξόρκισα, τα έβαλα σε λέξεις και θα μου φύγει. Ή θα πεταχτώ λίγο να πάρω τα πιο φθηνά στα γρήγορα και όσο υπάρχουν ακόμη χρήματα στο λογαριασμό μου... μετά θα δω τι θα κάνω! Φακές!

Πες μου ποιο από τα παραπάνω έχεις διαβάσει ή θα ήθελες κι εσύ να διαβάσεις κι αν σε ξεσήκωσα, σου ζητώ συγγνώμη (αλλά όχι και τόσο! Δε θα υποφέρω μόνη μου εδώ!!)

0 σχόλια