"Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις", Οδυσσέας Ελύτης

Θα μου πεις τώρα πως η άνοιξη κοντεύει να βγει, τι μας έμεινε; ούτε δεκαπέντε μέρες Μάη, αλλά ήταν αλήθεια ανοιξιάτικη η φετινή άνοιξη; Εδώ στην εξωτική Κατερίνη ήταν κυρίως φθινόπωρο με μια δόση χειμώνα παρά οτιδήποτε άλλο και γι' αυτό, επειδή δεν τη βρίσκω την άνοιξη, είπα να τη φτιάξω (όπως μας συμβούλεψε ο κύριος Ελύτης)!

Ένα βασικό, ανοιξιάτικο τιπ είναι τα λουλούδια, γιατί μπορεί να βρέχει ακατάπαυστα, μπορεί να μένουμε σε ψυχρά διαμερίσματα, αλλά αν έχεις έστω κι ένα δείγμα μπαλκονιού (όπως εγώ) μπορείς να κρεμάσεις μια γλάστρα, να τη βάλεις σε μια άκρη, κάτι μπορείς να κάνεις! Έτσι κι εγώ, το πήρα απόφαση, έκανα την καρδιά μου πέτρα και άρχισα να φέρνω νέα λουλουδοπαιδιά στο σπίτι μας. Και ειλικρινά σου το λέω, από εκείνη τη μέρα κάπως έγινε άνοιξη πιο πολύ μέσα μου και ούτε οι ατέλειωτες μαγιάτικες βροχές με ενοχλούσαν πλέον τόσο, ούτε και το σπίτι μας το βλέπω τόσο αντιπαθητικό.

Τι συνοδεύει, λοιπόν, ιδανικά την ανοιξιάτικη ψυχή; Ένα λοβ στόρι θα πω, ένα ευχάριστο βιβλίο επίσης, κάτι λίγο πιο ανάλαφρο, λίγο πιο ελπιδοφόρο, κάτι γλυκό και όμορφο που να σου γεμίζει την καρδιά. Σου έχω μαζέψει εδώ μερικά βιβλία, παλιά και νέα, για μεγάλους και μικρούς, ελληνικά, αγγλικά, φαντασίας, επιλογές που βρίσκω ιδανικές για ανοιξιάτικα αναγνώσματα (στο μπαλκόνι παρέα με τα νέα λουλουδοπαιδιά!)

Ξεκινάμε με μερικά κλασσικά:

...κάτι της Τζέιν Όστεν

Μπορείς να διαλέξεις οτιδήποτε (ίσως εκτός από την Πειθώ, είναι το πιο σοβαρό της), θα βρεις μέσα λουλούδια, περίπατο στη φύση (και στη βροχή ενίοτε, για να αισθάνεσαι το επίκαιρο!), μπόλικο κουτσομπολιό και χιουμοριστική διάθεση, ήρωες πολλές φορές στα όρια της καρικατούρας, πλατωνικούς έρωτες, τσάι, καπέλα και φορέματα, κορδέλες και δαντέλες, χορούς και επισκέψεις που κρατάνε κάτι μήνες, οικογενειακές στιγμές, φιλίες που γίνονται έρωτες, νέες γνωριμίες, δεν υπάρχει κάτι που να λείπει από τα βιβλία της δεσποινίδος Όστεν. Ιδανικά αν δεν έχεις διαβάσει κανένα και θέλεις να ξεκινήσεις, θα σου πρότεινα την Περηφάνια και Προκατάληψη, το πιο γνωστό της και αγαπημένο από όλους τους φαν, αλλά και την Έμμα, το προσωπικό μου αγαπημένο, που είναι πολύ διασκεδαστικό και πάρα πολύ ροζ (άσε που η Έμμα στην ουσία είναι αντιήρωας και είναι ωραίο να το βλέπεις λίγο και από αυτή την πλευρά το θέμα!)

Μικρές Κυρίες
της Λ.Μ.Άλκοτ

Που μπορεί να ξεκινάει Χριστούγεννα και να έχει μέσα όλες τις εποχές, αλλά καταλήγει σε άνοιξη-καλοκαίρι, με τα δέντρα φορτωμένα φρούτα, τις Μικρές Κυρίες να έχουν μεγαλώσει και να κάνουν πικνικ, είναι ένα βιβλίο ενηλικίωσης, αργό, ρεαλιστικό, έχει όλες τις προσωπικότητες μέσα, που τις ακολουθείς από κοντά και βλέπεις πώς επιδρούν οι επιλογές τους στην εξέλιξή τους. Είναι κάποιες στιγμές βαρύ ως βιβλίο, όμως η τελική κατάληξη είναι μια πολύ γλυκιά γεύση (και για να σου πω την πλήρη αλήθεια, ένα μικρό κατόρθωμα το αισθάνεσαι όταν το ολοκληρώσεις!)

Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες: 648
Περίληψη:Οι Μικρές κυρίες είναι σίγουρα ένα από τα πιο διαβασμένα και αγαπημένα μυθιστορήματα όλων των εποχών. Τοποθετημένο στη Νέα Αγγλία των χρόνων του Αμερικανικού Εμφυλίου, παρακολουθεί τις ζωές τεσσάρων χαρισματικών αδελφών. Η καλοσυνάτη και λογική Μεγκ, η ζωηρή Τζο με αληθινό ταλέντο στη συγγραφή, η γλυκιά και ντροπαλή Μπεθ και η μικρή και χαϊδεμένη Έιμυ κάνουν ένα δύσκολο ταξίδι από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Στο επίκεντρο της ζωής τους βρίσκεται η μητέρα, έτοιμη να τις κατευθύνει και να τις συμβουλέψει, κάνοντας το ταξίδι τους σοφότερο.
Παρόλο που γράφτηκε πάνω από έναν αιώνα πριν, το βιβλίο εξακολουθεί να συναρπάζει χάρη στους κρυστάλλινους χαρακτήρες του και τα διαχρονικά του μηνύματα.

Διάβασε εδώ για τις Μικρές Κυρίες

Η κυρία με τις καμέλιες
του Αλέξανδρου Δουμά (υιού)

Άλλη μια κλασσική ιστορία, μια ιστορία αγάπης (που διαβάζεται πάρα πολύ εύκολα, παρακαλώ!), με κεντρική ηρωίδα την εταίρα Μαργαρίτα Γκοτιέ, που έκανε τη μεγάλη ζωή και ερωτεύτηκε πολύ δυνατά, μια ιστορία που βασίζεται σε μια πραγματική προσωπικότητα της εποχής του συγγραφέα με την οποία είχε κι ο ίδιος σχέση και η οποία παρά τη μεγάλη της άνοδο πέθανε νέα και παρατημένη από όλους. Είναι ένα υπέροχο μικρό βιβλίο που είναι υπέροχο, γαλλικό και ωραίο να διαβαστεί οποτεδήποτε, ένα τσικ παραπάνω τώρα για τις καμέλιες!

Εκδόσεις: Μεταίχμιο (σειρά pocket)
Σελίδες: 336
Περίληψη: Στο Παρίσι του 19ου αιώνα μια φτωχή κοπέλα, η Μαργαρίτα Γκοτιέ, γίνεται εταίρα των σαλονιών. Η Μαργαρίτα σε κάθε επίσημη εμφάνισή της κρατά ένα μπουκέτο καμέλιες κι έτσι αποκτά τον τίτλο η Κυρία με τις Καμέλιες. Ζει στην πολυτέλεια και μαθαίνει να στοχεύει ψηλά, διαλέγοντας εύπορους εραστές, που μπορούν να τη στηρίξουν οικονομικά. Η τυχαία γνωριμία της όμως μ' έναν φοιτητή της νομικής, τον Αρμάνδο Ντιβάλ, θα την κάνει να συνειδητοποιήσει πόσο μάταιη είναι μια ζωή χωρίς πραγματική αγάπη. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές της, το παρελθόν της θα την κρατήσει δέσμια. 

Βρες εδώ λίγα λόγια για την "Κυρία με τις καμέλιες" ανάμεσα σε άλλα.

Επειδή πάντα το Παρίσι είναι μια καλή ιδέα την άνοιξη, ας πεταχτούμε ως εκεί:

Η εποχή των κερασιών
του Νικολά Μπαρρό

Με την ευκαιρία που έχει βγει η συνέχειά του, "Το μενού του έρωτα", αν δεν το έχεις ήδη κάνει είναι ο καιρός να πιάσεις το προηγούμενο βιβλίο, την "Εποχή των κερασιών". Μπορεί να ξεκινάει Νοέμβριο, μέσα στη βροχή αν θυμάμαι καλά, αλλά είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης, βιβλίων και... φαγητού, είναι στο Παρίσι.

Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες: 368
Περίληψη:Δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Αυτό πιστεύει ακράδαντα η Ορελί, που μετά τον θάνατο του πατέρα της έχει κληρονομήσει το μικρό του εστιατόριο στο κέντρο του Παρισιού. Μια ολέθρια Παρασκευή του Νοέμβρη, τη στιγμή που η Ορελί είναι πιο δυστυχισμένη από ποτέ άλλοτε στη ζωή της, πέφτει στα χέρια της, σ' ένα βιβλιοπωλείο, ένα μυθιστόρημα. Ξεφυλλίζοντάς το, ανακαλύπτει έκπληκτη μία πρόταση όπου περιγράφεται όχι μόνο το ίδιο της το εστιατόριο, αλλά και μία γυναίκα στην οποία η Ορελί αναγνωρίζει τον εαυτό της. Αφού διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο, η Ορελί θα θελήσει να γνωρίσει οπωσδήποτε τον συγγραφέα του, ο οποίος -ως προς αυτό είναι απολύτως πεπεισμένη- της έσωσε τη ζωή, δίχως καν να το έχει σκοπό. Η επιθυμία της, όμως, αποδεικνύεται δύσκολο -για να μην πούμε σχεδόν αδύνατον- να πραγματοποιηθεί. Κάθε της προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τον εσωστρεφή συγγραφέα μέσω του εκδοτικού οίκου εμποδίζεται με αποφασιστικότητα από τον εκδότη του, ο οποίος τελικά δέχεται με μεγάλη απροθυμία να προωθήσει στον συγγραφέα το ενθουσιώδες της γράμμα. Και κάποια μέρα η Ορελί βρίσκει στο γραμματοκιβώτιό της ένα μήνυμα από τον συνεσταλμένο συγγραφέα...

Διάβασε εδώ για το βιβλίο "Η εποχή των κερασιών".

Μικρή ερωτική ιστορία
του Ζιλ Λεγκαρντινιέ

Έχω διαβάσει μόνο αυτό το βιβλίο του συγκεκριμένου συγγραφέα και δήλωσα ευθύς αμέσως μεγάλη φαν του. Είναι ένα πάρα πολύ αστείο βιβλίο (σκέψου Μπρίτζετ Τζόουνς) με μια πρωταγωνίστρια πολύ γκαφατζού που όμως δεν μπορείς παρά να την αγαπήσεις από την πρώτη πρώτη στιγμή (ε, και σου το λέω εγώ αυτό!) γίνεται ο κακός χαμός μέσα σε αυτό το βιβλίο και είναι σαν φάρμακο κατά της μελαγχολίας (που μπορεί να έχεις κι εσύ από την ατέλειωτη συννεφιά!)

Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες: 414
Περίληψη: Για πείτε μου, ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχετε κάνει στη ζωή σας; Η Ζυλί έχει κάνει ένα σωρό. Για παράδειγμα, εκείνη τη φορά που πάσχιζε να φορέσει το πουλόβερ της κουτρουβαλώντας τη σκάλα ή την άλλη που φτιάχνοντας την πρίζα κρατούσε τα καλώδια με τα δόντια της... Και τελευταία, η εμμονή της με τον νεοφερμένο γείτονα, χωρίς καν να τον έχει δει στ' αλήθεια - εμμονή που της κόστισε το μάγκωμα του χεριού της στο γραμματοκιβώτιό του... Μα ακόμη κι αυτό δεν είναι τίποτα, απολύτως τίποτα, μπρος στα παράλογα πράγματα που θα αποτολμήσει για να πλησιάσει αυτό τον άντρα, του οποίου το μυστικό θέλει να εξιχνιάσει. Απίστευτα επινοητική και συνάμα γοητευμένη απ' αυτό τον άγνωστο πλάι στον οποίο ζει αλλά για τον οποίον αγνοεί τα πάντα, η Ζυλί θα πάρει τα πιο παραληρηματικά ρίσκα, μέχρις ότου βρει επιτέλους την απάντηση στο ερώτημα που την κατατρύχει: για ποιον κάνουμε τη μεγαλύτερη ανοησία της ζωής μας;

Αστείο, εντυπωσιακό, απίστευτα συγκινητικό, το μυθιστόρημα αυτό επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουν ήδη οι εκατομμύρια αναγνώστες του στη Γαλλία: ο Λεγκαρντινιέ έχει το χάρισμα να αφηγείται πρωτότυπες ιστορίες που μας μεταφέρουν αλλού, αφυπνίζοντας παράλληλα την πιο ενδόμυχη φύση μας. Ένα βιβλίο που κάνει καλό!

Διάβασε εδώ για το βιβλίο "Μικρή ερωτική ιστορία"

Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι
του Γκιγιόμ Μυσσό

Πάντα στα πλαίσια του "βρίσκομαι στο Παρίσι", ο Μυσσό είναι η Χούβερ της Γαλλίας, με ένα σκασμό βιβλία γεμάτα μυστήριο και περιπέτεια και φοβερά ευκολοδιάβαστα και χαλαρά, που σε κρατάνε έτσι ένα τσικ παραπάνω. Τώρα το συγκεκριμένο κερδίζει μόνο από τον τίτλο θεωρώ, εγώ το έχω στα γαλλικά, στο πρωτότυπο, που νομίζω πως είναι και λίγο πιο όμορφο.

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 422
Περίληψη: "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που λέει την αλήθεια..."
Η Μάντλιν, μια Λονδρέζα πρώην αστυνομικός, νοικιάζει το ατελιέ ενός ζωγράφου στο Παρίσι για να προσφέρει στον εαυτό της την απομόνωση που χρειάζεται ώστε να ξαναβρεί τη γαλήνη. Από κάποια παρεξήγηση, εμφανίζεται στην πόρτα της ο Γκασπάρ, ένας μισάνθρωπος Αμερικανός συγγραφέας με τον ίδιο σκοπό: να απομονωθεί για να γράψει το θεατρικό του έργο. Αυτές οι δυο ταραγμένες ψυχές, που αναζητούν απελπισμένα τη μοναξιά, θα πρέπει αναγκαστικά να συνυπάρξουν.
Το ατελιέ ανήκε στον διάσημο ζωγράφο Σον Λόρεντς και αποπνέει ακόμη το πάθος του για τα χρώματα και το φως. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο Λόρεντς, συντετριμμένος από την απαγωγή και δολοφονία του γιου του, πέθανε αφήνοντας πίσω του τρεις πίνακες που έκτοτε έχουν εξαφανιστεί. Μαγεμένοι από την ιδιοφυία του, η Μάντλιν και ο Γκασπάρ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανακαλύψουν αυτούς τους σπάνιας ομορφιάς πίνακες, αλλά, στην προσπάθειά τους να φέρουν στην επιφάνεια το πραγματικό μυστικό, έρχονται αντιμέτωποι με τους δικούς τους δαίμονες.

Παιδικά κλασσικά που διαβάζονται άνετα από μεγάλους; Εννοείται!

Ο μυστικός κήπος
της Φ.Χ.Μπάρνετ

Τι πιο ανοιξιάτικο από αυτή την υπέροχη ιστορία της μικρής Μαίρη που πηγαίνει να ζήσει στο σπίτι του αυστηρού και απόμακρου θείου της, όπου ανακαλύπτει έναν μυστικό κήπο, αλλά μαζί με αυτόν ανακαλύπτει και τη φιλία, τη δύναμη της θέλησης και της αγάπης και γενικά είναι από αυτά τα βιβλία που είναι κλασσικά για κάποιο λόγο. Δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που δε γνωρίζει την ιστορία, αν την ακούς πρώτη φορά, να σπεύσεις να την ανακαλύψεις είναι υπέροχη (και ναι, ελαφρώς παιδική, αλλά υπέροχη όπως και να 'χει).

Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 406
Περίληψη: Ένα κλασικό έργο, πραγματικός ύμνος για τη φύση και τη ζωή. Μια αξέχαστη ιστορία για μικρούς και μεγάλους, με χαρακτήρες ολοζώντανους γεμάτη μυστήριο, πανανθρώπινες αλήθειες και βαθιά συναισθήματα. Ένας μυστικός κήπος ξαναζωντανεύει χάρη στη συμπόνια και την καλοσύνη, και οι ζωές τριών παιδιών αλλάζουν για πάντα.

 

 

 

Ο άνεμος στις ιτιές
του Κένεθ
Γκρέιαμ

Πάει πολύ παιδικό, το ξέρω, αλλά εγώ προσωπικά θέλω πολύ να το διαβάσω κάποια στιγμή, μπορεί ενδεχομένως να το διαβάσω στον μικρό Κωνσταντίνο (βασικά όχι μπορεί, σίγουρα!) γιατί δεν ξέρω και κατά πόσο θα μπορέσω τώρα να διαβάσω ένα βιβλίο με ήρωες ζώα.. αλλά από την άλλη γιατί όχι; Όταν πρόκειται μάλιστα για κάτι τόσο γνωστό και τόσο υπέροχο!

Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Σελίδες: 146
Περίληψη: Βαρκάδες στο ποτάμι, εξερευνήσεις στο Άγριο Δάσος, εντυπωσιακές επαύλεις, λαγούμια και μυστικά περάσματα, τσιγγάνικα τροχόσπιτα και αληθινά αυτοκίνητα συνθέτουν τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες αυτού του βιβλίου, που κυκλοφόρησε στο κατώφλι του 20ού αιώνα, επιδιώκοντας να αναδείξει και να διορθώσει τα ψεγάδια των ανθρώπινων σχέσεων.
Το πάθος του Βατράχου για τα γρήγορα αυτοκίνητα τον εκθέτει σε απίστευτους κινδύνους και αναγκάζει τους φίλους του να συσπειρωθούν για να τον προστατεύσουν. Έτσι, ο Νεροπόντικας, ο Ασβός και ο Τυφλοπόντικας βάζουν τον εαυτό τους και τα σχέδιά τους στην άκρη για να βοηθήσουν τον απερίσκεπτο, αλλά και χαρισματικό Βάτραχο...
Ένας ύμνος στη φιλία. Μια ιστορία για καληνύχτα που έγινε αριστούργημα.

Στο λόγο του Γουότερσιπ
του Ρίτσαρντ Γουίλιαμς 

Κι άλλο βιβλίο με ζώα; Ναι, αλλά το συγκεκριμένο έχει κάτι που δε μου κάνει τόσο παιδικό για κάποιο λόγο. Μπορεί να φταίει που είναι 500+ σελίδες. Μπορεί να φταίει που είναι ένα έξυπνο βιβλίο γεμάτο συμβολισμούς. Πάντως θεωρώ πως αυτό το βιβλίο είναι οπωσδήποτε για μένα και έχει εκπληκτικό εξώφυλλο! Βέβαια... έχει ήρωες κουνέλια... μχμχμ....

Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 568
Περίληψη: Ο κουνελότοπος του Σάντλφορντ βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Πενταράκης, ο μικρός αδερφός του Φουντούκη, είναι σίγουρος ότι κάτι πολύ κακό πρόκειται συμβεί. Κανείς όμως δεν του δίνει σημασία. Γιατί είναι άνοιξη και το χορτάρι άφθονο. Τα δύο αδέρφια και μερικά ακόμα θαρραλέα κουνέλια εγκαταλείπουν κρυφά την ασφάλεια του γνώριμου κουνελότοπου και κινούνται διστακτικά προς έναν αχανή και παράξενο κόσμο. Κυνηγημένοι από σκυλιά και αλεπούδες, αποφεύγοντας φάρμες και ανθρώπους, ο Φουντούκης και οι σύντροφοί του ονειρεύονται μια νέα ζωή στον ειδυλλιακό λόφο του Γουότερσιπ...
Μια ιστορία γεμάτη συμβολισμούς και καυστικό χιούμορ. Ένας ύμνος στην περιπλάνηση, στο όραμα, στην ηθική, στην ατομική ελευθερία και στην από κοινού δράση. Μια καταπληκτική ιστορία που μπορεί να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί από διαφορετική κάθε φορά οπτική γωνία, και να αγγίξει αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Αλλά εσύ θέλεις κάτι πιο σύγχρονο! Πιο επίκαιρο!

Τελειώνει με εμάς
της Κολίν Χούβερ

Δεδομένη επιτυχία ό,τι κι αν πιάσεις της Χούβερ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το διαβάσεις αμέσως γιατί έχει πολύ απλή και εύκολη γραφή, είναι λοβ στόρι (με κρυφά μηνύματα.. τουλάχιστον μέχρι τη μέση, κάπου εκεί). Η Λίλυ έχει ανθοπωλείο (εεε όχι το κλασσικό που φαντάζεσαι, αλλά ναι, έχει λουλούδια αυτό το βιβλίο) υπάρχει και ένα λοβ στόρι φυσικά, αν θέλεις να το έχεις διαβάσει κιόλας πριν την ταινία, είναι η ευκαιρία σου!

Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 408
Περίληψη: Κάποιες φορές αυτός που σε αγαπάει περισσότερο είναι και αυτός που σε πληγώνει περισσότερο.
Η ζωή δεν ήταν εύκολη για τη Λίλι, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να δουλέψει σκληρά για να εκπληρώσει όλα όσα ονειρευόταν. Αφού έφυγε από τη μικρή πόλη του Μέιν, σπούδασε, μετακόμισε στη Βοστόνη και άνοιξε τη δική της επιχείρηση. Έτσι, όταν γνωρίζει τον γοητευτικό νευροχειρουργό Ράιλ Κινκέιντ, ξαφνικά η ζωή της φαντάζει πολύ όμορφη για να είναι αληθινή.
Ο Ράιλ είναι δυναμικός, πεισματάρης, ίσως και λίγο αλαζόνας. Όμως είναι και ευαίσθητος, πολύ ευφυής κι έχει αδυναμία στη Λίλι. Και όταν φοράει ρούχα χειρουργείου γίνεται ακόμα πιο γοητευτικός. Η Λίλι δεν μπορεί να τον βγάλει από το μυαλό της. Ωστόσο η τεράστια απέχθειά του για τις σχέσεις είναι ανησυχητική. Και παρόλο που η Λίλι γίνεται η εξαίρεση στον κανόνα του, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί για ποιο λόγο ο Ράιλ απέφευγε να δεσμευτεί.
Όμως δεν την κατακλύζουν μόνο τα ερωτηματικά για τη σχέση της αλλά και οι σκέψεις της για τον Άτλας Κόριγκαν - τον πρώτο της έρωτα που τη δένει με το παρελθόν που άφησε πίσω της. Ήταν η αδελφή ψυχή και ο προστάτης της. Όταν ξαναεμφανίζεται, ξαφνικά ό,τι έχει χτίσει η Λίλι με τον Ράιλ απειλείται... 

Ξαναδιάβασε εδώ για το "Τελειώνει με εμάς".

Το πράσινο σημειωματάριο
της Clare Pooley 

Ένα βιβλίο ευχάριστο, γλυκό, όμορφο, που... δε μπορώ να πω και πολλά γιατί.. δεν το έχω διαβάσει! Αλλά πιστεύω πως είναι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο που έρχεται σαν την άνοιξη μέσα σου και σε κάνει να χαμογελάς και σκοπεύω να το διαβάσω άμεσα κι εγώ. 

Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 520
Περίληψη: Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;
Αυτό αναρωτιέται ο Τζούλιαν Τζεσόπ, ένας εκκεντρικός ζωγράφος. Αποφασίζει να καταγράψει την αλήθεια για τη ζωή του σε ένα πράσινο σημειωματάριο και να το αφήσει στο καφέ της Μόνικας. Κι όσο η ιστορία ξετυλίγεται, το σημειωματάριο, που ο Τζούλιαν το έχει ονομάσει "Πείραμα της Αυθεντικότητας", αλλάζει τις ζωές των ηρώων. Της Μόνικας, της πολυάσχολης ιδιοκτήτριας του καφέ, του Χάζαρντ, που είναι η ψυχή του πάρτι αλλά έχει πρόβλημα εθισμού, του έντιμου και καλόκαρδου Ράιλι, της Άλις, της νέας μαμάς που δηλώνει ινφλουένσερ και μοιάζει πανευτυχής, και της Λίζι, της εθελόντριας που φροντίζει για όλους.
Μέσα από αυτή την πρωτότυπη ανταλλαγή μυστικών οι ήρωες αποκαλύπτουν τις ενδόμυχες αλήθειες και επιθυμίες τους και μαθαίνουν πως η ειλικρίνεια δεν είναι τόσο τρομακτική όσο μοιάζει. Απεναντίας, μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία.
Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με ξεχωριστούς χαρακτήρες, συγκίνηση και χιούμορ, άρωμα Λονδίνου και έντονη κινηματογραφική ατμόσφαιρα.
 

Ο δούκας κι εκείνη
(Μπρίτζερτον #1)
της Julia Quinn

Είναι εποχής, αλλά είναι και επίκαιρο, γιατί ποιος δεν αγαπάει την οικογένεια Μπρίτζερτον και την όλη ιστορία που θυμίζει Gossip Girl. Πιστεύω πως τα βιβλία αυτά είναι πανεύκολα και τελευταία έχω ψηθεί πολύ να τα διαβάσω. Νομίζω πως είναι η κατάλληλη εποχή. Μόνο τα χρέη μου με κρατάνε πίσω αυτή τη στιγμή που σου γράφω (και το ότι περιμένω νέα από κάτι άλλα βιβλία που έβαλα τη Σωτηρία στη Διαγώνιο να μου βρει! Αλλιώς metabook και θα είχα ήδη πάρει κάμποσα βιβλία αυτής της λίστας και κάτι άλλα που έχω στο μυαλό μου...)

Εκδόσεις: Elxis
Σελίδες: 424
Περίληψη: Υπάρχει άραγε µεγαλύτερη πρόκληση για τις Φιλόδοξες Μητέρες του Λονδίνου από έναν ανύπαντρο δούκα;
Η Κοινωνική Στήλη της Λαίδης Γουίσλνταουν, Απρίλιος 1813

Όπως όλα δείχνουν, ο Σάιµον Μπάσετ είναι έτοιµος να κάνει πρόταση γάµου στην αδελφή του καλύτερού του φίλου, την αξιαγάπητη –αλλά σχεδόν στο ράφι– Δάφνη Μπρίτζερτον. Κι οι δυο τους όµως γνωρίζουν την αλήθεια: πρόκειται για ένα περίπλοκο σχέδιο που στόχο έχει να βγάλει τον Σάιµον από το µυαλό των µαµάδων της υψηλής κοινωνίας που κόπτονται να καλοπαντρέψουν τις κόρες τους. Όσο για τη Δάφνη, είναι βέβαιο ότι έτσι θα προσελκύσει κάποιους άξιους επίδοξους εραστές τώρα που ο δούκας την έχει ανακηρύξει ποθητή.

Ωστόσο, καθώς η Δάφνη λικνίζεται µε τον Σάιµον στον ρυθµό του βαλς στον έναν χορό µετά τον άλλο, δυσκολεύεται πια να θυµηθεί ότι το φλερτ τους είναι µια απάτη. Θες το διαβολικό του χαµόγελο, θες οπωσδήποτε τα µάτια του που παίρνουν φωτιά κάθε φορά που την κοιτάζει… το σίγουρο είναι ότι η Δάφνη ερωτεύεται τον τολµηρό δούκα… στ’ αλήθεια! Και τώρα πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πείσει τον γοητευτικό γυναικά ότι το πονηρό τους κολπάκι χρήζει µιας µικρής τροποποίησης και ότι τίποτα πια δεν έχει νόηµα παρά µόνο ο έρωτας…

 

Μήπως κάτι στα αγγλικά; 

Stealing Home
(The sweet magnolias #1)
της Sherryl Woods

Αν έχεις δει τη σειρά στο Netflix "Ανθισμένες Μανόλιες" και την αγάπησες, θα ξέρεις πως αρχικά ήταν σειρά βιβλίων, έντεκα βιβλίων συγκεκριμένα, που όμως δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, οπότε έχουμε αυτό το μικρό εμπόδιο να προσπεράσουμε. Είναι μια ιστορία γυναικείας φιλίας, με προβλήματα αισθηματικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, αλλά με πολύ όμορφη εξέλιξη και γενικά μια αίσθηση αγκαλιάς. 

Σελίδες: 394
Περίληψη: Η Μάντι μπορεί να ζει σε μια πόλη που λέγεται Σερένιτι (σσ: Ηρεμία) και να έχει τις καλύτερες φίλες που θα μπορούσε να έχει, αλλά η ζωή της ανατρέπεται όταν ο σύζηγός της την εγκαταλείπει για μια νεότερη γυναίκα. Με τα τρία τους παιδιά πληγωμένα από την αλλαγή, η Μάντι έχει να φροντίσει για πολλά. Επιπλέον, μετά από τόσα χρόνια μακριά ως μαμά στο σπίτι, πρέπει τώρα να ξεσκονίσει τις επιχειρηματικές της ικανότητες για να αναλάβει το καινούργιο πρότζεκτ της φίλης της: να ανοίξουν το πρώτο και μοναδικό στην πόλη σπα για γυναίκες.

Όταν τα προβλήματα θυμού του γιου της αρχίζουν να επηρεάζουν το πάθος του για το μπέιζμπολ, η Μάντι ξέρει πως πρέπει να κάνει κάτι για να τον βοηθήσει. Δεν το περίμενε, όμως, πως θα αναπτύξει συναισθήματα για τον προπονητή του, τον πανέμορφο Καλ Μάντοξ που μάλιστα είναι αμοιβαία. Αλλά το κουτσομπολιό ταξιδεύει γρήγορα σε μια μικρή πόλη και η σχέση της Μάντι και του Καλ μπορεί να αποτελέσει απειλή τόσο για την προσωπική όσο και την επαγγελματική τους ζωή. 

Από την άλλη, μπορεί αυτός να είναι ο μοναδικό άντρας σε όλη τη Βόρεια Καρολίνα που να μπορεί να τη βοηθήσει να βρει την ηρεμία της, επιτέλους.

...ή μήπως κάτι που να είναι αποκλειστικά φαντασίας;

Αγκάθια και τριαντάφυλλα
της Σάρα Τζ.Μάας

Η Φέιρα πηγαίνει στην αυλή της άνοιξης. Της άνοιξης!!! Βέβαια, μετά θα ταξιδέψει και σε άλλες εντυπωσιακές αυλές, φυσικά, δεν φτιάξαμε ολόκληρο κόσμο για να μείνουμε σε μια αυλή. Ωστόσο στο πρώτο αυτό βιβλίο με τις φοβερές περιπέτειές της βρίσκεται στην αυλή της άνοιξης κυρίως και νομίζω πως αν δεν το έχεις ήδη πιάσει είναι αυτή η άνοιξη η κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις.

Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 528
Περίληψη: Όταν η νεαρή κυνηγός Φέιρα σκοτώνει έναν λύκο στο δάσος, ένα θηριώδες πλάσμα κάνει την εμφάνισή του και απαιτεί την τιμωρία της. Η Φέιρα μεταφέρεται σε έναν επικίνδυνο, μαγικό τόπο, τον οποίο γνωρίζει μονάχα από τους θρύλους, κι εκεί ανακαλύπτει πως το πλάσμα που την αιχμαλώτισε δεν είναι ζώο, αλλά ο Τάμλιν, ένα από τα θανάσιμα, αθάνατα ξωτικά που κάποτε κυριαρχούσαν στον κόσμο τους.

Κι ενώ η Φέιρα παραμένει κρατούμενη στα κτήματά του, τα αισθήματά της για τον Τάμλιν αλλάζουν και η παγερή εχθρότητα παραχωρεί τη θέση της σε ένα φλογερό πάθος που σαρώνει κάθε ψέμα που της είχαν πει σχετικά με τον υπέροχο, αλλά συνάμα επικίνδυνο κόσμο των ξωτικών. Όμως, μια αρχέγονη, μοχθηρή σκιά απλώνεται και πυκνώνει πάνω από τη χώρα των ξωτικών, και η Φέιρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να την εμποδίσει… ή να καταδικάσει τον Τάμλιν –και τον κόσμο του– για πάντα.

Διάβασε εδώ για το Acotar!

Αυτές είναι οι προτάσεις μου για σένα και για μένα για την άνοιξη, πες μου αν έχεις διαβάσει κάποιο από όλα αυτά ή αν θα πρόσθετες κάποιο ακόμα βιβλίο σε μια λίστα με βιβλία που διαβάζονται ιδανικά άνοιξη, που εκτυλίσσονται ή σχετίζονται με κάποιον τρόπο με αυτή την εποχή των λουλουδιών και της αλλεργίας.

0 σχόλια