5 Βιβλία για δασκάλους

Αυτά τα 5 βιβλία είναι ότι πρέπει για να μας βάλουν στο κλίμα της επιστροφής στο σχολείο και μερικά όμορφα δωράκια για δασκάλες και δασκάλους για μια όμορφη νέα σχολική χρονιά, ώστε να τους θυμίζουν, παράλληλα, και τον τόσο καθοριστικό ρόλο που παίζουν στις ζωές των μαθητών τους.

"Ματίλντα" του Ρόαλ Νταλ
Σε αυτό το κλασσικό βιβλίο του Ρόαλ Νταλ, οι αναγνώστες γνωρίζουν δύο εντελώς διαφορετικές δασκάλες. Η δεσποινίς Χάνεϊ που εντυπωσιάζεται από τις ικανότητες της Ματίλντα και προσπαθεί να την προχωρήσει σε μεγαλύτερη τάξη, και την σατανική δεσποινίς Άγκαθα Τράντσμπουλ.






"Το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής" του Μιτς Άλμπομ
Μπορεί να ήταν ένας παππούς, ένας δάσκαλος ή ένας συνεργάτης. Κάποιος μεγαλύτερος, υπομονετικός και σοφός, που σε καταλάβαινε όταν ήσουν νέος και είχες αναζητήσεις, που σε βοήθησε να δεις τον κόσμο σε βάθος, που σου έδωσε συμβουλές που σε βοήθησαν να τα βγάλεις πέρα. Για τον Μιτς Άλμπομ, αυτό το άτομο ήταν ο Μόρρι Σουάρτζ, ο δάσκαλός του πριν από σχεδόν μια εικοσαετία.





"Τρεις Λεύκες στην Αυλή μας" της Χρύσας Κοζανίτα
Η κυρία Φιλομήλα είναι η πιο ασυνήθιστη δασκάλα του κόσμου, μα είναι η πιο πολύτιμη σύμμαχος στο γνωστικό ταξίδι της ζωής της Νένη, που παρατηρεί τους ανθρώπους γύρω της και ασχολείται με σύγχρονα αλλά και πανανθρώπινα ζητήματα, όπως αυτό της διαφορετικότητας και της αποδοχής του Άλλου, της εκπαίδευσης και του ρόλου που παίζει η τέχνη στη ζωή μας.





"Ο αξιοπρεπής κύριος Πνιν" του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ
Ο Τομοφέι Πνιν, ένας άνθρωπος που φαίνεται να είναι γεννημένος για την αποτυχία, είναι ένας καθηγητής ρωσικών σε ένα Αμερικάνικο σχολείο προσπαθεί να κατανοήσει το Νέο Κόσμο μέσα από τη διασκεδαστική όσο και συγκινητική ιστορία του.






"Εγώ ελπίζω να τη βολέψω" του Μαρτσέλο Ντ'Όρτα
Μια μικρή συλλογή με εκθέσεις μαθητών από τη νότια Ιταλία, που ο δάσκαλός τους έκρινε πως θα ήταν ενδιαφέρον να διαβαστούν και από ένα ευρύτερο κοινό πέρα από τον εαυτό του. Μέσα από τις εκθεσούλες τους για ποικίλα θέματα, από τις ανθρώπινες σχέσεις ως την εκκλησία, την οικογένεια, τη φιλία και άλλα πολλά, οι μικροί Ιταλοί μαθητές δίνουν ρεσιτάλ ξεκαρδιστικών μαργαριταριών, βοηθώντας μας να κοιτάξουμε μέσα από τα μάτια τους, ενώ παράλληλα τονίζουν δίχως καν να το καταλαβαίνουν, τις δυσκολίες της ζωής τους από οικονομική και κοινωνική άποψη.


0 σχόλια